Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3457
0,2255%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9081
-0,0939%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0792
-0,3131%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2310,03
1,4%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hızlı dil eğitiminde büyüme de çok hızlı!

08 Haziran 2017
Hızlı dil eğitiminde büyüme de çok hızlı!
Yabancı dil öğrenmek, Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri. Çevremizden “Anlıyorum ama konuşamıyorum” söylemini sıkça duymuşuzdur. Yeni bir yabancı dil öğrenmek için kurslara gitmeye zamanı olmayanlar, hızh yabancı dil eğitimi programlarından yararlanıyor. Online platforma da taşınan hızh yabancı dil eğitimi, girişimciliğin büyüyen alanlarından biri olarak dikkat çekiyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Geçmişten bu yana ülkemizde dil öğrenimi, gerek eğitim sistemi gerekse müfredattan kaynaklanan nedenlerden dolayı sağlıklı bir süreç yaşaya-madı. Uzun yıllar dil eğitimi alan fakat dili kullanma noktasında problemler yaşayan insanlardan sıkça “Anlıyorum ama konuşamıyorum” söylemini duyduk.

Ancak gelişen dünya ekonomileri ve pazarlar, Türk şirketlerini de uluslararası pazarlara yöneltti. Küçük işletmeler dahi uluslararası pazarda yer edinme arayışı içine girdi. Bu nedenle dil bilen insan gücü ihtiyacı arttı. Artık işverenler bir dil değil birden fazla dil bilen eleman arayışı içine girdi. Bu nedenle ekonomik gerekçelerin ön planda olduğu bir dil öğrenim talebi gün geçtikçe artıyor.

Hızlı ve etkin bir şekilde yabancı dil öğrenmek isteyenlere yönelik hizmet veren merkezlerin sayısı da artmaya başladı. Farklı teknikler kullanarak birhafta içerisinde yabancı dil öğretmeyi hedefleyen bu merkezlere olan rağbet artıyor.

Zira mesleki alanda yabancı dile ihtiyaç duyan kişilerden çeşitli vakıf, dernek ve STK’lara, yabancı dil sınavlarına hazırlananlardan holdinglere kadar birçok kesim bu merkezlerin vermiş olduğu eğitimlerden yararlanıyor. Biz de gerek şubeler gerekse online platformlar üzerinden eğitim veren bu kurumları araştırdık.

İSVİÇRE’YE ALMANCA ÖĞRETİYOR
Yaklaşık 15 yıl önce kurduğu Alta Eğitim adlı şirket ile ‘5 günde İngilizce’ yöntemini Türkiye’ye getiren Alta Eği-tim’in Yönetim Kurulu Başkanı Utku Fırat Cem, özellikle holdinglerin çalışanlarını kurslarına göndererek hızlı sonuç aldıklarını söylüyor. Toplam 45 saat eğitim verdiklerini ve kurs esnasında tüm gün hiçbir şekilde Türkçe konuşulmadığını belirten Cem, bu sistemi yurtdışına da taşıdıklarını anlatıyor.

Türkiye’de Beşiktaş, Caddebostan ve Bakırköy olmak üzere üç şubesinde müşterilerine ‘5 günde İngilizce’ programını uygulayan Alta Eğitim, söz konusu yöntemi ‘5 günde Almanca’ olarak İsviçre’de de başlattı. Cem, İsviçre’deki 5Day AG adlı şirketini ocak ayı itibariyle hayata geçirirken, yeni ofis İsviçre’nin Zürih, Zug kentinde faaliyetlerine başladı.

Utku Fırat Cem, İsviçre’de karar kılmasının nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “Hem gelir seviyesi yüksek hemde itibarlı bir ülke. ABD’ye nazaran Türkiye’ye coğrafi olarak daha yakın. İsviçre’de dil karmaşası var. 26 tane küçük eyalette 4-5 anadil konuşuluyor. Ayrıca bu ülkede çok fazla yabancı yaşıyor. Bu tespitlerle İsviçre’de yatırıma karar verdik. Şu anda ‘5 günde Almanca’ olarak İsviçre’de sadece yetişkinlere bu programı uyguluyoruz. Bunu Fransa, İspanya ve İtalya’ya da taşıyacağız."

FRANCHISE VERİYOR
Hafıza Merkezi, hafıza uzmanı Sinan Yılmaz tarafından kurulan, hafıza eğitimi ve hafıza teknikleriyle yabancı dil eğitimi konusunda hizmet veren bir eğitim kurumu. Merkez, sadece yabancı dil eğitiminde değil genel hafıza eğitimi, hızlı okuma, pratik matematik teknikleri, okul dersleri, yüz ve isim ezberleme, çocuk zeka ve beceri gelişimi gibi farklı eğitim süreçlerinde de hizmetler sunuyor.

Sinan Yılmaz, İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca, Fransızca, Çince, Japonca, İspanyolca, İtalyanca ve Hol-landaca olmak üzere 10 dilde hafıza teknikleriyle eğitim verdiklerini söylüyor. Yılmaz, “Her yıl eğitimlerimizden 500’e yakın kursiyerimiz yararlanıyor.

2017 yılı içerisinde 3 bin 210 etkin kullanıcı eğitim setlerimizden faydalanıyor. Bu sayıyı yıl sonuna kadar 10 bin kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyoruz. Kurslarımızda ulaşmak istediğimiz hedef yıl sonu itibariyle 800 kişi” diyor. Franchise de verdiklerini belirten Sinan Yılmaz, 80 bin TL yatırım bedeliyle Hafıza Merkezi açılabileceğini ifade ediyor.

SKYPE KULLANILIYOR
Hızlı yabancı dil öğrenimi online platforma da taşınmış durumda. Örneğin Engoo, bir online İngilizce okulu. 2012 yılında Japonya’da DMM Eikaiwa adı altında başlayan okul, kısa sürede ulaştığı başarının ardından, 2013 Aralık ayında Güney Kore, Tayland, Tayvan, Vietnam ve Endonezya’ya açıldı. Sonrasında ise Çin, Rusya, İspanya, İtalya, Brezilya, Meksika ve Türkiye’ye geldi.

Engoo’nun şu an dünya üzerinde aktif 350 binden fazla öğrencisi bulunuyor. Sistemde 65 farklı ülkeden 6 bin 500eğitmen yer alıyor ve dersler Skype programı aracılığıyla birebir görüntülü özel ders formatında gerçekleşiyor. Yani Engoo Türkiye, eve gelen özel öğretmen kavramını dijital ortama taşıyor ve bunu ders saati ve istenen öğretmenin seçilebilmesi özgürlüğüyle öğrencilerine sunuyor.

Engoo Türkiye’de bir ders süresi 25 dakika. Bu sayede zaman probleminin de önüne geçilerek öğrencilerin her gün düzenli olarak konuşması sağlanıyor. Engoo Türkiye Ülke Müdürü Fur-kan Aslım, “Klasik İngilizce eğitimlerinin odak noktası olan gramer, Engoo’da konuşma egzersizleri içerisinde birebir uygulanarak öğretiliyor. Bu da ‘anlıyorum ama konuşamıyorum’ problemini ortadan tamamen kaldırmaya yardımcı oluyor” diyor. Paketler ise aylık tekrarlanan veya 3-612 aylık uzun dönem olarak, iki seçenek şeklinde öğrencilere sunuluyor.

22 SAATLİK EĞİTİM
busuu da bir sosyal dil öğrenme ağı. Üyeler, istediği dili ana dilinde konuşanlarla öğreniyor. busuu kullanıcıları, kendi ana dillerindeki sınıf çalışmalarında diğerlerine yardımcı olurken, kendileri de bir dil öğreniyor. Belirli bir konu çevresindeki işlevsel müfredata bağlı dili öğreten busuu’da seçilen kelime ve sözcük öbekleri günlük hayatla bağlantılı. Öğrenciler, kişisel ve profesyonel hayatlarındaki düzenli aktivitelerinde kullanacakları etkileşimli dile odaklanarak çok kısa bir sürede dil öğreniyor.

busuu’da İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Çince, Japonca, Lehçe, Türkçe, Rusça ve Arapça olmak üzere toplam 12 dilde eğitim veriliyor. Türkiye’de 2,2 milyon kullanıcıya ulaşan platform, 2016 yılında 530 bin ile Çin’den sonra en çok indirilen ikinci ülke oldu. busuu kurucusu ve CEO’su Bernhard Nies-ner, 2017 yılında Türkiye’de yüzde 50’den fazla büyümeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

Niesner, faaliyetleri konusunda şunları söylüyor: “busuu.com ve busuu akıllı telefon/ tablet uygulaması üzerinden yabancı dil eğitimi veriyoruz. Günde 10 dakika çalışarak yeni bir dil öğrenilebileceğine inanıyoruz. Dünya çapında 60 milyon kullanıcı ile ikili konuşmalar yaptırıyoruz. Böylece kullanıcılar öğrenmek istediği dili anadilinde konuşanlardan da öğrenebiliyor. busuu ile 22 saatlik premium çalışma üniversitede bir dönem dil eğitimine denk geliyor."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2310,03 1,4%
  • ALTIN ONS 2221,29 1,2%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,394 0,044%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3539 -0,20675%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3457 0,2255%
  • EURO/DOLAR 1,0792 -0,3131%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9081 -0,0939%
  • STERLIN/DOLAR 1,2623 -0,06373%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL