Bist 100
10247,75
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,2847
0,1057%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6918
0,0192%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0746
-0,006%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2397,34
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sahte bayrak (false flag) nedir, ne demek? Sahte bayrak operasyonu ne anlama geliyor?

Sahte bayrak (false flag) nedir, ne demek? Sahte bayrak operasyonu ne anlama geliyor?

2022 yılında ekonomi, iş dünyası ve yatırımcıların da yakından takip ettiği Rusya-Ukrayna geriliminde çok kullanılan terimler arasında 'sahte bayrak' (false flag) terimi de var. Peki sahte bayrak (false flag) nedir, ne demek? Sahte bayrak operasyonu ne anlama geliyor? Sahte bayrak teriminin anlamına ve neden gündemde olduğuna yakından bakalım.

RUSYA'YA SAHTE BAYRAK SUÇLAMASI

  • ABD Dışişleri Bakanı Blinken 17 Şubat 2022'de yaptığı açıklamada "Rusya saldırı için bahaneler planlıyor. Rusya, Ukrayna hükümetini bir şiddet olayıyla suçlayabilir... Bu Rusya'ya yönelik sahte bir terör saldırısı olabilir" dedi.
  • 17 Şubat 2022'de Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, ülkedeki Rus destekli güçlerin Luhansk bölgesindeki bir köye top atışı yaptığı ve saldırıda bir anaokulunun vurulduğu belirtildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, saldırıyla ilgili "Bugün, eminim zaten anlamışsınızdır, bir anaokulu, Ukraynalıları itibarsızlaştırmak ve bir Rus eylemi için sahte provokasyon oluşturmak için tasarlanmış bir sahte bayrak operasyonu kapsamında bombalandı." yorumunu yapmıştı.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal etmeye mazeret bulmak için 'sahte bayrak' operasyonu girişimi içinde olduğunu gördük." ifadesini kullanmıştı.
  • Açıklamalara yansıdığı şekilde Şubat 2022'de Doğu Ukrayna'daki çatışma yoğunlaşırken, İngiltere ve ABD Rusya'nın bir işgal bahanesi yaratmak için "sahte bayrak" saldırıları planladığından şüphelendiğini belirtti. Terim bu nedenle gündemde.

SAHTE BAYRAK (FALSE FLAG) NEDİR?

Peki, sahte bayrak (false flag) nedir, ne demek? Sahte bayrak operasyonu ne anlama geliyor? Dictionary.com sahte bayrak (false flag) terimi için 3 anlam paylaşıyor:
  • Fail olarak başka bir grup veya ulusu ima ederken eylemi gerçekleştiren katılımcıların kimliğini gizleyen bir saldırı veya diğer düşmanca eylemler (genellikle atfedilerek kullanılır):
  • Bir eylemin, nesnenin veya argümanın bağlamını, algısını veya çerçevesini manipüle etmek için kasıtlı olarak ortaya konan bir bağlantı veya motivasyonun yanlış beyanı (genellikle atfedilerek kullanılır)
  • bir gemi, araç veya harekat üssünün uyruğu veya bağlılığını gizlemek için dalgalanan bir bayrak

SAHTE BAYRAK TERİMİ İLK OLARAK 16. YÜZYILDA KULLANILDI

BBC sahte bayrak terimini şöyle tanımlıyor: Sahte bayrak bir rakibi suçlamak amacıyla gerçekleştirilen siyasi veya askeri bir eylemdir. Milletler bunu sıklıkla kendi taraflarına gerçek veya simüle edilmiş bir saldırı düzenleyerek ve savaşa girme bahanesi olarak düşmanın yaptığını söyleyerek yaptılar. Terim ilk olarak 16. yüzyılda korsanların ticaret gemilerini kandırıp yaklaşmalarına izin vermek için dost bir ulusun bayrağını nasıl dalgalandırdığını anlatmak için kullanıldı. Sahte bayrak saldırılarının uzun ve aşağılık bir geçmişi vardır. BBC bir sahte bayrak örneği olarak Almanya'nın Polonya işgalini veriyor ve haberinde şu ifadeler yer alıyor: "(1939) Almanya Polonya'yı işgal etmeden önceki gece, Polonyalı gibi davranan yedi Alman SS askeri, Polonya sınırının Alman tarafındaki Gleiwitz radyo kulesini bastı. İstasyonun artık Polonyalıların elinde olduğunu söyleyen kısa bir mesaj yayınladılar. Askerler ayrıca, baskın sırasında öldürülmüş gibi görünmesi için Polonyalı asker gibi giyinmiş bir sivilin cesedini de geride bıraktılar. Adolf Hitler, ertesi gün Polonya'nın işgalini haklı çıkarmak için Gleiwitz saldırısını ve benzer şekilde düzenlenmiş diğer olayları gerekçe göstererek bir konuşma yaptı" BBC'nin haberinde yer verdiği bir diğer sahte bayrak operasyonu yine aynı yıl gerçekleşmişti: Rus-Fin savaşının patlak vermesi, 1939 "Rusya'nın Mainila köyüne top ateşi açıldı . Finlandiya sınırına yakındı ve Sovyetler Birliği, sözde Kış Savaşı'nı başlatarak Finlandiya ile olan saldırmazlık anlaşmasını kırmak için iddia edilen saldırıyı kullandı. Tarihçiler, köyün bombalanmasının Fin ordusu tarafından gerçekleştirilmediği, Sovyet NKVD devlet güvenlik teşkilatı tarafından gerçekleştirilen bir uydurma olduğu sonucuna vardılar. Rusya Federasyonu'nun ilk Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin, 1994 yılında Kış Savaşı'nın bir Sovyet saldırganlık savaşı olduğunu kabul etti"