Bist 100
9019,18
2,41%
Bist 100
Dolar/TL
32,3198
0,1453%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8762
-0,1853%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0791
-0,3238%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2281,97
0,17%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kapasite artışı yetmedi yeni yatırıma soyundu

12 Nisan 2017
Kapasite artışı yetmedi yeni yatırıma soyundu
İzmirli Akgerman Şirketler Grubu’nun amiral gemisi AKG Gazbeton’un İzmir, Çorlu ve Kırıkkale’deki tesisleri yoğun talebe yetişemeyince yeni yatırıma gerek duyuldu. Bu yıl 30-40 milyon Euro’luk dördüncü tesis yatırımına başlanacak.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, “Bir yılda tamamlanacak tesisin kapasitesi 400 bin metreküp olacak. 150 kişilik de istihdam sağlayacağız” diyor. Hükümetin aldığı önlemlerle ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam eden inşaatta yapım hızı ve güvenlik büyük önem taşıyor.

Deprem, yangın gibi felaketlere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra kolay uygulanabilir yapısıyla inşaatların yapım hızını ciddi oranda artıran gazbeton, sektörün önemli malzemelerinden birini oluşturuyor. İzmirli Akgerman Şirketler Grubu’nun lokomotif şirketi AKG Gazbeton ise yüzde 35’lik pazar payıyla bu alanın önde gelen oyuncuları arasında yer alıyor.

İzmir, Kırıkkale ve Çorlu işletmeleri ile toplam 1 milyon 750 bin metreküplük üretim gerçekleştiren şirket, üretiminin yüzde 93’ünü iç pazara veriyor. Konut projelerinden kamu projelerine kadar birçok kurum ve şirketin önemli tedarikçilerinden olan Gazbeton, yurtiçinde artan talep nedeniyle dördüncü fabrika yatırımı için fizibilite çalışmalarına başladı.

YENİ TESİS GELİYOR
Şirket geçen yıl Çorlu tesislerine 50 milyon Euro, Kırıkkale ve İzmir tesislerine de 10 milyon Euro yatırım yaparak kapasiteyi yüzde 40 oranında artırmıştı. Ancak buna rağmen yoğun talebe yetişemeyince yeni yatırım kararı aldı.

AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, “Ege Bölgesi’nde 30-40 milyon Euro’luk yeni bir yatırımımız olacak. Bu yıl başlayacağız ve inşaatı bir yıl sürecek. Tesisin kapasitesi 400 bin metreküp olacak. Yeni yatırımımız 150 kişilik de yeni istihdam yaratacak” diyor.

AKG Gazbeton aslında Akgerman Şirketler Grubu’nun çimento şirketi Çimentaş bünyesinde bir işletme olarak kuruldu. Ancak grup 2001 yılında Çimentaş’ı İtalyan sermayeli Caltagirone Grubu’na bağlı Cemen-tir Holding’e sattı. Bu satın alma işlemiyle Cementir Holding toplam 227 milyon dolar ödeyerek Türkiye’ye 2001 yılında yapılan en yüksek tutarlı yabancı sermaye girişini de gerçekleştirdi.

Böylece İtalyan grup çimentonun yanında gazbeton işini de satın almış oldu. Çimentoya odaklanmak istedikleri için de işin diğer tarafını satma yoluna gittiler. Bunun üzerine Akgerman Şirketler Grubu, satış işleminin üzerinden sekiz ay geçtikten sonra AKG Gazbeton şirketinin yüzde 100’ünü İtalyanlardan satın aldı.

GRUBUN LOKOMOTİFİ
Yapı malzemeleri sektöründe ‘niş’ ürünler üretmeye odaklanan AKG Gazbeton, zaman içinde grubun lokomotif şirketi haline geldi. Öyle ki bugün grubun cirosunun yüzde 50’si AKG Gazbeton’dan geliyor. İSO İkinci 500 listesinde üst sıralarda yer aldıklarını belirten Ali Şükrü Kahyaoğlu, “Geçen yıl 200 milyon TL’nin üzerinde ciroya ulaştık. Bu yıl ise 250 milyon TL ciro hedefliyoruz” diyor.

AKG Gazbeton, sektöründe Türkiye’deki en geniş ürün yelpazesine sahip şirketlerin başında yer alıyor. Şirket, blok ürünler, donatılı ürünler ve Minepor Yalıtım Plağı olmak üzere üç ana ürün çatısı altında üretim yapıyor. Bugün üç tesisi ve üç bölge müdürlüğü bulunan AKG Gazbeton’un yaklaşık 250 bayisi var. Üretiminin tamamını bu bayiler aracılığıyla satıyor.

26 ÜLKEYE İHRACAT
Ali Şükrü Kahyaoğlu, lisansa dayalı üretim yapmadıklarını, kendi geliştirdikleri ürünlerin satışını gerçekleştirdikleri için de ihracatta bariyerlerle karşılaşmadıklarını söylüyor. 26 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Kahyaoğlu, şöyle devam ediyor: “Kuzey Afrika’dan Avrupa’nın birçok ülkesine kadar ihracatımız var. Çok özel projelerin tedarikçisiyiz.

Dubai’deki ünlü Palmiye Adası bunlardan biri. Bu projenin üst yapısında kullanılan malzemenin yüzde 95’ini biz temin ettik. Yurtiçinde ise Atatürk Havalimanı’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar pek çok havaalanına ürün verdik. Şimdi de Üçüncü Havalimanı’nın tedarikçilerindeniz. IKEA, Koçtaş, Kipa, Özdilek AVM, Zorlu Center, Trump Towers AVM, Piri Reis Üniversitesi, Abdullan Gül Üniversitesi gibi birçok yapıda ürünlerimiz kullanıldı.”

CİRONUN YÜZDE 4'Ü AR-GE'YE
Akgerman Şirketler Grubu 12 yıl önce bünyesinde AR-GE departmanı kurdu. Geçen yıl ise bu departman AR-GE merkezine dönüştü. Merkezde 26 tam zamanlı çalışan bulunuyor. İki yıl önce merkezden ‘Minepor Yalıtım Plağı’ adı verilen ilk patentli ürün ortaya çıktı ve ticarileştirildi. Yakında dört yeni ürün daha pazara sunulacak.

Ali Şükrü Kahyaoğlu, bu konuda şunları anlatıyor: “Şu anda ikinci ürünümüzün patent başvurusunu yaptık. 1-2 ay içinde ticarileşecek. Başlangıçta yüzde 1’le başlayan AR-GE bütçemizin cirodaki payı bugün yüzde 4’e çıktı. Özel ürünlerimizin rakamlarımıza katkısını bu yıl göreceğiz. Yeni çıkacak dört ‘niş’ ürünün her birinin ciromuza 1 milyon TL katkı yapmasını bekliyoruz.”

Ali Şükrü Kahyaoğlu, gazbetonun enerji tasarrufu sağlayan bir malzeme olduğuna da vurgu yapıyor. Kahyaoğlu, “Geleneksel malzemelere göre yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığı belgelendi. Yanmadığı için yangın yönetmeliğine de uygun. Yapılarda bu ürünü kullanarak ülkemizin 10 yılda 10 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlaması mümkün” diyor.

GRUBUN ALTI ŞİRKETİ VAR
- İzmir'in köklü şirketlerinden olan Akgerman Şirketler Grubu çatısı altında altı şirket bulunuyor. Bunların başında Gazbeton geliyor. Kuvars esaslı kompoze taş üretiminde Türkiye'de ilk olan Çimstone 1996 yılından bu yana hizmet veriyor.

Şirket, İzmir'deki üretim tesisi ve idari merkezi, İstanbul ve Ankara'daki bölge ofisleri ve İngiltere Northampton'daki şubesiyle ülke geneline ve dört büyük kıtaya yayılmış çözüm ortaklarıyla büyümesini sürdürüyor. 2005 yılı başında gerçekleştirdiği yatırımla adım attığı hazır mutfak ve banyo sektöründe de iddiasını ortaya koyan Çimstone, tezgah, zemin, cephe gibi her tür yüzeye çözüm sunuyor.

Grubun diğer bir faaliyet alanı ise balıkçılık. Bünyesindeki More Aquaculture şirketinin Dikili ve Mordoğan'da yıllık 3 bin 350 ton kapasiteli balık çiftliği var. İzmir'deki yıllık 10 bin ton kapasiteli balık işleme tesisi ise kendi ürünlerini işlerken ihracat kontrol belgesi de düzenliyor. İhracat ağırlıklı çalışan şirket sadece kendi ürünlerinin değil, diğer ihracatçıların da balıklarının işlenmesine aracılık ediyor.

- Grubun kuvars esaslı kompoze taş ihracatına aracılık eden 10 yıl önce Londra'da kurduğu bir şirketi de bulunuyor. Benzer amaçla 2015 yılında Kaliforniya'da da bir şirket kuruldu. Grup, 1989 yılından bu yana turizm sektöründe de varlık gösteriyor. Çittur isimli şirketleriyle turizm alanında daha çok özel organizasyonlar düzenlediklerini dile getiren Ali Şükrü Kahyaoğlu, "Turizm sektöründe deyim yerindeyse daha çok 'terzi usulü' hizmet veriyoruz" diyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2281,97 0,17%
  • ALTIN ONS 2196,1 0,05%
  • BIST 100 9019,18 2,41%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,382 0,035%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36049 0,27935%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,405 0,0829%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3198 0,1453%
  • EURO/DOLAR 1,0791 -0,3238%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8762 -0,1853%
  • STERLIN/DOLAR 1,26086 -0,17774%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL