Bist 100
9679,8
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,4344
0,0243%
Dolar/TL
Euro/TL
34,4369
-0,137%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0617
-0,0617%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,68
0,21%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Keten İngilizlerle ortak proje geliştirecek

17 Şubat 2016
Keten İngilizlerle ortak proje geliştirecek
İnşaat sektöründe 40 yıla yakın süredir faaliyet yürüten KetenGrup, bir İngiliz proje geliştirme şirketiyle proje ortağı oldu. İstanbul’da en üst segmentte proje geliştirilmesini içeren bu anlaşma kapsamında önümüzdeki dönemde çalışmalara başlanacak.

Levent GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Levent Gökmen Demirciler
Levent Gökmen Demirciler

İnşaat sektörünün 39 yıllık kuruluşu Keten Grup, lüks segmentte projeler üretmek amacıyla bir İngiliz şirketiyle ortaklık kurdu. Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, gizlilik anlaşması nedeniyle adını açıklayamayacakları bir İngiliz proje geliştirme firmasıyla üst segmentte bir yatırıma imza atmaya hazırlandıklarını söylüyor. Keten, “İstanbul’da en üst segmentte lüks bir proje geliştirmek isteyen bu şirkete proje yönetimi, gayrimenkul geliştirme ve inşaat uygulama hizmeti vereceğiz. Proje henüz şekillenme aşamasında olduğu için yaklaşık 150 milyon liralık bir iş olacağını tahmin ediyoruz” diyor. Ferhat Keten, ilk projenin başarılı olmasıyla önümüzdeki dönemde yeni projeler geliştirmeye devam edebileceklerini de vurguluyor.

Keten Grup ve Primist Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım olarak da Salacak, Bomonti ve Nişantaşı’nda yeni projeler geliştirdiklerini söyleyen Ferhat Keten, bu projeler hakkında şu bilgileri veriyor: “Salacak projemiz üst segmente hitap edecek 10-12 konuttan oluşacak. Arsa bedeli dahil 11 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Kuzey Bomonti projemiz ise 42 konut ve 7 mağazadan oluşacak. Çok özel bir mimari tasarımla ulaşılabilir fiyatlı bir proje olacak. Bu ay içinde başlayıp 2017 yılında tamamlayacağımız bu projede metrekare fiyatları 3 bin 500 dolardan başlayacak. Nişantaşı’nda Amerikan Hastanesi’nin karşısında bir binayı satın aldık ve orada doktorlara muayenehaneler yapacağımız bir proje geliştireceğiz. Bina bedeli dahil toplam30milyon liralık bir yatırım yapıp Mayıs 2017’de faaliyete geçireceğiz.”

TURİZM ŞİRKET KURDU
Keten Grup, bir turizm şirketi kurarak turizm alanında da yatırımlar yapmaya başladı. Grup, bu çerçevede Taksim Elmadağ’da Nest in West adıyla 91 daireli üst segmentmüşteri profiline hizmet verecek flat’lar (günlük kiralanacak daire) inşa etti. Mart 2016’da faaliyete geçmesi planlanan Nest inWest projesine 100 milyon liralık yatırım yapıldı. Ferhat Keten, Karaköy’de Lüleci Hendek Caddesi’nde 25 odalı, iki restorandan oluşan benzer bir turizm yatırımı daha yapacaklarını söylüyor. Keten, “Yaklaşık 18 milyon liraya mal olmasını beklediğimiz bu yatırımı 2017 yılı sonunda hizmete almayı planlıyoruz. Taksim’deki proje daha çok kongre turizmi için gelenlere yönelik olurken, Galata biraz daha expat’lara (Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu yöneticiler) yönelik olacak” diyor. Keten Grup, ayrıca, Suadiye’de Bağdat Caddesi’nin en değerli parsellerinden biri olan yalı parseline 3-4 katlı iki binada 30milyon liralık yatırımla 20 daireli bir proje de yapacak. Bu proje 2016 sonunda teslim edilecek. Ferhat Keten, son olarak, son dönemde aile varlık danışmanlık şirketlerinin yatırımlarını yönlendirmek üzere Keten Grup’tan danışmanlık hizmeti almaya başladıklarını da söylüyor.

3 bin konut üretti
İstanbul'unNişantaşı,Etiler,Cihangir, Taksimgibideğerlibölgelerindebutik kentseldönüşümçalışmaları yapan KetenGrup, 39yıldanbu yana 3binin üzerinde konut inşa etti.Avrupalı fonlardan ortaklık teklifleride alan grup, Beyoğlu,Taksim,Beşiktaş,Cihangir, Bomonti,Nişantaşı,Etiler ve Kanlıca’da geliştirdiği kişiye özel projeleri ile büyümesine devam ediyor. İstanbul’un önemli merkezlerinde projeler geliştirmeye devam edeceklerini söyleyen Ferhat Keten, “İstanbul’un dokusuna uygun mimari tasarımların yanı sıra ekolojik değerlerin dikkate alındığı kişiye özel projeler geliştiriyoruz.Toplu konut yapımının revaçtaolduğubir dönemde, kişiyeözel tasarımve kente saygılımimari anlayışla zorbir kulvardayız.Bizbu kulvardaözel projelerle yolumuza devam ediyoruz” diyor.

keten-ingilizlerle-ortak-proje-gelistirecek-3

Kasım’da lider Antalya
Garanti Mortgage desteğiyle Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin Kasım 2015 Kasım raporu yayınlandı. Rapora göre, Antalya kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatları ile kiraların en çok arttığı şehir oldu. Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kapsamındaki yeni konut fiyatlarında kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,21 artış meydana geldi.

Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi, 7 metropolde bir önceki aya göre yüzde 2,68 oranında artış gösterdi. 30 büyük kentin tamamında ise bir önceki aya göre yüzde 2, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 oranında arttı. Antalya, metrekare başına yüzde 3’lük artışla Kasım 2015’te konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği, Mardin ise yüzde 2’lik düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.

keten-ingilizlerle-ortak-proje-gelistirecek-4

Kasım ayında, 30 büyük kentin tamamını kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,7 geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 oranında arttı. Antalya, metrekare başına yüzde 3,1 değer artışıyla bir önceki aya göre kiraların en çok yükseldiği, Mardin ise yüzde 1,85 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu. Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 0,12, 2+1 dairelerde yüzde 0,76, 3+1 dairelerde yüzde 0,80 ve 4+1 dairelerde yüzde 0,20 oranında arttı.

Nurdan Tartanoğlu Nurdan Tartanoğlu

Re/Max’da ‘zincir içinde zincir’ kuruyor
Gayrimenkul sektöründeki büyüme sadece proje yatırımlarıyla sınırlı kalmıyor. Sektörü besleyen diğer alanlarda da büyüme söz konusu. Türkiye’de gayrimenkul satışlarının sadece yüzde 5’lik kısmımarkalı gayrimenkul şirketleri kanalıyla yapılıyor. Tüketicilerin bilinçlenmesiyle danışmanlık hizmeti almaları son yıllarda bu alanı büyütüyor. Özellikle uluslararası zincirlerin hakim olduğu gayrimenkul danışmanlık sektörüne yatırımyapanların da farklı alanlardaki iş tecrübelerinin ardından bu alandaki potansiyeli fark edip yatırımyaptıkları gözleniyor. Re/Max Piramit kurucusu ve sahibi Nurdan Tartanoğlu da bunlardan biri. Asıl mesleğimimarlık olan ve yılarcamimarlık ve inşaat işleri yapan Tartanoğlu, 2003 yılından bu yana gayrimenkul danışmanı. İşlerinin büyümesiyle ÇamlıcaMedicana Hastanesi’nin başhekimi olan eşi Namık Kemal Tartanoğlu’nu geçtiğimiz yılarda Re/Max Piramit’e genelmüdür olarak transfer etti.

Türkiye’de gayrimenkul danışmanlığı konusunda işlerin giderek büyüdüğüne dikkat çeken Nurdan Tartanoğlu, birden fazla ofisin olduğu bir şirketleşmeye gitmek üzere çalışmalara başladıklarını söylüyor. Re/Max içinde kendi zincirini kurmaya yönelik adımlar attığını, bu amaçla önümüzdeki yıl İstanbul’da iki yeni ofis daha açacağını belirten Tartanoğlu, önümüzdeki beş yıl içinde toplam10 ofisli bir zincir haline gelmeyi hedeflediklerini vurguluyor. Re/Max Piramit’in dünya Re/Max ofisleri arasında kendi kategorilerinde çok sayıda birinciliği bulunuyor. 2014 yılında 3,5 milyon lira ciro yapan Re/Max Piramit’te 44 danışman hizmet veriyor. Şirket bu yılı yüzde 30’luk büyüme ile kapatmaya hazırlanırken, Türkiye’deki Re/Max ofisleri arasında ciro sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL