Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,343
0,2172%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9217
-0,0549%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
-0,2656%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2307,26
1,28%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Almanya ile gerginlik hangi hisseleri etkiler?

03 Ağustos 2017
Almanya ile gerginlik hangi hisseleri etkiler?
BİST-100 olumlu seyrini sürdürürken, Almanya ile gerginliğin piyasalara etkisi merak ediliyor. Krizin büyümesinin özellikle otomotiv, dayanıklı tüketim, tekstil, havacılık ve turizme negatif yansıyacağı belirtiliyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Erdemir, Ford, Katmerciler, Menderes Tekstil, Şişecam, Soda Sanayi, TAV, THY, Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya gibi şirketlerin de olumsuz etkilenebileceği kaydediliyor.

Piyasalar yoğun bir haftayı geride bıraktı. ABD Merkez Bankası (FED) ile TCMB faiz kararlarını açıklarken, 2017’nin ikinci çeyreğine ait bilançolar da gelmeye başladı. BİST-100 ise olumlu seyrini sürdürüyor. Temmuz ayına 100.522’den başlayan BİST, bugüne kadarki rekor kapanışını 27 Temmuz’da 108.392 ile gerçekleştirdi. Geçen hafta sınırlı geri çekilmeler görülse de endeks bu seviyelerde ana yükseliş trendini devam ettiriyor.

ALMANYA ETKİSİ
Bu noktada piyasalar açısından önemli olan başka bir konu da bir süredir sıkıntılı bir dönemin yaşandığı Almanya ile özellikle önceki hafta itibarıyla tırmanan gerginlik olarak göze çarpıyor. Büyükada'daki bir toplantıya katılan Alman vatandaşı Peter Steudtner'in tutuklanması, iki ülke arasında yeni bir gerilim yarattı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in vatandaşlarını Türkiye’ye seyahat ve yatırım yapma konusunda uyardığı yönündeki haberlerin de önceki hafta TL varlıklarda satış yaratarak fiyatlanmaya başladığı görüldü.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Ceren Bakçay, bu hareketleri ‘kısa vadeli’ olarak değerlendirse ve orta-uzun vadede Türkiye’ye yönelik risk algısında önemli bir değişim beklemese de, eylül ayında Almanya’da yapılacak parlamento seçimlerine dikkat çekiyor.

Bakçay, bu süreçte iki ülke arasında ekonomik yaptırım kararı alınması olasılığının risklerin başında geldiğini söylüyor. Ceren Bakçay’a göre, bu durumda ekonomi ve piyasa üzerinde daha uzun vadeli kalıcı etkiler görülebilir ve bu da birçok sektör ve şirkete olumsuz yansıyabilir.

HANGİ ŞİRKETLER?
Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, özellikle bazı borsa şirketleri açısından önem arz ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye 2016’da Almanya’ya 14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve Almanya Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke oldu.

İthalat cephesinde ise Almanya 21,5 milyar dolar ve yüzde 10,8’lik pay ile Çin’den sonra gelen en büyük ortak. Bu bağlamda kriz ortamının devamı, Avrupa pazarına ihracat yapan bazı sanayi şirketleri için risk anlamına geliyor.

Biz de ilişkilerden etkilenebilecek 10 borsa şirketini araştırdık. Aracı kurumlar, ihracat pazar dağılımında Avrupa’nın başı çektiği ve bu dağılımda Almanya’nın önemli pay aldığı 10 borsa şirketini ilişkilerden öncelikli olarak etkilenecek şirketler arasında gösteriyor. Haberimizin ‘şirket analizleri’ kısmında bu şirketlere detaylı şekilde yer verdik.

TURİZME DİKKAT!
Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, iki ülke arasındaki ilişkilerden en çok etkilenecek olan sektörleri otomotiv, tekstil, elektrik/elektronik, beyaz eşya, gıda, gıda/perakende, iklimlendirme, kimyevi maddeler olarak sıralıyor. Turizm ve havacılık sektörlerini de bu sıralamaya ekliyor. Ancak Erkan, borsa şirketlerinin olası krizden etkilenme derecelerinin çok fazla olmayacağını tahmin ediyor. Bunun nedenini,

“Almanya ikame edilebilir bir pazar. Pazar çeşitlendirmesi, bu riskin bertaraf edilmesini sağlayabilir” diyerek açıklıyor. 2016, turizmde ‘kayıp yıl’ olarak kabul edilmiş, 2017’nin ise ‘toparlanma yılı’ olacağı öngörülmüştü.

Bu nedenle turizm kilit sektörlerin başında geliyor. Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, Alman hükümetinin vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısının ilk etkisini havayolu şirket hisselerinde gördükleri bilgisini veriyor.

Taştan, “Kültür ve Turizm Ba-kanlığı’nın 2016 yılı rakamlarına göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında Alman vatandaşlarının ağırlığı yüzde 15,3 ve Almanya en büyük paya sahip ülkeler arasında. Bu nedenle ilk etkiyi turizmde görüyoruz” diyor.

Vahap Taştan, krizin ticari anlaşmaları büyük ölçüde zedeleyeceği görüşünde değil. Ancak Taştan, krizin büyümesi olasılığını dikkate alarak ihracatta Almanya’nın ağırlıkta olduğu bazı sanayi şirketlerine ait hisseleri izlemeye aldıklarını da vurguluyor.

"DAHA SERT OLABİLİR"
Ahlatçı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir ise Almanya ile yaşanan politik gerginliğin diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ilişkilere negatif yansımaları olabileceği uyarısında bulunuyor.

Demir, bu durumun özellikle otomotiv, dayanıklı tüketim, turizm ve havacılık şirket hisselerine olumsuz yansıyabile-ceğini söylüyor. Muammer Demir, “Küresel gelişmelere bağlı olarak, küresel borsa endekslerine gelebilecek satış dalgası ve yurtiçi piyasalarda portföy çıkışlarının gerçekleşmesi durumunda, Almanya ile yaşanan gerilimin BÎST-100’de daha sert negatif etkileri görülebilir” diyor.

ALMANYA KRİZİNDEN ETKİLENEBİLECEK ŞİRKETLER
1- ERDEMİR Şubat 20l6'da ortaklıklarından isdemir'in üretimini desteklemek için yeni gaz ayrıştırma tesisi kurmak üzere Alman Linde Grup ile ortaklık sözleşmesi imzaladı.
Avrupa, ihracat pazar dağılımında yüzde 70 payla ilk sıra¬da yer alıyor. AB ve Almanya ile ilişkiler Erdemir için önemli.
2- FORD OTOSAN: 2017 ilk çeyrekte ihracatının toplam satış gelirleri içindeki payı yüzde 79 oldu ve ihracatın tamamı Euro bazlı olarak gerçekleşti. Avrupa ihracatta en önemli pazarı olduğundan ilişkilerden etkilenebilecek şir¬ketlerden.
3- KATMERCİLER EKİPMAN: Şirket açısından Almanya, Türkiye'nin Almanya'ya ihraç ettiği en önemli ürünler arasında otomotiv yan sanayi ürünlerinin yer alması nedeniyle önem arz ediyor. Çünkü Katmerciler, Türkiye'de otomotiv yan sanayinin alt sektörü olarak değerlendirilen araç üstü ekipman sektörünün öncü şirketleri arasında yer alıyor.
4- MENDERES TEKSTİL: 2017 Ocak-Mart dönemi tekstil satışlarının yüzde 77'sini yurtdışı satışları oluşturdu. Bu satışların yüzde 91'ini Avrupa ülke¬lerine yapan şirket, en çok ev tekstili ihracatını Almanya'ya gerçekleştir¬di. Bu nedenle Almanya, şirketin dikkatle takip ettiği bir pazar konumunda.
5- ŞİŞECAM VE SODA SANAYİ: Düz cam, cam eşyası, cam ambalaj ve soda üretiminde Türkiye'de pazar lideri olan Şişecam, Avrupa'da da en büyük üreticiler arasında yer alıyor. Satış gelirinin yarısından fazlası yurtdışı satışlardan ve ihracattan kaynaklanıyor. Şişecam Topluluğu'nun Almanya'da düz cam alanında Richard Fritz Holding GmbH Besigheim ve cam eşyası ala¬nında Paşabahçe Glass GmbH şirketleri var. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya'nın da yer alması nedeniyle ikili ilişkiler şirket için önemli. Toplam 75 ülkeye ihracat yapan Soda Sanayi için de Almanya önemli ihracat pazarı.
6- TAV HAVALİMANLARI VE THY: Bu yıl geçen yıla göre daha iyi sonuçlar açık¬layan turizm sektörü, gerginliklerin devamından olumsuz etkilenebilir. Alman turistlerin toplam yabancı ziyaretçi sayısına oranının yüksek oldu¬ğu göz önüne alındığında, ilişkilerdeki olumsuzluğun devamı TAV ve THY'nin gelecek yıl rezervasyonlarını olumsuz etkileyebilir.
7- VESTEL ELEKTRONİK VE VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Elektronik, toplam satışlarının yüzde 59'unu Avrupa'ya yapıyor. Vestel Beyaz Eşya'nın ise satışlarının yüzde 76'sı ihracat gelirlerinden oluşuyor. Vestel'in Almanya'da, Vestel ürünlerinin Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki satış, dağıtım ve servis faaliyetlerini yürütmek için Vestel Germany GmbH adında bağlı ortaklığı var.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2307,26 1,28%
  • ALTIN ONS 2218,83 1,09%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,357 0,019%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35395 -0,20307%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,343 0,2172%
  • EURO/DOLAR 1,0797 -0,2656%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9217 -0,0549%
  • STERLIN/DOLAR 1,26273 -0,02969%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL