İMKB %-2,10
-1214,5 56639,4
USD % 0
0 1,835
EURO % -0,2
-0,004 2,338
ALTIN % -0,1
-0,067 94,129
BOVESPA%-1,47
-847,956646,9
FDAX%-0,79
-50,916401,06
 
Skip Navigation LinksAna Sayfa > Haberler > Haber Detay

"Türkiye'den iki kat hızlı büyüyoruz"


Gaziantep'ten kriz sonrasının en iyi mesajları gelmeye başladı.

Haber : Asım Aslan / 17.10.2010

Gerek istihdamı gerekse ihracatıyla Türkiye ekonomisinin bir anlamda mikro verilerini içeren Gaziantep’ten iyi mesajlar geliyor. Bu mesajları kentin Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer veriyor. Koçer’in ikinci bir kriz bekleyenlerini belki de hayal kırıklığına uğratacak açıklamalarını, kentin sokakları da teyit ediyor. Geçen hafta Gaziantep’teydik ve Koçer’in söyledikleriyle hem sokaklar hem de dolaştığımız sanayi bölgeleri aynı dili konuşuyordu.

Ekonomist: Genel ekonomide iyi bir hava oluştuğu görülüyor. Gaziantep belki de Türkiye’nin ekonomik fotoğrafının en iyi görülebileceği bir saha. Siz nasıl izlenimlere, bilgilere sahipsiniz?
Nejat Koçer:
Türkiye’nin iyi gittiği doğru. Fakat biz Gaziantep olarak bütün parametrelerde Türkiye’den daha iyi durumdayız. İstihdam artışında, işsizlik rakamlarında, ihracat artışında, büyüme rakamlarında, elektrik tüketim rakamlarında kriz dönemi dahil olmak üzere Gaziantep Türkiye’den farklı bir profil çiziyor. Türkiye’de bu yıl yüzde 7- 8 ortalama büyüme bekleniyor. Bizim kent olarak büyüme beklentimiz yüzde 15-16. Bu sadece sanayiden yansıyan bir büyüme değil. Oteller, lokantalar, sağlık, AVM’ler, konut-inşaat sektörü. Hepsi çok dinamik. Son birkaç yıl içerisinde çok büyük konut projeleri başladı.

Bu dinamizm istihdama nasıl yansıyor? Çünkü krizle birlikte tüm kentlerde olduğu gibi sizde de biraz düşüş olmuştu…
Koçer:
İstihdam da bir buçuk yılda 25 bin kişi artmış, rakam 165 bine yükselmiş. Bunu kriz döneminde yapmışız. Demek ki iki yıl sonra yaklaşık 200 bin istihdam sağlanacak. Bugün Türkiye’de ortalama nüfusu 75-100 bin olan iller var. Bugün burada sadece 200 bin kişi istihdam ediliyor.

Bunu neye bağlıyorsunuz?
Koçer:
Aslında bunların hiçbiri tesadüf değil. Çünkü son 10 yılda hiç yerinde oturmadı Gaziantep iş dünyası. Hep proje üretti. 2003 yılından beri yürüttüğümüz marka şehir Gaziantep uygulaması var ki şu an Türkiye’de birçok il bu projeyi örnek alarak uygulama yapıyor.
Anadolu’da marka patentinde yedi yıldır rekor kırıyoruz. 1971 yılından 2003 yılına kadar sadece 3 bin 500 marka için tescil başvurusu yapılmışken, krize rağmen geçen yılın başına kadar bu rakam 9 binleri buldu.

Türkiye’ye ekonomisini siz Gaziantep’ten nasıl görüyorsunuz? Yeni bir kriz beklentisini gerçekçi buluyor musunuz?
Koçer:
Açıkçası ben kriz beklentisini ve bunun dillendirilmesini çok yadırgıyorum. Türkiye’de maalesef adı ekonomist olan ama piyasayı iyi okuyamayan çok kişi var. Biz olaya çok farklı bakıyoruz. Çünkü sahadayız, bire bir yaşıyoruz. Rakamlara gelişmelere bakarak bir kriz beklentisinin temelsiz olduğunu söyleyebilirim.

Gaziantep gerçek bir üretim şehri. Bütün bu üst yapı çalışmalarının üretime yansımaları nasıl oluyor, örneğin ihracatınız ne durumda?
Koçer:
Gaziantep bir üretim şehri. Gaziantep Sanayi Odası da proje üretim merkezi haline geldi. Başlattığımız tüm projeler örnek gösterildi. Hepsinin somut çok büyük sonuçlarını aldık. Bugün Gaziantep 162 ülkeye ihracat yapıyor. Çok büyük bir başarı bu. Bu yıl 4 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Cumhuriyetin 100’üncü yılındaki


1 | 2 | 3 | Sonraki Sayfa ► | Son Sayfa ►►





Gaziantep'ten kriz sonrasının en iyi mesajları gelmeye başladı.
Gaziantep'ten kriz sonrasının en iyi mesajları gelmeye başladı.
 
 

Arkadaşına yolla  
Yazdır
Favorilere ekle
    Yorumlar ( 0 )
    Bu Resim'e Henüz Yorum Yapılmamış.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Ekonomist Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın:
   

 
Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumnuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.
 
 
Forumdan Başlıklar
En Çok Okunanlar // Yorumlananlar
Yatırım yapılabilecek 30 gıda şirketinin franchising koşullarını araştırdık.
Global kriz, az riskle yatırım imkanı tanıyan franchising sistemine olan talebi artırdı. İş bulamayanlar, işini kaybetme korkusu yaşayanlar ya da krizden darbe yiyen sektörlerde faaliyet gösteren ş Devamı için tıklayın...






Anket
Enflasyon bu yıl sonunda yüzde kaç olacak?




Ekonomist ve Capital Sıralamaları
siralamalar
E-bülten
 
E- mail Adresiniz
 


Dergi İçeriği ve Verilen Ekler
  • Bu yıl topraktan bereket fışkıracak
  • “Boyner’in yaptığı rakibini yok etme operasyonudur”
  • Klasik pazarlar üzüyor, umut yeni pazarlarda
  • Ömer Malaz Numarine’i tekrar geri aldı
  • Babadan devraldığı Betek’i ikiye katladı
  • Stajyerlik yaptığı şirketi 155 milyon liralık ciroya taşıdı
  • Klasik Türk ürünleri duty free’leri uçurdu
  • Yeni Desa mimarisinden ucuz genç markası çıktı
  • “Türk enerji borsasına yabancı ilgisi çok olur”
  • Dergi İçeriği       
  • Arşiv

    Tüm geçmiş Ekonomist sayılarına kapsamlı arşivimizden erişebilirsiniz.



    Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir. Piyasa verileri MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş. tarafİndan sağlanmaktadır.
    Sayfadaki analizler www.ekonomist.com.tr’ye aittir. İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

    Copyright © Ekonomist Online | Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul
    Capital500 en_begenilen_sirketler en_degerli_markalar sosyal_sorumluluk_liderleri inovasyon_liderleri ceolarin_ideal_sirketleri en_guclu_30_kadin Perakende50 ihracat500 en_guclu_is_insanlari anadolu_250 anadolu_markalari en_zengin_100_is_insani