Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,343
0,2172%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9217
-0,0549%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
-0,2656%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2307,26
1,28%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye’yi 120 ülkeye fahri konsoloslar bağlıyor

25 Ekim 2018
Türkiye’yi 120 ülkeye fahri konsoloslar bağlıyor
Estonya'dan Fiji'ye kadar 120'ye yakın ülkeyle Türkiye arasında köprü görevi gören fahri konsolosların sayısı 450'yi buldu. Diplomatik ilişkilerin yanı sıra ticari ve kültürel lobi faaliyetleri yürüten bu kişiler genelde yurtdışında etkin iş insanları arasından seçiliyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

İş dünyasının önde gelen isimleri fahri konsolosluk görevini sevdi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, fahri konsolosların sayısı 450'ye ulaştı.

Tabloyu görmek için görsellere tıklayın.



Gönüllülük esasıyla çalışan ve bu görev için maaş almayan iş insanları hem yatırım çekiyor hem de Türk iş insanlarına yeni pazarların yolunu açıyor. Ekonomik anlamda zorlu bir viraja giren Türkiye'nin yurtdışı satış hamlesine omuz vermeye çalışan fahri konsolos unvanına sahip patronlar, temsil ettikleri ülkelerle ticari köprüler kurulmasına öncülük ediyor.

NASIL OLUNUYOR?
Türkiye'nin alternatif pazarlarla ihracat gelirlerini yükseltmenin yanı sıra doğrudan yabancı sermaye yatırımları çekmeye de çalışan bu iş insanları, çoğu adı duyulmamış ülkelerde başarı hikayesi yazmaya gayret ediyor.

İş dünyasının tanınmış isimlerinin önderlik ettiği ve sayıları 450'yi bulan fahri konsoloslar, bugün Türkiye'de 120'nin üzerinde ülkeyle köprü vazifesi görüyor. Bu temsilciler, büyükelçiliğin bulunmadığı ülkelerde vize vermekten siyasi konulardaki müzakerelere katılmaya kadar birçok yetkiye sahip.

Genellikle fahri konsolosluk için tanınmış ve toplumda sevilen isimlere teklif götürülüyor. Fahri konsolosluk için bir kişinin başvurusu yetmiyor. Konsolos olarak seçilen kişiye o ülkenin dışişleri bakanlığınca davet mektubu gönderiliyor.

Kabul ettiğinde sicili dahil birçok konuda araştırma yapılıyor ve herhangi bir engel yoksa fahri konsolos atamasını cumhurbaşkanı imzalıyor. Fahri konsoloslara temsil ettiği ülke tarafından herhangi bir maaş ödenmiyor. Herhangi bir süresi olmayan bu onursal görev, o şehirde konsolosluk açıldığında düşüyor. Fahri konsolosların sahip oldukları haklar ise Viyana sözleşmesinde belirlenmiş durumda.

"TÜZEL HAKLARİYİ LEŞTİ RİLMELİ"
Dış dünya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde önemli temsilciliklerden biri olan fahri konsolosların tüzel haklarının iyileştirilmesi talepleri de var. Üç yıl önce kurulan ve 45 fahri konsolosun üye olduğu Dünya Fahri Konsoloslar Derneği Başkanı Emre Ete, önümüzdeki dönemde fahri konsolosların adının daha çok duyulacağını söylüyor.

Türkiye'nin milli politikalarına eş değer bir yaklaşımla çalıştıklarını ve kara propagandalara karşı efektif çıkışlar yapıldığını aktaran Ete, önümüzdeki dönemde fahri konsolosların daha koordineli çalışacaklarını anlatıyor. Hedeflerinin fahri konsolosların etkinliğinin artması olduğunu söyleyen Ete, fahri konsolosların tüzel haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Uzun yıllar Endonezya'nın Antalya Fahri Konsolosu olan Hitay Holding Başkanı Emin Hitay ise Türkiye'nin üretmek ve yurtdışına satışını artırmaktan başka çare olmadığını belirtiyor ve bu noktada fahri konsolosların önemine işaret ediyor. Hitay, bu göreve sahip iş dünyası temsilcilerinin ticari ilişkilere yönelik önemli hizmetler sunduğunu ifade ediyor.

DEMET SABANCI ÇETİN DOĞAN DEMSA GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ
MACARİSTAN ADANA FAHRİ KONSOLOSU
"YENİ PAZARLARA AÇILMADA ETKİLİ ADRES"
"Fahri konsolosluk için tanınmış ve toplumda sevilen isim yapmış şahıslara teklif götürülüyor. Yani fahri konsolos olmak için bir kişinin kendi adına karar vermesi ve başvuru yapması yetmiyor. Bilgi ve tecrübe birikimlerinin de bu göreve gelmesine katkısı var.

Bu temsilcilikleri ekonomik anlamda yeni pazarlara açılma ve ülkeler arası kültür birliğinin sağlanması için önemli buluyorum. İş dünyasından seçilen fahri konsoloslar tamamen gönüllü çalışıyor ve iki ülke arasında ekonomik ve kültürel işbirliklerinin yolunu açmaya uğraşıyorlar."

TUNCAY ÖZİLHAN ANADOLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
ESTONYA İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSU
"FAHRİ KONSOLOSLARIN ÖNEMİ ARTTI"
"Bu dönemde fahri temsilcilerin önemi daha da artmış durumda. Estonya Fahri Temsilcisi olarak iki ülke arasındaki birçok organizasyona katkı sunuyoruz.
İş dünyasının temsilcilerinin bu görevi üstlenmeleri özellikle ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendiriyor.

Mesela Estonya burada bir büyükelçilik açmıyor ve fahri konsoloslar üzerinden görüşmeler yürüyor. İki ülke iş insanlarının, bürokratlarının tanışıp ilişki geliştirmelerine aracılık ediyoruz. Fahri temsilcilik görevini üstlenen iş insanları bir anlamda ticari temsilci gibi çalışıyorlar."

AHMET AKBALIK ÖZAK GLOBAL HOLDING YÖNETİM KURULU BAŞKANI
MAKEDONYA İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSU
"YATINMCI İLİŞKİLERİNE ÖNEMLİ KATKISI VAR"
"Fahri konsoloslar temsil ettikleri ülkelerde bir anlamda lobi çalışmaları yürütüyorlar. Türkiye'ye dair algıyı yükseltmek üzere çalışıyorlar. Ülkeler arasında diplomatik dille yürütülen sürece yeni bir boyut ekliyorlar.

Bu temsilcilerin her biri temsil ettikleri ülkelerde yatırımcı ilişkileri açısından iş dünyasına önemli bir platform olarak hizmet ediyor. Temsil edilen ülkenin dinamiklerini bilmenin ve üst düzey isimlerini yakından tanımalarının verdiği güçle bu ülkelerde atılım yapmanın da adresi durumundalar."

CEMAL ÖZGÖRKEY ÖZGÖRKEY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BREZİLYA İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSU
"YATIRIM OFİSİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ"
"Brezilya'nın en büyük yatırımcısını Türkiye'ye taşıdım. Ortak olarak Anadolu Etap'ı kurduk ve yatırımlarımız devam ediyor. Bunu yanı sıra yeni yatırımlar çekmek için bir dizi organizasyon düzenliyoruz.

Mesela Antalya'da iki fuar için çalışmalar yürütüyoruz. Brezilyalı tarım devlerini Türkiye'de yapılacak bu fuarlarda ağırlayacağız ve belki de yeni yatırımlara vesile olunacak. O nedenle fahri konsoloslar bir anlamda yatırım ofisi gibi çalışıyorlar."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2307,26 1,28%
  • ALTIN ONS 2218,83 1,09%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,357 0,019%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35395 -0,20307%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,343 0,2172%
  • EURO/DOLAR 1,0797 -0,2656%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9217 -0,0549%
  • STERLIN/DOLAR 1,26273 -0,02969%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL