Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3645
0,0862%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0854
-0,0394%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0056%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,56
0,08%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimci de yatırımcısını seçmeli

19 Haziran 2016
Girişimci de yatırımcısını seçmeli
burcu
Melek yatırımcılık ekosisteminin önemli oyuncularından biri olan Fırat İşbecer, birçok girişimin büyümesine katkı sağlıyor. İşbecer, “Girişimcinin de melek yatırımcısını seçebiliyor olması gerekiyor” diyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye’nin önde gelen mobil teknoloji şirketlerinden olan Pozitron’u 100 milyon dolarlık bir anlaşmayla mobil para alanında dünyanın önemli oyuncularından biri olan Monitise şirketine satan Fatih İşbecer - Fırat İşbecer Kardeşler, şirketin hala tepe yönetimde yer alıyor. Şirketin satılmasından sonra konsantrasyonlarını melek yatırımcılığa da yönelten İşbecer Kardeşler’in Türkiye’de yaklaşık 3 milyon TL’lik bir yatırım hacmi bulunuyor.

Sorularımızı yanıtlayan Fırat İşbecer, Türkiye’de hala yatırımcı ve girişimci arasında güven bariyerlerinin kalkmadığı görüşünde. Melek yatırımcının olduğu kadar girişimcinin de yatırımcısını seçebiliyor olması gerektiğine işaret eden İşbecer, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Genelde ağabeyiniz Fatih İşbecer ile yatırım yapıyorsunuz. Mevcut durumda yaptığınız melek yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
Fatih’le birlikte toplam 18 yatırımımız var. 4 yıldır yatırım yapıyoruz. Her yıl 3-4 yatırım yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de 3 milyon TL’ye yakın bir yatırım hacmine ulaştık. Farklı sektörler ilgimi çekiyor. İletişim fakültesimezunu olduğum için film sektörüne de yatırım yapıyorum. Örneğin, bir Türk filmine yatırım yaptım. Türk dizlerinin ve Türk sinemasının çok ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’deki girişimcilik e-kosistemini genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de hala yatırımcı - girişimci ilişkileri istenilen seviyeye ulaşamadı. Arzu edilen ekosistem tesis edilemedi. İşleyen bir düzen hala oturtulamadı diyebilirim.

Hangi noktalarda eksiklikler görüyorsunuz?
Girişimci yatırımcıya karşı çok şeffaf değil. Yatırımcı da girişimciye karşı şeffaf olmadığı için kendisini fazla garanti altına almak istiyor. Güven bariyerlerinin indirilip karşılıklı güven duyulması gerekiyor. Örneğin Türk melek yatırımcıların yurtdı-şındaki yatırımlarının sayısı arttı. Çünkü burada yaşadığınız birkaç olumsuz tecrübeden sonra frene basıp durup düşünüyorsunuz. Aslında bunu doğum sancısı gibi düşünebiliriz.

Türkiye’de şeffaf, etik ve hukuki çerçevelere sığan iş yapma tarzına bizim gibi girişimciler öncü olmalı. Teknoloji, internet, dijital alandaki insanların bu normları Türkiye’ye getirmesi gerekiyor.

Girişimcilere yatırımcı seçerken neler tavsiye edersiniz?
Türkiye’de araştırma genelde gazete kupürleriyle sınırlı. Yazılanın doğru olduğu varsayılıyor. Detaylı bir arka plan araştırması yapılması gerekiyor. Girişimcinin de yatırımcıyı seçebiliyor olması gerekiyor. Aslında kendinize yol arkadaşı seçiyorsunuz.

Önümüzdeki dönemde girişimcilik trendlerinde ne gibi değişimler öngörüyorsunuz?
Kendi alanında uzman ve pazar lideri olma potansiyeli taşıyabilecek girişimler inanılmaz bir ivme kazanacak. İş kolunu konsolide etmiş şirketler değerlenecek. Önümüzdeki dönemde tüketiciyi mobil üzerinden dijitale taşıyan ve tasarruf imkanı veren, trafik gibi kronikleşmiş problemleri çözen ve zamandan kazandıracak girişimlerin ön plana çıkacağını düşünüyorum.

"Dev şirketler satın alma yapmıyor"
Türkiye’de exit sayısındaki azlığı neye bağlıyorsunuz?

Büyük şirketlerin, teknoloji üreten bir start up’ları satın almak yerine, aynı teknolojiyi kendi bünyesinde çok daha vasat bir ekiple ve daha pahalıya maliyetlere üretmesi nedeniyle Türkiye’de exit yapan girişim sayısı parmakla sayılacak kadar az. Bu ekosistemi hiçbir şekilde beslemiyor. Türkiye kendi pazarından exit çıkartamıyor. Türkiye’deki dev şirketler satın alma yapmadığı müddetçe exit yapan girişim olmaz.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,56 0,08%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,438 0,041%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35365 -0,02806%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3645 0,0862%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0056%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0854 -0,0394%
  • STERLIN/DOLAR 1,26244 0,00753%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL