Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

25 yılda ‘ESCO’ şirket haline dönüştü

26 Şubat 2020
25 yılda ‘ESCO’ şirket haline dönüştü
Schneider Electric'ten ayrılan iki mühendisin 25 yıl önce İzmir'de kurduğu Kontek, otomasyon, taahhüt, enerji verimliliği, Solar EPC ve işletme bakım alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket, bu yıl yurtdışı yapılanmasıyla 40 milyon dolarlık ciro hedefliyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Kontek, 1994 yılında endüstriyel otomasyon ve taahhüt kabiliyetleri ile enerji verimliliği çözümleri (AC Motor Sürücüleri) sunmak amacıyla İzmir'de kuruldu. Schneider Electric'ten ayrılan mühendisler Ayhan Şahin ve Tolga Murat Özdemir tarafından temelleri atılan şirket, ekonomik kriz döneminde hayata geçti.

Riskleri avantaja çevirerek enerji ve otomasyon sektöründe bugünkü konumuna geldi. Anahtar teslimi endüstriyel tesis projeleri gerçekleştiren Kontek, uluslararası markaların da Türkiye'de ürün satış faaliyetlerini yürüten tek yetkili bayi durumda. Bu nedenle otomasyon sektöründeki lider firmalar arasında yer alıyor.

Altı yıl önce, ortaklar, enerji sektörüne de adım attı. Kurdukları Konar Enerji şirketiyle güneş enerjisi sektöründe de faaliyet göstermeye başladılar. Bu yıl 25'inci yılını kutlayan Kontek, Konar Enerji ile birleşmeye gitti.

Şirket bugün otomasyon, taahhüt, enerji verimliliği, Solar EPC ve işletme bakım gibi beş ana operasyonel birimi içerisinde barındıran bir ESCO (Enerji Hizmetleri Sağlayan Firma) oldu.

Geçen yıl 35 milyon dolar ciroya ulaştıklarını belirten Kontek CEO'su Tolga Murat Özdemir, "Yenilenebilir enerji sektörüne girmemizle birlikte özkaynaklarımızı son beş yılda üç kat arttırdık. Bu yıl ciromuzu 40 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diyor.

İSVİÇRE'DE YENİ ŞİRKET KURDU
Kontek, beş alanda hizmet veren bir yapıya sahip. 'Enerji verimliliği ve drives' bölümüyle enerji verimliliğini arttırma projelerini takip ediyor. 'Automation' ile proses sisteminin izlenmesine ait PLC, HMI, scada network haberleşme donanım ve yazılım altyapısını kuruyor. 'Contracting' ile elektrik ve otomasyon taahhüt projelerinde çözümlerini yatırımcılarına anahtar teslimi kapsamlarla sunmayı hedefliyor.

'Konar' ile güncel PV, depolama ve şebeke otomasyon teknolojileri ile güneş enerjisi projelerini takip ediyor. 'Solargy' ile de performans arttırıcı çözümler sunarak güneş enerjisi santrallerinde işletme-bakım hizmetleri veriyor.

Kontek'in yurtiçinde ve yurtdışında hizmet verdikleri alanlarda uçtan uca mühendislik çözümleri sunduğunu belirten Tolga Murat Özdemir, bu yıldan itibaren yurtdışı faaliyetlerine ağırlık vermeyi planladıklarını söylüyor. Buna yönelik olarak İsviçre'de bir şirket kurduklarından da bahsediyor.

Özdemir, "Şirketimiz İspanya'da leasing modeliyle kendi projelerini hayata geçirirken, Hollanda'da ise anahtar teslim EPC hizmetleri verecek. Aynı zamanda Solarify ve Enerify adı verdiğimiz yapay zeka alt tabanlı yazılım projelerimiz le ilişkilerimizi geliştirdiğimiz tüm ülkelerde yazılımlarımızın yayılmasını planlıyoruz" diye konuşuyor.
ENERJİYE ‘YAPAY ZEKA’ ÇÖZÜMÜ
Kontek’in güneş enerjisi projelerinde toplam 30 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. Organik olarak iş geliştirme hedefinde bir firma olarak sektörel gelişimleri takip edip, iş modellerine yatırım yaptıklarını dile getiren Tolga Murat Özdemir, şöyle devam ediyor: “2019 yılında iştirakimiz ile kurulan ‘Loggma Yazılım’, yapay zeka algoritmalarını kullanarak güneş enerjisi santrallerinde performans arttırıcı çözümler sunan Solarify ve Enerify ürünlerini geliştirdi. Dijitalizasyon, yapay zeka ve yazılıma yatırım yapmaya devam edeceğiz.

2020’de hedefimiz İsviçre’de kuracağımız firma ile birlikte geliştirdiğimiz ürünleri Hollanda ve İspanya başta olmak üzere Avrupa pazarına sunmak, Avrupa ve MENA bölgelerinde solar lease iş modeli ile EPC faaliyetleri yürütmek.”

BİRÇOK PROJESİ VAR
Kontek'in 150 kişilik uzman kadrosu var. Dış yapılanmasında olduğu gibi iç yapılanmasında da organik bir firma olan Kontek, bu yıl öncelikli olarak yurtiçi güneş enerjisi projelerinde daha fazla pazarda olmak adına operasyon ve tasarım bölümlerini genişletmeyi planlıyor.

Yurtdışında ise Avrupa ve MENA bölgelerindeki yapılanmalarını geliştirmek amacıyla işe alım yapmayı planlıyor.

Şirket, bugüne kadar enerji tasarrufu, otomasyon ve yenilenebilir enerji sektörlerinde birçok projeye imza attı. Örneğin Osmangazi Köprüsü'nün ayaklarının balanslanması ve batırılması işlerini gerçekleştirdi. İki gün süren bu işlem için beş aylık bir çalışma yürütüldü.

Binlerce ton ağırlığındaki ayaklar batırıldı. Tolga Murat Özdemir, "Köprü ayağı batırma işlemini yapan dünyada sayılı şirket var, biz de onlardan biriyiz" diyor.



ENERJİ ÜRETİMİ
Limak, Akfen, Eczacıbaşı, Harran Üniversitesi gibi sektörde öncü yatırımcı firmaların güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu Kontek çatısı altındaki Konar gerçekleştirdi. 2019 yılında Limak Enerji'nin yatırımcısı olduğu Apa Projesi (16,34 MW), Türkiye'de yapıldığı tarihte tek alanda kurulu en büyük saha olma özelliği taşıyor.

Mekanik montajı iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Apa Sahası, 260 bin 840 metrekare alana kurulmuş durumda ve yüzde 85 performans oranı ile yılda 28 bin 500 kWh elektrik üretiyor.

Apa Projesi ile yılda 17 bin 114 ton karbon emisyonu engellenmiş ve 57 bin 46 adet ağaç kurtarılmış bulunuyor. Kontek'in kendisinin kurduğu ve aynı zamanda yatırımcı olduğu toplam 30 MW büyüklüğünde sahaları da enerji üretimine devam ediyor.

YURTDIŞI PLANLARI
2018 yılının başından bu yana farklı coğrafyalarda güneş enerjisi sektöründe çalışmalarını hızlandıran şirket, Ürdün, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan'da lokal partnerlikler kurdu.

Bunlara ek olarak, özellikle elektrik şebekesinin eksikliği olan Afrika ülkelerinde 'hibrit' ve 'minigrid' adı verilen şebekeden bağımsız, güneş enerjisi ve diğer kaynakları da içeren projelere dahil oldu.

Enerji depolama çözümleriyle elektriği olmayan bölgelerin elektriklendirilmesini de sağladı. Bugün faaliyetlerinin yüzde 15'ini yurtdışının oluşturduğunu belirten Tolga Murat Özdemir, orta vadede bu oranı yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Şirket, yurtiçinde Türkiye'nin her yerinde olmayı planlıyor.

Yurtdışında ise İspanya ve Hollanda merkezli olmak üzere özellikle Avrupa'da faaliyet göstermeyi hedefliyor. Körfez ülkelerinde ve Ürdün'de bulunan partnerlikleri ile Ortadoğu bölgesinde iş yapmayı planlıyor. Özdemir, "Afrika'nın çeşitli ülkelerinde de mühendislik ihtiyacı yüksek ve katma değerli hibrit/mini-grid proje bazlı faaliyette olacağız" diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL