Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,37
0,1033%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9578
-0,4029%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0775
-0,1483%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,96
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sağlık turizminde 2015 yakalanacak

31 Ağustos 2016
Sağlık turizminde 2015 yakalanacak
1056
Rusya sorunu ve terör olaylarının etkisiyle yılı 12 milyar doların üzerinde kayıpla kapatması beklenen turizm sektörüne karşın sağlık turizminde 2015’in performansı korunuyor. Yabancı hasta sayısında ciddi bir düşüş yaşamayan sağlık kuruluşları, yıl sonunda geçen yıla yakın bir sayıya ulaşmayı bekliyor. Birçok kuruluş, frene bastığı yatırımlarını da eylülden itibaren devreye almaya hazırlanıyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Rusya sorunu, terör olayları ve darbe girişiminin etkisi nedeniyle bu yıl turizmde çok kötü geçiyor. Turizm gelirlerinde geçen yıla göre 12 milyar doların üzerinde kayıp bekleniyor. Turizm sektöründe tablo olumsuz iken, sağlık turizminde durum o kadar kötü değil. Sağlık turizmi alanında son yıllarda büyük bir atılım içinde olan Türkiye, yaşanan olumsuzluklara rağmen geçen yılın performansını koruyor.

Geçen yıl 580 bin yabancı hasta çeken sektör, 1 milyar doların üzerinde sağlık turizmi cirosuna ulaşmıştı. Ağırlıklı olarak Almanya, Hollanda, Fransa, Türk Cumhuriyetleri, Avusturya ve Ortadoğu ülkelerinden hasta alan Türkiye’nin bu yılki hedefi ise 700 bin yabancı hastaydı.

Şimdi bu rakama ulaşılması mümkün görünmüyor. Ancak yabancı hasta sayılarında ciddi bir düşüş olmadığını belirten sağlık kuruluşları, 2016’yı geçen yıla yakın yabancı hasta sayısıyla kapatmayı bekliyor.

1057

RUS HASTA AZALDI
Medical Park, Liv Hospital ve VM Medical Park hastanelerinin çatı markası MLP Care Grubu, yabancı hasta akışının devam ettiği kuruluşların başında geliyor. Şu an 17 şehirde 27 hastanesi bulunan grup, geçen yıl 70 binden fazla yabancı hasta ağırladı. Ağırlıklı olarak da Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’den hasta aldı. Geçen yılın ilk beş ayında 30 bin yabancı hasta ağırlayan grup, bu yılın ilk beş ayında ise tüm hastanelerinde 29 bin yabancı hastaya hizmet verdi.

MLP Care Uluslararası Hasta Merkezi Direktörü Murat Ercan, haziran ayından itibaren Türkiye’de yaşanan olaylar nedeniyle durumu acil olan yurtdışı hastalar haricinde bekleme imkanı olan hastaların oranında düşüş beklemelerine karşın böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söylüyor. Ercan, Rusya haricinde etkilendikleri bir bölge olmadığını belirtiyor. Murat Ercan, “Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5’lik bir artışla yılbaşındaki hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” diyor.

EYLÜLDE TOPARLANACAK
Türkiye’de 15 hastanesi ve 13 tıp merkezi bulunan Acıbadem Sağlık Grubu, Makedonya’da bir hastane, Bulgaristan’da dört hastane ve dört tıp merkezi, Irak’ta bir hastane olmak üzere toplam dört ülkede 21 hastane ve 17 tıp merkezi ile sağlık hizmeti veriyor. Geçen yıl 50 bin yabancı hasta ağırlayan grup ağırlıklı olarak Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Afrika ve Balkan bölgesinden hasta alıyor.

Acıbadem Sağlık Grubu, sağlık turizminde iki farklı kesime hitap ediyor. Bunlardan biri sağlık hizmeti almak üzere ülkemize gelen ihtiyaç sahipleri, diğeri ise turizm amaçlı gelen ve eş zamanlı acil veya elektif (yapılması faydalı tedavi) sağlık hizmeti alanlar. Acıbadem Sağlık Grubu Uluslararası Hasta Merkezi Direktörü İlyas Benveniste, yılın ilk beş ayında, turizmde yaşanan yüksek oranda düşüşe rağmen, hasta sayılarında çok fazla gerileme yaşamadıklarını dile getiriyor.

Benveniste, “Yaz döneminde olmasını beklediğimiz düşüşten sonra eylül ayı itibariyle yeniden normal seyrine döneceğini düşünüyoruz. Beklentilerimiz bu yıl geçen yıldan daha fazla yabancı hastaya yardımcı olabilmek. Hasta başvurularımız ve yurtdışı yapılanmamızdan gelen talepler de buna işaret ediyor” diyor.

HEDEF 20 BİN HASTA
Medipol Hastaneler Grubu; İstanbul’da Kadıköy, Yenibosna, Bağcılar, Esenler ve Sefaköy’de bulunan beş büyük hastanesiyle hizmet veriyor. Grup, geçen yıl 80’i aşkın ülkeden 20 binin üzerinde hasta kabul etti. Geçen yılın ilk beş ayındaki yabancı hasta sayısı 10 bin iken bu yılın aynı döneminde 9 bin oldu.

Yabancı hasta sayısında haziran ayından itibaren yüzde 15 düşüş yaşadıklarını ifade eden Medipol Hastaneler Grubu İşletme Direktörü Özer Koca, “Ancak bu düşüşün uzun sürmeyeceği ağustos ayının başlarında kabul edilmeye başlanan hastalar ile beraber kendini gösterdi” diye konuşuyor. Koca, yaşanan olumsuzluklara rağmen yıl sonunda 20 bin yabancı hasta rakamına ulaşmayı öngördüklerini ifade ediyor.

MİKRO CERRAHİYE KAYIŞ
Dünyagöz Hastaneler Grubu, yur-tiçinde 19 ve yurtdışında dört olmak üzere toplam 23 merkezde sağlık hizmeti veriyor. Yatırımlarına devam eden grup, ekim ayında Gaziantep ve Azerbaycan’da, kasım ayında Hollanda’da ve 2017 yılında İzmir’de yeni hastaneler açacak. Geçen yıl dünyanın 107 ülkesinden 50 bin yabancı hasta ağırlayan Dünyagöz’ün yabancı hasta sayısında ciddi bir düşüş olmadı. Ancak gelenlerin tedavi çeşitlerinde farklılık oldu.

Yabancılar daha çok gözlük atma, göz kapağı estetiği gibi estetik amaçlı konularda geliyorken, son aylarda mikro cerrahi gerektiren operasyonlar için hizmet almaya başladı.

Dünyagöz Hastaneler Grubu İcra Kurulu Üyesi ve COO Dr. Bülent Demir, yaşanan siyasi gelişmelerin planlarını sadece bir süreliğine ertelediğini belirtiyor. Demir, “Örneğin temmuz ayında hizmete açmak istediğimiz Bakü hastanemizi ekim ayında açacağız. Bu yılın ilk altı ayında 20 bin yabancı hasta aldık. Yıl sonunda ise yabancı hasta sayımızın 50 binin üzerine çıkmasını öngörüyoruz” diye anlatıyor.

VİZE SORUNU ETKİLEDİ
İstanbul’da İncirli’de bir genel hastanesi, Bakırköy, Ata-şehir ve Levent’te ise üç estetik hastanesi bulunan Ethica Sağlık Grubu, yurtdışındaki ilk hastanesini de önümüzdeki aylarda Bulgaristan’da açacak. Geçen yıl 6 bin 555 yabancı hasta alan grup, Rusya krizi, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı ve son olarak darbe girişiminin olumsuz etkileri nedeniyle yabancı hasta sayısında az da olsa bir düşüş yaşadı.

Özellikle saç ekimi için Afrika ülkelerinden yoğun hasta çeken grup, yaşanan vize problemi nedeniyle bir süredir bu bölgeden hasta alamıyor. 2015’in ilk beş ayında 4 bin, bu yılın aynı döneminde ise 3 bin 200 hasta aldıklarını söyleyen Ethica Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, “Yabancı hasta sayımızdaki düşüş geçici. Önümüzdeki günlerde artış bekliyoruz” diyor.

AZERİLERDE DÜŞÜŞ VAR
İstanbul’da yedi, Kayseri, Frankfurt ve Utrecht’te birer şubesi ile hizmet veren ve Çin’de de irtibat ofisi bulunan Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, geçen yıl 10 binin üzerinde yabancı hasta aldı. Bu yılın ilk beş ayındaki yabancı hasta sayısı ise 5 bin 742 oldu. Grup ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve Suudi Arabistan’dan implant ve gülüş tasarımı tedavileri için yabancı hasta alıyor.

Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, Türkiye’de yaşanan olumsuz havanın yabancı hasta akışlarında yüzde 30’luk bir düşüşe neden olduğunu söylüyor. Eşkar, “Rusya ile yaşanan sorunlar ve Azerbaycan’ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle geçtiğimiz aylarda bu iki ülkeden hasta akışımızda düşüş oldu. Ancak Avrupa’dan gelen Arap asıllı hastalarımızın ilgisi sürdü. Yıl sonunda yabancı hasta sayımızın geçen yıldan fazla olacağını öngörüyoruz. Bunu randevu alanlardan görebiliyoruz” diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,96 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,363 -0,009%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35522 0,08789%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,62 -0,1178%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,37 0,1033%
  • EURO/DOLAR 1,0775 -0,1483%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9578 -0,4029%
  • STERLIN/DOLAR 1,26203 -0,02456%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL