Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,344
0,2202%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9231
-0,0511%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
-0,2642%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2309,83
1,39%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkler yurtdışında yeni limanlar peşinde

24 Temmuz 2018
Türkler yurtdışında yeni limanlar peşinde
Yurtdışında 29 limanda işletmeci olarak yer alan Türk yatırımcılar, bu yıl önemli satın alma ve ortaklıklara imza atmaya hazırlanıyor. Satın alma veya ortaklık konusunda iştahı yüksek olan yatırımcılar arasında Yıldırım, Global Ports ve Arkas'ın adı öne çıkıyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Türk şirketlerinin yurtdışındaki liman yatırımları bu yıl da hız kesmeyecek. Yurtdışında 29 limanda işletmeci olarak yer alan Türk yatırımcılar, bu yıl önemli satın alma ve ortaklıklara imza atmaya hazırlanıyor.

Dünyadaki ticaret limanlarını görmek için görsele tıklayın.



2016 ve 2017 yıllarında yurtdışındaki satın alma girişimlerinde ilk sırada yer alan liman işletmecileri, bu yıl da dört limana yatırım için çalışmalarını sürdürüyor. Liman işletmeciliğinde yurtdışı dendiğinde ilk akla gelen şirket Yıldırım Holding...

Yurtdışında 7 ülkede 15 limanda konteyner, genel kargo ve dökme yük taşıyan gemilere hizmet veren Yıldırım Holding, bu yıl biri İtalya'da ikisi de ABD'nin Kaliforniya ve Mississippi eyaletlerinde bulunan üç limanı daha bünyesine katmaya hazırlanıyor.

Yurtdışında kruvaziyer limanı yatırımlarıyla öne çıkan Global Yatırım Holding ise Karayipler ve Hırvatistan'da girişimlerini sürdürüyor. İtalya ve KKTC'de liman işleten Arkas da yatırım için yeni bölgeleri inceliyor.

KÜRESEL ETKİNLİK ARTIYOR
Dünyada liman alımlarına ilginin devam ettiğini aktaran Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı İbrahim Dölen, yurt içinde büyük liman yatırımları olan grupların son yıllarda yurtdışı yatırımlara da ağırlık verdiklerini söylüyor.

Dölen, bu yurtdışı yatırımların etkinlik alanını artırmaya yönelik önemli girişimler olduğunu belirtiyor. İbrahim Dölen, "Küresel terminal operatörleri karşısında lokal firmaların rekabet edebilmesi için bu gerekli bir stratejidir.

Bu kapsamda Türk terminal operatörlerinin Türkiye sınırları dışında başka ülkelerde terminal satın aldıkları ya da terminal özelleştirme ihalelerini kazanmaya devam ettikleri görülüyor. Bu hamleler sektörün yurtdışı gelişimi açısından önemli girişimler" diyor.

YILDIRIM HIZIYLA DEVAM
Yurtdışında liman işletmeciliğinin en büyük ismi olan Yıldırım Holding icra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, şu ara üç liman için önemli görüşmeler yürütüyor.

Türkiye dahil sekiz ülkede 20 liman ve altı kara terminali olmak üzere toplam 26 terminallik bir portföye sahip olan grup, 2004 yılında STFA Holding'den alınan eski bir tersane olan Sedef Port ile limancılık hayatına başladı.

Kısa sürede global ligin üst sıralarına yükselen ve Drewry'nin uluslararası konteyner terminali operatörleri değerlendirmesinde 13'üncü sırada yer alan grup, dünya genelinde ilk 10 içine girmeyi hedefliyor.

Bunun için satın alma ve yatırım süreçlerine devam ettiklerini belirten Yüksel Yıldırım, ABD'nin Kaliforniya'daki OOCL Long Beach Container Terminal ve Mississippi eyaletindeki Gulf Port için görüşme trafiğinin sürdüğünü aktarıyor.

Burada 1-1.5 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi olduğunu kaydeden Yıldırım, bir diğer yatırımın ise İtalya Taranto Limanı'na yapılacağını belirtiyor. Bu liman için teklif verdilerini ve 40 gün içinde sürecin onaylanmasını beklediklerini belirten Yıldırım, her şey yolunda giderse bu yıl iki satın almaya imza atacaklarını söylüyor.

Yıldırım, "2025 yılında dünya çapında 35 milyon TEU konteyner, 40 milyon ton kuru yük ve genel kargo, 5 milyon metreküp sıvı yük ve 5 milyon CEU araç elleçleme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz" diyor.

HIRVATİSTAN DEVREYE GİRECEK
Yatırımlarıyla dünya listelerine giren bir yatırımcı da Global Yatırım Holding. Yurtdışında kruvaziyer limanı yatırımlarını sürdüren grup, iki önemli girişimi devreye almayı hedefliyor.

Global Yatırım Holding'e bağlı Global Ports Holding Türkiye dışında yedi ülkede 11'i kruvaziyer, biri ticari olmak üzere toplam 12 liman işletiyor. Yurtdışına Karadağ Adria Limanı'nın işletmesini 2013 yılında alarak açılan Global Ports özellikle Karayipler ve Hırvatistan'da Zadar Limanı projesinde sona gelmek üzere.

Global Ports CEOsu Emre Sayın, "Önümüzdeki dönemde hem Avrupa'da hem Amerika'da hem de Asya'da üstünde çalıştığımız projeler var. Bunun yanında anlaşma imza süreci devam eden Hırvatistan'daki Zadar Limanı gibi bazı projelerimiz bitmeye çok yakın" diye konuşuyor.

ARKAS YENİ FIRSATLARA BAKIYOR
KKTC'de Gazimagusa'da liman işleten ve İtalya'nın La Spezia kentindeki Terminal del Golfo limanına 2015 yılında ortak olan Arkas Holding de yeni yatırımlar için bölgeleri inceliyor. Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmeleri Grup Başkan Yardımcısı Özgür Kalelioğlu, İtalya'daki limana 100 milyon Euro'luk ek yatırım yapacaklarını anlatıyor.

Limanı yeniden yapılandırdıklarını belirten Kalelioğlu, limanın yıllık 130 bin TEU'luk kapasitesini 600 bin TEU'ya yükselteceklerini söylüyor.

Türk liman işletmecilerinin yurtdışı yatırımlarının özellikle son beş yıla baktıklarında artış gösterdiğini kaydeden Kalelioğlu, "Mevcut yatırımların yanı sıra yeni yatırımların fizibilite çalışmalarını sürdürüp farklı bölgelerdeki projeleri değerlendiriyoruz" diyor
0


  • ALTIN GRAM - TL 2309,83 1,39%
  • ALTIN ONS 2221,24 1,2%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,375 0,031%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35347 -0,23808%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,344 0,2202%
  • EURO/DOLAR 1,0797 -0,2642%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9231 -0,0511%
  • STERLIN/DOLAR 1,26258 -0,04156%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL