Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Fransa'da sandık çıkış anketleri neler söylüyor?

10 Nisan 2022 | 22:01
Son Güncellenme: 28 Ekim 2022 | 01:22
Fransa'da sandık çıkış anketleri neler söylüyor?




Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen ikinci tura kaldı.

Ülkede 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, yerel saatle 20.00'de sona erdi. Kamu yayıncısı France Info, Le Monde ve France 24'ün hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

  • Buna göre, Macron oyların yüzde 28,1'sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı.

  • Aşırı sağcı Le Pen seçimde yüzde 23,3 ile ikinci oldu.

  • Aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 ve merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse yüzde 5 oy aldı.

  • Yeşiller Partisinin Başkanı ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Yannick Jadot yüzde 4,4 ve Sosyalist Partisinin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da yüzde 2,1 oyda kaldı.




İlk turda ilk iki sırayı alan Macron ve Le Pen, 24 Nisan’da düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacak.

İlk tur seçimin resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanacak. İkinci turda kazanan aday, 13 Mayıs'a kadar görevini devralacak. Macron ve Le Pen, 2017'de de cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu ilk iki sırada bitiren adaylar olmuştu.

İkinci turda yüzde 66,1 oy alan Macron cumhurbaşkanı seçilmişti.

LE PEN TARAFTARLARI MEMNUN


Sandık çıkış anketi açıklanınca Le Pen taraftarlarından tezahüratlar yükseldi. BBC'nin haberine göre partililer Le Pen'in çok iyi iş çıkardığını düşünüyor. Bunun nedeni, katıldığı üç başkanlık kampanyasında elde ettiği en yüksek puan olması.



MACRON CEPHESİNDE ALKIŞ VE RAHATLAMA


BBC'nin haberine göre sandık çıkış anketi sonrası Emmanuel Macron taraftarlarından büyük tezahüratlar yükseldi. Çünkü, birinci turda oyların çok yakın olabileceği endişesi vardı. Ancak sonuçlar genel merkezde bir rahatlama hissi yarattı.



4 PARTİ'DEN MACRON'A DESTEK AÇIKLAMASI GELDİ



  • Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse seçmenleri ikinci turda Emmanuel Macron'u seçmeye çağırdı. Aşırı sağın hiçbir zaman iktidara bu kadar yakın olmadığını, ancak Fransız halkının "aşırıcılığa hayır demek zorunda olduğunu" söyledi. Pecresse,  "Macron ile olan güçlü anlaşmazlığıma rağmen Marine Le Pen'i durdurmak için ona oy vereceğim," dedi.

  • Sosyalist Parti adayı Anne Hidalgo de takipçilerine ikinci turda Macron'a oy vermelerini söyledi ve "Fransa'nın herkese karşı nefrete kapılmaması için 24 Nisan'da aşırı sağ Marine Le Pen'e karşı oy kullanmaya davet ediyorum" dedi.

  • Komünist Parti adayı Fabien Roussel ve Yeşiller'den Yannick Jadot da aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için ikinci turda takipçilerinden Macron'a oy vermelerini istedi. Bu partiler seçimde oyların sadece %12'sini aldılar.




Etiketler
Fransa Manşet
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL