Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3439
0,22%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9416
0,002%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0803
-0,212%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2304,58
1,16%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Halka arz zamanı

18 Şubat 2018
Halka arz zamanı
Borsa İstanbul (BİST), 2017'de yüzde 48 getiri elde etti. Gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) sermaye akışının başlamasının değerlemeleri cazip hale getirmesiyle kaynak arayışındaki kurumlar ile hissedarlar halka arzı alternatif olarak değerlendirmeye aldı. 2017'de sadece üç halka arz olmuşken, bu yılın ilk 1,5 ayında dört halka arz gerçekleşti.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Ekonomist olarak halka arzlardaki görünümü analiz ettik, halka arzı beklenen şirketleri araştırdık. 2018'in ilk 1,5 ayında Safkar Ege, Trabzon Liman, EnerjiSA ve MLP Sağlık borsaya kote oldu.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.



Geçen hafta halka arz için talep toplayan Peker GYO'nun tahtası bu hafta açılacak. Yeni arzlarla borsaya en az 25 bin yeni yatırımcı girdi.

Yılın kalanında halka arz için 17 şirketin ismi geçiyor. Halka arzlarla 2018'de 3,5 ila 5 milyar dolar kaynağın elde edileceği öngörülüyor.

2017'de rekor üstüne rekor kıran BİST-100 Endeksi, yılı yüzde 48 getiriyle kapattı. Yükseliş trendini 2018'in ilk ayında da devam ettiren endeks, 29 Ocak'ta 120.845'i gördü ve zirvesini yeniledi.

BİST'teki bu olumlu trend, hem hisse senetlerini destekledi hem de son yıllarda oldukça azalan halka arzlarda canlanmayı beraberinde getirdi. Son 1,5 ayda dört halka arz gerçekleşti, bir arz için de talep toplandı. Nisan, mayıs aylarından itibaren yıl sonu bilançoları üzerinden halka arz atağının devam etmesi bekleniyor.

Bazı şirketler KAP'a resmi olarak açıklama yaparken, bazı şirketlerin de hazırlık içinde olduğu haberleri piyasada dolaşıyor. Son yıllarda yaşanan durgunluğun ardından halka arzların yeniden canlanması ile yeni yatırımcılar da piyasaya kazandırıldı.

Bu yıl içinde yapılan arzlarda 25 bin yeni yatırımcının piyasaya girdiği ifade ediliyor. Bakiyeli hesap sayısının 1 milyon, aktif müşteri sayısının 300 bin civarında olduğu dikkate alındığında bu oran çok değilmiş gibi gözükse de piyasa uzmanları tarafından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

SERMAYE AKIŞLARI
Halka arzların yeniden toparlanma eğilimine bakıldığında, 2017'de 3 milyar TL'nin üzerinde piyasaya yabancı para girişi sağlandı. İniş-çıkışlar olsa da özellikle Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) oluşturduğu yaklaşık 250 milyar TL'lik kredi hacmi, ekonomik teşvikler ve küreselde artan risk iştahı piyasaları destekledi.

Ünlü & Co Araştırma Direktörü Dr. Vedat Mizrahi, 2017'de ibrenin yeniden Gelişmekte Olan Ülkelere (GOÜ) dönmesiyle halka arz piyasasında toparlanmanın başladığını söylüyor. Mizrahi, GOÜ'lere sermaye akışına 2017 Nisan'da referandumun tamamlanmasıyla politik belirsizliğin ortadan kalkması da eklenince, Türkiye sermaye piyasalarına portföy girişlerinin arttığı bilgisini veriyor.

"Portföy girişlerinin artması pay senedi piyasalarının performansını olumlu etkileyince BİST 110.000'leri aştı" diyen Miz-rahi'ye göre, söz konusu konjonktürde değerlemeler daha cazip hale geldi ve kaynak arayışında olan kurumlar ile hissedarlar halka arzı alternatif olarak değerlendirmeye aldı.

2018 REKOR YILI OLABİLİR
2017'de hisse senedi piyasasında Mistral GYO, Fonet Bilgi Teknolojileri ve Mavi Giyim'in halka arzıyla hareketlenme başladı. Söz konusu üç halka arzdan toplam 1 milyar 407 milyon TL fon toplandı. Piyasalar 2018'e ise Safkar Ege Soğutmacılık'ın ve Trabzon Liman'ın halka arzlarıyla girdi.

Şubat ayında EnerjiSA ve MLP Sağlık'ın halka arzı tamamlandı. Bu dört halka arzın büyüklüğü yaklaşık 3 milyar TL'ye ulaştı. Borsada işlem gören şirket sayısı 406'ya, borsadaki şirketlerin piyasa değeri toplamı ise yaklaşık 900 milyar TL'ye yükseldi. Ek olarak Peker GYO da 15-16 Şubat'ta 5,5 TL'den talep topladı.

Peker GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker'in verdiği bilgiye göre, bu halka arzdan hisse alıp 37 gün elinde tutanlar, 5,61 TL'den 45 gün içinde geri satış hakkına sahip olacak. Bu da mevduat faizinden daha iyi bir getiriye işaret ediyor. Halka arz ortak satışı şeklinde oldu.

17 ŞİRKET SIRADA
Bundan sonraki süreçte piyasalarda başlayan halka arz seferinin devam edeceği öngörülüyor. Bu yıl için ilk etapta 17 şirketin ismi olası halka arzlar arasında geçiyor. Önceki hafta ABD'de başlayan sert satış dalgası soru işareti oluştursa da, bu satış dalgası şu an için büyük bir risk olarak görülmüyor.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Erol Danış, Türkiye hisse senedi piyasasının 2018'de rekor miktarda halka arzla karşı karşıya olacağını kaydediyor. "Aselsan'ın potansiyel ikincil halka arzını da hesaba katarsak 2018'de elde edilmesi planlanan kaynak miktarı 5 milyar dolara yakın bir seviyeye yükselebilir" diyen Danış, bu miktarın şu ana kadar Türk sermaye piyasaları tarihinin en yüksek miktarı olduğunun da altını çiziyor. Erol Danış, 2018'de halka açılacak şirketlerin kalitesinin Türk hisse senedi piyasasının son dönemde gördüğü en iyi seviyelerden biri olacağı öngörüsünde de bulunuyor.

YATIRIMCI İLGİSİ NASIL?
Bu noktada, halka arzlara yatırımcı ilgisinin boyutu da merak ediliyor. 2018'de arz süreci tamamlanan dört şirketin borsada işlem görmesiyle piyasalara en az 25 bin yeni yatırımcının geldiği tahmin ediliyor. 2018'in ilk halka arzı olan Safkar Ege Soğutmacılık'ta 9 milyon adet hisseye 23,3 milyon adet talep geldi.

Trabzon Liman'ın sermayesinin yüzde 30'una karşılık gelen 97,7 milyon TL değerindeki payların halka arzı 614 milyon TL taleple karşılaştı. Trabzon Liman, sermayesinin yüzde 30'unu oluşturan paylarını 10 bin 19 yatırımcıya sattı. Bu yatırımcılardan 2 bin 249'u ilk defa borsa-dan pay aldı. Trabzon Liman, halka arz edilen hissenin altı katı oranında taleple karşılaştı.

Hisselerinin yüzde 20si halka açılan Ener-jiSA da güçlü yabancı ve yerli yatırımcı ilgisi gördü ve şirketin halka arzına talep arzın 4,8 katı oldu. Medical Park ve Liv Hospital'ı bünyesinde barındıran ve hisselerinin yüzde 35,01'inin halka arzını tamamlayan MLP Sağlık Hizmetleri (MLP Care) talep toplamada özellikle Singapur, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıta Avrupası'ndan büyük fonların ilgisiyle karşılaştı.

Halka arz edilen şirket paylarının yaklaşık yüzde 83,5'i yurtdışı kurumsal, yüzde 8,2'si yurtiçi kurumsal ve yüzde 8,2'si ise yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edildi. Şirketin arzında 30'u yurtdışı kurumsal yatırımcı olmak üzere toplam 5 bin 351 yatırımcıdan talep toplandı. Özellikle EnerjiSA ve MLP'de yeni yatırımcılar da borsaya giriş yaptı.

OLASI ETKİLER
Peki, yeni halka arzların sermaye piyasalarına ve borsaya nasıl etkileri olabilir? Yaşanan fon girişlerinin 2018'de endeks açısından 2017'ye göre nispeten güçlü duruşun devam etmesini desteklemesi ve talebin etkisiyle sermaye piyasalarına ve TL varlıklara ilgiyi artırması bekleniyor.

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakçay, piyasa değeri ve bilinirliği yüksek şirketlerin borsada işlem görmeye başlamasının ve başlayacak olmasının, orta-uzun vadede hem yatırımcı ilgi ve sayısının hem de borsa-daki derinliğin artmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiliyor. Ünlü & Co'dan Vedat Mizrahi, "Beklenen halka arzların gerçekleşmesi halinde şirketler banka kredisine göre daha düşük maliyetli alternatif bir fonlama olanağına kavuşmuş olacak" diyor.

Mizrahi, tüm bu gelişmelerin sermaye piyasalarının gelişmesine, derinleşmesine ve tabana yayılmasına önemli katkılar sağlayacağını öngörüyor. Yılbaşından bugüne kadar gerçekleşen halka arzlarda yatırımcıların yoğun ilgisini gözlemlediklerini söyleyen Vedat Mizrahi, bu halka arzlara toplam büyüklüğünün dört katı talep gelmesinin de geleceğe ilişkin olumlu beklentileri güçlendirdiğini ifade ediyor. Mizrahi, 2018'de yaklaşık 3,5 milyar dolar civarında halka arz büyüklüğü elde edilebileceği tahmininde bulunuyor.

YABANCI ÇIKIŞI OLUR MU?
Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Yeni halka arzların diğer hisse senetlerinden çıkışa neden olması, değerlendirilmesi gereken olasılıklardan biri. BİST-100'deki mevcut yabancı sahiplik oranı tarihi zirve olan yüzde 65'lerde seyrediyor. Bu durum göz önüne alındığında, performansı iyi olan ve değerlemesi artık yüksek seviyelere gelmiş likit endeks hisse senetlerinden yabancı çıkışı yaşanabileceği belirtiliyor.

Yatırım Finansman'dan Erol Danış da bu görüşü paylaşıyor. Danış, yeni halka arzlarla toplanacak toplam kaynak miktarının yabancı yatırımların en fazla paya sahip olduğu hisselerde satışlara neden olabileceğini söylüyor.

YENİ HALKA ARZLARDA DİKKAT EDİLECEK 3 NOKTA
1- Halka arzlardan hisse alırken tercih edilecek şirketin mali tabloları çok iyi incelenmeli.
2- Halk arz edilen şirketlerin halka arzla toplayacağı kaynağın şirketin içine girip girmeyeceğine, temettü verim oranlarına ve benzer şirketlere göre halka arz çıkış çarpanlarına dikkat edilmeli.
3- Güçlü finansallarıyla sektöründe öncü olan, ciro, faaliyet kârı ve net kârı istikrarlı görünüm sergileyen, döviz pozisyonu güçlü, beklentileri kuvvetli şirket hisseleri tercih edilmeli.

SANAYİ HİSSELERİNE DİKKAT!
Borsaya yeni girmiş ve girecek şirketlerin mevcut hisselere nasıl bir yansıması olacağı da halka arzların etkileriyle ilgili üzerinde durulan bir diğer nokta. Bu konuda Yapı Kredi Yatırım araştırma ekibi, şu değerlendirmede bulunuyor: "Son ortak satışları ve girişim sermayelerinin hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle başarılı çıkışları, 2018'de bu işlem iştahının devamını hatta Aselsan'da olduğu gibi ikincil halka arzları gündeme getirebilir. Ancak yoğun halka arz takvimi baskı oluşturabilir.

Olası halka arzlar, mevcut durumda benzer sektörlerde faaliyet gösteren veya ortaklık ilişkisi bulunan halka açık şirket hisseleri (Sabancı Holding-EnerjiSA) üzerinde risk unsuru olabilir."

Gedik Yatırım'dan Ceren Bakçay ise sanayi hisselerine değiniyor. Bakçay, "Halka arzı planlanan şirketlerin sanayi sektöründe faaliyet göstermesi nedeniyle, yüksek miktarlı halka arzların yapılacağı dönemlerde sanayi sektörü hisseleri üzerinde kısa süreli de olsa aşağı yönlü baskı görülebilir" diyor.

HALKA ARZI BEKLENEN ŞİRKETLER
AKSA DOĞALGAZ
• Kazancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Aksa Doğalgaz, 26 Aralık 2017'deki açıklamasında, 2018'de halka arz konusuna yoğunlaşacağını ve halka arz edilmek üzere hazırlandığını açıkladı. Şirketin yüzde 30'unu oluşturan hisselerin satış tarihinin belirlenmesinde sektördeki diğer halka arzlar ve sermaye piyasalarındaki gelişmeler rol oynayacak.

• 2017 yılı itibarıyla sektörde 15'inci yılını dolduran Aksa Doğalgaz, 2017'de tamamladığı 3 bin 600 km hatla 42 yeni ilçeye daha gaz arzı sağladı. Böylece abone sayısını 2,5 milyonun üzerine taşıdı. Toplamda 27 şehir, 165 ilçe ve beldede faaliyet gösteren şirketin şebeke büyüklüğü 24 bin km'yi aştı.

• Aksa Doğalgaz, iki yıl içinde 94 ilçeyi daha dağıtım ağına dâhil etmeyi planlıyor. Dört yıl içinde her yıl 4 bin km'nin üzerinde yeni yatırım yaparak 2021 yılı sonunda şebeke uzunluğunu 42 bin km'ye, abone sayısını 3,7 milyona, dağıttığı gaz miktarını 10,8 milyar m3'e ulaştırmayı hedefliyor. •Doğrudan 2 bin 73, dolaylı 20 bin kişiye istihdam sağlayan şirket, 2017'de yüzde 30 istihdam artışı elde etti. 2018'de ise yüzde 35 istihdam artışı gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

BAŞKENT DOĞALGAZ
• 2007'de kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO, 2013'teki enerji ihalesinde 1 milyar 162 milyon dolar karşılığında Torunlar Enerji'nin bünyesine girdi. Türkiye'nin ilk altyapı GYO'su unvanını da taşıyan şirket, Ankara'nın doğalgaz dağıtımının yüzde 99'unu gerçekleştiriyor.

• 2017 Eylül'de halka arz için SPK'ya başvuran Başkent Doğalgaz, sektöründeki ilk halk arzı gerçekleştirerek kurumsal yönetim adımlarını sağlamlaştırmayı hedefliyor. Ödenmiş sermayesi 700 milyon TL olan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 25 payına denk gelen 175 milyon TL nominal değerli hissesinin halka arzı planlanıyor. Ek satış opsiyonuyla halka arzın nominal değeri 201 milyon TL'ye, oranı yüzde 28,75'e çıkabilecek. Halka arzdan sonra Torunlar Enerji'nin şirketteki payı yüzde 71,25 olacak.

• 2016'da 2,5 milyar TL ciro elde eden Başkent Doğalgaz'ın 1,7 milyon aktif müşterisi var. Şirket, 11 bin 594 km şebeke uzunluğuna sahip. Ankara'nın şehirleşme potansiyeline bağlı olarak yıllık 3,6 milyar standart metreküp (Sm3) gaz dağıtım hacmiyle, her yıl 70 bin yeni aboneye hizmet sunuyor. 2020'ye kadar 2 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor.

BEYMEN MAĞAZACILIK
• Boyner Perakende, yüzde 100 payına sahip olduğu Beymen Mağazacılık'ın halka arzına ilişkin KAP'a ilk açıklamayı 20 Aralık 2017'de yaptı. Şirket, finansal yapısının güçlendirilmesi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeye destek olacak bilanço yapısının kurulması amacıyla bağlı ortaklığı Beymen Mağazacılık'ın 156 milyon 225 bin TL olan mevcut sermayesinin yüzde 49'unu aşmayacak kısmının halka arz edilmesi için piyasa koşulları çerçevesinde çalışmalara başlanmasına karar verdi.

• Boyner Perakende, KAP'a ikinci açıklamasını 28 Aralık 2017'de gerçekleştirdi. Şirket, Beymen Mağazacılık paylarının halka arz edilmesi işlemlerine yönelik olarak SPK'ya başvurduğunu duyurdu. Halka arzın Mayıs 2018'de olması bekleniyor.

• 2015'te cirosu 934 milyon TL, FVAÖK'ü 139 milyon TL, net kârı 57 milyon TL olan şirket, 2016'da cirosunu 1 milyar 26 milyon TL'ye, FVAÖK'ü 154 milyon TL'ye, net kârını 60 milyon TL'ye çıkardı. 2017'de 1 milyar 294 milyon TL ciro, 205 milyon TL FVAÖK, 118 milyon TL net kâr elde etti. Beymen'in 2017 itibarıyla bayileri dahil 85 mağazası bulunuyor.

MEMORIAL SAĞLIK GRUBU
• Sektörde oluşabilecek büyüme fırsatlarından yararlanmak amacıyla halka arz planlayan ve hazırlıklara başlayan Memorial Sağlık Grubu, halka arz izahnamesini 2017 Aralık'ta yayınladı. Çıkarılmış sermayenin 60 milyon TL'den 90 milyon TL'ye yükseltilmesiyle artırılacak 30 milyon TL nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyor. Halka arz edilen nominal payların halka arz sonrası çıkarılmış sermayeye oranı yüzde 33,33 olacak.

• Halka arz gelirinin yüzde 90'ı mevcut finansal borçların kapatılmasında, kalan kısmı genel şirket harcamalarında kullanılacak. İzahnamede yayınlanan bilgilere göre, şirketin 2017 dokuz ayda net zararı 46,3 milyon TL. Aynı dönemde vergi öncesi zarar 63,8 milyon TL oldu.

• Henüz netleşmeyen halka arza ilişkin tarih, şirketin planları, pazarın durumu, makroekonomik koşullar gibi birçok kriterin değerlendirilmesine bağlı olarak belirlenecek.

• Memorial Sağlık Grubu, yurtiçinde 10 hastane, iki tıp merkezi, bir wellness merkezi ve 6 bin çalışanla hizmet veriyor. Grup, JCI Akreditasyon Kalite Belgesi'ni alan Türkiye'nin ilk hastanesi olma özelliğini de taşıyor.

PENTA TEKNOLOJİ
Gözde Girişim, iştiraki olan Penta Teknoloji'nin halka arzına ilişkin ilk bilgilendirmeyi 26 Aralık 2017'de KAP'a yaptı. Gözde Girişim, yüzde 54,30 oranında sermaye payıyla hissedarı olduğu, bilgi ve iletişim teknolojisi ekipmanlarının toptan ticareti işlerini yapan Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret'in paylarının Borsa İstanbul'da halka arzını planlandığını duyurdu.

• Gözde Girişim, uluslararası piyasalarda söz konusu işlemi koordine etmek ve çeşitli konularda danışmanlık yapmak üzere WOOD & Company Financial Services'in (WOOD&CO) global koordinatör olarak yetkilendirilmesine karar verdi.

• Penta Teknoloji, 2010'da IT dağıtım sektörünün oyuncularından Mersa Sistem ile stratejik ortaklık yaparak Yıldız Holding bünyesine katıldı. 2012 sonunda Mersa Sistem ile Penta Teknoloji adı altında birleşti.

• 40'tan fazla küresel markanın Türkiye dağıtıcılığını yapan Penta Teknoloji, katma değerli dağıtıcı olma yönündeki yatırımlarıyla öne çıkıyor. Şirket, hizmetleriyle 6 binin üzerinde aktif kanal oyuncusuna uçtan uca çözümler sunuyor.

ŞOK MARKETLER
• Gözde Girişim, iştiraki olan Şok Marketler'in halka arzıyla ilgili olarak 5 Aralık 2017'de KAP'a açıklamada bulundu. Şirket, yüzde 39 sermaye payıyla hissedarı olduğu Şok Marketler Ticaret'in paylarının muhtemel halka arzına ilişkin çalışmalar yaptığını belirtti. Gözde Girişim, uluslararası piyasalarda İstanbul ve/veya Londra'da söz konusu halka arzı koordine etmek ve çeşitli konularda danışmanlık hizmeti vermek üzere Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan ve Credit Suisse'in global koordinatörler olarak yetkilendirildiğini açıkladı.

• Şirket, bu konuyla ilgili olarak 7 Aralık 2017'de KAP'a bir açıklama daha yaptı. Bu açıklamada, muhtemel halka arza ilişkin çalışmalar kapsamında, uluslararası piyasalarda İstanbul ve/veya Londra'da halka arzda bookrunner olarak Ünlü&Co ve Citi'nin yetkilendirileceği bilgisini verdi.

• Konuyla ilgili son açıklama 25 Ocak'ta geldi. Gözde Girişim, Şok Marketler'in halka arzında daha önce bookrunner olarak ataması yapılan Ünlü&Co'yu 25 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere dördüncü global koordinatör olarak yetkilendirdi.

• 1995'te kurulan Şok Marketler, 2011 Ağustos'ta Gözde Girişim liderliğindeki konsorsiyumca satın alındı. Satışla konseptini yenileyen Şok'un 81 şehirde 5 bini aşkın mağazası var. Halka arzın Mayıs 2018'de olması bekleniyor.

MERT ERDOGMUŞ AK YATIRIM GENEL MUDURU
"HALKA ARZLAR İÇİN UYGUN ORTAM OLUŞTU"
DALGALI ENDEKS: 2013 Mayıs'ta 90.000'i aşarak rekor kıran BİST-100, aynı yılı 60.000'e dek gerileyerek kapattı. Sonraki üç yılda 60.000 ile 90.000 arasında dalgalı seyir izleyen endeks nedeniyle, piyasaların seyrine dair öngörülebilirliğin azaldığı ortamda halka arzlar da azaldı. Aynı dönemde dünya piyasalarında da benzer trend gözlemlendi.

CAZİP DEĞERLEME: BİST'te 2016'nın sonlarında başlayan ve 2017'de süren yükseliş trendi sırasında halka açılmayı ertelemiş pek çok şirket halka açılma hazırlığı yaptı. 2018'in başında halka arzlar peş peşe geldi. Şirketlerin halka açılma çalışmalarına başlamaları için değerlemelerin cazip olması, yatırımcılar için ise halka arzlarla mevcuttan daha iyi yatırım fırsatlarına ulaşabilmek önemli.

SES GETİRECEK: Ekonomideki büyüme beklentilerini de göz önüne alırsak, mevcut durumda halka arz için uygun ortam oluştu diyebiliriz. Şu anda SPK'ya başvuru aşamasında olan, 2018'de tamamlamayı hedeflediğimiz bazı halka arz projelerimiz mevcut. Ancak henüz onay aşamasında. Bu halka arzların Enerjisa ve MLP Sağlık halka arzları gibi piyasada ses getirecek projeler olduğunu söyleyebilirim.

YENİ ARZLAR OLABİLİR: Bir şirketin halka arzı sırasında kendisiyle aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin borsada işlem gören paylarında da hareket oluyor. Ayrıca bir şirketin halka arzından sonra kendisiyle aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin de halka açılmaya hazırlandığı veya hazırlıklarını hızlandırdığı görülüyor. Benzer sektörlerde yeni halka arzların gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.

HALKA ARZ İÇİN ADI GEÇEN 11 ŞİRKET
DEFACTO : 2017 Ekim'de DeFacto'da halka arz için çalışmaların yapıldığı bilgisi verildi. Mark Mobius'un yatırım şirketi Templeton Fonu'nun yüzde 8 payla ortaklığı olduğu şirketten Templeton'ın çıkışının halka arz yoluyla olabileceği gündeme geldi. Halka arzın Mayıs 2018'de olması bekleniyor. 2017'nin dokuz aylık dönemi itibarıyla 327'si yurtiçinde, 113'ü yurtdışında olmak üzere 440 mağazası olan ve 19 ülkede faaliyet gösteren DeFacto, 1,9 milyar TL ciroya ulaştı. Bu dönemde 239 milyon TL'lik yatırım yaptı. Şirket, 2012-2016 arasında yüzde 34 büyüdü.

D.REAM: Doğuş Holding'in bazı restoranlarını Doğuş Restaurant Entertainment and Management (D.ream) çatısından ayırma ve yeni bir birime taşıma üzerinde çalıştığı söyleniyor. Buna göre, D.ream çatısından yeni birime taşınması planlanan restoranlar arasında Zuma ve Nusr-Et de bulunuyor. Oluşturulan yeni iştirakin 2018'de dolar cinsi tahvil ihraç edebileceği, 2019'da da halka arz edilebileceği belirtiliyor.

PANA YATIRIM HOLDİNG: Yatırım yaptığı iş kolları arasında inşaat ve medya grubu olan Raci Şaşmaz, 55,4 milyon TL bedelle Denge Yatırım Holding'in yüzde 48,5'ini aldı. 20 Ekim 2017'de Pana Yatırım Holding sermaye piyasalarına girdi. Beş yılda yaklaşık 5 milyar TL'lik yatırım ve proje hedefledikleri bilgisini veren Raci Şaşmaz, medya alanında ilerleyen dönemde halka arz düşündüklerini söyledi. Ancak halka arz için tarih henüz belli değil.

PENTİ: ABD'li yatırım fonu Carlyle, 2012'de satın aldığı Penti'deki azınlık hisselerinden çıkmak için halka arz seçeneğini gündeme aldı. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Ekonomist'te yaptığı açıklamada, private equity şirketlerinin beş yıllık perspektifi olduğunu ancak Carlyle cephesinden bir satış için net karar çıkmadığını söyledi. Kariyo, halka arz için 2019'u işaret etti. 2018'i 1,2 milyar TL ciro ile ve yurtiçi ve yurtdışında 600 mağazayla kapatmayı hedefleyen Penti, 2022'ye kadar perakende tarafında 2,6 milyar TL ve üretimde 400 milyon TL ciroya ulaşarak 3 milyar TL'lik bir şirket olmayı planlıyor.

STANDARD PROFİL: Özel sermaye fonu yöneticisi Actera, 2013'te satın aldığı otomotiv sektörüne parça üreten Standard Profil'in halka arzı için JP Morgan'a yetki verdi.

TAB GIDA: İsmi halka arz olasılığı bulunan şirketler arasında gösterilen TAB Gıda'da, ABD'de halka arz planı öne çıktı. ABD'de halka açılmayı planladığını açıklayan TFI TAB Gıda, halka arz fiyatının hisse başına 9-11 dolar arasında olmasını öngörüyordu. ABD'deki halka arza Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan ve Rabo Securities aracılık ediyordu. Ancak TFI TAB Gıda, önceki hafta, ABD'de yapacağı yaklaşık 220 milyon dolar büyüklükteki halka arzı pay piyasalarında görülen aşırı oynaklık nedeniyle erteledi

FİLLİ BOYA, İGDAŞ, TÜRKSAT, VARAKA KÂĞIT, U.N. RO-RO: Bu beş şirketin isimleri 2018 ve sonrasında halka arz edilebilecek şirketler arasında geçiyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2304,58 1,16%
  • ALTIN ONS 2216,04 0,96%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,311 -0,011%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35319 -0,25908%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,575 0,267%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3439 0,22%
  • EURO/DOLAR 1,0803 -0,212%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9416 0,002%
  • STERLIN/DOLAR 1,2635 0,03127%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL