Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Üçüncü çeyrekte kârlar nasıl gelir?

01 Kasım 2020
Üçüncü çeyrekte kârlar nasıl gelir?
Talepte iyileşme, artan ihracat ve kurdaki hareketlilik, bilançoların ana hikâyesi oldu. Cam, dayanıklı tüketim ve otomotivde güçlü; havacılık, turizm, petrokimya ve demir-çelikte zayıf sonuçlar bekleniyor. Bankalarda ise yıllık bazda kâr artışı öngörüsü var.

CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr

1 – 14 Kasım 2020 tarihli sayıdan…

Borsa İstanbul'da (BİST), 2020 üçüncü çeyrek bilanço dönemi başladı. Bilançolar için son açıklanma tarihleri banka dışı şirketler için 9 Kasım, bankalar için 19 Kasım olarak belirlendi.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Biz de üçüncü çeyrek bilanço beklentilerini araştırdık. Tablomuzda 39 şirkete ilişkin kâr tahminlerini görebilirsiniz. Ayrıca bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını da inceleyebilirsiniz.


HANGİ SEKTÖRLER?


İş Yatırım analistleri; otomotiv, gayrimenkul ve dayanıklı tüketim talebindeki hızlı toparlanmaya, TL'nin değer kaybına ve artan ihracat gelirlerine dikkat çekiyor. İş Yatırım, takibindeki finans dışı şirketlerin üçüncü çeyrek toplam FVAÖK'ünde yıllık yüzde 4 büyüme bekliyor.

Havacılık hariç bu büyümenin yüzde 30 olacağını öngörüyor. Toplam net kârdaki yıllık değişimi kur kayıplarının etkisiyle yüzde -3 olarak tahmin eden İş Yatırım, havacılık hariç bu rakamın yüzde 20 büyüme olarak hesaplandığını da belirtiyor.

Doğuş Oto, Turkcell, Yataş ve Emlak GYO, İş Yatırım'ın yıllık bazda en yüksek FVAÖK ve net kâr artışı beklediği şirketler olarak sıralanıyor.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök'e göre, takibindeki finans dışı şirketlerin toplam sonuçları havacılık ve rafineride beklenen zayıf performans nedeniyle 2019'un altında kalacak.

Gök, toplam net kârda finans dışı şirketler için yüzde 51 daralma tahmin etse de havacılık ve rafineri haricindeki şirketlerde net kârın kur farkı giderlerine rağmen yıllık yüzde 5 artacağını öngörüyor. Serhan Gök; Doğuş Oto, Coca Cola İçecek, BİM, Şok Marketler, Turkcell ve Özak GYO'dan güçlü sonuçlar bekliyor.

FİNANSMAN GİDERLERİ ARTTI


Vakıf Yatırım analistleri, şirketlerin belirsizlik ortamında gider yönetimine odaklandığını, kurlardaki yükselişin finansman giderlerine artış olarak yansıdığını aktarıyor. Vakıf Yatırım, üçüncü çeyrekte araştırma kapsamındaki finans dışı şirketlerin satış gelirlerinde yıllık yüzde 11, FVAÖK'ünde yüzde 17,5 yükseliş, net kârında yüzde 36 daralma bekliyor.

Ziraat Yatırım, takibindeki banka dışı şirketlerde toplam kârın yıllık yüzde 45,6 azalacağını tahmin ediyor. Kurum, bu düşüşte Covid-19 kaynaklı olumsuz etkiler ile TL'nin değer kaybına bağlı olarak kur farkı gideri yazılacağı öngörüsünün önemli etkenler olduğunu da vurguluyor.

ÜNLÜ&Co Araştırma Bölümü Direktörü Erol Danış, son derece olumsuz ikinci çeyreğin ardından, karantina önlemlerinin devre dışı bırakılması ve kredi ivmesine bağlı olarak Türk şirketlerinin üçüncü çeyrekte güçlü operasyonel toparlanma kaydettiklerine değiniyor.

Danış, TL'deki değer kaybıyla döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı zararı açıklamasını bekliyor. Erol Danış, "Mevcut göstergeler bankacılık, demir-çelik ve havacılığın göreceli zorlu bir çeyrek geçirdiğini gösteriyor" diyor.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, turizm, havacılık, rafineri ve giysi mağazacılık sektörleri dışındaki sektörlerin genel olarak toparlanma sürecine girdiğini söylüyor.

Demirtaş, dolar/TL'deki yüzde 14 artışın yabancı para (YP) borcu yüksek şirketlerin kârlılığını olumsuz, YP bazlı satış yapan ya da ihracatçı şirketlerin büyüme ve kârlılıklarını ise olumlu etkilendiğini kaydediyor.

Cemal Demirtaş, Türkiye'deki şirketlerin ihracatı ağırlıklı Euro bazlı olduğu için Euro/dolar paritesindeki seyirle Türk şirketlerinin rekabet avantajı elde ettiğini de ifade ediyor.

VARLIK KALİTESİ ÖNEMLİ


Peki, bankalarda ne öngörülüyor? Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur; Akbank, Garanti BBVA, Halk-bank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve YKB'nin toplam kârlılığında ikinci çeyreğe göre yüzde 5 daralma, yıllık yüzde 38 artış öngörüyor. Onur; çeyreksel bazda en yüksek kâr artışını İş Bankası'ndan, en yüksek kâr daralmasını Halk-bank'tan bekliyor.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, yabancı kurumsal yatırımcının düşük ilgisiyle bankaların dip seviyelerine yakın fiyatlamayla çok ucuz kaldığını söylüyor. Erkan; MB politikalarının, zayıf rezervlerin ve TL'deki oynaklığın bankalar açısından makro ortamı zorlaştırdığına, yüksek kredi büyümesinin teşvik edilmesinin varlık kalitesine ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çekiyor. Enver Erkan, bankaların üçüncü çeyrekte yüksek karşılık ayırdığını da tahmin ediyor.

Yatırım Finansman'dan Serhan Gök; daralan kredi mevduat makasları ve komisyon gelirleri ile kur oynaklığının neden olduğu kambiyo giderleri ve yüksek risk maliyetlerinin üçüncü çeyrekte kârlılığı sınırlandırdığı görüşünde.

Gök, net faiz marjı ve komisyon gelirlerindeki baskıyla, kârlılığı etkileyecek temel faktörün varlık kalitesi olacağını söylüyor. Serhan Gök, şöyle devam ediyor: "TL'de değer kaybı ve/ veya faiz oranları kısa vadede sektörün kârını negatif etkileyecek. Ancak cazibesini uzun vadede artıracak."

HAKAN AYGÜN / AK YATIRIM KİDEMLİ BANKACILIK ANALİSTİ "KAMUDA NET KÂR CİDDİ ORANDA AZALACAK"


"Üçüncü çeyrekte kârlarda kamu bankaları için daralma, özel bankalar için artış bekliyoruz. Banka kârları üzerindeki en belirgin etki, TL'nin dolar ve Euro sepeti karşısında yüzde 13 değer kaybı oldu. Net kârın önceki çeyreğe göre Vakıfbank'ta 3'te 1, Halkbank'ta 3'te 2 oranlarında azalacağını öngörüyoruz.

Kamu bankalarına ilişkin beklentimiz, açık döviz pozisyonu kaynaklı zararı ve daha yoğun faiz marjı baskısını yansıtıyor. İş Bankası'nda güçlü kâr artışı bekliyor, bunun kısmen iştirak geliri katkısıyla sağlanacağını düşünüyoruz. Albaraka Türk ve TSKB'deki kâr artışlarının genel eğilimin dışında marjlardaki büyümeden kaynaklanacağını tahmin ediyoruz."
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL