Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sanayinin en güçlü hisseleri

20 Kasım 2016
Sanayinin en güçlü hisseleri
Dokuz aylık bilançolar tamamlandı. Yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin etkilerinin görüldüğü sonuçlara göre özellikle ihracat yapan şirketler iyi kâr elde etti.

CEREN ORAL
coral @ekonomist.com.tr

Uzmanlar, kurlardaki yükseliş nedeniyle son çeyrekte döviz fazlası olan ve en az kur riski taşıyan şirketlerin hisselerini öneriyor. Beyaz eşya, otomotiv, cam, çimento ve demir-çelik ise öne çıkacak sektörler arasında gösteriliyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
20046


DÜZELTİ/ÖZÜR
Bu haftaki sayımızda 'Sanayide kârlar ihracatla yükseldi' başlıklı haberimizin tablolarında hata oluşmuştur, doğrusu yukarıdaki gibidir. Düzeltir, özür dileriz.

4036Borsa İstanbul’da 2016 üçüncü çeyrek bilanço dönemi sona erdi. Bu dönemde finansal sonuçlarda küresel gelişmelerin ve iç dinamiklerin etkisi hissedilirken, kur ve emtiadaki fiyat hareketleri, enerji maliyetleri, enflasyon oranları, faiz politikaları, ihracat pazarlarının ekonomik durumu gibi faktörler de belirleyici rol oynadı.

Yoğun ihracat yapan şirketlerin üçüncü çeyrekte iyi kâr rakamları açıkladığı belirtilirken, döviz varlığı olan bazı şirketlerin bilançolarının da olumlu geldiğine dikkat çekiliyor. 2015 üçüncü çeyrekte kurlardaki dalgalı ve yukarı yönlü hareketlerle banka ve sanayi şirketlerinin kârlılıklarında ciddi gerilemeler görülmüştü.

2016 üçüncü çeyrekte, kurlar 2015’in aynı dönemine göre daha yatay hareket etti ve bu durum geçen yıla göre sonuçları pozitif etkiledi. Ancak Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, döviz kurlarındaki yükselişin 2016 son çeyrekte daha şiddetli hissedilmesine rağmen üçüncü çeyrekte de kurlarda kıpırdanmalar görüldüğünü ifade ediyor. Öztürk, kur farkı giderlerindeki artışın sanayi şirketlerinin üçüncü çeyrek kârlarını bir miktar baskıladığının altını çiziyor.

BEKLENTİLERE PARALEL
Bilanço dönemi başlamadan önceki analizimizde üçüncü çeyreğe ilişkin öngörü, olumlu sonuçlarla birlikte satış performansı açısından 2015’e göre yatay bir çeyrek olacağı ve sanayi şirketlerinin bankaların gölgesinde kalacağı yönündeydi.

Sonuçların bu beklentileri karşıladığını söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, sanayi şirketlerinin satış gelirlerinin bu çeyrekte 2015 üçüncü çeyreğe göre yatay kaldığını ifade ediyor. Bal, “Bu şirketlerin esas faaliyet kârı da yüzde 8 gerilemeyle 13 milyar 628 milyon TL oldu” diyor.

Onurcan Bal, üçüncü çeyrekte kurların yatay olmasından kaynaklı finan-sal gelir-gider kalemlerindeki toparlanmayla toplam net kârlılığın yüzde 40 artarak 6 milyar 846 milyon TL’ye yükseldiğini de kaydediyor. Analist, sanayi şirketlerine göre banka bilançolarının daha güçlü geldiğini ve bankaların esas faaliyet kârı ile net kârında ciddi toparlanma görüldüğünü söylüyor.

TABLONUN HAZIRLANIŞ!
Üçüncü çeyreğe ilişkin genel görünüm böyleyken, piyasalar da hassas bir süreçten geçiyor. Yurtiçinde jeopolitik riskler, başkanlık tartışmaları, referandum, erken seçim olasılıkları ve kurlardaki yükseliş risk oluşturuyor. Yurtdışında yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın yol haritası ve FED’in aralık ayındaki faiz kararı önemli gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.

Böyle dönemlerde yatırımcılar açısından hisse seçiminde bilanço sonuçları daha önemli hale geliyor. Bu amaçla geçtiğimiz hafta bankaların dokuz aylık sonuçlarını incelemiştik. Bu hafta ise sanayi şirketlerinin bilançolarını analiz ettik. 2015 dokuz aylık ve

2016 dokuz aylık bilanço verileri üzerinden yaptığımız çalışmada, sanayi şirketlerinin satış geliri, esas faaliyet kârı ve net kâr rasyolarını dikkate aldık ve yatırım ortaklığı şirketleri ile GYO’ları listemize koymadık.

Her üç rasyoda da 2015 dokuz aylık dönemin altında performans sergileyen şirketleri liste dışı bıraktık. 2016 dokuz aylık verilere bakarak, satış geliri 50 milyon TL’nin altında kalan ve esas faaliyet kârı ve net kân ‘eksi’de olan şirketlere de yer vermedik. Haberimizin tablosunda bu hisseleri görebilirsiniz.

ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER
Yaptığımız analiz sonucunda, her üç kriterin de en iyi 20 şirketini tespit ettik. BİM Mağazalar, Nuh Çimento, Akdeniz Güvenlik, Aselsan ve Yeşil Yapı, bu üç kriterin hepsinde bulunan şirketler olarak öne çıktı.

Genel olarak tabloya baktığımızda; Akçansa, Ayen Enerji, Klimasan Klima, Park Elektrik Madencilik, Carrefoursa, Datagate Bilgisayar, Doğan Gazetecilik’in de iyi sonuçlarıyla dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Sektörel olarak ise çimento, enerji, perakende ve teknoloji şirketlerinin bir adım önde olduğunu görüyoruz.

Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, üçüncü çeyrekte ihracatçı şirketlerin iyi sonuçlarla dikkat çektiğini, elektrik ve doğalgaz enerjisini girdi olarak kullanan cam, çimento, enerji ve rafine marjlarının iyileşmesiyle petrokimya sektörlerinin öne çıktığını söylüyor.

Erkan, “Çin’de demir cevheri ve çelik fiyatlarındaki yüksek seyir demir-çelik sektörünü olumlu etkilerken dayanıklı tüketim malı, beyaz eşya ve otomotivde ihracat pazarlarındaki iyileşmenin ve dış ilişkilerdeki düzelmenin etkileri görüldü” diye devam ediyor.

Enver Erkan, beklentilerin üzerinde kâr açıklayan şirketleri Tüpraş, Erdemir, Arçelik, Tofaş, Coca Cola, Ford, Soda Sanayii, Türk Traktör, Çimsa, Aygaz, Otokar, Trakya Cam, Aksa Enerji, Akçansa ve Vestel olarak sıralıyor. Anadolu Efes, Petkim, Gübre Fabrikaları ve Kordsa’nın kârının ise beklentilerin altında kaldığını belirtiyor.

Gedik Yatırım’dan Onurcan Bal ise Anadolu Cam, Trakya Cam, Tüpraş, Aselsan, Pegasus, TAV, Coca Cola ve Arçelik’in güçlü sonuçlar açıkladığını dile getiriyor. Türk Telekom, THY, Petkim, Turkcell’in ise zayıf performans sergilediğini kaydediyor.

SON ÇEYREK ÖNGÖRÜLERİ
Peki, son çeyrek döneme ilişkin öngörüler nasıl şekilleniyor? ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, son çeyrek bilançolarını etkileyecek ana unsurları, FED’in faiz kararı, kurdaki yükselişin kârlılıkta yaratacağı etki, TCMB’nin sadeleştirme politikası ve dövizdeki yükselişe karşı kullanacağı politika araçları olarak sıralıyor.

Net döviz açığı bulunan şirketlerin kurun yükselmesiyle son çeyrekte kambiyo zararlarını arttıracağını söyleyen Altın, net döviz fazlası bulunanların ise kambiyo kârıyla pozitif ayrışacağına vurgu yapıyor.

Altın, “Son çeyrekte döviz fazlası olan şirketlerden Aselsan, Enka, Şişecam, Alarko Holding olumlu; döviz açığı bulunanlardan THY, Torunlar GYO, TAV ve Doğuş Otomotiv olumsuz sonuçlar elde edebilir” diyor. Reformlarla iç pazar payını artıran BİM’in ise yine iyi bir performans sergileyeceğini ifade ediyor.

MERKEZ NASIL ETKİLER?
Reel Kapital’den Enver Erkan, 12 aylık bilançolarda yıllık kârını artırmasını beklediği sanayi şirketlerinin Tüp-raş, Arçelik, Tofaş, Petkim, Ülker, Ford, Soda Sanayii, Türk Traktör, Çimsa ve Aygaz olduğunu söylüyor. Erkan, sek-törel olarak beyaz eşya, dayanıklı tüketim malı, otomotiv, cam, çimento, demir-çelik ve petrokimyaya olumlu bakmaya devam ediyor.

Son çeyrekte TCMB’nin politikaları da belirleyici olacak. Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, TCMB’nin piyasaya ek likidite sağlamak amacıyla zorunlu karşılıklarda ve ROK’ta yaptığı düzenlemelerin son çeyrekte de bankacılık sektörü maliyetlerini ve kârlarını olumlu etkilemesini bekliyor.

0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL