Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Özel fonlar 2018’de daha hareketli olacak

19 Aralık 2017
Özel fonlar 2018’de daha hareketli olacak
Özel sermaye fonları, bu yıl 11 ayda başta Mersin Limanı ve Banvit olmak üzere 15 satın alma işlemi gerçekleştirdi. Uzmanlar, bu fonların Türkiye’de yeni satın almalar için 2-3 milyar dolar arasında bir kaynak oluşturduğunu söylüyor. 2017’deki başarılı çıkış işlemleri de dikkate alındığında, 2018’de fonların daha aktif olacağı tahmini yapılıyor.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

2018’de çıkış işlemlerinin artması da bekleniyor. Türkiye, özel sermaye fonları tarafından yakından izlenen bir pazar. Son yıllarda sayısında azalma olmakla birlikte bu fonların yaptığı işlemler devam ediyor. Türkiye’de ofisi veya çalışanı bulunan 25-30 arasında özel sermaye fonu var.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bu sayı, küçük ölçekli teknoloji ve start up yatırımları yapan finansal yatırımcılar da dahil edildiğinde 50’yi buluyor. Yine bugüne kadar Türk şirketlerine yönelik sermaye yatırımı yapmış 70’e yakın fon bulunuyor.

Bu yıl özel sermaye fonu işlemlerinde sayıca azalma gözlenmekle birlikte, birkaç büyük işlem nedeniyle geçen yıla kıyasla daha yüksek bir hacimden söz edebiliriz. 2018 yılına yönelik olası Türkiye yatırımı için oluşturulan fon büyüklükleriyle ilgili yapılan tahminlerde ise 2-3 milyar dolar arası rakamlardan bahsedildiğini görüyoruz. Bu yıl fonların yaptığı başarılı çıkış işlemlerinin, yeni fonları da yatırım için cesaretlendirdiği vurgusu yapılıyor.

FONLARIN İLGİSİ SÜRÜYOR
lardan Turkven, Actera ve The Abraaj, özellikle yeni yatırımlar açısından 2017’de hareketli bir yıl geçirdi. İş Yatırım Satınalma Birleşme Müdürü Efsane Çam, Türkiye’de kurulmuş olan ya da ofisi olan 50’nin üzerinde fon olduğunu söylüyor. Mersin Limanı’na dünyanın önemli altyapı odaklı fonlarından Avustralyalı IFM’nin yatırım yaptığını hatırlatan Çam, sektöründe lider olan şirketlerin hala yeni yatırımcı ve fon ilgisi çekmeye devam ettiğini anlatıyor.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, Türkiye’nin bulunduğu bölgede veya dünya çapında aktif bazı özel sermaye fonlarının ilginç buldukları fırsatlara her zaman yatırım yapma ihtimalleri olduğunu söylüyor. Vardar, “Dünyanın en büyük fonlarından TPG, KKR, BC Partners gibi şirketlerin geçmişte Türkiye’de yapmış oldukları büyük hacimli satın alma işlemlerini bu konuda örnek olarak gösterebiliriz” diyor.

GELİŞEN PİYASALAR YENİDEN YÜKSELECEK
Önceki hafta içinde özel sermaye fonları birliği EMPEA ve Globalturk Capital işbirliğiyle İstanbul'da 'Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları' etkinliği düzenlendi. Etkinlik öncesinde EMPEA'nın eski başkanı, yönetim kurulu üyesi ve Global Environment Fund'ın eş kurucusu Jeffrey Leonard ve Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney ile bir araya geldik.

Dünyada fon hareketlerinin 2013 yılından başlamak üzere gelişmiş piyasalarda daha fazla yoğunlaştığını ancak 2018'den itibaren yeniden gelişmekte olan piyasaların yükseleceğini anlatan Jeffrey Leonard, sözlerine şöyle devam ediyor: "Dünyada yılda yaklaşık 500 milyar dolarlık fon işlemi oluyor.

Bunun yaklaşık 100 milyar doları, yarısı Çin ve Hindistan'da olmak üzere, gelişmekte olan pazarlarda gerçekleşiyor. Türkiye, genç ve dinamik nüfusuyla çok güçlü bir pazar. ABD ve Avrupa kökenli fonlar başta olmak üzere, dünyanın her yerinden yatırımcı çekecek potansiyeli var."

Barış Öney de Türkiye'ye yönelik olarak fon şirketlerinin yaklaşık 2 milyar dolar kaynak ayırdığı yönünde tahminde bulunuyor. Öney, Türkiye'de son 10 yılda önemli fon alımlarının olduğunu, bunların 50 kadarının çıkış zamanının geldiğini vurguluyor.

15 İŞLEM OLDU
Özel sermaye fonları bu yılın 11 ayında Türkiye’de toplam 15 adet işlem yaptı. Yılın en büyük özel sermaye fonu işlemi, Mersin Limanı’nın yüzde 40 hissesinin IFM tarafından 869 milyon dolar karşılığında satın alınması oldu. Actera’nın Esas Holding ve EBRD’nin Korozo Ambalaj’ın çoğunluk hissesini satın alması da yine önemli işlemler arasında yer aldı.

Turkven’in Sancak Ailesi ile birlikte MNG Kargo’yu satın alması, Turkven ve Earlybird VC tarafından Mikro Yazılım’ın çoğunluk hissesinin satın alınması, Abraaj’ın Netlog’un azınlık hisselerini ve KFC Türkiye’yi alması, Actera’nın Gratis hisselerinin bir kısmını satın alması da önemli işlemler arasındaydı.

ÖNEMLİ ÇIKIŞLAR OLABİLİR
Sermaye fonlarının iş modeli, kısa ve orta vadede yatırımlardan çıkışlar olmasını gerektiriyor. Fonların başarısını çıkışlar gösteriyor. Çünkü bu çıkışlar yeni fonların toplanabilmesine olanak sağlıyor. 2016 ve 2017 yılları, fonların çıkış işlemleri açısından oldukça hareketliydi.

Başak Vardar, kendi sektörünün önemli ve büyük oyuncuları olan, kârlı, sağlıklı büyüyen ve iyi yönetilen şirketlere mutlaka yeni yatırımcıların ilgisinin olacağını söylüyor.

Vardar, “Son dönemde Doğtaş, Domino’s Pizza ve Mavi örneklerinde olduğu gibi bazı fonların portföylerindeki büyük ölçekli yatırımlar için halka arz yolu ile çıkış opsiyonunu değerlendirdiğini görüyoruz. Gözde Girişim ve Ünlü Alter-natives’in yatırımı ŞOK market zinciri için yapılan halka arz görevlendirmesi bunun en güncel örneği” diyor.

Fonların yatırım yaptıkları şirketleri halka arza taşımasının Türkiye için yeni bir konu olduğunu söyleyen Odin Financial Advisors Direktörü Berk Şener, başarılı halka arz çıkışlarının, fonları ortak almak isteyecek şirketleri de cesaretlendireceğini anlatıyor. Şener, bu alanda 2018 yılında da 2017 yılı kadar işlem görmeyi beklediklerini kaydediyor.

HANGİ SEKTÖRLER?
Ekonominin hızlı büyüdüğü, satın alma gücünün arttığı dönemlerde tüketiciye dokunan perakende, gıda, giyim gibi sektörler ön plana çıkarken, ekonominin yavaşladığı ve TL’nin değer kaybettiği dönemlerde özellikle yabancı para geliri yaratma potansiyeli yüksek sektörler öne çıkıyor. Berk Şener, ihracat potansiyeli yüksek ambalaj sektörünü buna örnek olarak gösteriyor.

Global fonların Türkiye pazarına yönelik iştahının düşük olduğunu söyleyen EY Türkiye Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir, ancak Türkiye piyasasında bulunan fonların heyecanla yeni yatırım arayışında olduklarını kaydediyor. Özdemir. “Tahminlerimize göre, Türkiye pazarına yönelik olarak yaklaşık 3 milyar dolarlık bir fon birimini var. Fonlar perakende, sağlık ve sağlık ürünleri, katma değer yaratan üretim gibi tüketiciye yönelik sektörlere ilgi gösteriyor” diyor.

Başak Vardar, fonların genellikle faaliyet gösterdiği alanda lider veya önemli konumda olan, güçlü büyüme ve nakit yaratma potansiyeline sahip şirketleri radarlarına aldığını kaydediyor. Vardar, son dönemde en çok ilgi çeken sektörleri teknoloji, endüstriyel üretim, gıda, lojistik, perakende ve finansal hizmetler olarak sıralıyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL