Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,4797
0,4425%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1408
0,1185%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0788
-0,025%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2331,84
0,43%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Zor zamanda önemli yatırım kararı

08 Nisan 2020 | 13:55
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 14:41
Zor zamanda önemli yatırım kararı
Ekonomide üretime dönük yatırım gerektiğini söyleyen Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, yatırım için ileriyi görebilmek gerektiğini aktarıyor. Bugün iş dünyasının güvenli pencereden bakamadığını dile getiren Yırcalı, "Fakat biz holding olarak zor zamanlarda önemli kararlar alarak çalışmayı seviyoruz" diyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Yırcalı grup olarak bu yıl 400 milyon TL'lik yatırıma başladıklarını söylüyor. Balıkesir'in ekonomik, siyasi ve sosyal yaşamına öncülük eden ve uzun yıllar kentin gelir vergisi rekortmenliğini kimseye bırakmayan Yırcalı ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Rona Yırcalı, dedelerinden aldığı bu mirasa çocukları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile sahip çıkıyor.

Robert Kolej'inde okuyan ve ardından Amerika'da işletme eğitimi alan Rona Yırcalı ailesinin işlerine 1972 yılında dahil olur.

O dönem iş dünyasına getirilen gelir vergisi ardından 80'li yıllarda gelen KDV ile kayıtlı ekonomiye geçiş günlerinden bugüne uzanan dijital dönüşüm sürecine adapte olmaya çalışan grubun kaptanı olan Rona Yırcalı, iş hayatında birebir tanıklık ettiği dönüşümün bugün e-Fatura ile sürdüğünü söylüyor.

Bugün enerji, yem, sentetik tekstil alanlarında yatırımları olan Yırcalı Holding'in enerji alt yapı ve müteahhitliğinde iddialı yatırımları olduğunu kaydeden Rona Yırcalı, enerji sektöründe yenilenebilir alandaki üretiminin yanı sıra güç ve dağıtım trafosu üretiminde Türkiye'deki ilk üç şirketten biri olduklarını aktarıyor.

Balıkesir'de 46 bin MVA'lık yıllık üretim kapasitesine sahip iki tesiste en büyük test laboratuvarına da sahip olduklarını aktaran Rona Yırcalı, üretime dönük yatırımlarını sürdüreceklerini kaydediyor.

Türkiye'nin üretim ve yatırıma yönelik girişimlerini artırmak durumunda olduğunu söyleyen Rona Yırcalı, 2,1 milyar TL cirolu grubun Balıkesir'deki iki tesisinde yapacağı 400 milyon TL'lik yeni yatırımla üretim kapasitesini artıracağını aktarıyor.

Yatırım yapabilmek için ileriyi görmek gerektiğini söyleyen Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, önümüzdeki döneme dair beklentilerini ve yatırım planlarını anlattı...

EMNİYETLİ PENCEREDEN BAKAMIYORUZ

2019 yılı istediğimiz gibi geçmedi. 2020'ye oldukça düşük faizle girdik ve daha da düşeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun beklenenden yüksek olması ve işsizliğin devam etmesi gibi bir sıkıntı var. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs gerçeği var. Bugün insanların ileriye dönük güven içinde olma duygusu ise tam istenen noktada değil. Yatırım yapanların da bir bekleme içinde olduğunu biliyoruz. Evet işsizliğe tek çözüm yatırımdır. Ama insanların yatırım yapabilmeleri için ileriyi görebilmeleri gerekiyor.

Bugün emniyetli pencereden bakamıyoruz. Biz holding olarak zor zamanlarda önemli kararlar alarak çalışmayı seviyoruz. 2019 yılında bildiğiniz gibi bütün bu krizin içinde yem fabrikası açtık. Bu yem sektörü üretici, bayiler, süt, et işiyle direk ilgili bir yatırımdır. Bu yıl da yine yeni yatırım kararı aldık. Best Transformatör'ü büyütüyoruz.

400 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Balıkesir'de yer alan iki tesisimizde ek yatırımlar yaparak üretim kapasitemizi artırıp modernize edeceğiz. Bu yeni yatırımla 300 kişilik teknik eleman istihdam edeceğiz. Hatta şimdi ilk etapta 75 kişilik bir işe alım için konuştuk. Bu yatırımın bütçesi yaklaşık 400 milyon TL olacak.

Biz büyük güç transformatörleri üretiyoruz. Dağıtım trafoları, kuru trafolar ise daha çok üretilen ürünler. Bizim ürettiğimiz dev güç transformatörleri ise çok iddialı. Sektördeki üç şirketten biriyiz ve test laboratuvarımız Türkiye'nin en büyüğü. Bugün şirketimiz 900 milyon TL ihracat geliri olan, alanının en büyük üç şirketinden biri. Bölgedeki en büyük AR-GE merkezine sahibiz ve şu an iki patentimiz var.

Altı tane de patent müracaatımız var. Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş pazarlardan Uzakdoğu'ya kadar ihracat yapıyoruz. Bu yıl Avustralya'ya da girişimimiz olacak. Çin malı kalitesizliğinden yılmışlar ve başka pazarlara gitmek istiyorlar. Afrika ve Hindistan'a da ihracat yapıyoruz.

Elektrik alt yapısı yapan bir müteahhitlik şirketi olarak sekiz ülkede de çalışmalarımız var. Gürcistan, Kuzey ve Irak Cezayir, Sudan, Fas, Katar, Ukrayna'da yer alıyoruz. Trafoların konduğu, dağıtım merkezi olacak enerji merkezi kuruyoruz. Biz enerji müteahhitliğinde uzmanlaştık. Dolayısıyla hem bu alanda hem de üretime yatırımlarımız sürecek.

YENİLENEBİLİRDE DE YATIRIM KARARI

Bildiğiniz gibi yenilenebilir enerji sektöründe özellikle rüzgâr alanında yatırımlarımız var. Akhisar'da 50 megavatlık bir santralimiz çalışıyor. Bununla birlikte daha evvel lisansını aldığımız fakat yatırıma geçmediğimiz Hatay'da da girişimlerimizi başlattık. Bu yıl üretime geçiyoruz. Rüzgâr alanında devlet desteği almak istiyorsanız bildiğiniz gibi lisans sahiplerinin yatırımlarını bu yıl tamamlamış olması gerekiyor.

Dolayısıyla devlet desteği almak isteyen ve lisans sahibi şirketler yatırımlarını bu yıl tamamlayacaktır. Biz de bu çerçevede Hatay'ı devreye almak istiyoruz. Hatay'da Karlıtepe'de yatırımı devreye alıyoruz. Yaklaşık 30 megavatlık bir yatırım bu. Kendi lisansımız ve iyi yerlerden biri. Bu yatırımda rüzgarın çok değil, devamlı olması önemli. Bir de üzerinde çalıştığımız ve ölçümlemeleri başlayan Antalya santralimiz var. Fakat o bu yıla yetişmez.

E-FATURA YAYGINLAŞACAK

Son 40 yıllık süreçte iş dünyası çok önemli değişim ve dönüşüm sürecinden geçti. Türkiye ekonomisinin liberalleştiği 80'li yıllarda Turgut Özal döneminde Katma Değer Vergisi çıkana kadar fiş kullanılmıyordu. Fatura vardı fakat büyük alışverişlerde alınırdı. Kimse almazdı faturayı. Düşünün yazar kasa yoktu. O nedenle ekonomide kaçak çoktu. Sonra yazar kasa geldi ve fiş mecburi oldu. Fiş kullanılması için vergi iadesi geldi.

Herkes fişleri bir zarfa koyar ve maliyeye verir, devletten iade alırdı. Herkes fiş almaya başladı. Sonra yıllar içinde vergi iadelerini düşürüp sıfırladılar. Cazibesi kalmayınca insanlar fişin peşine düşmedi. Vergi de yüzde 8 ile başladı yüzde 18'e çıktı. Bugün KDV'siz satış olmuyor artık. O dönem KDV ve fiş meselesi çıktığında bu kadar yaygınlaşması beklenmezdi. Bugün ise e-Fatura devrede. Henüz yaygın değil ama önümüzdeki süreçte hızla gelişecek.
Etiketler
Holdingler
0

  • ALTIN GRAM - TL 2331,84 0,43%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,456 0,053%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35385 -0,01329%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4797 0,4425%
  • EURO/DOLAR 1,0788 -0,025%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1408 0,1185%
  • STERLIN/DOLAR 1,26213 -0,01703%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL