Bist 100
10218,58
-0,49%
Bist 100
Dolar/TL
32,3441
0,2949%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7366
-0,4133%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0772
-0,0978%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2454,71
0,91%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“İnşaat ve madeni halka arz edeceğiz”

İnşaat, gayrimenkul, liman, turizm ve enerjide faal olan Akfen Holding, inşaat ve maden şirketlerini halka arz etmek üzere çalışıyor.

07 Mayıs 2024
“İnşaat ve madeni halka arz edeceğiz”

İnşaat, gayrimenkul, liman, turizm ve enerjide faal olan Akfen Holding, inşaat ve maden şirketlerini halka arz etmek üzere çalışıyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve CEO'su Selim Akın, mayıs ayında Akfen İnşaat'ı halka arz etmeyi planladıklarını söylüyor.

Akfen Holding, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve enerji şirketinin ardından Akfen İnşaat ve ardından İlbak ortaklığındaki Acacia Madencilik şirketini halka arza hazırlanıyor. Hatırlanacağı gibi, Akfen Holding portföyünü daha anlaşılır kılmak hedefiyle 2016 yılında borsadan çıkmıştı. Ardından şirketleri tek tek halka arz etme stratejisiyle borsaya geri dönen grup, halka arz yoluculuğuna önümüzdeki günlerde Akfen İnşaat ve ardından ikinci planda Acacia Maden şirketiyle devam edecek.

Halka arz sürecini Ekonomist'e anlatan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve CEO'su Selim Akın, mayıs ayı sonunda inşaat, yıl sonunda ise maden şirketini halka arz etmek üzere çalıştıklarını belirtiyor. Akfen İnşaat'ın geçen yıl 2,3 milyar TL ciro gerçekleştirdiğini ve portföyünde yer alan varlıkların 1,1 milyar doları aştığını söyleyen Selim Akın, tahminen yüzde 25 civarında bir payın halka arz edilebileceğini söylüyor. 

Yurtdışı yatırımlar konusunda da fırsatları yakından izlediklerini aktaran Selim Akın ile grubun yeni dönem büyüme stratejisini konuştuk.

2024 yılında grup olarak büyüme stratejiniz ne olacak? Yıla hangi hedeflerle girdiniz?

2023 yılı içerisinde Mersin Limanı, Acacia Maden İşletmeleri, Akfen Yenilenebilir Enerji ve Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketlerimizin öncülüğünde önemli yatırımlarımızı tamamladık. Belirsizliklerin zirve yaptığı son iki yılda 260 milyon dolarlık yatırım yaptık. Akfen Holding ve bağlı iştirakleri olarak 2023 yılında tüm hedeflerimizi yakaladık. Akfen Holding 2023 yılında varlıklarında konsolide bazda yüzde 50 civarında bir büyüme yakaladı. Akfen Holding'in konsolide cirosu ise 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 75 artarak 12 milyar TL olarak gerçekleşti. 2023 yıl-sonunda uygulamaya geçilen enflasyon muhasebesi uygulaması nedeniyle 2024 yılında henüz net bir şey söylemek mümkün değil.

2024 yılında hangi alanlara odaklanacaksınız?

Finansman maliyetlerinin arttığı bir yıla girdik. Büyümek ve karlılığı korumak öncelikli hedeflerimiz olmaya devam etmekle birlikte, 2024 yılında finansman maliyetlerini azaltmak adına borçluluğumuzu düşürmek en öncelikli konularımızdan biri olacak. Bu noktada yeni yatırımlarımızda öz kaynak finansmanı tercihimiz olacaktır. Özellikle inşaat yatırımlarında yurt dışı piyasaları yakından takip ediyoruz ki 2024 yılında yurt dışındaki inşaat faaliyetlerimizi genişletmeyi hedefliyoruz. TL bazında bu yıl yüzde 50 büyüme öngörüyoruz. Yıla başlarken açıkçası biraz endişemiz vardı. Seçimlerle popülist yaklaşımı olur mu, diye düşünüyorduk. Fakat ekonomik kararların uygulandığını gördük.

Finansman bulmanın zorlaştığı bu dönemde büyüme ve yatırım stratejiniz ne olacak?

Bildiğiniz gibi geçen yıl enerjide halka arz gerçekleştirdik. Bu yıl Akfen İnşaat ve maden şirketimizde de halka arz planlıyoruz. Akfen İnşaat'ta mayıs sonunda bu halka arz sürecini tamamlamayı planlıyoruz. Maden de ise yıl sonunda ancak mümkün olur gibi. Finansmanda bu yolla ilerleyip yatırımları sürdürmek istiyoruz. Halka arzı uygun bir çıkış olarak gördük ve enerjide başarılı bir halka arz oldu. Enerjide kapasite artışı ve hibrit yatırımlar var yurtdışında da girişimlerimiz var. İnşaatta da bu yatırımları sürdürmek üzere çalışıyoruz.

Akfen İnşaat'ta ne kadarlık bir hisse halka arz olacak?

1986 yılında kurulan Akfen İnşaat, taahhüt işleri ile başladığı faaliyetlerini kısa zamanda çeşitlendirerek Türkiye'de ve yabancı ülkelerdeki farklı alanlarda projeler geliştiren önde gelen altyapı şirketlerinden birisi haline geldi. Akfen İnşaat'ın portföyünde 845 yataklı Isparta Şehir Hastanesi, bin 150 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi, 605 yataklı Tekirdağ Şehir Hastanesi, 2 bin 264 yataklı Hacettepe Yurt ve Konukevi ile Ankara'daki İncek Loft ve Romanya'daki 146 konut ve 39 ticari alandan oluşan varlık bulunuyor. 2023 yılında 2,3 milyar TL yıllık cirosu olan Akfen İnşaat'ın varlıklar toplamı 1 milyar 154 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Sanırım yüzde 25-30 civarında bir oranı halka arz edeceğiz.

Çok tartışılan şehir hastanelerinde siz de üç yatırımla yer alıyorsunuz. Bu halka arzın yanı sıra şehir hastanelerinde bir satış gündemi var mı?

Şu an için böyle bir hedefimiz yok. Devlet tarafından kira garantili bir iş ve şu an çıkmayı öngörmüyoruz. Evet, çok eleştirildi fakat bu modelin doğru olduğunu ve devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Beş yılda 18 şehir hastanesi yapıldı. Mevcut kaynaklarla beş yılda bu kadar hastane yapılabilir miydi? Zannetmiyorum. Modelin tartışılacak çok yönü olabilir. Ama bu kadar hızlı yatırım modeli olması önemli. Ben bu modelin geri döneceğini düşünüyorum. Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerde de bu modelle ilerlemek istiyoruz. Buna çalışıyoruz.

Grubun yurtdışında büyüme planı nedir?

Türkiye'nin öncü yatırım platformlarından biri olan Akfen Holding, güçlü ortaklık yapısı ve grup şirketleri ile sektörde öne çıkıyor. Akfen Holding, iş dünyasında geniş bir alana yayılmış faaliyetleri ve uluslararası düzeyde kabul görmüş ortaklıkları ile dikkat çekiyor. Bu sayede, borç ve sermaye piyasalarına erişim konusunda önemli bir kolaylık sağlarken, şirketin bu yapısı, yatırımcılar ve ortaklar için güven veren bir nitelik taşır ve finansal istikrarı destekliyor. Portföyümüz daha çeşitlendirmek istiyoruz. 

Kendimizi yurtdışında da anlatmak istiyoruz. Bu dönemde Türkiye'de pazarın daralmasıyla yurtdışına da döndük. Akfen İnşaat'ın taahhüt işlerini daha da artırmak istiyoruz. Enerjide de Doğu Avrupa'ya bakıyoruz. İspanya ve İtalya'ya dikkatimizi çekiyor. Gayrimenkul yatırımları için de fırsatlara bakıyoruz. Öncelikli Hırvatistan ve Romanya'da yatırımlarımızı hızlandırmak istiyoruz.

“Hastane inşaatlarına devam ediyoruz”

"Bir yandan portföyünü çeşitlendiren Akfen İnşaat, diğer yandan da toplam değeri 325 milyon dolar olan taahhüt projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Şirketin taahhüt projeleri arasında Bodrum'da 29 villadan oluşan villa projesi Yalıkavak Loft ile Muğla'daki 464 odalı Kıyıkışlacık turizm projesi bulunuyor. 

Akfen İnşaat'ın Dost İnşaat ile kurduğu ortaklık ile de Hırvatistan'ın Zagreb şerhinde depremden zarar gören tarihi The Sister of Mercy Hastanesi'ne ait iki adet binanın yeniden yapımı ve dört adet binanın renovasyonu yapılacak. Akfen ile Dost İnşaat bununla birlikte 600 Yataklı İskenderun Devlet Hastanesi, 600 Yataklı Amasya Devlet Hastanesi ve Hatay'daki Altınözü, Erzin ve Payas'ta her biri 50 yataklı olan üç acil durum hastanesi inşaatına devam ediyorlar.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2454,71 0,91%
  • ALTIN ONS 2360,56 0,61%
  • BIST 100 10218,58 -0,49%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,763 0,181%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36735 -0,05555%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,675 0,9782%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3441 0,2949%
  • EURO/DOLAR 1,0772 -0,0978%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7366 -0,4133%
  • STERLIN/DOLAR 1,2526 0,02675%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL