Bist 100
9007,61
2,28%
Bist 100
Dolar/TL
32,3302
0,1775%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8716
-0,1984%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0786
-0,3718%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2279,39
0,06%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Konser ve festivallerde bu yıl da durgunluk var

18 Mayıs 2017
Konser ve festivallerde bu yıl da durgunluk var
Bir dönem konser ve festivallerle adını uluslararası arenada duyuran Türkiye, son dönemde bu alanda sorunlar yaşıyor. Birçok yabancı sanatçının turnesine Türkiye’yi dahil etmek istememesi, sektör oyuncularının program içeriği oluşturmasını zorlaştırıyor. Dolar ve Euro konusundaki belirsizlik ve kur artışları ise yabancı konserlerde ortalama 250 bin TL’lik kur farkı kaybına neden oluyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Eğlence sektörü, Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmelerden oldukça sert etkilenen sektörlerin başında yer alıyor. Bir dönem adını düzenlediği konser ve festivallerle uluslararası arenada duyuran İstanbul, geçtiğimiz yıldan bu yana adeta sessizliğe gömüldü. Geçtiğimiz yıl ardı ardına konser ve festival etkinliklerinin iptal haberlerini duyduk. Bu da sektöre oldukça olumsuz şekilde yansıdı.

Durum çok farklılık göstermese de organizasyon şirketleri, geçen yıl kaybettikleri kanı bu yıl yeni etkinliklerle toparlamaya çalışıyor. Ancak aldığımız bilgilere göre birçok yabancı sanatçı turne programına Türkiye’yi dahil etme konusunda isteksiz. Konserler, etkinlikler erteleniyor ya da iptal ediliyor. Sektörün oyuncuları program içeriği oluştururken zorlanıyor, çok daha küçük bir havuzdan sanatçı seçmek durumunda kalıyor.

Bir diğer önemli konu da dolar ve Euro konusundaki belirsizlik ve kur artışları. Dolar kurunda 3 TL ile 3,6 TL arasındaki yüzde 20 bir artış bir yabancı konserde ortalama 250 bin TL’lik kur farkı kaybına ve çok büyük zarara neden oluyor.

Diğer taraftan, her şeye rağmen insanlar kültür-sanat ile daha yoğun ilişki kurmak istiyor, sevdikleri kişilerle bir araya gelme ihtiyacı artıyor. Bu da sektörde yeni konserlerin düzenlenmesi için çabaların sürmesini sağlıyor. Bu bağlamda biz de bu yıl düzenlenecek önemli konser ve festivalleri araştırdık. Sektörün önemli isimlerinden de bu yıla ilişkin beklentilerini aldık.



GÜNCEL MÜZİK BULUŞMASI
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Garanti Bankası sponsorluğuyla düzenlediği 24’üncü İstanbul Caz Festivali, 4-20 Temmuz arasında gerçekleştirilecek. Festival programında 20 farklı mekanda 50’nin üzerinde konser yer alıyor. İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin, festival kapsamında 20 bin civarında izleyiciye ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Opcin, “SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda bu yıl ilki gerçekleştirilecek ‘Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması’ kapsamında, Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluk, 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek konserlerde, festival izleyicisiyle beraber uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri tarafından da izlenecek” diyor.

Festival konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak 20 mekan arasında, kısa bir aradan sonra yeniden festival-
lere açılan The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın yanı sıra, bu yıl ilk defa festivalde kullanılacak Fransız Sarayı’nın bahçesi, Swissotel’in kapılarını izleyiciye açtığı tarihi Sultan Park alanı, The Grand Tarabya’nın Panorama Terace’ı yer alıyor.

YENİ MEKANLAR GELİYOR
İstanbul’un yeni konser ve etkinlik mekanlarından Grand Pera, ilk kültür-sanat sezonunu tamamlamak üzere. Bu sezon, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndan 13’üncü İstanbul Bach Günleri’ne, İdil Biret dinletisinden Anadolu Ateşi’ne kadar birçok önemli sanatçıya ve gösteriye ev sahipliği yapan Grand Pera’da etkinlikler için Emek Sahnesi, Tiyatro Sahnesi ve tarihi Cercle d’Orient binası kullanılıyor.

Grand Pera Genel Müdürü İhsan Salar, Ekim 2017-Mayıs 2018 sezonunda opera, konser, dans ve tiyatro gösterileri olmak üzere toplam 160 etkinlik gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Bu yıl 65 bin adet bilet satma hedeflerinin olduğunu belirten Salar, “İstiklal Caddesi çok uzun yıllardır yabancı ziyaretçiler için bir çekim noktası. Biz de bu çekimin avantajını kullanarak, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek ziyaretçilerin ilgisini çekecek ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacak etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun için en kısa sürede tanıtım çalışmalarına da başlayacağız” diyor.



27 YILLIK CAZ TUTKUSU
Caz dünyasının saygın isimlerini izleyici ile buluşturan Akbank Caz Festivali, bu yıl 3 - 19 Kasım tarihlerinde 27’inci yaşını kutlayacak. Ayrıca festivalin en önemli etkinliklerinden biri olan Kampüste Caz, 20 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Muğla, İzmir, Eskişehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Ankara’daki üniversitelerde gençlerle buluşacak. Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, “Bu yıl Akbank Sanat’ta 30 adet, 27’inci Akbank Caz Festivali kapsamında da 47 adet konser gerçekleştireceğiz.

Akbank Caz Festiva-li’nin özellikle bekleyen, takip eden bir kitlemiz var. Bu yıl yine 20 binin üzerinde kişinin katılımını bekliyoruz. Akbank Sanat’taki konserlerimiz yaklaşık 4 bin, Kampüste Caz konserlerimiz ise 5 binin üzerinde izleyiciye ulaşıyor” diye konuşuyor.

KURUN OLUMSUZ ETKİSİ
İstanbul’un önemli konser ve etkinlik alanlarından biri olan Lifepark, bu yıl festival konseptlerini daha ön plana çıkaracak. 20-21 Mayıs tarihlerinde Türkiye'nin en büyük festivali olan Chillout Festivali’ne ev sahipliği yapacak olan mekanda, tüm güne yayılan festivaller olarak yaklaşık 10 festival düzenlenecek.

Lifepark’ın kurucusu ve işletme Sahibi Erdem İpekçi, bu yıl toplamda 200 bin kişiye yakın katılımcı beklediklerini söylüyor. Bu yıla geçen yıl yaşanan olumsuz gelişmeleri gözeterek biraz daha korumacı yaklaştıklarını ve fazla sayıda yabancı konser programı koymadıklarını ifade eden İpekçi, “Bu yıl büyük konser ve festivaller konusunda maalesef çok fazla hayal kuramadık” diyor.

İpekçi, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Gerek ülkemizde yaşanan terör olayları gerekse bu yılın referandum sürecini beklemiş olması bizi çekimser olmaya ve beklemeye yöneltti. Öte yandan yabancı sanatçılar konusunda programımıza almak istediğimiz beş farklı isimden iptal dönüşü aldık. Türkiye’yi bu yıl turne programlarına almak istemediklerini bahane ettiler. Bizim için diğer bir önemli konu da dolar ve Euro konusunda ki belirsizlik ve kur artışları oldu. Nitekim dolar kurunda 3 TL ile 3,6 TL arasındaki yüzde 20 artış bir yabancı konserde ortalama 250 bin TL’lik kur farkı kaybına ve çok büyük zarara sebebiyet verebiliyor.”

HESAPLAR TUTMADI
2017’nin ilk dört ayında toplam 58 konser ve bir uluslararası festival (Sonar İstanbul) gerçekleştirilen Zorlu PSM’de önümüzdeki sekiz ay için 62 konser gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Zorlu Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Murat Abbas, 2017 takvim yılı için programlarında 120 konser planlandıklarını söylüyor.

Önümüzdeki aylarda konfirme olacak yeni işlerle birlikte Zorlu PSM’yi her iki günde bir konser ağırlayan bir mekan haline getireceklerini ifade eden Abbas, “Geçtiğimiz sezon yaklaşık 400 bin biletli seyirci ağırlamıştık. 2017 nin ilk dört ayında tüm etkinlikler için toplam 150 binin üzerinde biletli misafirimiz oldu. Aslında 2017 yılı içinde hedefimiz 450 bin biletli izleyiciyi ağırlamaktı. Ama ülkemizde gerçekleşen olumsuz olaylar nedeniyle şimdi geçen yılki ziyaretçi sayımızı yakalayacağımızı öngörüyoruz” diyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2279,39 0,06%
  • ALTIN ONS 2192,92 -0,09%
  • BIST 100 9007,61 2,28%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,432 0,068%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36071 0,29557%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,465 0,1478%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3302 0,1775%
  • EURO/DOLAR 1,0786 -0,3718%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8716 -0,1984%
  • STERLIN/DOLAR 1,26022 -0,22841%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL