Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kayaşehir’e markalı konut akını başladı

06 Aralık 2015
Kayaşehir’e markalı konut akını başladı
17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kurulan uydukent Kayaşehir, ulaşım projeleriyle yeni cazibe merkezi haline geldi. TOKİ’nin orta-alt gelir grubuna yönelik üretimle başladığı bölgede bugün Tahincioğlu’ndan Avrupa Konutları’na kadar markalı konut üreticilerinin 11 projesi planlama ve üretim aşamasında. Markalı konut üreticilerinin tamamı da bölgede yer arayışında…

Megaşehir İstanbul’un kuzey batı yönündeki yeni gelişim aksı olan Kayaşehir, hızla büyüyor. Markalı konut projelerinin birbiri ardına yükseldiği bölgede Tahincioğlu’ndan Avrupa Konutları’na kadarmarkalı konut üreticilerinin bölgede 11 konut projesi planlama ve üretim aşamasında. Ulaşım projeleriyle yıldızı parlayan ve arsa stoku ile dikkat çeken bölgede tümmarkalı konut üreticileri de proje geliştirmek üzere yer arayışında. Şirketi EYG ile bölgede Evvel İstanbul ve Adımİstanbul projelerini geliştiren Konut ÜreticileriDerneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, bölgede tüm markalı konut üreticilerinin proje geliştirmek üzere arayış içinde olduklarını vurguluyor.

YENİ İHALELER YAPILACAK
Ortalama metrekare fiyatları 4 bin liralar seviyesinde olan bölgede 2016’da yüzde 15-20’lik fiyat artışı öngördüklerini belirten Çelik, “Büyük bir şehir olarak planlanan bölgenin önümüzdeki 10 yılda nüfusunun üç katı artması planlanıyor. Bu durum bölgede proje geliştirilmesini hızlandıracak. Bölgedeki arsalar bir bir ihaleye çıkıp projelere dönüşüyor. Yeni projelerle birlikte orta-üst gelir grubuna yönelik konut sayısı da artıyor” diyor. Bölgede çok sayıda arsası olan Emlak Konut GYO 2016 yılında yeni projeler için ihalelere çıkacak.Markalı konut üreticilerinin de bu ihaleleri heyecanla bekledikleri vurgulanıyor. Emlak Konut GYO’tan aldığı ihale ile Avrupa Konutları Başakşehir projesini geliştiren Artaş İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Süleyman Çetinsaya, 600 binmetrekare arazi üzerinde yükselecek olan projelerinin yaklaşık bin 200 konuttan oluştuğunu söylüyor. Mart 2016’da başlayacak satışlarda metrekare satış fiyatı ise 4 bin 500 TL olacak. Emlak Konut GYO’nun bölgede ihaleye çıkacağı başka arsaların da olduğunu belirten Çetinsaya, Artaş İnşaat olarak yapılacak olan yeni ihalelere de katılıp yeni proje geliştirmeyi istediklerini de vurguluyor.

KÖYDEN ŞEHİRE DÖNÜŞÜM
Son 10 yıla kadar İstanbul’un uzaktaki köylerinden biri olan Kayabaşı, 1999 Marmara Depremi’nin ardından İstanbul’da çürük yapılarda yaşayan insanları sağlam yapılara taşımak üzere büyük bir uydu kent olarak planlandı. Uydu kente Kayaşehir adı verilirken birbiri ardına konut projeleri geliştirildi. Bir dönemboş kalan bu uydu kent, son yıllarda bölgeye gelen metro hattı, Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı güzergahında olması nedeniyle

gelişmeye başladı.Gelecek 10 yıllık süreçte de yıldızı parlaması beklenen Kayaşehir’de ortalamametrekare fiyatları bugün 4 bin lira seviyesinde. Geçen yıl konut fiyatları yüzde 16 oranında değerlenen bölgede son iki yılda konut fiyatlarında kümülatif olarak yüzde 47 artış yaşandı. Kanal İstanbul projesinin güzergahında olmasıyla da dikkat çekerken, Atatürk Olimpiyat Stadı’na kadar gelen metro ile İstanbul’un merkezine yakınlaştı. Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde açıkladığı İstanbul’a İki Yeni Şehir projesinin Avrupa’dakimerkezi olması ve boş arsa stokuyla öne çıkıyor.

kayasehire-markali-konut-akini-basladi-4


ORTA-ÜST GELİR GRUBU
Bölgede TOKİ ve Emlak konut GYO tarafından ihaleye çıkan hasılat paylaşımlı projeler birbiri ardına yükselirken, orta-alt gelir grubuna hitap eden projeler yerini orta-üst gelir grubuna hitap eden projelere bırakmış durumda. Muhafazakar kesimin ilgi duyduğu bölgenin Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü Köprü’nün hayata geçmesiyle primlenmesi bekleniyor. Bölgenin Avrupa Yakası’nın Kurtköy’ü olduğuna işaret eden TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel MüdürüMakbule YönelMaya, Bölgede fiyatların orta vadede artmasının beklendiğine söylüyor. Maya, “Planlı yapılaşması ile dikkat çeken bölge Üçüncü Havalimanı’nın açılmasıyla havayolu şirketleri, pilot ve hostesler tarafından da tercih edilecektir. Bu kesime yönelik projeler de geliştirilmeye başladı” diyor.

SAĞLIK KENTİ
Eva Gayrimenkul Değerleme GenelMüdürü Cansel Turgut Yazıcı, bölgede Kayabaşı Mevkii’ni kapsayan onaylı planlarda ticaret alanları, yönetim merkezleri, park ve konut alanlarının planlandığını söylüyor. Sağlık Bakanlığı’nca çalışmaları devam eden üniversite hastanesi ile birlikte Kayaşehir’in Başakşehir İlçesi’nin merkezi olacağına dikkat çeken Yazıcı, Olimpiyat Stadı’na komşu dev Sağlık Kampüsü’nde 2 bin 680 yataklı sekiz ayrı hastane kurulacağını ve bölgenin sağlık kenti haline geleceğini vurguluyor.

Ömer Faruk Çelik Ömer Faruk Çelik

ÖMER FARUK ÇELİK ÇELİK (KONUT ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ (KONUTDER) BAŞKANI
“Herkes yer bakıyor” “AvrupaYakası’nın yeni genişleme bölgesi olan bölgede tüm gayrimenkul firmaları proje geliştirmek üzere yer arayışında. Bölgenin nüfusunun 10 yıl içinde üç katı artması bekleniyor bu nedenle buradaki konut sayısı da aynı oranda artacak.”

ULAŞIM PROJESİ ETKİSİ
2013 yılında devreye alınan Otogar- Bağcılar-İkitelli-Başakşehir- Olimpiyat Raylı Sistem Hattı’nın bölgedeki konut fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Bölge Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü ve Avrasya Tüp Geçidi’ne yakın konumlu olmasıyla prim potansiyeli taşıyor. Önümüzdeki dönemde bölgedeki konut fiyatlarında ikinci bir yükseliş dalgası yaratacağı kanaatindeyiz” diyor. Yapımı devam eden, Aksaray-Yenikapı uzantısının tamamlanması ile Otogar-Bağcılar-Olimpiyat Başakşehir hattının, Marmaray hattı bağlantısı ile Kadıköy-Kartal ve Üsküdar- Ümraniye- Çekmeköy Metro hatları, Hacıosman-Taksim-YenikapıMetro hattı ile bağlantıları sağlanıp bölgenin gelişimi de hızlanmış olacak.

Süleyman Çetinsaya Süleyman Çetinsaya

SÜLEYMAN ÇETİNSAYA ARTAŞ İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Bölgedeki ihalelerle ilgileniyoruz” “BölgeÜçüncüHavalimanı ve Üçüncü Köprüye yakınlığı ile değerini artırıyor. Emlak Konut’tan aldığımız ihale ile bölgede yaklaşık bin 200 konutluk bir proje geliştiriyoruz. Emlak Konut’un bölgede önümüzdeki dönemde düzenleyeceği ihalelerle de ilgileneceğiz.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL