Bist 100
9058,2
2,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,3161
0,1339%
Dolar/TL
Euro/TL
34,908
-0,0943%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0802
-0,2194%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2300,08
0,96%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Uludağ'ın 'zirve'sinde gelecek konuşuldu

27 Mart 2017 | 11:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:39
Uludağ'ın 'zirve'sinde gelecek konuşuldu
iş dünyası, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde altıncı buluşmasını yaptı. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen zirveye rekor düzeyde katılım oldu. İş dünyası, siyaset ve bürokrasiden bin 300 katılımcının olduğu zirvede gelecek konuşuldu.

Referandumun yatırım ve istihdam planlarını değiştirmediği mesajını veren iş dünyası temsilcileri, zirvede gelecek vizyonunu çizdi. Zirveye iş dünyasının genç kuşak temsilcileri ile kadın liderlerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl akıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ), 23-25 Mart tarihleri arasında yapıldı. İş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren UEZ, bu yıl yoğun ilgiyle kapılarını açtı. Büyük holdinglerin üst düzey isimlerinin, bürokratların ve genç kuşağın yoğun katılımının olduğu zirve, ekonomi dünyasından bin 300 kişiye ev sahipliği yaptı.

Zirvenin açılış konuşmaları, Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, Garenta Genel Müdürü Özgür Maraş ve Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen tarafından yapıldı.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ana sponsorluğunu üstlenen Garenta Genel Müdürü Özgür Maraş, dünyanın büyük bir değişimden geçtiğini ve iş yapış şekillerinin farklılaştığını söyledi.

Dünyada ekonomileri etkileyen dört trendin olduğunu belirten Maraş, “Bunlar, yeni teknolojiler, sürdürebilirlik, değişen tüketim tercihleri ve sahip olma alışkanlıkları” dedi. Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ise Sam-sung’un geçen yılı 89 ülkede 202 milyar dolar ciro ile tamamladığını söyledi. 325 bin çalışanlarının 70 bininin AR-GE alanında çalıştığını ifade eden Yeğen, ARGE yatırımları için 2016’da 14 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydetti.


ŞİMŞEK: “EV SAHİBİ GİBİYİM”
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin altıncı yılında da iş dünyasının seçkin isimlerine seslenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, her yıl zirveye katıldığını ifade ederek, artık kendisini ev sahibi gibi hissettiğini ifade etti ve katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı.

Dünyada ve bölgedeki tüm siyasal ve ekonomik olumsuzluklara karşın Türkiye’nin reform kararlılığından taviz vermediğini ve vermeyeceğini söyleyen Şimşek, son bir yılda terör saldırılarından darbe girişimine kadar pek çok krizle yüz yüze gelen Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Ekonominin çok boyutlu ve ciddi şoklara karşı direnç gösterdiğini vurgulayan Şimşek, “Türkiye asla ve asla geri gitmeyecek, demokratik resesyona girmeyecek, içine kapanmayacak. Ne dışarıdan ne de batıdan kopacak” dedi.

Türkiye'nin hikayesini güçlü kılmak için yapısal reformlara devam edeceklerini dile getiren Şimşek, bu reformların başında ise yönetimde istikrarı sağlayacak anayasa reformunun olduğunu söyledi. Şimşek, anayasa değişikliğinden sonra kamunun yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğunu belirterek, “Devrim niteliğinde, bürokrasiyi nasıl azaltırız şeklinde çalışmamız var. Bütün kamunun verdiği hizmetleri, süreçleri e-dev-lete taşıyacağız” diye konuştu.



“REFORM İRADEMİZ GÜÇLÜ”
2016’nın küresel ölçekte pek çok sıkıntının yaşandığı bir yıl olduğuna işaret eden Mehmet Şimşek, buna karşın işgücü piyasasından AR-GE inovasyon ekosistemine, yargı reformundan eğitimde yeni nesil anlayışına kadar pek çok reforma imza atmaya devam ettiklerini hatırlattı.

Küresel ekonomide 2017’nin 2016’dan daha olumlu sinyallerle başladığını anlatan Bakan Şimşek, şöyle konuştu: “Son dönemde liberal demokrasinin tüm dünyada baskı altında olduğunu görüyoruz.

Yine de Türkiye hakkında kötümser olmamamız gerekiyor. Sıkıntılarımız var, evet. Ama Türkiye’nin reform yapma kabiliyeti ve iradesi hala son derece güçlü. Anayasa reformu ile birlikte bütün alanlarda reformlarımızı yapacağız ve Türkiye’yi yüksek gelir grubu arasına sokacağız.”

UEZ’NİN MÜDAVİMLERİ
İş dünyasından zirveyi her yıl ilgiyle takip eden iş insanları arasında yer alan TAV CEO’su Sani Şener, Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Akfen Holding ikinci kuşak temsilcisi Pelin Akın, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Borusan CEO’su Agah Uğur, Denizbank CEO’su Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici gibi isimler bu yıl da oturumlardaki değerlendirmeleriyle zirveye önemli katkılar sundular. Zirveye kesintisiz katıldığını söyleyen Agah Uğur, Davos’u aratmayan bir organizasyon olduğunu fakat yakın iletişimin de kopmadığı bir zirve yaşandığını anlatıyor.

Sani Şener, bu yıl katılımcı sayısının artmış olmasından memnun olduğunu ve insanların daha fazla dertlerini anlattığı bir ortam oluştuğunu belirtiyor. Ekonominin siyasetten ayrılmayacağını ve zirveye katılan siyasetçilerle birebir konuşma imkanı olduğunu anlatan Şener, bu dönemde tek boyutlu takibin olamayacağını, herkesi ve her şeyi yakından takip etmek gerektiğini kaydediyor. Zirvenin böyle bir ortam sunduğunu söyleyen Şener, “Bugünlerde dört boyutlu takip yapıyoruz.

Her şeyi anlamaya, planlarımıza ona göre yön vermeye çalışıyoruz” diyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, kadın katılımcı sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirterek, artık anıların değil geleceğin konuşulduğu bir zirve yaşandığını söylüyor.

Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, referandum sürecinde siyasi ve ekonomik anlamda bir belirsizlik yaşandığını ve bu zirvenin yön bulma açısından önemli olduğunu dile getiriyor. Dördüncü, ciddi ihracat yapan bir grup olarak bu süreçte ülkenin dış ilişkilerinin sağlıklı olmasını önemsediklerini kaydediyor.

“REFERANDUM ETKİLEMEZ”
UEZ’de bu yıl gelecek konulu oturumlar öne çıktı. Sosyal yatırım, gençlerin geleceğe hazırlanması oturumuyla başlayan zirvede 15 farklı başlıkta oturumlar yapıldı. Enerjinin yarını, dijital dalga, bankacılığın geleceği, Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi, gayrimenkulde büyümenin yeni yönü, 2023 altyapı ve sağlık yatırımları gibi başlıklar gündeme geldi.

Oturumların dışında fuaye alanında ise zirvenin önemli gündem maddelerinin başında 16 Nisan Anayasa Referandumu ve sonrası vardı. İş dünyası referandumda sonuç ne çıkarsa çıksın, işlerine devam edecekleri mesajını verdi.

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Kamışlı, “Ajandamı sadece Türkiye’deki ekonomik ve politik gelişmelere göre değil, dünyadaki gelişmelere bakarak yapıyorum. Hatta dünyayı anlamak adına yurtdışındaki toplantılara daha fazla katılıyorum” diyor. Bu yıl ilk defa zirveye katılan Kamışlı, sadece Türkiye değil yurtdışındaki yatırımlara da baktıklarını, referandumdan sonra seçim olmazsa ertelenen talebin tekrar gündeme geleceğini söylüyor.

Referandumdan sonra yatırımların hızlanarak devam edeceği vurgusunu yapan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Biz planlarımızı genel gelişmelere göre yapıyoruz. O nedenle referandum etkilemiyor. İşlerimize ve yatırımlarımıza devam ediyoruz” diyor.

YATIRIM HABERLERİ GELDİ
Zirvede şirketlerden yatırım planları ve istihdamla ilgili değerlendirmeler de geldi. Zirvede istihdam üzerine konuşan General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, global bir satın alma planından bahsetti. Özsoy, bu satın almayla birlikte 2017’de Türkiye’de ciddi bir istihdam yaratacaklarını kaydetti.

GE, 2015 yılında globalde Alstom şirketini satın almış ve Türkiye operasyonunda da ciddi bir hamle yapmıştı. Öz-soy, 2017 yılında da Alstom gibi önemli bir şirket satın alması yapacaklarının sinyalini verdi.

15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra Kütahya’daki yatırım kararlarını açıklayan NG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da zirvede yeni bir yatırımın sinyalini verdi. Güral, 17 Nisan’da yatırımla ilgili detayları aktaracaklarını ifade etti. Yurtdışı planları hakkında da bilgi veren Güral, “ABD’de yatırım düşünüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde bizim işimizi yapan çok şirket var ama ABD’de bu alanda açık bulunuyor” diye konuştu.

Getir.com ve BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur, 15 Temmuz’a kadar biri Asyalı, biri Hollandalı ve biri Amerikalı üç fonla görüştüklerini, ancak işlem yapılamadığını aktardı. Salur, “Görüşmeler neticelendirilemedi ama bu yıl referandumdan sonra tekrar bakacağız. Yurtdışı planlarına da karar vereceğiz” dedi.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2300,08 0,96%
  • ALTIN ONS 2213,79 0,86%
  • BIST 100 9058,2 2,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,238 -0,059%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35572 -0,07223%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,605 0,2995%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3161 0,1339%
  • EURO/DOLAR 1,0802 -0,2194%
  • EURO/TURK LIRASI 34,908 -0,0943%
  • STERLIN/DOLAR 1,26374 0,05027%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL