Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3323
0,1841%
Dolar/TL
Euro/TL
34,881
-0,1714%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0789
-0,3422%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2308,92
1,35%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimcinin gözdesi keçi çiftlikleri oldu

29 Temmuz 2016
Girişimcinin gözdesi keçi çiftlikleri oldu
Bundan birkaç yıl öncesine kadar 30’u geçmeyen keçi çiftliklerinin sayısı, bugün Türkiye genelinde irili ufaklı olmak üzere 300’e yaklaştı. Büyüklüğü de 1 milyar TL’ye yaklaşan keçi sütü ve keçi yetiştiriciliği sektörü, girişimcilerin en çok rağbet ettiği alanlardan biri olmaya başladı. Birçok keçi çiftliği şimdi kendi markasıyla süt, yoğurt ve süt tozu gibi ürünler üretmeye hazırlanıyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

674
Hayvancılık sektörüne son yıllarda büyük bir ilgi var. Hayvancılıkta girişimcilerin iştahını kabartan alanlardan biri de süt keçisi yetiştiriciliği. Türkiye genelinde irili ufaklı olmak üzere toplam keçi çiftliği sayısının 250-300 adet arasında olduğu tahmin ediliyor.

Bundan 5-6 yıl öncesinde bu çiftliklerin sayısı 30’u geçmiyordu. Bunların bir kısmı süt ve süt ürünleri üretirken, bir kısmı ise sadece damızlık hayvan satışı gerçekleştiriyor. Keçi yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler arasında Ege ve Marmara başı çekiyor. Ancak Antalya, Kahramanmaraş, Isparta, Çankırı gibi illerde de keçi çiftliklerine rastlamak mümkün.

Yapılan hesaplar, bu işletmelerden elde edilen süt miktarının yıllık 250 bin ton civarında olduğu yönünde. Sektörün toplam cirosunun 1 milyar TL’ye ulaştığı da yine yapılan tahminler arasında. Keçiden elde edilen sütün anne sütüne en yakın süt olması nedeniyle keçiden elde edilen ürünlere olan talep oldukça artmış durumda.

Süt amaçlı kurulan işletmelerde doğan ve damızlık değeri olmayan oğlakların değerlendirilmesinde ise sıkıntılar yaşanıyor. Oysa kırmızı et açığı olan ve kırmızı et fiyatının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğu Türkiye’de bu keçilerin alternatif bir kırmızı et kaynağı olabileceği belirtiliyor. Bu hafta Türkiye’deki keçi çiftliklerinin yeni dönem yatırım planlarını araştırdık.

YOĞURT ÜRETECEK
Funda Özer Baltalı tarafından İzmir’in Seferihisar ilçesinde kurulan Baltalı Gıda’da, 130 dönümlük bir arazide çiftlik ve mandıra yer alıyor. Çiftlikte bin keçi bulunuyor. Civardaki toplam 17 çiftlikten de süt toplanıyor. Günde üretilen 10 ton sütün 5 tonu günlük UHT süt olarak işleniyor, geri kalanı ise peynir üretiminde kullanılıyor. Baltalı, Unilever, Kahve Dünyası gibi şirketlere de süt tedarik ediyor.

Ürünler, Türkiye genelinde 2 bin civarında noktaya ulaşıyor ve aylık 1,5 milyon TL ciro yapılıyor. Funda Özer Baltalı, kapasite artırımı da planladıklarını ifade ediyor. AR-GE çalışmaları sonucunda bir yoğurt ürettiklerini ve bu ürünü kısa bir süre sonra raflara çıkarmaya hazırlandıklarını vurgulayan Baltalı, “2015’te 12 milyon TL ciro elde ettik. 2016’yı 18 milyon TL ciro ile tamamlamayı hedefliyoruz” diyor.

Sektöre yeni olarak dondurma, yoğurt, süt tozu gibi ürünlerle yatırım yapmaya hazırlanan çiftlikler de var. Bu çiftliklerden biri olan Arşin Hayvancılık, Ankara’nın Beysukent ilçesinde faaliyet gösteriyor. Çiftlikte 3 bin 842 adet keçi bulunuyor. Arşin Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çamlıca, kısa zamanda keçi sütünden dondurma üretimi gerçekleştirmeye başlayacaklarını belirtiyor. Şirketin önümüzdeki beş yıllık büyüme planları çerçevesinde ise keçi sütünden meyveli yoğurt, pastörize keçi sütü ve keçi süt tozu imalatı hedefleniyor.

YENİ YATIRIMLAR VAR
Adana Salbaş’ta yer alan Kuruçeşme Keçi Çiftliği ise 2014 yılında kurulan yeni yatırımlardan biri. Ulusoy Tekstil firmasının sahiplerinden Murat Ulusoy’un doğal ürün arayışı sonucu hayata geçirdiği Kuruçeşme Keçi Çiftliği’nde 300 anaç ve 100 yavru keçi bulunuyor. Günlük 300 litre, yıllık 108 ton süt üretme kapasitesine sahip olan çiftlik, yerel ve butik bir üretim gerçekleştiriyor.

Yılda 12 ton peynir üretiliyor. Ulusoy, “Şu anda sanal ortam ve bayi ağı olarak 15 noktadan dağıtım yapıyoruz. Hayvan barınaklarımızı daha modern ve kolay yö-netilebilir hale getirmek istiyoruz. Bölgemizde bu alanı kapsayan bir teşvik olursa bu yatırımları yapmak istiyoruz” diye konuşuyor.

MARAŞ DONDURMASI İÇİN...
Dondurmasıyla ön plana çıkan Kahramanmaraş, sektörün en çok umut vaat ettiği iller arasında yer alıyor. Bu anlamda kentte keçi sütüne yönelik oldukça önemli bir talep var. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde 2012’de faaliyete geçen Beysan Alaybeyoğlu Çiftliği, ünlü Maraş dondurması için önemli üreticiler arasında yer alıyor. Toplam bin 750 hayvan kapasiteli olan çiftlikte, günde 500 kg süt üretimi gerçekleştiriliyor.

Çiftliğin kurucularından Ömer Alabeyoğlu, bu ayın sonunda bin kg süt üretim kapasitesini ulaşacaklarını belirtiyor. Yıl sonunda ise toplamda 300 bin kg civarında keçi sütü üretimi hedefleniyor. Alabeyoğlu, “İlimiz dünyaca ünlü Ma-raş dondurmasının üretim merkezi konumunda. Gerçek Maraş dondurması da keçi sütünden üretilir. Dolayısıyla keçi sütü talebinin Maraş bölgesi için artacağını öngörüyoruz” diyor.

DAMIZLIK KEÇİ ÜRETİMİ
Süt, yoğurt üretimi dışında damızlık keçi satışı yapan çiftlik yatırımlarında da artış var. Örneğin Çankırı’da yer alan Ademoğlu Keçi Çiftliği, Selçuk Bilgi’nin 2009 yılında 5 bin m2’lik bir arazide 13 adet Saanen keçisi satın almasıyla faaliyete başladı. Devletin verdiği canlı hayvan alımı faizsiz kredisi ile şu an çiftlikte 800’den fazla keçi bulunuyor. Asıl faaliyet alanı damızlık keçi üretimi.

Bilgi, 17 bin 500 m2 alanda aynı anda bin 500 keçinin barınabileceği AB standartlarında üretim yapabilecekleri yeni bir çiftlik kurduklarını ifade ediyor. Selçuk Bilgi, “Sütü işlemek için çiftliğimizin yanında yeni bir arazi aldık. 6 bin m2 alan üzerinde toplam günlük 10 ton peynir, yoğurt ve süt üretimi yapabilecek bir tesis kuruyoruz. Çocuklar için meyveli ve sade yoğurt yanında süt de üretmek istiyoruz” diye konuşuyor.

Yine damızlık keçi satışı gerçekleştiren çiftliklerden biri olan Keçi Yurdu, 2011 yılından bu yana İzmir’in Hasanlar Köyü’nde faaliyet gösteriyor. Çiftlikte 300 adet anaç, 250 adet dişi damızlık oğlak ve 25 adet teke bulunuyor. Çiftliğin sahibi Metin Sayar, damızlık keçi satışının yanı sıra, sağılır 210 keçiden yıllık 130-150 bin ton arası süt üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Sayar, “Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde süt veriyoruz. Ayrıca Keçi Yurdu markası altında yüzde 100 keçi tulum peyniri üretiyoruz” diyor.

MADO'DAN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Mado markasıyla bilinen Yaşar Dondurma'nın da Kahramanmaraş'ta 58 dönüm üzerine kurduğu bir keçi çiftliği var. Aslında bu bir sosyal sorumluluk projesi. Asıl hedef çiftçiyi evinde istihdam etmek ve göçü önlemek. Bu projede Mado'nun doğuma hazır keçilerinden Ziraat Bankası'ndan kredilendirilerek iki yıl ödemesiz beş yıl vadeli hayvanlar veriliyor. Taksitleri ise Mado'ya ürün satışıyla ödeniyor.

Çiftlikte bin 350 hayvan bulunduğunu söyleyen Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu, günlük 1,2 ton civarında keçi sütü üretimi gerçekleştirildiğini belirtiyor. Diğer üreticilerden ise ortalama 8 ton civarında alım yapılıyor. Bu süt, börek, dondurma ve reçel üretiminde kullanılıyor ve Mado'nun kendi mağazalarında satışa sunuluyor. Yılmazoğlu, "Damızlık üretimini artırarak üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca keçi sütü, keçi peyniri ve keçi eti ürünleriyle ilgili de AR-GE çalışmalarımız devam ediyor" diyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2308,92 1,35%
  • ALTIN ONS 2221,24 1,2%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,374 0,03%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3542 -0,18464%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3323 0,1841%
  • EURO/DOLAR 1,0789 -0,3422%
  • EURO/TURK LIRASI 34,881 -0,1714%
  • STERLIN/DOLAR 1,26224 -0,06848%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL