Bist 100
8994,07
2,13%
Bist 100
Dolar/TL
32,3294
0,1752%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8544
-0,2477%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0781
-0,4184%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2281,72
0,16%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Gayrimenkul için 26 fon daha geliyor

26 Aralık 2017
Gayrimenkul için 26 fon daha geliyor
Gayrimenkul yatırımlarının fon yapısı kullanılarak finanse edilmesine imkan sağlayan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), toplamda 2 milyar TL’lik büyüklüğü aştı. Bu büyüklük 11 GYF ile sağlandı. 2018’de bunlara 26 fon daha katılacak. SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan bu fonlar, bir yıl içinde fonlarını halka arz etmek zorunda.

TALİP YILMAZ                                                ARAM EKİN DURAN
tyilmaz@ekonomist.com.tr                        eduran@ekonomist.com.tr

Aksi halde onay belgeleri ve dolayısıyla fonlar tasfiye edilecek. Gayrimenkul, Türkiye’de uzun zamandır bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor ve yatırımcıların portföylerinde yer alıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Öte yandan gayrimenkul yatırımlarının fon yapısı kullanılarak finanse edilmesi ve pay sahiplerinin buradan elde edilen gelirlerden yararlanmasına imkân sağlayan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), 2014’te yürürlüğe giren tebliğ ile ülkemizde uygulama imkânı buldu.

Yatırımcıların büyük ölçekli ve daha verimli gayrimenkullere ulaşmasını sağlayarak hem getirinin yükseltilmesinde hem de gayrimenkule has risklerin asgariye indirilmesinde önemli rol oynayan bu fonlara, nitelikli yatırımcılar yatırım yapabiliyor.

Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) 12 Aralık’ta yayınlanan eylül ayı istatistiki verilerine göre, halen ihraç edilen 11 GYF fonu bulunuyor. Bu fonların büyüklüğü 2,05 milyar TL. Sadece nitelikli bireysel ve kurumsal yatırımcıların aldığı bu fonlardaki yatırımcı sayısı da 317. İhracı gerçekleşen en büyük fonlara bakıldığında, İş Portföy 462 milyon TL ile ilk sırada yer alıyor.

Onu Albaraka Gayrimenkul’ün üç fonu takip ediyor. Yatırımcı sayısı açısından ise Ak Portföy’ün GYF’sinde 167 yatırımcı bulunuyor. Onu İş Portföy’ün fonu ve RE-PIE Gayrimenkul’ün fonu takip ediyor.

26 FON YOLDA
Yine SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 26 tane GYF bulunuyor. Bu fonlar bir yıl içinde fonlarını halka arz etmek durumunda. Aksi halde onay belgeleri ve dolayısıyla fonlar tasfiye edilecek.

İş Portföy Yönetimi Genel Müdürü Tevfik Eraslan, yatırımcıların yüksek getirili cazip gayrimenkullere erişimi, büyük gayrimenkul projelerinin finansmanı ve gayrimenkul sektörünün kayıt altına alınması boyutlarıyla değerlendirildiğinde tüm paydaşlar açısından GYF’lerin kazanç sunduğunu söylüyor. Eraslan, “GYF’lerin önümüzdeki dönemde farklı temalarla çok daha hızla sayısının artacağını düşünüyorum” diyor.



GYF AVANTAJLARI
Fon yatırımcıları, gayrimenkule has her türlü bakım, onarım, sigorta, kiracı bulma gibi işlemler portföy yönetim şirketi tarafından yapıldığından bu konularla uğraşmak zorunda kalmadan sadece gayrimenkul yatırımının getirisinden faydalanıyor. Fonun işleyiş sürecinde, kurucu ve yöneticinin yanı sıra saklama kuruluşu Takasbank, gayrimenkul değerleme şirketi gibi konularında uzman birçok kurum yer aldığından son derece güvenli bir yapının söz konusu olduğu ifade ediliyor. Vergisel kolaylığının yanı sıra, kira geliri ve değer artışı sayesinde uzun vadede enflasyonun üzerinde istikrarlı getiriyle yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmiş oluyor.

Tevfik Eraslan, uzun bir hazırlık dönemi sonunda temmuz ayında kurdukları İş Portföy Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’na nitelikli yatırımcılardan 440 milyon TL’yi aşan talep geldiğini belirtiyor. Fona yatırım yapmak için herhangi bir minimum limitin bulunmadığını kaydeden Eraslan, “Nitelikli yatırımcılar fonu, kurucunun yanı sıra fonun ihraç belgesinde belirtilen dağıtıcı kuruluşlardan da satın alabiliyor” diye konuşuyor.

YÜZDE 10 STOPAJ
Talep toplama sonrası ilk fiyat açıklama döneminin yaklaştığı bugünlerde, 31 Aralık gününü takip eden ilk işgünü ve 30 Haziran gününü takip eden ilk işgünü fon fiyatı açıklanacak.

Fonu alan bireysel yatırımcıların yüzde 10 stopaja tabi olduğunu dile getiren Tevfik Eraslan, şunları söylüyor: “Yatırımlarımız arasında Ankara Kızılay Banka Hizmet Binası, Antalya Banka Hizmet Binası ve Nida Kule Ataşehir Batı Binası yer alıyor. Banka hizmet binaları halihazırda kirada iken Nida Kule Ataşehir Batı Binası kiralama aşamasında.

Ofis binası teması ile portföyünü yönettiğimiz mevcut fonumuza ilgi sürüyor. Bu nedenle bu fonumuza talep toplamaya devam edeceğiz. Diğer taraftan farklı temaları olan fonlar üzerinde çalışıyoruz. 2018 yılının ilk çeyreğinde çok yenilikçi ve gayrimenkul finansmanında alternatif yaratacak ürünler için SPK’ya başvuracağız.”

“YENİ FON KURACAĞIZ”
Ünlü Portföy Genel Müdürü Murat Gülkan da, çıkardıkları gayrimenkul yatırım fonları ile yerli ve yabancı yatırımcıların birikimlerine değer katacak projelere yatırım yapmaya özen gösterdiklerini ifade ediyor. Gülkan, SPK'nın ihraç belgesini onayladığı 26 Gayrimenkul Yatırım Fonu var bugüne kadar yaptıkları yatırımların büyüklüğünün yaklaşık 120 milyon TL olduğunu söylüyor.

Kurucusu oldukları iki gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu kaydeden Gülkan, “Fonlarımızdan ilki, Tahincioğlu’nun Emlak Konut GYO’nun güvencesiyle hayata geçirdiği Nidapark Küçükyalı projesi. İkinci fonumuz ise Maslak 42 projesi. Burada da yatırımcılarımıza ofis alanlarına yatırım imkanı sağlıyoruz” diyor.

Murat Gülkan, yakında yeni bir fon daha kuracakları bilgisini de veriyor. Gülkan, “Yeni fonumuzda ticari gayrimenkule ağırlık vereceğiz. Yeni yatırım yaparken ince eleyip sık dokuyoruz. Birtakım finansal kriterlerimiz var. Hedeflediğimiz getiriyi elde edebilmek için bu kriterlerimize uygun projelere yatırım yapmayı tercih ediyoruz” diye konuşuyor.

ARSA VE ARAZİ DE VAR
Bu alanda faaliyet gösteren bir diğer şirket ise Re-Pie Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi. Şirketin CEO'su Hasan Bayhan, Türkiye’de stratejik arsa ve arazilere yatırım yaparak orta ve uzun vadede sermaye büyümesi sağlamayı amaçladıklarını söylüyor. Bayhan, Türkiye’de 22 Mart 2017’de tapuya tescil olmuş olan ilk fon olduklarını ve o günden bugüne 50 milyon TL büyüklüğe ulaştıklarını belirtiyor.

Hasan Bayhan, “59 doğrudan ve 220 bin dolaylı yatırımcımız ile 1 milyon metrekare arsa/arazi stoğu ve 70 tapudan oluşan bir portföyümüz var. Çoğunlukla ham arazi olarak yaptığımız yatırımlardan dolayı ve metrekare başına 30 TL alım fiyatımızın yarattığı düşük baz etkisi sayesinde orta vadede önemli değer artışları yaşanmasını bekliyoruz” diyor. Hasan Bayhan, 2018 yılında bünyelerindeki Anadolu Stratejik Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun büyümeye devam edeceğini vurguluyor.

Bayhan, “Bunun yanında İstanbul’da yatırım yapacak olan Avrupa Gayrimenkul Yatırım Fonumuz ve Borsa İstanbul’da kote olacak Avrasya Gayrimenkul Yatırım Fonumuz da aktif olacak. Girişim Sermayesi tarafında ise katma değerli tarıma ve tarım teknolojilerine odaklanacak Agristock Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu aktive edeceğiz” diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2281,72 0,16%
  • ALTIN ONS 2195,22 0,01%
  • BIST 100 8994,07 2,13%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,434 0,07%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36114 0,32726%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3225 -0,0065%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3294 0,1752%
  • EURO/DOLAR 1,0781 -0,4184%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8544 -0,2477%
  • STERLIN/DOLAR 1,25927 -0,30362%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL