Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Akdeniz Güvenlik, zırhlı araç üretecek

06 Şubat 2018
Akdeniz Güvenlik, zırhlı araç üretecek
Kamuda taşeron çalışanlar nisan ayında kadroya alınacak. Akdeniz Güvenlik, bu nedenle iş hacminin yüzde 60'ını kaybedecek. Kamu tarafındaki kâr sorunu nedeniyle zaten alan değiştirmeye çalışan şirket, savunma sanayiine girerek zırhlı araç üretmeye soyundu.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Geçen aralık ayında çıkan bir Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) göre, kamuda çalışan taşeron işçiler, nisan ayından itibaren kadrolu olarak işe alınacak. Bu durum borsada işlem gören Akdeniz Güvenlik'i de etkiliyor.

Çünkü şirketin 350 milyon TL'yi bulan yıllık iş hacminin yüzde 60'ı kamu ihalelerinden geliyor. KHK ile şirketin 8 bin 500 personelinin 7 bini kamuya geçiyor.

Şirketin sözleşmeden doğan haklar nedeniyle 2018 yılındaki cirosu etkilenmeyecek ancak bu gelişmenin 2019'da cirosal etkileri görülecek. Şirket bu nedenle alan değiştirerek savunma sanayiine girmeye karar verdi. Bu çerçevede de zırhlı araç üretimine soyundu.

MAKAS DEĞİŞTİRİYOR
Akdeniz Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Şimşek, "Aslında yapılan düzenlemelerle bizim üzerimizden büyük bir yük alınmış oldu. Çünkü kamu ile yaptığımız işlerde net kâr marjı yüzde 2 seviyelerine kadar düşmüştü. Çok sayıda personelle iş yapıldığı için birçok sorunla da uğraşıyorduk" diyor.

2017 yılında şirket zaten faaliyet alanını kâr marjı yüksek işlere çekme yönünde çalışmalara başlamıştı. Öncelikle Akdeniz Güvenlik'in sermayesi tahsisli artırımla 31 milyon TL'den 37 milyon TL'ye çıkarıldı.

Ardından iki önemli yatırım yapıldı. Savunma sanayi şirketi Mai ve güvenlik yazılımları şirketi Tanıtek'e yüzde 50 ortak olundu. Böylece Akdeniz Güvenlik, savunma sanayi ve güvenlik yazılımları alanına giriş yapma yönünde önemli adımlar attı.

2018 için 'makas değiştirme yılımız' diyen Necmettin Şimşek, 2017 yılında yapılan çalışmaların sonuçlarını bu yıl alacaklarını söylüyor. Şimşek, kâr marjı yüksek alanlara girerek yatırımcılara düzenli temettü ödemeye devam eden bir şirket profili göstereceklerini kaydediyor.

BİN 200 ADET KAPASİTESİ VAR
Türkiye zırhlı araç pazarı yıllık 1,5-2 milyar dolar aralığında seyrediyor. Burada en büyük üç oyuncu pazarın yaklaşık yüzde 80'ine sahip. Bu pazardaki ihracat potansiyelini dikkate alan Akdeniz Güvenlik, savunma sanayiinde faaliyet gösteren Mai şirketinin yüzde 50'sine, aralık ayı içinde sermaye artırımı yoluyla 10 milyon TL'ye ortak oldu.

Necmettin Şimşek, Ankara'daki tesislerde prototip üretimine başladıklarını ve kamu ihalelerine ilk tekliflerini verdiklerini söylüyor. Şimşek'in verdiği bilgiye göre, şirket yıllık bin 200 zırhlı araç üretme kapasitesine sahip.

TANITEK'E ORTAK OLDU
Akdeniz Güvenlik, geçen ay içinde ağırlıklı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına plaka tanıma, araç takip ve denetimli serbestlik konularında projeler üreten Tanıtek'in yüzde 50'sine 5 milyon TL'ye sermaye artırımı yoluyla ortak oldu. Necmettin Şimşek, Tanıtek ile yapılan ortaklık sayesinde güvenlik ve savunma sanayiindeki deneyimlerini yeni bir alana daha taşıdıklarını aktarıyor.

Şimşek, “Bugüne kadar kamu ve özel sektör müşterileriyle kurduğumuz güçlü ilişkilerimizi bir üst boyuta taşıma hedefimiz çerçevesinde Tanıtek ile bu ortaklığı gerçekleştirdik” diyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL