Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dünyanın en büyük ytong tesisini kurdu

13 Kasım 2018
Dünyanın en büyük ytong tesisini kurdu
Son üç yılda 80 milyon Euro'luk yatırım yapan Türk Ytong, son olarak 29 Ekim'de Dilovası tesisini açtı. Bu, dünyanın en büyük ytong tesisi oldu. 2,5 milyon metreküplük ytong üretim kapasitesine sahip olan şirket, bu yıl 400 milyon TL ciro hedefliyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

55'inci yılını kutlayan Türk Ytong, beş fabrikada yıllık 2,5 milyon metreküp kapasiteye sahip bir şirket konumunda. Son üç yılda 80 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştiren Türk Ytong, Dilovası'nda geçen yıl temellerini attığı yatırımını devreye aldı.

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, "Bu Türkiye'deki beşinci tesisimiz ve 50 milyon Euro'ya mal oldu. 29 Ekim'de deneme üretimine başladı" diyor.

Dünyada 23 ülkede 52 fabrikada ytong üretimi yapılıyor. Hinginar'ın verdiği bilgiye göre, Dilovası fabrikası, toplam kapasite anlamında dünyadaki en büyük ytong tesisi olma özelliğine sahip.

Hinginar, burada üretilecek yeni ürünlerin ihracat potansiyelinin de yüksek olacağını söylüyor. Şirket, geçen yıla göre yüzde 5'lik artışla bu yılı yaklaşık 400 milyon TL'lik ciroyla kapatmayı planlıyor. Yeni yatırımın etkilerinin 2019 yılında görülmesi bekleniyor.

YENİ ÜRÜN
650 kişiye istihdam sağlayan Türk Ytong, Çatalca fabrikasında da yeni bir ürünün üretimine başladı. Fethi Hinginar, 'Multipor' markasıyla üretilen, mantolama ve ısı yalıtımı işlemlerinde kullanılan bu yeni ürünün 'geleceğin yapı malzemesi' olacağını ifade ediyor.

Hinginar, bu konuda şunları söylüyor: "Ürünün yanmazlık özelliği var. Almanya'da üretilen bu ısı yalıtım malzemesini biz de üretmeye başladık. Bu ürünü Dilovası'ndaki yeni fabrikamızda da üreteceğiz. İhracat potansiyeli daha yüksek bir ürün. Çünkü şirketin diğer ülkelerdeki tesislerinde üretilmiyor."

Türkiye'de Ytong'un büyüme dönemi 1990'larda başladı. O yıllarda enerji krizinden sonra yapılarda enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar hız kazanmıştı. Bu da Türk Ytong'un büyümesinde etkili oldu.

Şirket bu gelişmelere paralel olarak Gebze'de ikinci tesisini devreye aldı. 1996 yılında Trakya Bölgesi'nde Saray'da açtığı üretim tesisi ise asıl büyük hamlesi oldu. Ardından 1998 yılında Antalya ve Gaziantep tesisleri faaliyete geçti. Şirketin Gaziantep'teki tesislerinde Sanko'nun ortaklığı bulunuyor.

YÜZDE 60 PAZAR PAYI
Fethi Hinginar, 2008 yılında Bilecik, 2015 yılında ise Çatalca tesisinin faaliyete geçtiğini söylüyor. Hinginar, sözlerine şöyle devam ediyor: "Pendik'teki ilk tesisimizin üretimini ağustos ayında durdurduk.

Fabrika arazimizi TOKİ'ye devrettik. Bugün Türkiye'de yıllık 2,5 milyon metreküplük ytong üretim kapasitesine ulaştık. Böylece Türk Ytong olarak dünyanın en büyük ytong üreticisi konumuna geldik. Türkiye'deki ytong pazarında da yüzde 60 pazar payına sahibiz."

0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL