Turizmin her alanında toparlanma yaşanıyor

Turizmin her alanında toparlanma yaşanıyor

Turizmi istikrarlı hale getirmenin yolu ‘deniz-kum-güneş’ üçgeninden çıkarıp çeşitleri artırmaktan geçiyor. 2015’ten önce bu alanda atılan adımlar krizde sekteye uğramıştı. Bu yıl ise yayla, kültür, golf, kruvaziyer ve kamp turizmi gibi alanlarda toparlanma var.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Türkiye, Suriye’deki savaş, terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizi gibi nedenlerle turizmde son iki yılı kötü geçirmişti. 2014 yılında 34,3 milyardolarolan turizm geliri 2016’da 22,1 milyar dolara kadar düşmüştü.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

2017’de ise toparlanma başladı ve 26,2 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Bu toparlanma bu yıl da sürüyor. Turizmciler bu yıl 38-40 milyon turist ile 32-34 milyar dolar arası gelir bekliyor.

Turizmi istikrarlı hale getirmenin yolu ‘deniz-kum-güneş’ üçgeninden çıkarıp çeşitlendirmekten geçiyor. 2015’ten önce bu alanda atılan adımlar krizle birlikte sekteye uğramıştı. Kriz sonrasında yeni yol haritası belirleyen turizm sektörü, yayla turizminden kültür turizmine, kruvaziyer turizmden gastronomi turizmine kadar bu yıldan itibaren ciddi bir atak hedefliyor.

TÜM ÇEŞİTLERDE TOPARLANMA VAR
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu yıl turizmin tüm çeşitlerinde bir hareketlenme gözlendiğine dikkat çekiyor. Ayık, kriz döneminin bitip turizmin yükselme dönemine girdiğini ama düşen fiyatların toparlanmasının birkaçyıl alacağını vurguluyor.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, döviz krizinden çıkışı çözecek yegane sektörün turizm olduğunu belirtiyor. 2023’de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirinin kolayca yakalanabileceğine dikkat çeken işler, “Trekking, yayla, kültür, gastronomi gibi çeşitlemelerle bu başarılabilir. Bu elbise bu vücuda dar geliyor. İkinci bir turizm hamlesi, yeni bir dönüşüm olması lazım” diyor.

GOLF TURİZMİNDE SON DURUM
Yüksek gelir getiren turizm çeşitlerinden biri golf turizmi. Türkiye’de bu alanda en çok öne çıkan bölgeyi ise Belek oluşturuyor. Belek Turizm Merkezi’nde yüksek standartlarda 15 golf sahası bulunuyor.

Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği (IAGTO) Türkiye ve Antalya Golf ihtisas Spor Kulübü Başkanı Cahit Şahin, her yıl yaklaşık 120 bin kişinin Belek’e gelip ortalama bir hafta konaklama yaptığını ve beş oyun oynadığını söylüyor. Golfün turizmin 12 aya yayılmasını sağladığına işaret eden Şahin, dünyada 60 milyona yakın amatör golf oyuncusu bulunduğunu, golf sporunun turizmde önemli bir tanıtım enstrümanı olduğunu vurguluyor.

Golfte Türkiye’nin en iyi yılı olan 2011’de Belek’te 529 bin round oyun oynanmıştı. Bu sayı 2017 yılında 289 bine kadar düştü. Bu yılın ilk dört ayında ise yaklaşık 197 bin round oyun oynandı. Bu sayının 2018 sonunda 450 bin roundu bulması bekleniyor.

TAKIMLAR GERİ DÖNÜYOR
Belek Türkiye’de sadece golf turizminin değil kamp turizminin de merkezi. Kriz öncesinde Avrupa’dan ve Rusya’dan yılda bin 600 dolayında futbol takımı burada kamp yapıyordu. Kriz sırasında düşüş yaşanan kamp turizminde de bu yıl hareketlilik var.

Cornelia Deluxe Genel Müdürü Ali Şahin, golf ve kamp turizminde Belek’in önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Şahin, “Golf turizminin yüksek sezonu olan ekim-nisan dönemi, turizmi 12 aya yayma konusunda oldukça önemli. 2015’ten bu yana yüzde 50’lik düşüş oldu ama bu yıl toparlanıyor” diyor. Şahin, kongre turizmi için de 6 bin kişilik bir tesisi gelecek yıl açacaklarını belirtiyor.

GEMİLER DE GERİ DÖNER Mİ?
Türkiye’nin kan kaybettiği turizm dallarından biri olan kruvaziyerde de önümüzdeki yıllarda artış bekleniyor. Önümüzdeki 10 yılda Akdeniz sularına 50 yeni gemi inecek. Bu gemiler için Türkiye’nin olmazsa olmaz ülkelerden biri olduğu ifade ediliyor. Bunun da kruvaziyer turizminin yeniden canlanmasını sağlayacağı tahmin ediliyor.
2020’de 300 geminin Türkiye’ye geleceği belirtiliyor.

Naviosa Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Tolgar Bıyıklı, şu anda çok istikrarlı görmedikleri için gemi şirketlerinin iptalleri geri almadıklarını anlatıyor. Gemi şirketleri programlarını bir yıl öncesinden planladığı için geri dönüşler 2019’dan sonra başlayacak.

Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Türkiye’ye son yıllarda gastronomi turizmi için de turistler geliyor. Gastronomi turistleri ortalama 945 dolarlık harcamalarının 259 dolarını yeme-iç-meye harcıyor. Normal turistler ise yeme-içmeye 171 dolarlık harcama yapıyor.



İlgili Haberler
0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış

İlk yorumu yazmak ister misiniz?

Yorum yap