Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Franchise bedeline kur ayarı geldi: 24 şirket ve giriş bedelleri

05 Şubat 2022
Franchise bedeline kur ayarı geldi: 24 şirket ve giriş bedelleri
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Kurda yaşanan dalgalanmalar, franchise veren markaları da harekete geçirdi. Özellikle yatırım maliyetinin önemli bir kalemi olan franchise giriş bedeline ayarlamalar getiren şirketlerin bir kısmı bu bedeli TL'ye çevirdi, bir kısmı kuru sabitledi.

09 – 22 Ocak 2022 tarihli sayıdan

Pandemide de hızla büyümeye devam eden ve 2022'de 55 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenen Türkiye franchising pazarı, yatırımcılara ve girişimcilere ciddi fırsatlar sunuyor.

Sürekli müşteri ve iş fırsatları, ulusal ve uluslararası standartlar ve kalite, eğitim, üretim, tedarik, lojistik, hukuk, teknik, reklam, AR-GE, inovasyon desteği ve gücü, marka bilinirliği, güvenirliği; bu fırsatlardan bazıları.

Tabloları görmek için görsele tıklayın.

Franchise şube açmanın en önemli gider kalemlerinden biri olan franchise giriş bedeline yani başka bir deyişle isim hakkı bedeline kurda yaşanan dalgalanmalara karşılık markalardan yeni ayarlamalar geldi. Franchise veren markaların bir kısmı bu bedeli TL'ye çevirirken dolar bazında alanlar ise kuru sabitledi.

Bu yöntemle, yatırımcıyı olası kur dalgalanmalarına karşı korumayı hedefleyen bu markalar, düşük yatırım bedelleriyle de yeni girişimcileri ekosistemlerine katarak büyümeye devam etmeyi planlıyor.

Haberimizde uygun francise giriş bedeli alan markaların, 2022 yatırım eylem planlarını araştırdık.

DÖVİZ KURUNU DÜŞÜK TUTACAK


Gayrimenkul sektörünün oyuncularından Era Real Estate Türkiye, geçtiğimiz yılın sonuna kadar franchise giriş bedeli olarak bölgelere göre 50 bin ile 100 bin TL arasında alıyordu.

2022 yılının franchise giriş bedelini henüz belirlemediklerini ifade eden Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, ortalama döviz kurunu düşük tutacaklarını belirtiyor. Mevcut döviz kuruyla hareket etmeyeceklerini vurgulayan Manas, şöyle devam ediyor: "Yatırımcılarımızı korumak için mevcut ortamda neler yapabileceğimizle ilgili bir eylem planı hazırlıyoruz.

Franchise alan yatırımcının nakit akışı üretebilmesi için 3-6 aylık genel giderlerini kenara ayırması gerekiyor. O yüzden çok yüksek franchise giriş bedeli yatırımcının kararında önemli bir yer teşkil ediyor. Yatırımcı ofise, personele zaten harcama yapıyor. O nedenle franchise bedelini yüksek tutmuyoruz."

TL OLARAK ALIYOR


2022 yılında 25 yeni franchise şube açmayı hedefleyen Altın Emlak'ın franchise giriş bedeli bölgeye göre 50 bin ile 80 bin TL arasında değişiyor.

Öncelikle franchise bedelinde TL üzerinden bir ücretlendirme yaptıklarını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bunun yanı sıra teknoloji ve royalty gibi döviz bazlı bedelleri almadıklarını belirtiyor.

Aylık sabit ödemeler de TL olarak alınıyor. Özelmacıklı, franchise yatırımcısının gerek işyeri gerekse de başlangıçta birçok masrafa yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

İNDİRİMLİ SABİT KUR


Gayrimenkul danışmanlığı konusunda faaliyet gösteren Realty World, bu yıl 150 yeni franchise şube açmayı hedefliyor. Franchise giriş bedelinin 5 bin dolar ile 15 bin dolar + KDV arasında değiştiğini söyleyen Realty World Franchise İş Geliştirme Müdürü Burak Öçel, kurdaki artış için indirimli sabit kur uygulaması yaptıklarının bilgisini veriyor.

Öçel, "Giriş bedelinin düşük olması yatırımcı için fonlama maliyetinin düşmesi, geri dönüşünün daha hızlı olması ve kaynaklarını reklam pazarlama ve tanıtım alanlarında kullanabilmesi açısından fayda sağlıyor" diye konuşuyor.

BEŞ YILDIR DEĞİŞTİRMEDİ


Osmanlı Tulumbacısı, Kocaeli merkezli Ostu Gıda çatısı altında faaliyet gösteren bir tatlı zinciri. 25 bin TL franchise giriş bedeli alınan bu iş modelinde toplam yatırım maliyeti kiosk konsepti için 70 bin TL, gel-al konseptinde ise 100 bin ile 150 bin TL arasında değişiyor.

54 şubesi bulunan Osmanlı Tulumbacısı için bu yıl 15 yeni franchise şube açılması hedefleniyor. Kur artışı karşısında franchise giriş bedelini artırmadıklarını söyleyen Ostu Gıda Genel Müdürü Özcan Durmaz, yaklaşık beş yıldır aynı bedeli aldıklarına dikkat çekiyor.

Bayilik verirken sembolik bir franchise giriş bedeli aldıklarını belirten Durmaz, franchise bedelinin düşük olmasının yatırımcı için ilk etapta ürün alımında büyük avantaj sağladığını bildiriyor.

YATIRIMCIYI KORUYOR


50 franchise şubesi bulunan Etiler Marmaris'in bu yılki hedefi bünyesine 20 şube daha eklemek. 75 bin TL + KDV franchise giriş bedeli alan marka, tüm yatırım maliyetlerini ve bütçelerini TL bazına göre ayarladı.

Etiler Marmaris Gıda Franchise Direktörü Seyhan Eripek, yabancı para birimi ile bütçelendirme ve yatırım maliyeti oluşturmayı 2019 yılında sonlandırarak kur artışlarından yatırımcıları koruduklarını belirtiyor.

Eripek, "Franchise bedelini düşük tutmamız, yatırım maliyetini düşürmek aynı zamanda da yatırım maliyetinin geri dönüş hızını kısa sürede olmasına yönelik" diyor.

CAVİT CAN KIRBEYİ / PIZZABULLS CEO'SU “UYGUN YOL HARİTASINI BELİRLİYORUZ”


"Bu yıl 15 yeni franchise şube daha açmayı planlıyoruz. 50 bin TL isim hakkı bedeli alıyoruz. İnşaat ve ekipman bedeli ile bir şube açmanın toplam maliyeti ise 100 bin dolar. Döviz kurlarındaki değişkenlik, dışa bağımlı olduğumuz tedarik zincirinde maliyet artışlarına neden oluyor.

Bu kontrolsüz artışları ürün satışlarına yansıtmamaya ve tüm dengeleri korumaya çalışıyoruz. Online ticaret ve paket servis taleplerinin artışı ile bu alanda yatırımların cazip olduğu bu dönemde, doğru analiz, sektörel değişken dengeler karşısında aldığımız hızlı kararlar ile yatırımcılara en uygun yol haritasını belirleyebiliyoruz.

Yükselen talep ve paralelinde artan satış grafiğinde, online satış ve operasyon tarafında artı yatırımlar yaparak, kayıp yaşamadan yeni yatırımcılarımızın start verdikleri anda artış yapan ilk işletme maliyetini, pazar payımızdaki artış ile karşılayabiliyoruz.”

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL