Bist 100
10229,52
-0,18%
Bist 100
Dolar/TL
32,2211
-0,0915%
Dolar/TL
Euro/TL
34,5675
-0,3393%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
-0,1717%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2399,1
0,2%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Vadeli mevduat hesabı, risksiz bir yatırım aracı olarak biliniyor. Bunun sebebi vadeli hesabın içinde yer alan mevduatın, belirlenen çeşitli vade sürelerinde işlem görmesi olarak açıklanıyor. Bankalar, yatırımcılara çeşitli vade seçenekleri sunuyor. Bu vade sürelerinin en yaygın olanları; 32 gün, 46 gün, 55 gün, 92 gün ve 181 gün olarak sıralanıyor. Belirtilen vade sürelerinden dilediğinizi tercih etmeniz mümkün. Vade süreleri, getiri konusunda oldukça önemli bir yer tutuyor. Vade, faiz oranı konusunda birtakım değişimler meydana getiriyor. Vadeli mevduat hesabının temel mantığı şöyle işliyor: Vadesiz hesabınıza ek olarak atabileceğiniz vadeli bir mevduat hesabı size bir faiz vaadinde bulunuyor. Eğer banka tarafından en başta belirlenen vade süresinden önce yatırdığınız parayı çekmezsiniz, size vadedilen oranda bir getiri elde etme imkanınız oluyor. Böylece, vadeli mevduat hesabı risksiz bir yatırım aracı işlevi görüyor. 

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Vadeli mevduat hesabının ne olduğunu öğrenmenin ardından, nasıl hesap açacağınızı bilmek önem kazanıyor. Vadeli mevduat hesabı açmak için öncelikle vadesiz bir mevduat hesabınızın bulunması gerekiyor. Belirtildiği üzere, vadeli hesap ancak vadesiz bir hesaba ek olarak açılabiliyor. Bu işlem için bir banka tercih ederek öncelikle vadesiz hesap açtırmanız gerekiyor. Eğer mevcut olarak vadesiz bir hesabınız bulunuyorsa vadeli hesap açma işlemini mobil olarak halletmeniz mümkün hale geliyor. Vadeli hesaba yatırdığınız paranın oranı arttıkça faizin oranı da aynı doğrultuda artıyor. Ardından, vadeli mevduat hesabınızın türü oldukça önem teşkil eden adımlardan biri olarak öne çıkıyor. 

Yaygın Kullanılan Vadeli Mevduat Hesabı Çeşitleri Nelerdir?

Vadeli mevduat hesabından kazanç elde etmek için çeşitli hesap türlerini tercih edebilirsiniz. Bu hesap türleri birbirinden farklı faiz oranlarına sahip oluyor. Hesabın türüne göre vadesi ve özellikleri de farklılık gösteriyor. Özellikle vadeli döviz hesabı açma konusu pek çok yatırımcının ilgisini çekiyor. Yaygın kullanılan vadeli mevduat hesabı çeşitleri şöyle sıralanıyor:

  • Vadeli TL, Döviz ya da Altın Hesabı: Bu hesap türü en yaygın kullanılan türlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu hesabın temel mantığı, belirtilen vade ve faiz oranı üzerinden size gelir sağlaması şeklinde işliyor. Vadel TL, vadeli döviz ya da vadeli altın hesabı açarak getiri elde edebilirsiniz.
  • e-Vadeli Hesap: Bu hesap türü internet üzerinden açılmasıyla kolaylık sağlıyor. Bu sayede, bankaya gitmeden pek çok işleminizi konforlu bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu hesabın ayırt edici yönü ise vade başlangıç tarihi ile hesap açılış tarihinin aynı olması olarak biliniyor. 
  • Biriktirdiğini Ödeyen Mevduat Hesabı: Oldukça avantajlı olan bu hesap sayesinde kısa vadeli hesap açabilirsiniz. Genellikle bir yıl olarak belirlenen vadeli mevduat hesabı vade süreleri içerisinde 1, 3 ya da 6 ay gibi periyotlarda düzenli olarak getiri sağlayabilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesabı Avantajları Nelerdir?

Vadeli mevduat hesabı açmak size birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajlardan yararlanmak için oldukça kolay bir şekilde dilediğiniz bankadan hesabınızı oluşturabilirsiniz. Vadeli mevduat hesabının avantajları ise şöyle sıralanıyor:

  • e-Vadeli Hesap açmanız durumunda işlemlerinizi doğa dostu bir yöntemle gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü elektronik işlemler kağıt tüketimine sebep olmuyor.
  • Riske girmeden birikim elde edebilme olanağı elde edebilirsiniz.
  • Piyasadaki vadeli mevduat faiz hesaplamaları ve faiz oranları vadeniz boyunca sizi etkilemez. Böylece, sabit bir gelir kaynağınız olmuş oluyor.
  • Bazı vadeli mevduat hesabı türleri sayesinde tüm işlemlerinizi tek merkezden kontrol edebilirsiniz. Örneğin, fon alım ve satım işlemlerinizi yapabilir, faturalarınıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. 
  • Hesaptaki ana paranız enflasyona karşı değer kaybetmeden size gelir sağlamaya devam ediyor.