Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yüksek lisansta başvurular başladı

16 Ağustos 2015 | 16:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:07
Yüksek lisansta başvurular başladı
Lisans eğitiminden sonra belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler hem kişisel gelişmelerine katkı sağlayacak bir yatırım hem de rekabette bir adım öne çıkmak için yüksek lisans yapmayı tercih ediyor. Üniversiteler de bu konuda giderek daha fazla seçenek sunuyor. Yüksek lisans programlarının ücreti ise okul ve bölüme göre farklılık gösteriyor.

FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr

Kariyerlerinde atacakları adımları, alanlarında tecrübeli akademisyen ve profesyonellerden alacakları eğitimle güçlendirmek isteyen pek çok kişi yüksek lisans programlarına başvuruyor. Yılda iki defa yapılan yüksek lisans kayıtları için güz dönemi başvuruları başladı. Üniversitelerde işletmeden psikolojiye, ‘big data’dan fizyoterapiye kadar pek çok yüksek lisans programı mevcut.

Uzmanlar yüksek lisans yapmaya karar veren öğrencilerin önce okul, sonra da bölüm seçmeleri gerektiğini ifade ediyor. Bu noktada lisansüstü eğitim alacakları programın ilgi alanları olmasından nitelikli akademisyenlerin istihdam edildiği üniversite ve enstitüler olmasına, üniversitenin araştırma altyapısının zenginliğinden yurtdışı ve iş dünyasıyla ilişkilerinin durumuna kadar pek çok kritere bakılması öneriliyor.

BÖLÜM TERCİHİ ÖNEMLİ
Bölüm tercihi ise genellikle kişinin uzmanlaşmak istediği alana göre yapılıyor. Adayların geçmiş dönemde en çok işletme yüksek lisans programına ilgi gösterdiği biliniyor.

Ancak son yıllarda öne çıkan programlar şöyle sıralanıyor: Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi, Psikoloji, Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi, Hemşirelik, Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku...

Bölüm tercihi yapıldıktan sonra ise tezli veya tezsiz program arasında seçim yapmak gerekiyor. Temelde akademisyen olmayı amaçlayanların tercihi genellikle tezli yüksek lisans programları oluyor. İş hayatında avantaj elde etmek isteyenler ise tezsiz yüksek lisans yapmayı tercih edebiliyor.

Vakıf üniversiteleri yüksek lisans yapmak için önemli bir alternatif. Devlet üniversitelerinde olan pek çok program bu üniversitelerde de mevcut. Eğitim ücreti ise birbirinden oldukça farklı. 7 bin 500 TL’ye yüksek lisans yapabileceğiniz okullar yanında, yıllık eğitim ücreti 150 bin lirayı bulan okullar da bulunuyor. Üniversitelerin yüksek lisans programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgileri sizler için özetliyoruz.

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
Acıbadem Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına 28 Ağustos tarihine kadar başvuru kabul ediyor. Özellikle sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan güncel konuları ortaya çıkartarak istihdam yaratmak için yeni programlar açan üniversitede, en çok ilgi hemşirelik, sağlık fiziği, beslenme ve diyetetik yüksek lisans programlarına gösteriliyor.

Tezli programlar için ALES’te en az 55 puan almak gerekirken tezsiz programlar için ALES şartı aranmıyor. Hemşirelik başta olmak üzere, biyoloji, fizik ve kimya bölümü mezunlarının daha çok yüksek lisans yaptığı üniversitede fiyatlar 10 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Üniversitede dört farklı enstitü (Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri) bünyesinde tezli ve tezsiz olmak üzere toplam 80 yüksek lisans programı ve 16 doktora programı bulunuyor.

Gelen başvurulara bakıldığında, MBA, Pazarlama, Klinik Psikoloji, Oyun Tasarımı, Bilgisayar Mühendisliği, Big Data, Bilgi Teknolojileri, Siber Güvenlik, Endüstri Mühendisliği, İngiliz Dili Eğitimi, Eğitim Yönetimi ve Planlaması, Eğitim Teknolojisi, Eğitsel Tasarım, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Kayropraktik, Hemşirelik programlarına yönelim olduğu görülüyor.

Bunun yanında özellikle yoğun iş temposunda eğitime gerekli zamanı ayıramayanlar için dizayn edilen hafta sonu programlarına ve yine iş yaşamında birden çok alana hitap edebilecek Global Affairs, Entrepreneurship and Innovation Management, Strategic Design and Management gibi yenilikçi programlara da ilgi oldukça yoğun.

Klinik Psikoloji ve Executive MBA gibi özel programların haricinde yüksek lisans program ücretleri genel itibariyle 32 bin 600 TL. Başvurular ise bu ayın sonuna kadar kabul ediliyor.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Üniversitede 50’den fazla ve farklı alanlarda yüksek lisans programı bulunuyor. Bu programlardaki dersler Bursa merkez ile İstanbul’un üç farklı noktasında konumlanmış merkezlerde alınabildiği gibi uzaktan eğitimle de alınabiliyor. ~

Üniversitede yüksek lisans programlarının güz dönemi kayıtları ekim ayının ikinci haftasına kadar devam edecek. Kozyatağı’nda yeni bir merkez açmaya hazırlanan üniversite burada MBA, Bankacılık ve Finans, Marka Okulu programlarının eğitimini verecek.

Bu yıl ilk defa öğrenci kabul eden bölümler de var. Örneğin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sağlık Hizmetleri Yönetimi Uzaktan Eğitim, Yönetim Bilişim Sistemleri Uzaktan Eğitim programları bunlar arasında yer alıyor.

Program ücretlerinin ortalama 23 bin 500 ile 27 bin TL arasında değiştiği üniversitede sektörle akademiyi buluşturan Pazarlama İletişimi / Marka Okulu ve İnteraktif Pazarlama / NEXT Academy programları; Uzaktan Eğitim veren MBA ve Bankacılık ve Finans programları son yıllarda en çok talep gören programlar arasında yer alıyor.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Koç Üniversitesi’nde tezli ve tezsiz seçenekleri bulunan toplam 32 yüksek lisans ve 19 doktora programı bulunuyor. Üniversite öğrencilerine tıp ile mühendisliği, sosyal bilimlerle idari bilimler ya da sosyal bilimlerle mühendisliği birleştirerek bir program oluşturabilme imkanı da sunuyor. Lisansüstü programlar içinde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Endüstri Mühendisliği en çok başvuru alan programlar.

Bunun yanında İşletme, Moleküler Biyoloji, Genetik, Hemşirelik, Hukuk, Ekonomi, Siyaset Bilimi, Tasarım ve Teknoloji, Arkeoloji, Sosyoloji ve Psikoloji en yoğun başvuru alan diğer bölümler arasında. Okul bünyesinde bu yıl açılan yeni lisansüstü programları da var. Üreme Biyolojisi de bunlardan biri.

Koç Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri ve Mühendislik Enstitüsü ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde sunulan tezli yüksek lisans programlarında eğitim ücreti bulunmuyor, öğrenciler burslu olarak programlara devam ediyor. Tezsiz yüksek lisans programları ücretlendirmesi ise ders başına yapılıyor.

Ders başına düşen ücret, toplam yıllık ücretin yüzde 10’u olarak belirlenmiş durumda. 2015- 2016 akademik yılı için ders başına düşen ücret 4 bin 400 TL. İşletme Enstitü-sü’ndeki yüksek lisans fiyatları ise 42 bin 350 TL ile 64 bin 350 TL arasında değişiyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ
Dünyadaki işletme fakültelerinin ancak yüzde 5’inde bulunan AACSB Akreditasyonu’na sahip olan Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin yüksek lisans programları, öğrencileri iş dünyasında ileriye taşımayı hedefliyor. ~

MIT Sloan School of Management’ın bölgedeki tek stratejik ortağı olan Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde yeni mezunlar için tam zamanlı MBA ve MiF (Finans Yüksek Lisans), çalışanlar için Executive MBA (Yöneticiler için Yönetim Yüksek Lisans) programları bulunuyor. Üniversite, 2015-2016 akademik yılında genç profesyoneller İçin MBA Programı (MBA-YP) eğitimine başlayacak.

Programların 2015-2016 akademik yılı ücretleri henüz belirlenmedi. MBA ve Finans yüksek lisans öğrencilerine yönelik, geçmiş akademik başarıları, GMAT ve TOEFL’da sıra dışı sonuçları olması halinde burs imkanları sunuluyor. Executive MBA’de ise aynı şirketten olan katılımcı sayısına paralel standart indirim uygulaması var.

SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme (tezli ve tezsiz), Finansal Ekonomi ve Bankacılık (tezli ve tezsiz), Kültürel Çalışmalar, Türk Dili ve Edebiyatı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programlarına öğrenci alınıyor.

Başvuruların 4 Eylül’e kadar kabul edildiği üniversitede bu yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde üç yeni yüksek lisans programı daha açıldı. Türk Dili ve Edebiyatı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programlarına bu dönem ilk defa öğrenci alınacak.

Üniversitede İşletme yüksek lisans programı gerek tezli gerek tez-^siz seçenekleriyle en çok rağbet gören program. Disiplinler arası bir program olan Kültürel Çalışmalar programının ise son yıllarda giderek popülerliği artırıyor.

Süleyman Şah Üniversitesi, açtığı Finansal Ekonomi ve Bankacılık yüksek lisans programı ile İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesine yönelik insan kaynağını yetiştirmek için de kolları sıvadı. Program, tezli ve tezsiz olmak üzere hazırlandı.

Eğitim dili Türkçe olan programlar için 12 bin TL, eğitim dili İngilizce olan programlar için ise 15 bin TL talep ediliyor. Tezsiz programların ücreti ise 7 bin 500 TL.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
Üniversite bünyesinde Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Biyoteknoloji ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi enstitülerine bağlı olarak 71 adet yüksek lisans programı, 30 adet doktora programı ve bir adet sanatta yeterlik programında lisansüstü eğitim veriliyor.

Kayıtlı öğrenci sayısı bakımından bakıldığında işletme yüksek lisans programı, sosyal bilimler alanında en fazla sayıda öğrencinin olduğu program. Özellikle iş dünyasından MBA programına talep oldukça fazla. Bunun yanında İktisat, Finansal İktisat ve Güzel Sanatlar programlarına olan ilgi gün geçtikçe artarken, bitkisel ilaçlarla ilgili olarak Fitoterapi programı da oldukça rağbet görüyor.

Bu yıl üniversite Atlantik Uçuş Akademisi ile birlikte tezsiz pilotaj yüksek lisans programını başlatıyor. Bu programa dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar başvurabiliyor.

Ayrıca İlaç ve Kozmetik Üretim Teknolojileri, yaşlı bakımı ile ilgili olmak üzere Yaşlı Sağlığı, Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi, temel tıp bilimlerinden olan Fizyoloji, Muhasebe ve Finans yüksek lisans programları da yeni açılan ve 2015- 2016 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alacak programları oluşturuyor. Üniversitede eğitim ücretleri bazı programlarda ders bazında bazılarında da paket olarak belirlenmiş durumda.

Ders ücreti bazında olan programlarda ders başına KDV dahil 600 TL ile bin 200 TL arasında değişen ücretler alınıyor. Paket program uygulanan programlarda ise ücretler 12 bin TL ile 17 bin TL arasında değişiyor. Tezsiz Pilotaj Programı Güz 2015 dönemi ücreti ise 50 bin Euro + KDV olarak belirlenmiş bulunuyor.

BEZMİALEM ÜNİVERSİTESİ / 20 lisansüstü programı var
2012-2013 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul eden BVÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, bugün 12 yüksek lisans (10 tezli, iki tezsiz) ve sekiz doktora programı olmak üzere toplam 20 lisansüstü programıyla, ileri teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarıyla şehrin tam merkezinde yeni öğrencilerini bekliyor.

Lazer Destekli Diş Hekimliği Yüksek Lisans Programı'ndan Tıbbı Biyokimya Doktora Programı'na kadar sağlığın çok çeşitli alanlarında lisansüstü eğitim veren üniversite, 2015-2016 Güz döneminde dünyada ilk kez Afet T ıbbı Doktora Eğitimi'ne başlayarak bilim dünyasına yepyeni bir uzmanlık alanı da kazandıracak.

Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, okulda en çok talep gören yüksek lisans programlarının Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Biyoteknoloji olduğunu anlatıyor. En son açılan yüksek lisans programlarının, Afet Yönetimi ve Hemşirelik yüksek lisans programları olduğunu belirten Kazancıoğlu, önümüzdeki yıl Tıbbi Yardımcı T eknolojiler ile Sağlık Yönetimi yüksek lisans programlarını açmayı düşündüklerini de sözlerine ekliyor.

Okulda yüksek lisans fiyatları 6 bin TL'den başlıyor ve 39 bin TL'ye kadar çıkıyor. Geleceğin bilim adamlarını, araştırmacılarını ve liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan BVU Sağlık Bilimleri Enstitüsü, öğrencilerini çeşitli indirimler ve burs imkanlarıyla da destekliyor.~

İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ / Ek kontenjan başvuruları sürüyor
Üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü'nde üç, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde bir, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ise dört farklı yüksek lisans programı mevcut. Ek kontenjan başvuruları devam eden bu programlar arasında en çok ilgi gören programlardan birini iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisans programı oluşturuyor.

Türkiye'de bu programı açan ilk üniversite olduklarını söyleyen İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, savunma teknolojileri yüksek lisans programının savunma sanayi alanında çalışan mühendisler ve harp okulu mezunu TSK mensubu genç mühendislerden yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor. Yeni öğretim yılında farklı programlar açılması yönünde çalışmaların sürdüğünü anlatan Kurtuluş,

Mimarlık-İç Mimarlık, Uluslararası İlişkiler gibi alanlarda yeni programların açılması yönünde planları olduğundan bahsediyor. Üniversitede tezli yüksek lisans programlarının ücreti 14 bin TL, tezsiz yüksek lisans programlarının fiyatı ise 12 bin TL. Bu ücretler üzerinden çeşitli indirimler de uygulanıyor.

Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, yüksek lisans yapmak isteyenlerin bölüm ve üniversite tercihlerinde hangi kriterlere önem vermeleri gerektiği konusunda şu tavsiyede bulunuyor: "Öğrenci adaylarının öncelikle hangi bölümde yüksek lisans veya doktora yapmak istediklerini iyi analiz etmeleri gerekir.

Örneğin iş güvenliğine yönelik bir sektörde çalışmak istiyor veya çalışıyorsanız, İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Programı gençlerin kariyer basamaklarında önemli bir adım teşkil eder. Bu nedenle öğrencinin çalıştığı veya çalışmak istediği mesleki alana yönelik yüksek lisans programlarına yönelmesi öncelikli olmalı."

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ / Son beş yılda talep arttı
Üniversitede İşletme, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri enstitüleri, hem profesyonel hem de akademik kariyerlerinde girişimci ve yenilikçi özellikleriyle öne çıkmayı hedefleyen bireylere, bu hedeflerinde yardımcı olacak bilgi, beceri ve araçları sağlamayı hedefleyen lisansüstü eğitim fırsatları sunuyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, son beş yılda programlarının sayısının da bu programlara olan talebin de önemli düzeyde attığını söylüyor. Esen, son yıllarda Ekonomi, Bankacılık, Finans, Lojistik, Tasarım, Medya ve İletişim, Marka Yönetimi ve Sürdürülebilir Enerji alanlarındaki programların yanı sıra Hukuk, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Deneysel Psikoloji ve Sağlık Kuruluşları Yönetimi alanlarındaki lisansüstü programlara olan talepteki yükselişin de altını çiziyor.

Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) altındaki tüm programlara olan ilginin her yıl artığına değinen Esen, "Özellikle uygulamaya yönelik ve tezsiz bir program olan ve ilgili tüm tasarım alanlarına açık İleri MimariTasarım, tezli ve tezsiz opsiyonları bulunan ElektrikElektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği ile tezli bir program olan Endüstri Mühendisliği en çok talep gören yüksek lisans programlarımız olarak öne çıkıyor" diyor.

Bunların dışında 2015-2016 döneminde yeni eklenen yüksek lisans programları da söz konusu. Türkiye'de bir ilk olan T asarım Yönetimi Yüksek Lisans Programı bu yıl başlayan programlardan biri. Ayrıca Yönetim ve Yönetici Geliştirme programı da ilk defa bu yıl öğrenci alacak. 3 Eylül'e kadar başvuru kabul eden üniversitede program ücretleri 10 bin 175 TL ile 21 bin 700 TL arasında değişiyor.

OKAN ÜNİVERSİTESİ / Yeni programlar açıldı
Üniversite bünyesinde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Lojistik Yönetimi'nden Muhasebe ve Denetim'e, Bankacılıktan Moda Tasarım'a, Eğitim Yönetimi ve Denetimi'nden Psikolojiye, Çeviri Bilim'den Satış ve Pazarlama'ya, geniş bir alanda çok sayıda farklı yüksek lisans programları bulunuyor.

Yerinde eğitim verilen programlar arasında, stajyerlere hem staj kısaltma hem de bilgi açısından fayda sağlayan Muhasebe ve Denetim Yüksek Lisans Programı başta olmak üzere, Psikoloji ve İşletme programları en çok rağbet görenler.

Okan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Dekanı Prof. Dr. Erdinç Telatar, uzaktan eğitim programlarının son yıllarda yaşanan yoğun tempo içerisinde minimum zaman kaybı ile yüksek lisans yapmanın en etkili yöntemi olarak hem İstanbul içinde hem de İstanbul dışındaki aday öğrenciler tarafından tercih edildiğini anlatıyor.

Aynı şekilde, İşletme ve adaylarımızın Hukuk, Yönetim ve Güzel Sanatlar içerisinde özel alanlarda eğitim alabilmesini ve uzmanlaşarak kendilerini istedikleri alanda daha iyi geliştirebilmelerini istedik. Açtığımız üç programımız da kendi alanlarında belirli noktaları doldurmak için özel olarak tasarlandı."

Okan Üniversitesi'nde yüksek lisans ücretleri 8 bin TL ile 37 bin TL arasında değişiyor. En yüksek ücretli program olan Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı'nın ücreti 37 bin 600 TL.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL