Bist 100
9142,4
0,69%
Bist 100
Dolar/TL
32,3854
0,151%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0298
-0,1977%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0093%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,07
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Holdingler girişimciliği gençlere emanet etti

25 Aralık 2018
Holdingler girişimciliği gençlere emanet etti
Start up veya belli bir yolu almış girişimlere bünyelerindeki girişim sermayesi şirketleriyle yatırım yapan holdingler, bu işi genç kuşağa emanet ediyor. Holdingler, gençlerin kaptanlığı altında özellikle faaliyet gösterdikleri alanlara yönelik girişimlere kaynak ayırıyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Günümüzde ekonominin baş aktörü olarak öne çıkmaya başlayan girişimciler bir süredir dev grupların da yakın markajında. Yeni girişimlere bünyelerinde kurdukları girişim sermayesi şirketleri aracılığıyla kaynak ayıran, mentorluk yapan ve işin geliştirilmesi için elinden gelen desteği sunan holdingler, bu işi genç kuşağa emanet ediyor.

Dedelerinden aldıkları girişimci ruhla hareket eden ailenin üçüncü kuşak veliahtları, bir yandan yeni iş fikirlerini holdingin bünyesindeki girişim sermayesi şirketiyle desteklerken bir yandan da grubun geleceğini inşa ediyor.



HANGİ HOLDİNGLER VAR?
Geleceği buradan çıkacak iş fikirleriyle inşa etmeye çalışan Zorlu, Tekfen ve Eczacıbaşı, girişim sermayesi şirketinin yönetimini genç kuşağa emanet eden holdingler arasında yer alıyor.

Zorlu'da Emre Zorlu öncülüğünde yeni girişimler desteklenirken, Tekfen'de Feyyaz Berker'in torunu Sinan Uzan, Eczacıbaşı'nda ise Emre Eczacıbaşı yeni iş fikirlerini yakalamaya çalışıyor.

Bu isimlere kısa bir süre önce Esas Holding de katıldı. Bu yıl Esas Ventures adıyla bir şirket kuran holding, bu işi ailenin üçüncü kuşağı Fethi Kamışlı'ya emanet etti.

Önümüzdeki yıl bu kervana Sabancı Holding de katılacak. Geleceğin Sabancısını inşa etmek üzere bu yıl dijitalleşmede önemli adımlar atan ve SabancıDx'i kuran holding, 2019'da girişim sermayesi şirketini de hayata geçirecek.

ESASLI GİRİŞ YAPTI
Bundan 18 yıl önce yeni bir girişim hikayesi olarak yola çıkan ve yatırım yaptığı işlerde başarıyı yakalayıp 7 milyar TL'lik bir ciroya imza atan Esas Holding, kısa bir süre önce girişim sermayesi şirketini de kurdu.

200 milyon TL'lik bir fonla yatırım avına çıkan Esas Ventures, kısa sürede 10'un üzerinde girişime destek verdi. Grup, özellikle e-spor, blockchain ve yapay zekâ alanlarıyla ilgileniyor.

Yeni şirkette kaptanlık görevini üstlenen Fethi Kamışlı, start up kültürünün sınırlarını genişletmek ve Türkiye ile dünya arasında bu alanda bir köprü görevi üstlenmek istediklerini söylüyor.

Kamışlı, yatırım kriterlerini ise şöyle özetliyor: "Fikir aşamasında hiçbir girişime yatırım yapmıyoruz. En azından altı aylık bir satış geçmişi olması gerekiyor. Girişimin bir noktaya kadar gelmiş olması şart. Biz de bu ateşin üzerine benzin döküp nasıl daha da büyütebiliriz diye bakıyoruz."

İNOVATİF GİRİŞİMLERE YATIRIM
Girişimciliği desteklemek ve yeni iş fikirlerini gruba kazandırmak üzere 2015 yılında Vestel Ventures şirketini kuran Zorlu Holding, bu işi ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Emre Zorlu'nun yönetiminde sürdürüyor.

Üç yılda 3 bin 500'e yakın girişimciyle temas kuran ve bugüne kadar 17 start up yatırımına imza atan şirketin yatırımdaki odak noktası ise iş fikirlerinin holdingin bulunduğu sektörlere paralel ve tamamlayıcı olması.

Zorlu Holding ve Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, yatırımda projelerin kısa vadeli oluşturacakları maddi değere değil, bugün ve yarın ortaya çıkarabilecekleri inovasyon potansiyeline odaklandıklarını söylüyor.

Zorlu, bu konuda şunları söylüyor: "Değerlendirme aşaması ve sonraki safhalarda start up'ları olabildiğince iyi dinliyoruz. Gerçek ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. İhtiyacı satış mı, pazarlama mı, üretim mi, AR-GE desteği mi? Ona göre Zorlu Grubu'nun olanaklarını maksimum düzeyde kendilerine sunuyoruz. Gerçekten etkili bir mentorluk sistemimiz var.

MEHMET GÖÇMEN
SABANCI HOLDİNG CEO'SU
“GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETİ KURACAĞIZ"
"Girişim sermayesi şirketi gündemimizdeki bir konu ve bunu önemsiyoruz. Her ne kadar üniversitemizde buna benzer bir yapı olsa da bu yapıyı geliştirmek üzere çalışıyoruz. Dışa açık bir yapı olarak konumlandırma girişimimiz var. Bunu yakın zamanda gerçekleştireceğiz.

2019 yılında açabiliriz. Bu girişimi Yeni Neslin Sabancı'sına nasıl adapte edeceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Şu an çok üniversite odaklı bir yapıda ilerliyoruz. Bu süreci iş odaklı hale nasıl getireceğimize bakacağız. Kurulacak şirketin fon büyüklüğü ise sonraki aşamada ortaya çıkacak bir konu. Bizim gibi gruplarda fon yaratmak bir kısıt değil. Yeter ki ne yaptığımızı bilelim ve inanalım."

"BEŞ YILDA 50 MİLYON DOLAR"
Tekfen Holding, kurduğu Tekfen Ventures şirketiyle yeni fikirlere destek sunuyor. Tekfen Ventures'in önümüzdeki beş yılda girişim projeleri için ayırdığı kaynak 50 milyon dolar.

Şirketin başında holdingin kurucularından Feyyaz Berker'in torunu Sinan Uzan bulunuyor. Ana çalışma alanları olan tarım ve inşaat sektörlerindeki yenilikçi girişimlere destek olmayı hedeflediklerini söyleyen Tekfen Ventures Başkanı Sinan Uzan, şu ana kadar altı girişime yatırım yaptıklarını kaydediyor.

Genellikle 1-3 milyon dolar düzeyinde yatırımlar yaptıklarını belirten Uzan, "Belli bir mesafe almış yani emekleyen değil 'garajdan çıkışın' ilk dönemlerindeki şirketleri yakın markaja alıyoruz. Bu süreçte şirketin iş modelini, pazardaki konumunu ve gelecek planlarını yakından inceleyerek bir değerlendirme yapıyoruz" diyor.

YENİ GİRİŞ YAPTI
Bu yıl kurumsal inovasyon ve girişimcilik programı başlatan Eczacıbaşı Holding ise girişim ekosistemini desteklemeye grubun üçüncü kuşak temsilcisi Emre Eczacıbaşı liderliğinde başladı. Eczacıbaşı, odaklandığı sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerle işbirlikleri kurmayı amaçlıyor.

Programın başındaki Emre Eczacıbaşı, yeni girişimleri destekleyerek girişimcilik ekosistemini güçlendirirken gruba da değer katacak iş modellerine ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

CEM SOYSAL
KOÇ HOLDİNG İNVENTRAM GENEL MÜDÜRÜ
“YEDİ GİRİŞİME YATIRIM YAPTIK"
"İnventram, 2010'da Koç Topluluğu'nun teknoloji yatırım şirketi olarak kuruldu. İki yıl önce ise Japon Mitsui, İnventram'ın yüzde 30 ortağı oldu. Bugüne kadar 6 bin 700'den fazla proje başvurusu aldık. Yedi şirket yatırımı, 42 patent yatırımı, dokuz teknoloji ticarileştirme ve 40 Preferred Partners iş ortaklığı gerçekleştirdik.

Savunma sanayi teknolojileri, elektronik ve dayanıklı tüketim, otomotiv teknolojileri, yapay zeka, robotik teknolojileri, nesnelerin interneti ve sensörler, büyük veri ve bulut sistemleri, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yüksek teknoloji ve mühendislik içeren projeleri hayata geçiriyoruz. Sadece bu alanlarla sınırlı değiliz. İnovasyonun olduğu her yerde varız."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2325,07 0,14%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9142,4 0,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,234 -0,094%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35372 -0,02289%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3854 0,151%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0093%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0298 -0,1977%
  • STERLIN/DOLAR 1,26363 0,1018%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL