Bist 100
8974,07
1,9%
Bist 100
Dolar/TL
32,3291
0,1741%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8414
-0,2847%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
-0,4549%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2283,57
0,24%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Limancılıkta hedefimiz dünyada ilk 10'a girmek

25 Şubat 2018 | 00:03
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 11:00
Limancılıkta hedefimiz dünyada ilk 10'a girmek
Yıldırım Holding, dünyada liman işletmeciliğinde üst sıralarda yer alıyor. Grubun hedefinde bu alanda daha da büyümek var. Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “Limancılıkta hayalim ilk 10'a girmek. Bunun için dünyada satılık liman peşindeyiz" diyor.

TALAT YEŞİLOĞLU
tyesil@ekonomist.com.tr

"Ben çalışmayı çok seven birisiyim" diyor Yüksel Yıldırım. Zamanının "büyük bir bölümünü yurtdışında geçiriyor. Çünkü konumu onu gerektiriyor. Madencilik sektöründe, krom dünyasını yöneten üç kişiden biri. Liman işletmeciliğinde 13'üncü sıraya kadar yükseldi. Denizcilik sektöründe en etkin 61'inci iş insanı...

Bu sıralara gelmesi konusunda "Yılların emeği var" diyor. Yurtdışında bu sıralamalarda Türk iş insanı olarak anılmaktan çok mutlu olduğunu söylüyor. Yeni hedefi Latin Amerika. Liman işletmeciliğine ek olarak müteahhitlik sektörünü de bu kıtaya taşıma hedefinde. Bunun için sektörün devlerinden Enka ile el sıkışmış durumda. Milyarlarca dolarlık yol, otoban, demiryolu ihalesi için hazırlık yapılıyor.

Yıldırım Holding'in icra kurulu başkanı Yüksel Yıldırım ile şirketin geçen yılki performansını, madencilik, liman işletmeciliği ve gübre sektörlerindeki yeni hedeflerini konuştuk.

2017 yılı grup için nasıl geçti?
Çok iyi geçti ve Yıldırım Group olarak 2017'de tarihi rekorumuzu kırdık. Grup olarak 2 milyar dolar ciro ve 600 milyon dolar EBİTDA beklerken, yılı 2,3 milyar dolar ciro ve 800 milyon dolar EBİTDA ile bitirdik. Biliyorsunuz, yatırımlarımızın büyük bir bölümü yurtdışında. Gelen sonuçlar bizi uçurdu diyebilirim. Yatırımlarımızı finanse eden, kredi sağlayan yerli ve yabancı bankalar sonuçlardan çok memnun ve bize yeni projelerimizi soruyorlar.

2018 için nasıl hedefler koydunuz?
Geçen yıla benzer bir büyüme olacak. Örneğin liman işletmeciliğinde yüzde 20'ye yakın büyüme bekliyoruz. Dünyada ortalama büyüme yüzde 7-12 arası olacakken, biz yüzde 20 civarında hedef koyduk. Bunun nedeni de yurtdışında aldığımız yeni limanların bizim yönetimimizde devreye girmesi. O limanlara uyguladığımız stratejilerin meyvelerini almamız, limancılık bölümünün madencilik ve gübreyi geçerek Yıldırım Holding içinde ilk sıraya yükselmesine yol açacak. Tabii, biz grup olarak kâr odaklıyız, ciro değil. Yabancılar cirodaki büyümeye bakıyor ama kâra da bakıyor. Madencilik bölümü de yıla iyi başladı ve iki aydır iyi gidiyor.

Madencilikteki fiyat yükselişleri sizi yeni yatırımlara yöneltecek mi?
Biz aslında Yıldırım Holding olarak iyi günlerimiz için piyasaların kötü olduğu dönemlerde yatırım yapıyoruz. İyi günde herkes yatırım yapıyor. Mümkünse ya satın alma yapıyoruz veya mal bağlıyoruz. Bunu yıllardır çok iyi yapıyoruz. Bizim en büyük özelliğimiz, krizlerde büyümeyi sağlayan ender firmalardan biri olmamız. Bizim hedefimizde çok ciddi projeler var. Ama bu projeler olmadan da konuşmak istemiyorum. İsim vermeden şu bilgiyi verebilirim. Gübre, kimya sektöründe 1,5 yıldır Meksika'da bir ihaledeyiz. Sürecin sonuna yaklaşıyoruz. Çok karışık ama büyüklüğü 2 milyar dolar kadar. Bittiğinde olay yaratacak. Şu anki hükümet bu işin olmasını istiyor. Ama hala aramızda 100 milyon dolarlık bir fark var. Eğer bu iş olursa, gübrede dünyada ilk 10'a gireceğiz.

Ya liman işletmeciliğindeki yatırımlarınız?
Limancılıkta benim hayalim ilk 10'a girmekti. Amerika'da almak istediğimiz bir şirket vardı, bundan vazgeçtik. Benim ilk 10 hedefini tutturabilmem için her yıl dünyada ve Türkiye'de 1-3 liman almam gerekiyor. Türkiye'de büyüme planım yok. Böyle bir büyümeyi yurtdışında yapmam lazım. Yurtdışında potansiyel limanlara bakmaya başladık. Peru'da iki ihaledeyiz. Avrupa'da potansiyel iki liman var. İşletmeci şirketin patronunun finansal sorunları vardı. Fakat biz Amerika'daki projeyi alacağız diye üzerine düşmedik. Geçen hafta görüştük. Ama adam satmaktan vazgeçtiklerini söyledi. Biz onu bekleyeceğiz. Bir gün mutlaka satacak. O bizim radarımızda. Şu anda Amerika'da 2020'ye kadar bir sürü satışa çıkacak firma var. Bu tür gelişmeleri bekliyoruz.

Yatırım için hep Batı'ya bakıyorsunuz. Üretimin ve ticaretin hızlı büyüdüğü Uzakdoğu'ya yatırım planı yok mu?
Uzakdoğu bizi çok heyecanlandırmıyor. Çünkü rekabet çok yüksek. Biz kârlılığa odaklı olduğumuz için orası bizim ilgi alanımıza girmiyor.

Latin Amerika'ya yaptığınız yatırımların sonuçlarını almaya başladınız mı?
Latin Amerika çalışmaları çok ciddi bir şekilde gidiyor. Kolombiya, Peru ve Ekvador'da direkt bana gelen projeler ve ihaleler var. Kolombiya'da çok iyi ilişkilerim var. Orada biz bir gücüz ve yol, metro, raylı ulaşım ve otoban yapımı için Türk yatırımcı istiyorlar. Peru'da da aynı şekilde Türk yatırımcı bekliyorlar. 2019'daki Pan American Olimpiyatları için yapılması gereken projeler var. Benden Türk müteahhit getirmemi istediler. Ben de Türk müteahhitlerini Latin Amerika'ya götürmek için birkaç şirketle görüştüm. Fikir olarak Enka ile bu işi yapabileceğimizi gördük. Mehmet Tara da Latin Amerika'da büyümek için çok hevesli. Enka ile işbirliği için el sıkıştık.

Latin Amerika'da iş potansiyeli için bir rakam vermek mümkün mü?
Kolombiya'da 4-5 milyar dolarlık, Peru'da da 5-10 milyar dolar arasında bir potansiyelden bahsediyorum. Latin Amerika bizim coğrafyamıza uzak ama kültürümüze yakın. Latin Amerika bizim için ilginç bir pazar ve bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

MADENCİLİKTE KAZAKİSTAN VE ÖZBEKİSTANA ODAKLANDIK
Liman işletmeciliği gibi madencilik alanında da yurtdışında yeni yatırımlar peşindesiniz. Ayrıntı verebilir misiniz?
Yıldırım Grup olarak iki ülkeye konsantre olduk. Bir Kazakistan, öteki de Özbekistan. Kazakistan ile yüzde 75'i bize yüzde 25'i devlete ait olmak üzere ortaklık kuruyoruz.

Krom, altın ve bakır olmak üzere altı lisans başvurusu yaptık. Özbekistan hakikaten yurtdışına açılmak istiyor. Biz de yurtdışında ciddi bir iş yaptığımız için bizi de çok istiyorlar. Kendi çabalarımla enerji için birkaç iş teklifi verdik.

Ona geri dönecekler. Ondan sonra limancı olduğum için orada kara terminali kurmamızı istiyorlar. Bize "Demiryolu ve lojistik depolama sistemini kurun" diyorlar. Onlara fizibilite çalışması yapıyoruz. Sonuç olarak bizim o bölgede bir çalışma yapmamız lazım.
Etiketler
editörden
0

  • ALTIN GRAM - TL 2283,57 0,24%
  • ALTIN ONS 2197 0,1%
  • BIST 100 8974,07 1,9%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,486 0,104%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36122 0,33316%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3325 0,0043%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3291 0,1741%
  • EURO/DOLAR 1,0777 -0,4549%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8414 -0,2847%
  • STERLIN/DOLAR 1,25918 -0,31035%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL