Bist 100
8976,56
1,93%
Bist 100
Dolar/TL
32,3307
0,1791%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8628
-0,2234%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0783
-0,3963%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2287,18
0,4%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

2018 ilk çeyrekte kârlar nasıl gelir?

26 Nisan 2018
2018 ilk çeyrekte kârlar nasıl gelir?
2018 ilk çeyrek bilanço dönemi bu hafta başlıyor. Biz de net kâr tahminlerini analiz ettik. Sanayi şirketlerinde güçlü yıllık büyüme beklense de, yükselen kur döviz açığı olan şirketlere olumsuz yansıyacak. Banka kârlarında mevduat maliyetlerinin artmasıyla baskı görülebilir.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar, erken seçim kararının alındığı ve OHAL'in uzatıldığı oldukça hareketli bir haftayı daha geride bıraktı. Geçen salı günü son dönemlerin direnç noktası olan 111.500'ü test eden BİST-100, aynı gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı üzerine değer kaybederek kapanışını 108.745'ten yaptı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Endeks, geçen çarşamba günü ise erken seçim kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasıyla 112.099'a kadar yükseldi. Geçen haftaya 4,10'dan başlayan dolar/TL de bu açıklamadan sonra 4 TL'ye kadar geriledi. Bu süreçte, 24 Haziran'daki erken seçimin fiyatlanması devam edecek. Dolar/TL'deki hızlı gevşemenin BİST-100'de alımları destekleyeceği belirtiliyor.

BİLANÇO DÖNEMİ
BİST-100'ün seyrine etki edebilecek önemli gelişmelerden biri de bu hafta açıklanmaya başlayacak olan 2018 ilk çeyrek bilançoları olacak. Sanayi şirketleri solo finansal tablolarını 30 Nisan'a kadar açıklayacak. Sanayi şirketlerinde konsolide finansallar ve solo banka finansalları için son açıklama tarihi ise 10 Mayıs.

Bu süreçte biz de ilk çeyrek net kâr beklentilerini analiz ettik. Tablomuzda rakamsal tahminleri görebilirsiniz. İlk çeyrekte bankalarda net kâr artışının sınırlı olması öngörülürken emeklilik şirketlerinin daha güçlü kârlılık elde edeceği tahmin ediliyor. Sanayi şirketlerinde ise net kâr, FVAÖK ve satış gelirinde güçlü yıllık büyüme bekleniyor.

Peki, bilançolarda hangi faktörlerin etkisi görülecek? GCM Menkul'den Enver Erkan, ilk çeyrekte kurlardaki yükselişin ihracat geliri ve dövize endeksli gelir yapısı olan şirketlerin bilançolarına olumlu yansıyacağını söylüyor. Döviz açığı olan şirketlerde finansman giderlerindeki artışla kambiyo zararı oluşabileceğini belirten Erkan, "Artan enerji maliyetleri de enerjiyi girdi olarak kullanan şirketlerde maliyet baskısı yaratabilir" diyor.

Enver Erkan, faizlerdeki artışı ve yüksek TL maliyetlerini, faiz hassasiyeti olan sektörler açısından olumsuz görüyor. Buna karşın yüksek gıda enflasyonuyla gıda ve perakendede gelirlerin artabileceğini de kaydediyor.



SANAYİ ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSI
Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Erol Danış, sanayi şirketleri için ilk çeyrekte net kâr artışının yıllık yüzde 23, FVAÖK ve satış geliri artışının ise sırasıyla yıllık bazda yüzde 26 ve yüzde 22 olmasını bekliyor. Danış, güçlü yıllık büyümenin nedenlerini, 2017 ilk çeyrekteki düşük baz, operasyonel rakamları yukarı iten TL'deki değer kaybı, güçlü ekonomik büyüme ve artan emtia fiyatları olarak sıralıyor.

Erol Danış, Aksa Enerji, Emlak GYO, Erdemir, Ford Otosan, Kardemir, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, Torunlar GYO ve Zorlu Enerji'nin ilk çeyrekte yıllık bazda göze çarpan FVAÖK ve net kâr artışı göstermesini öngörüyor. THY'de operasyonel performansın güçlü olabileceğini söyleyen Danış, yüksek kur farkı giderleriyle şirketin zarar açıklayabileceğini de ekliyor.

İş Yatırım; Kardemir'in, kuvvetli fiyatlama ve doların değer kazanmasıyla dikkat çekici FVAÖK marjı açıklamasını öngörüyor. Otomotivler arasında ise ihracat satış hacmindeki büyüme ve ihracat gelirlerinde kurun olumlu
etkisi sonucu Ford Otosan'ın göz alıcı FVAÖK büyümesi açıklayacağını tahmin ediyor.

KUR ETKİSİ GÖRÜLECEK
1 Ocak-31 Mart 2018'i kapsayan ilk çeyrekte, dolar/TL yüzde 3,66, Euro/TL yüzde 7,96 yükseldi. Ahlatcı Yatırım'dan Özgecan Özdemir, kurdaki bu yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte THY, Türk Telekom, Anadolu Grubu Holding gibi döviz açığı yüksek şirketlerden yüksek maliyetler nedeniyle olumsuz görünüm bekliyor.

Döviz fazlası nedeniyle kurlardaki yükselişten olumlu etkilenecek şirketler de var. Özgecan Özdemir, Sabancı Holding'in, Soda Sanayii'nin ve Alarko Holding'in başarılı sonuçlarla öne çıkmasını bekliyor. Özdemir'e göre, bankalarda ise mevduat maliyetlerinin artmasıyla zayıf performans gündeme gelebilir.

GÖKAY BÖBEK YATIRIM FİNANSMAN KIDEMLİ BANKACILIK ANALİSTİ
"BANKALARİÇİN RİSKLER AĞIR BASIYOR'
'NÖTR' GÖRÜŞ
Bankacılık sektörünün öz kaynak kârlılığı yüzde 15 ve değerleme çarpanları cazip olsa da mevcut risklerin daha ağır bastığı bir dönemdeyiz. TL'nin döviz sepetine karşı değer kaybı, enflasyonda düşüş olmaması, jeopolitik riskler ve bankacılık sektörü üzerindeki politik tartışmalar sektör için olumlu görüşümüzü engelliyor. Bu nedenle sektör için nötr görüşümüzü sürdürüyoruz.

FAİZ MARJINDA DARALMA
2018 ilk çeyrekte, kredi-mevduat faiz makasının genel anlamda çeyreksel olarak güçlü kalmasını bekliyoruz. Ancak TÜFE'ye endeksli bonoların daha düşük enflasyon beklentileriyle değerlenmesi, net faiz marjlarını olumsuz etkileyebilir. Swap ile düzeltilmiş net faiz marjı, çeyreksel olarak ortalama 37 baz puan daralabilir.

BANKA TAHMİNLERİ
Akbank, Albaraka Türk, Garanti Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası'nın (YKB) toplam net kârının karşılık giderindeki düşüşle çeyreksel yüzde 7 artmasını ancak yıllık yüzde 4 daralmasını öngörüyoruz. Akbank, Garanti ve YKB, göreceli olarak yıllık bazda daha yüksek kâr artışı gerçekleştirebilir.

HEDEF FİYATLAR DÜŞTÜ
Akbank ve YKB'nin TL kredi- faiz makasında daha iyi bir gelişim görebiliriz. Halkbank'ta mevduat maliyetlerinin etkisiyle faiz makasında daha zayıf performans gerçekleşebilir. Karşılık giderlerindeki artış ve yüksek etkin vergi oranı nedeniyle Vakıfbank'ın net kârında düşüş bekliyoruz. Bankalar için hedef fiyatlarımızı ise ortalama yüzde 9 düşürdük.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2287,18 0,4%
  • ALTIN ONS 2200,35 0,25%
  • BIST 100 8976,56 1,93%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,428 0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36029 0,26461%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3525 0,026%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3307 0,1791%
  • EURO/DOLAR 1,0783 -0,3963%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8628 -0,2234%
  • STERLIN/DOLAR 1,26085 -0,17813%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL