Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bulut muhasebeyle dünyaya açılacaklar

02 Ekim 2019
Bulut muhasebeyle dünyaya açılacaklar

Bulut tabanlı muhasebe hizmeti veren girişimlerin sayısı hızla artiyor. KOBİ'lere avantajlı fiyatlarla hizmet sunan bu girişimler yurtdışına da açılmaya başladı. Özellikle Ortadoğu'dan talep alan girişimciler, ülkelerin mevzuatlarına uygun hizmetler sunuyor.





BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr





Ülkemizde son 10 yılda 20 kat büyüyerek 2018'de 205 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan start up ekosiste-minin en önemli itici güçlerinden birini finansal teknoloji girişimleri oluşturuyor.





Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) zorunlu e-fatura ve e-defter gibi e-belge mükellefiyetlerini giderek daha fazla şirketi kapsayacak şekilde genişletti. ECR-POS kullanımında e-faturaya izin veren yeni düzenleme de bu anlamda son derece olumlu bir gelişme olarak ifade ediliyor.





Türkiye bu alanda Avrupa çapında öncü bir rol üstlenirken, start up'lar için de pek çok ülkeye açılarak işlerini büyütme fırsatları bulunuyor. İşletmelerin ihtiyacı olan bulut tabanlı sistemler, kolay erişilebilirlik ve güvenlik sağladığı ve herhangi bir yatırım gerektirmeksizin kullanılabildiği için bu sektördeki ihtiyaçlar doğrultusunda orantılı bir şekilde artıyor.





Aynı zamanda tüketiciler, teknolojik okuryazarlığın da gelişmesiyle birlikte, her an her yerden hızlıca erişim sağlayabilecekleri, kullanımı kolay finansal hizmetler almayı bekliyor. Bulut tabanlı yazılımlarla birlikte çözümler giderek mobil odaklı olmaya başladı ve KOBİ'lerin bu alana ilgisi arttı. Biz de haberimizde KOBİ'lere buluttan muhasebe hizmeti sunan girişimleri ve büyüme planlarını araştırdık.





E-SERBEST MESLEK MAKBUZU
Paraşüt, 2014 yılında Andaç Türkmen, Fahri Özkaramanlı ve Sean X Yu tarafından kuruldu. Geçtiğimiz mayıs ayında da Mikro ve Zirve Yazılım ile güçlerini birleştirdiler. Paraşüt, KOBİ'lere, fatura takibi, gelir gider takibi, raporlama, stok takibi, kredi kartı ile online tahsilat, e-fatura ve teşvik hesaplaması gibi hizmetleri bir arayüzle sunuyor.





11 binden fazla KOBİ'ye hizmet verdiklerini söyleyen Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEOsu Sean X Yu, "Serbest meslek makbuzu kullanıcılarını sevindirecek e-Serbest Meslek Makbuzu özelliği de çok yakında Paraşüt'te olacak" diyor.





Cem Taylan Ekinci ile Gökhan Boyana, NKolayOfis'i 2017'de kurdu. NKolayOfis aracılığıyla kolay ve anlaşılır uygulama arayüzü ile cari hesap takibi, stok takibi, nakit akışı yönetimi, e-fatura ve e-arşiv oluşturma, sanal POS, proje gelir gider takibi, raporlama gibi özellikler sunuluyor.





Gökhan Boyana, "Önümüzdeki iki yılda Türkiye'deki operasyonlarımızı 50 bin üstü KOBİ'ye hizmet verecek şekilde yürütmek istiyoruz. Öncelikli olarak Körfez ülkelerine açılmayı planlıyoruz" diyor.





32 FARKLI PARA BİRİMİ
E-fatura, sanal POS, e-ticaret entegrasyonları, banka hesap hareketleri entegrasyonları, mobilden çek sorgulama gibi birçok farklı ürünü tek platformda sunan Bizim Hesap, 70 bin KOBİ'ye hizmet veriyor.





Bizim Hesap'ta şu anda 32 farklı para birimi ile işlem yapılıyor. Bizim Hesap Kurucu Ortağı Mehmet Çelik, "Farklı ülkelerde şirketleri olan Türk girişimler bizi sıfır yatırımla birden çok ülkede aynı anda kullanabiliyor. Çevre ülkelerden başlayarak bölgesel reklam ve pazarlama çalışmalarına başlayacağız" diye konuşuyor.





Bu konuda hizmet veren bir diğer şirket olan Mükellef'i kullanan müşterilerin şirket kurulumları, yine Mükellef'i kullanan mali müşavirler tarafından yapılıyor.





Girişimciler Mükellef'i, gelirlerine ait faturaları gönderebilecekleri, giderlerine ait fişlerini ve faturalarını işleyebilecekleri, banka hareketlerini takip edebilecekleri ve raporlayabilecekleri bir ön muhasebe yazılımı ile tam entegre bir şekilde kullanabiliyor.





Şubat ayında kurulan şirket şimdiye kadar 2 bine yakın başvuru aldı. Mükellef Kurucu Ortağı Okan Şafak, "Tüm vergilerin Mükellef platformu aracılığıyla ödenmesi için altı ayrı banka ile görüşüyoruz. Global bir iş ortağıyla anlaşarak, önümüzdeki dönemde en az beş ülkede faaliyet verme hedefimiz var" diyor.





ÜCRETSİZ HİZMET SUNUYOR
Akaunting, Kuveyt Türk'ün Lonca Girişimcilik Merkezi'nden destek alan bir girişim. Ücretsiz ön muhasebe hizmeti sunan bir program tasarlayan Akaunting uygulaması 100 binden fazla kullanıcı tarafından indirildi.





Akaunting Kurucuları Cüneyt Şentürk ve Denis Duliçi, "Gelecekte muhasebe sektörünü özgür ve açık kaynak kod ile buluşturmayı, KOBİ'lerin tıpkı büyük şirketlerde olduğu gibi finansal verilerini gizli bir şekilde saklamalarını sağlamaları için hizmet sunmayı hedefliyoruz" diyor.





Apsiyon, apartman, site, rezidans, iş merkezi ve plaza gibi farklı amaç ve ölçekteki çok üyeli yaşam alanlarının yöneticileri için dijital asistanlık yapan online bir platform. Sitelerin finans süreçlerini, aidat, tahsilat, takip ve raporlama şeklinde buluta taşıyor.





Apsiyon, 71 şehirde bulunan 8 bin sitede, 680 binden fazla konutta yaşayan 1,5 milyon kişiye hizmet veriyor. Apsiyon Kurucu Ortağı ve CEO'su Kudret Türk, "2012'den bu yana üç turda yaklaşık 5,5 milyon dolar yatırım aldık. Yeni bir yatırım dönemine hazırlanıyoruz. Apsiyon'u küresel pazarlara açacağız" diye konuşuyor.





ORTADOĞU'DAN TALEP FAZLA
Muhasebe ve ön muhasebe konusunda bulut hizmeti veren Fornext Yazılım da globalde büyümeyi hedefleyen şirketler arasında yer alıyor. Fornext Yazılım'dan Meral Ekin, her geçen gün artan Arap ülkelerindeki müşteri portföyünün şirketi bu bölgelerde daha aktif satış kanalları oluşturmaya sevk ettiğini belirtiyor.





Ekin, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Sudan ve Irak'ta çalışmalarını artıracaklarını söylüyor. Tulpar Yazılım'ın sunduğu, TulTrack Online Ön Muhasebe Programı ile 25 firma ve kamu kurumuna bulut tabanlı hizmet sunuluyor.





Şirket, TulTrack için IOS ve Android mobil uygulamaları geliştirecek ve kısa süre içerisinde hizmete açacak. Şirketin otel, operasyon adı altında oteller için geliştirdiği uygulama sayesinde misafir ilişkileri yönetimi, misafir memnuniyeti, teknik servis, housekeeping hizmetleri takibi ve buna benzer birçok işlem yapılabiliyor.





ÜRÜNÜ HİNDİSTAN'DA LOKALLEŞTİRDİ
Logo Yazılım'ın bulut tabanlı Logo İşbaşı çözümü bulunuyor. Logo İşbaşı'nın fatura, sipariş, gelir gider takibi, e-fatura gibi özellikleri sayesinde, internet erişimi olan her yerden bilgisayar, tablet ya da akıllı cep telefonu ile işlem yapılabiliyor.





Logo'nun Türkiye dışında Romanya ve Hindistan'da da faaliyetleri bulunuyor. Logo Grup Finans Başkanı Gülnur Anlaş, "Logo İşbaşı'nı Hindistan pazarında lokalleştirdik. Hindistan'da yeni hayata geçirilen KDV sistemine benzer bir mali düzenleme vesilesiyle burada Logo için önemli fırsatlar bulunduğuna inanıyoruz" diyor.


0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL