İMKB %-2,27
-1314,3 56539,6
USD % 0
0 1,834
EURO % -0,1
-0,004 2,339
ALTIN % 0
-0,044 94,1515
BOVESPA%-1,47
-847,956646,9
FDAX%-0,79
-50,916401,06
 
Skip Navigation LinksAna Sayfa > Haberler > Haber Detay

Yalın ADSL, internette fiyatları dibe çekti


Uzun zamandır beklenen telefonsuz internet uygulaması başladı.

Haber : Gözde Yeniova / 19.12.2010

Türkiye’de 8 milyonu aşkın genişbant internet abonesi bulunuyor. Bu pazarda alternatif işletmecilerin pazar payı son Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre yüzde 6.1 oranında. Pazardaki hakim oyuncu TTNet'in pazar payının ise 1.5 yıl önce yüzde 92.4 civarındayken şimdi bu oran yüzde 75'e geriledi. Bunda önemli faktörün mobil internet ve kablo internet kullanımının artmış olması gösteriliyor.
İnternet pazarında rekabeti artıracak bir uygulama da sabit numaraların değişiklik olmadan taşınabilmesi ve telefonsuz internet (Yalın ADSL) oldu. Uzun süredir devrede olan ancak uygulamaya koyulamayan karar BTK’dan geldi.
Böylelikle cep telefonu numaralarından sonra sabit hat numaraları da taşınmaya başlandı. Numara taşıma sistemi ile ev veya iş yerlerinizde kullandığınız sabit telefonunuzun hiç bir rakamı değişmeden, aynı şekilde bırakarak diğer operatörlere taşıyabiliyorsunuz.
Bununla birlikte internetinizi de taşımanız mümkün. Bir internet servis sağlayıcısından diğerine geçiş için önce iptal işlemi yapma zorunluluğu artık yok. Yani dileyen dilediği servis sağlayıcısının tarifesine geçebiliyor. Alternatif servis sağlayıcıları da süreci kolaylaştırmak ve kısaltmak için otomatik geçiş hizmeti veriyor. Tek bir onayınız ile başka tarifeye geçebiliyorsunuz.

Vergi engeli
Ancak uzun süredir beklenen bu kararla ilgili sektör temsilcilerinin vergi itirazı var. Çünkü Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk Telekom’nun sabit telefon aboneliği olmadan internet erişimi sunumuna yönelik hizmeti olan Yalın ADSL uygulanacak Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranını yüzde 5 olarak belirledi.
Yalın ADSL'e başvuranlardan, Türk Telekom’un mevcut telefon hattını kullandıkları için aylık olarak belirli bir bakım ve onarım ücreti alınacak. Daha önce vergiler hariç 8.13 TL olarak açıklanan bu ücrete ÖİV ve KDV eklendiğinde yaklaşık 10-11 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Yalın ADSL hizmetine ilişkin belirlenen 10 TL’lik sabit ücretin pahalı olduğunu savunuyor. TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Sadece internet isteyen tüketicilerin artık sabit hat sabit ücretini ödemekten kurtulması ve daha düşük ücretle internet kullanabilmesi gerekiyor. Sabit ücretinin tüm vergiler dahil 6.15 TL olması gerekiyor” diyor.

Kampanyalar hızlandı
Ancak bu sorunlara rağmen Yalın ADSL ve numara taşımayla birlikte de şirketler ADSL kampanyalarında yarışa başladı. İnternet aylık abone ücretleri 9,99 TL’ye kadar düştü. Yanında modem ve uydu yayını üyeliği gibi hizmetler de ücretsiz sunulurken beyaz eşya ve televizyonda da indirimli fiyatlar veriliyor. TTNet internete giriş kampanyası ile internet bağlantısını ilk üç ay 9,99 TL’den sunuyor. Aynı zamanda aboneler ister kablolu ister kablosuz modemlere ücretsiz sahip olabiliyor.
Koç.Net’in BiRi ADSL paketlerinden birini tercih edenlere ise Arçelik veya Beko’dan hediyeler sunuyor. Kampanyaya katılanlar ayrıca; sabit telefonla şehiriçi, şehirlerarası, uluslararası (birinci kademe) ve yurt içi GSM numaralarıyla ilk ay ücretsiz 250 dakika görüşme yapabiliyor.


1 | 2 | Sonraki Sayfa ► | Son Sayfa ►►





Uzun zamandır beklenen telefonsuz internet uygulaması başladı.
Uzun zamandır beklenen telefonsuz internet uygulaması başladı.
 
 

Arkadaşına yolla  
Yazdır
Favorilere ekle
    Yorumlar ( 0 )
    Bu Resim'e Henüz Yorum Yapılmamış.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Ekonomist Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın:
   

 
Kayıtlı isminizin görüntülenmesini istiyorsanız, yorumnuzu yazmadan önce üye girişi yapınız.
 
 
Forumdan Başlıklar
En Çok Okunanlar // Yorumlananlar
Yatırım yapılabilecek 30 gıda şirketinin franchising koşullarını araştırdık.
Global kriz, az riskle yatırım imkanı tanıyan franchising sistemine olan talebi artırdı. İş bulamayanlar, işini kaybetme korkusu yaşayanlar ya da krizden darbe yiyen sektörlerde faaliyet gösteren ş Devamı için tıklayın...






Anket
Enflasyon bu yıl sonunda yüzde kaç olacak?




Ekonomist ve Capital Sıralamaları
siralamalar
E-bülten
 
E- mail Adresiniz
 


Dergi İçeriği ve Verilen Ekler
  • Bu yıl topraktan bereket fışkıracak
  • “Boyner’in yaptığı rakibini yok etme operasyonudur”
  • Klasik pazarlar üzüyor, umut yeni pazarlarda
  • Ömer Malaz Numarine’i tekrar geri aldı
  • Babadan devraldığı Betek’i ikiye katladı
  • Stajyerlik yaptığı şirketi 155 milyon liralık ciroya taşıdı
  • Klasik Türk ürünleri duty free’leri uçurdu
  • Yeni Desa mimarisinden ucuz genç markası çıktı
  • “Türk enerji borsasına yabancı ilgisi çok olur”
  • Dergi İçeriği       
  • Arşiv

    Tüm geçmiş Ekonomist sayılarına kapsamlı arşivimizden erişebilirsiniz.



    Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir. Piyasa verileri MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş. tarafİndan sağlanmaktadır.
    Sayfadaki analizler www.ekonomist.com.tr’ye aittir. İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

    Copyright © Ekonomist Online | Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul
    Capital500 en_begenilen_sirketler en_degerli_markalar sosyal_sorumluluk_liderleri inovasyon_liderleri ceolarin_ideal_sirketleri en_guclu_30_kadin Perakende50 ihracat500 en_guclu_is_insanlari anadolu_250 anadolu_markalari en_zengin_100_is_insani