Bist 100
9135,96
0,62%
Bist 100
Dolar/TL
32,3871
0,1561%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0383
-0,1735%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0791
0%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,19
0,15%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İmar sorunu aşıldı, Çekmeköy hızlandı

23 Nisan 2022
İmar sorunu aşıldı, Çekmeköy hızlandı
Levent Gökmen Demirciler lgokmen@ekonomist.com.tr

İstanbul'un yeni gelişim bölgesi Çekmeköy'de yaşanan imar sorununun çözülmesiyle projeler hızlandı. Sinpaş'tan Nef'e, Dekar Yapı'dan Ege Yapı'ya Ağaoğlu'na kadar markalı konut üreticilerinin odağındaki bölgede halihazırda 20 proje devam ediyor.

17 – 30 Nisan 2022 tarihli sayıdan

İstanbul'un doğayla iç içe yaşam sunan ilçesi Çekmeköy, son yılların yeni gelişim bölgesi oldu. Merkeze ulaşım akslarına yakınlığı, sakin ve huzurlu atmosferi, yoğun ağaç dokusuyla İstanbul'un en çok tercih edilen yerleşim yeri konumunda bulunuyor.

İlçede Alemdağ Ormanı, Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı ve Taşdelen Ormanı olmak üzere üç farklı orman bulunuyor. Sağlam zemini ile depremde güvenli olması ve avantajlı konumuyla Sinpaş'tan Nef'e, Dekar Yapı'dan Ege Yapı'ya Ağaoğlu'na kadar markalı konut üreticileri Çekmeköy'ü proje üssü olarak seçti.

Halihazırda ilçede, planlama, üretim ve satış aşamasında toplam 20 proje bulunuyor.TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Simge Sevin, Çekmeköy'ün depreme dayanıklı sağlam zemini, yüzde 75'inin ormanlarla kaplı olması ve kolay ulaşımıyla markalı konut üreticileri açısından cazip bir bölge olduğunu söylüyor.

Konutlar 1+1,2+1 ve 3+1 tipinde 70-250 m2 bandında değişiyor. Bölgede farklı gelir düzeylerine hitap eden sosyal donatıca zengin villalar da bulunuyor.

Sevin, sosyal imkanları bulunan markalı projelerde standart konutların fiyatlarının ortalama 30 bin TL/m2'den başlayıp 45 bin TL/m2'ye çıktığını, villaların da ortalama 40 bin TL/m2'den başlayıp 55 bin TL/m2'ye varan fiyatlardan satıldığını vurguluyor.

ULAŞIMI KOLAY


Trafik sorunu nedeniyle İstanbullular için ulaşım kolaylığı, yaşanacak yer tercihinde oldukça önemli. Çekmeköy'de bulunan M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı, Anadolu Yakası'nın ikinci metro hattı olup Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattı.

Üsküdar Meydanı'ndan başlayıp Ümraniye'den geçen Çekmeköy Meydanı'nda son bulan 16 istasyonlu hat, yüksek yolcu potansiyeline sahip. Hattın İstanbul Büyükşehir Belediyesi raylı sistemler çerçevesinde sürdürülen çalışmalarla, Sultanbeyli ve Kurtköy'e uzatılması, Marmaray ve metrobüsle entegrasyonu ile proje çalışmaları devam eden Göztepe-Ümraniye ile Bostancı- Dudullu metro hatlarıyla entegre olması planlanıyor.

M5 Metro Hattı, çevreyolları ve Şile Otobanı ile İstanbul'un önemli merkezlerine kolay ulaşımı Çekmeköy'ün yaşam alanı olarak tercih edilmesini sağlıyor. Bu da markalı konut üreticileri açısından Çekmeköy'ün cazibesini artırıyor.

Bölge, 1996 yılında faaliyete alınan Şile Otoyolu ile cazibe noktası haline geldi. Sinpaş'ın 1998'de başladığı Aqua City projeleri ile bölgenin markalı konut ve site yaşamıyla tanıştığını belirten Kızıl-bük GYO Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi, Mahmut Sefa Çelik, "Sinpaş'ın geliştirdiği projelerde ilk defa ev fiyatları Kadıköy Bölgesi ile yarışır hale geldi, sonrasında piyasanın çok daha yukarılara gittiğini gözlemledik.

Sinpaş Grup olarak bu bölgede binlerce konut ürettik" diyor. Çelik, şu anda yeni bir proje planları bulunmadığını ancak yeni fırsatları her zaman değerlendirdiklerini söylüyor.

İMAR SORUNU


Mimarlar Odası, Çekmeköy Belediyesi'nin yaptığı 1/5.000'lik planların mekansal plan yönetmeliğine uymaması, sosyal donatı alanlarının yetersiz oluşu ve inşaat yoğunluğu gerekçesiyle Çekmeköy Belediyesi'ne dava açtı. Dava sonucunda Hamidiye, Mehmet Akif, Çamlık, Mimar Sinan ve Merkez Mahalleleri'nin 1/1.000 ve 1/5.000 ölçekli İmar Planları iptal edildi.

Bu karara gerekçe olarak, su toplama alanlarındaki yoğunluk artışından dolayı 1/1.000'lik planlar ile 1/5.000'lik plan arasındaki uyumsuzluk gösterildi. İSKİ'nin su toplama havzasındaki yoğunluk artışından dolayı olumsuz rapor vermesi de bu kararda etkili oldu. Ancak imar sorununun çözülmesiyle inşaatlar yeniden başladı.

AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİ-DER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurt-oğlu, İstanbul'un arsa problemi ve bölgenin artan popülaritesiyle birlikte ruhsat sorunlarının ortadan kalkmasının proje üretimini kolaylaştırdığını söylüyor.

Erkurtoğlu, "Ömerli, Reşadiye, Hüseyinli gibi bölgelerin imara açılması, yeşil alanlara sahip olan Çavuşbaşı'nın düşük yoğunlukta imar planının onaylanması ve yatay yapılacak binalar nedeniyle insanlar pandemide doğal yaşam için bölgeyi tercih ediyor. TOKİ ve Emlak Konut'un ilçede prestijli siteler yapmasından dolayı da bölgeye talep görüyor" diyor.

DOĞA KONSEPTİ


Anadolu ve Avrupa Yakası'nın önemli noktalarına olan ortak yakınlığı, doğası, nitelikli göç alması ve bölgedeki konut ihtiyacının artması gibi unsurlar Çekmeköy'de proje yapmak isteyen konut geliştiricileri için avantajlar sunuyor.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, bölgedeki ilk projeleri olan ÇamlıYaka Konakları'nın yüzde 75'i yeşil alan olarak tasarlandığını, şehirden uzaklaşmadan doğaya yakınlaşmayı isteyenlerce tercih edildiğini söylüyor.

Önümüzdeki iki yılda İstanbul ve İzmir'de yedi projelik bir yatırım hamlesine başladıklarını belirten Kabadayı, "Bunlardan birini de Çekmeköy'de gerçekleştireceğiz.

Bölgedeki ikinci projemiz olacak bu yatırımımız, çam ormanları arasında üç katlı bloklardan oluşacak, 121 konut ve 17 ticari üniteyi kapsayacak" dedi.

Şehirden kopmadan, doğada yaşam sunmasıyla Çekmeköy'ün öne çıktığını belirten Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, bölgede geliştirdikleri Dekar Kıyıbahçe'nin 84 ayrı bahçeli blokta toplam 244 adet bahçeli dubleks evden oluştuğunu söylüyor.

Kuzu, "Doğayla iç içe, az katlı yaşamın ne kadar önemli olduğunu fark eden herkes projemize çok yoğun bir ilgi gösteriyor. Uzmanlık alanımız az katlı, ulaşılabilir bahçeli evler üretmek, bundan sonraki yeni projelerimizde de önceliğimiz aynı olacak.

Değişen ve gelişen tüketici alışkanlıklarına göre bölgede doğacak ihtiyaçlar doğrultusunda gelecekte yeni projeler planlıyoruz" diyor.

SİMGE SEVİN / TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÖZEL PROJELER DEPARTMANI MD. “SÜREKLİ GÖÇ ALIYOR”


“Yeşil doğası, temiz havası, sakinliği, sağlam zemini, ulaşım kolaylıkları gibi nedenler, İstanbul'un diğer ilçelerinden Çekmeköy'e nüfus hareketliliği yaratıyor.

İlçe sürekli göç alıyor, artan talep konut üreticilerinin bölgeye yönelimi de artırıyor. İlçeye yönelen nüfus, sosyoekonomik statüsü ve eğitim seviyesi İstanbul ve Türkiye ortalamasının üzerinde olan kesimlerden oluşuyor."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2325,19 0,15%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9135,96 0,62%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,246 -0,087%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35379 -0,01772%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3871 0,1561%
  • EURO/DOLAR 1,0791 0%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0383 -0,1735%
  • STERLIN/DOLAR 1,26373 0,11011%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL