Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,338
0,2017%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0966
0,4455%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0788
-0,3515%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2321,57
1,91%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Geri aldığı hastaneyi zincire dönüştürecek

12 Ekim 2016
Geri aldığı hastaneyi zincire dönüştürecek
Grubu’na sattığı Aile Hastanesi’ni temmuz ayında yeniden bünyesine kattı. Grup, 2017’den itibaren ‘Aile’ adıyla zincirleşmeyi planlıyor. Dört hastanesi ve dört tıp merkezi bulunan grup, beş yılda 10 hastaneyi daha bünyesine katmayı hedefliyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Bunun için de yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. Şafak Hastaneleri, sağlık sektöründe küçük ölçekli yapılanmasıyla dikkat çeken bir grup. Avrupa Şafak, İstanbul Şafak ve Özel Ataköy Hastane-si’nin yanı sıra Arnavutköy, Sultanga-zi, Çapa ve Okmeydanı’nda dört tıp merkezi de bulunuyor.

Şafak Hastaneleri, son dönemde büyümeye odaklandı. Bunun ilk hamlesini ise geçtiğimiz temmuz ayında attı. Daha önce sahibi olduğu ve 2012 yılında Acıbadem Sağlık Grubu’na sattığı İstanbul Bahçelievler’deki Aile Hastanesi’ni geri satın aldı.

8018


Şafak Hastaneleri, dört yıl önce Acıbadem Sağlık  Eski adı JFK Hospital olan ve Acıbadem Grubu’na geçtikten sonra adı Aile Hastanesi olarak değiştirilen kuruluş, sürekli el değiştiren bir hastane imajı yaratılmaması için yine aynı isimle hizmet vermeye devam ediyor.

Geçen yıl yaklaşık 157 milyon TL ciroya ulaşan Şafak Hastaneleri’nin bu yılki ciro hedefi ise 165 milyon TL. Toplam bin 600 kişiye istihdam sağlayan grubun ikinci kuşak yöneticisi İlkem Öztürk, “Önümüzdeki dönemde yeni satın almalarla büyümeyi hedefliyoruz. 2017 yılında ‘Aile’ ismiyle zincirleşmeyi planlıyoruz” diyor. Beş yıl içinde 10 hastane daha açmayı planlayan grup, yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

ZORDA KALINCA SATMIŞTI
Aile Hastanesi, 2012 yılına kadar ‘JFK Hospital’ adıyla Şafak Hastaneleri bünyesinde yer alıyordu. Ancak Acıbadem Sağlık Grubu’na satışının ardından ismi Aile Hastanesi olarak değiştirildi. Sekiz yıl önce yaptıkları yabancı ortaklıktan zararlı çıktıklarını ve bu satışa gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen Şafak Hastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi İlkem Öztürk, şunları anlatıyor: “Yunanlı yatırım bankası Marpfin'in sağlık alanında faaliyet gösteren şirketi Hygeia ile yüzde 50 ortaklığa gitmiştik.

Ancak yönetimini Yunanlılara bıraktığımız için bu ortaklıktan zararlı çıktık. Bir süre sonra bu ortaklığı sonlandırdık. Bünyemizdeki JFK ve Göztepe hastanelerimizi Acıbadem Sağlık Grubu’na satmak durumunda kaldık. Şimdi, eski hastanelerimizden birini yeniden kazanmış olduk.”

Acıbadem Sağlık Grubu’nun bu iki hastaneyi B grubuna hitap etme stratejisi gereği satın aldığı belirtiliyor. Ancak grubun son dönemde yeniden üst segmente odaklandığı için böyle bir satışa gittiği ifade ediliyor.

DÖRT HASTANESİ VAR
Öztürk ailesinin bağlık sektörüne girişi 1997 yılında Gaziosmanpaşa’daki Şafak Hastanesi ile oldu. Grup bünyesinde, 2004 yılından itibaren Özel Avrupa Şafak Hastanesi olarak hizmet vermeye devam eden bu hastane dışında, yine aynı semtte faaliyet gösteren İstanbul Şafak Hastanesi, 2013 yılında Echomar Sağlık Gru-bu’ndan satın alınan Özel Ataköy Hastanesi ve son olarak Acıbadem Sağlık Grubu’ndan devralınan Aile Hastanesi bulunuyor. Grubun ayrıca Arnavutköy, Sultangazi, Çapa ve Ok-meydanı’nda olmak üzere dört tıp merkezi de var.

İlkem Öztürk, Gaziosmanpaşa’da inşa ettikleri bir hastane binasını kiraya vermeyi tercih ettiklerinden de bahsediyor. Öztürk, “60 bin metrekare kapalı alana sahip, 517 yatak kapasiteli Gaziosmanpaşa Medicalpark Hastanesi’ni de biz inşa ettik. Binayı Medicalpark Grubu’na kiraladık. İstanbul'un en büyük özel hastanesi konumunda hizmet veren bu hastanenin işletmesine de yüzde 30 oranında ortağız” diyor.

HAVACILIK TIP MERKEZİ
Yeni dönemin bir diğer adımı da havacılık tıp alanında olacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş ve havacılık personeliyle adaylarının ilk ve periyodik hava sağlık muayenelerini yapmak üzere ilgili mevzuatlarla belirlenen gerekli personel, malzeme ve teçhizata sahip tıp merkezlerini yetkilendiriyor.

Uçucu personel sağlık muayenelerini yapacak sağlık kuruluşlarının Havacılık Tıp Merkezi (AMC) olarak SHGM tarafından yetkilendirilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Aile Hastanesi de önümüzdeki günlerde bünyesinde SHGM tarafından yetkilendirilen bir havacılık tıp merkezi bulunduracak.

İstanbul’da 12 hastanenin ‘Havacılık Tıp Merkezi’ yetkinliğine sahip olduğunu dile getiren İlkem Öztürk, “İstanbul’da 20 bine yakın uçuş personeli var ve bunlara hizmet veren tıp merkezi sayısı çok kısıtlı. Yakında denetlenerek yetkinliğimizi alacağız ve biz de bu alanda hizmet veren merkezlerden olacağız” diyor.

ARAP HASTA AĞIRLIKLI
Sağlık turizmi alanında son yıllarda büyük bir atılım içinde olan Türkiye, terör olayları, komşu ülkelerle yaşanan sorunlar ve darbe girişimi gibi olumsuzluklara rağmen bu alanda ilerlemeye devam ediyor. Geçen yıl 580 bin yabancı hasta çeken sektör, 1 milyar doların üzerinde sağlık turizmi cirosuna ulaşmıştı. Ağırlıklı olarak Almanya, Hollanda, Fransa, Türk Cumhuriyetleri, Avusturya ve Ortadoğu ülkelerinden hasta alan Türkiye, bu yılı da geçen yıla yakın yabancı hasta sayısı ile kapatmayı bekliyor.

İlkem Öztürk, Şafak Hastanele-ri’nin de aynı beklenti içinde olduğunu ifade ediyor. Öztürk, grubun ağırlıklı olarak Arap ülkelerinden ve Azerbaycan’dan hasta aldığını belirtiyor. İlkem Öztürk, bu konuda şunları söylüyor: “Yılda binin üzerinde yabancı hasta ağırlıyoruz.

Yabancılar, saç ekiminden ortopediye ve beyin cerrahisine kadar farklı tedaviler için geliyor. Aile Hastanesi’ni satın alalı kısa bir süre oldu. Havaalanına yakınlığı nedeniyle yabancı hastaların özellikle estetik konusunda burayı daha fazla tercih edeceğini düşünüyoruz.”

KADROSUNU GÜÇLENDİRDİ
Bazı ülkelerde hastalara belli branşlarda hizmet verilemiyor. Mesela Azerbaycan’da kemik iliği branşı yok. O nedenle hastalar tedavi için Türkiye’ye geliyor. Grup olarak bu tür tedaviler için Azerbaycan’dan yoğun hasta aldıklarınıda dile getiren İlkem Öztürk, Aile Hastanesi’nde özellikle kemik iliği branşına ağırlık vererek daha çok yabancı hasta çekmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

İlkem Öztürk, şöyle konuşuyor: “Bu daldaki kadromuzu güçlendirdik. Kemik iliği için şu anda bir katta hizmet veriyoruz. Fakat bunu üç kata çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca daha önceki dönemde hastane daha çok kadın doğum ve çocuğa yönelik hizmet veriyordu. Biz de hastanenin bu yönünü korumayı planlıyoruz.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2326,53 0,2%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,463 0,057%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35376 -0,02031%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4058 0,214%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0079%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0881 -0,0316%
  • STERLIN/DOLAR 1,26247 0,0103%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL