Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yıldız’ın Kümaş’ına talip çıktı

14 Ocak 2020
Yıldız’ın Kümaş’ına talip çıktı

Yıldız Holding'in yüzde 51 hissesine sahip olduğu Kümaş Manyezit'e yerli bir talip çıktı. Yurtdışında yaptığı satın almalarla adını duyuran Yıldırım Şirketler Grubu da Kümaş'a teklif verdi. Yıldırım'ın Kümaş için 400 milyon dolarlık teklif sunduğu bilgisi geldi.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Gözde Girişim'e bağlı olan ve bir süredir satış masasında olan Kümaş Manyezit'e yerli bir talip çıktı. Bir süre önce Yıldız Holding, Avusturyalı RHI Magnesita ile bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzaladığını duyurmuştu.





Geçen yıl başlayan görüşmelerde sona gelinirken, Kümaş'ın yüzde 51'lik hissesini elinde bulunduran Gözde Girişim, işlemin tamamlanmasının, nihai sözleşmeler üzerinde mutabakata varılması ve gerekli yasal izin süreçlerinin tamamlanmasına bağlı olduğunu açıklamıştı.





Aldığımız duyumlara göre Yıldırım Şirketler Grubu da Kümaş için teklif verdi. Yıldırım'ın bu satın alma için 400 milyon dolarlık bir teklif sunduğu bilgisine ulaştık. Kümaş'ın satışı gerçekleşir ve Rekabet Kurumu da buna onay verirse, Ortadoğu'nun en büyük manyezit üretim şirketi el değiştirmiş olacak.





50'DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
242 milyon dolarlık bir ciroya sahip olan Kümaş, Kütahya'da üç tesiste üretim yapıyor.





Türkiye'deki tüm demir-çelik üreticilerinin manyezit bazlı refrakter ve harç ihtiyacını karşılayabilen Kümaş, dünyanın en büyük 10 refrakter üreticisinden biri olarak, beş kıtada 50'den fazla ülkeye ihracat yapıyor.





Yıllık yaklaşık 1,2 milyon cevher işleme kapasitesine sahip olan şirketin ihracatı ise 115 milyon dolar. Kümaş, ürettiği sinter manyezit, fused manyezit, fused oksikrom ve kalsine manyezit türevi ürünleri endüstriyel hammadde olarak piyasaya sunuyor. Aynı zamanda, tuğla ve harç üretiyor.





SATIN ALMA LİDERİ
Dünyanın farklı noktalarından yaptığı satın almalarla dikkatleri üzerine çeken Yıldırım Şirketler Grubu, bu alanda Türkiye'nin lider isimlerinden biri.





Grup, 2008 yılından bugüne yurtdışında 2,5 milyar dolarlık şirket satın alması yaparken, bu şirketlerin geliştirilip iyileştirilmesi için de yaklaşık 1,5 milyar dolar harcadı.





Limancılık, madencilik, ferroalyaj, gübre ve finansal alanlarda faaliyetleri olan ve 2 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan holding, 2020'de yurtdışında elindeki portföyün kapasite artışına odaklanacak. Türkiye'de ise satın alma fırsatlarını değerlendirecek ve yenileme yatırımlarını sürdürecek.





YILDIZ HOLDİNG 2012 YILINDA ALMIŞTI
Kümaş Manyezit, 1972’de halka açık bir şirket olarak Eskişehir’de kuruldu. Remzi Gür’e ait Kobin Madencilik tarafından 2012 yılında TMSF’den 285 milyon dolar bedelle satın alınan Kümaş Madencilik’in yüzde 51 hissesini aynı yıl Yıldız Holding devraldı.





Gözde Girişim bünyesinde faaliyet gösteren Kümaş Manyezit, Yıldız Holding’in varlık satışına gitme kararı aldığı 2018 yılında satış masasına çıktı.





Şirketin Yıldız Holding’e devri sonrası 53 milyon dolarlık yatırım yapılarak üretim kapasitesinin iki kata yakın artırıldığı ve entegre iş modeline geçildiği açıklanmıştı.


0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL