Bist 100
9087,98
0,09%
Bist 100
Dolar/TL
32,3719
0,1092%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9984
-0,2872%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0785
-0,0561%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,1
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Start Up'ın yıldızları

07 Ağustos 2016
Start Up'ın yıldızları
Türkiye'de start up dünyası son birkaç yılda hızlı bir ivme yakaladı. Bu konuda faaliyet yürüten bireysel yatırımcıların yanı sıra melek yatırım ağlarında da ciddi bir artış gözleniyor. Her geçen gün büyüyen start up ekosistemine sürekli yeni girişimler dahil oluyor. Bunlar arasında henüz 30 yaşına gelmeden kendi şirketini kuran pek çok start up girişimcisi var.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Ekonomist olarak 30 yaş altındaki girişimcilerin kurduğu 30 start up girişimin kuruluş öykülerini derledik. Bunların içinde buldumbuldum.com gibi epey yol almış girişimler yanında aldıkları yatırımlarla hızla gelişenler ve prototip aşamasında olup gelecek vaat edenler de bulunuyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
782
783 784Bugün dünya devi şirketlere bakıldığında pek çoğunun kurucusunun girişimlerini daha 30’lu yaşlara gelmeden hayata geçirdikleri görülüyor.

Örneğin bugün 79,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listelesinde yer alan Bill Gates, hukuk eğitimini yarıda bırakıp kendi şirketi Microsoft’u kurduğunda 20 yaşındaydı. Steve Jobs, Apple’ın temellerini 21 yaşındayken atmıştı. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Dell’in kurucusu Michael Dell, şirketini 18 yaşındayken kurmuştu.

Küçük bir lise öğrencisinin merak sonucu bilgisayarını söküp tanımak istemesiyle başlayan süreç onu bir dünya devi haline getirdi. Son yılların en önemli girişimcileri arasında gösterilen Facebook’un kurucusu Mark Elliot Zuckerberg, 20 yaşındayken kendi şirketinin sahibi olmuştu. Dünyanın en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelen Facebook yatırımcıların da ilgisini çekti ve Zuckerberg’in bugün sahip olduğu 48,2 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu.

785TÜRKİYE'DEN ÖRNEKLER
Türkiye’de de 30 yaşın altındayken ilk şirketlerini kuran başarılı girişimciler var. Bunların içinde ilk akla gelen ise Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın. Aydın, 24 yaşında kurduğu yemek sipariş platformunu 15 yıl sonra 589 milyon dolar değerleme ile Delivery Hero’ya sattı. Böylece Türkiye tarihinin en büyük internet satın alması gerçekleşti.

Türkiye’de en çok tercih edilen e-ticaret sitelerinden olan GittiGidiyor, 30 yaşına yaklaşan girişimciler Tolga Kabataş, Serkan Borançılı ve Burak Divanlıoğlu tarafından 2001 yılında hayata geçirildi. O dönemde Türkiye’de kişiler arası alışverişe imkân tanıyan güvenli bir alışveriş sitesi yoktu. Bu açığı iyi gören üç ortak, kredi kartı kullanımının dahi çok az olduğu bir dönemde insanları sıfır risk sistemiyle tanıştırarak e-ticarette güvenli alışveriş yapılabileceğini onlara anlattılar.

Israrlı yatırımlarının meyvesini de aldılar. 2006 yılından itibaren aralarına katılan yeni yatırımcılarla büyümeye devam ettiler. Büyük çıkışı gözler-den kaçmayan Gittigidiyor.com’u 2011’de ABD’li esin kaynakları eBay’e 217,5 milyon dolar gibi rekor bir paraya sattılar.

Bugün her ne kadar ‘girişimciliğin yaşı yoktur’ sesleri yükselse de, gittikçe büyüyen start up ekosistemi içinde şirketini 30 yaşına gelmeden kuran pek çok girişimcinin varlığı göze çarpıyor. Sizler için bu start up girişimcileri topladık.

ÜÇ TUR YATIRIM ÇEKTİ
BuldumBuldum.com, Türkiye’debulunmayan ilginç ürünleri müşterilerine sunan bir internet sitesi. Aynı zamanda buldumbuldum.com ismiyle Cevahir, Mall of İstanbul, Özdilek Park ve Espark alışveriş merkezlerinde şubeleri de bulunuyor. Farklı ürünleri dünyanın çeşitli yerlerinden getirerek sunan buldumbuldum.com’un bünyesinde 10 binin üzerinde ürün var. Siteyi 2006 yılında babasından aldığı 10 bin TL sermaye ile kuran Güçlü Gökozan, kazandığını şirketine yatırarak buldumbuldum.com’u büyüttü.

2013’te Aslanoba Capital’den 5 milyon TL’lik ilk, 2014’te de 5,5 milyon TL’lik ikinci yatırımını aldı. Geçen yıl ise Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Bedii Can Yücaoğlu ve Birol Yücel’den 60 milyon TL değerlemeyle üçüncü yatırımını çekti.

buldumbuldum.com’un yıllar içinde 2-3 kat büyüyerek bugünlere geldiğini söyleyen Güçlü Gökozan, önümüzdeki iki yıl içerisinde 100 milyon TL, beş yıl içerisinde de 300 milyon TL ciro rakamını geçerek Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olmayı hedeflediklerini vurguluyor. Gökozan, 2017 yılı itibariyle Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa pazarlarına da açılmayı planladıklarını da sözlerine ekliyor.

DEĞERLEMESİ 14 KAT ARTTI
Onedio, Türkiye’nin ilk ve tek sosyal içerik platformu. 2012 yılında Kaan Kayabalı öncülüğünde Demirhan Büyüközcü ve Türkü Eğinlioğlu tarafından kurulan onedio.com, insanların kolay üye olabileceği renkli bir sosyal paylaşım girişimi. Dört yıl içerisinde çok hızlı bir büyüme kaydeden Onedio, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden birisi oldu.

Kuruluş aşamasında bir melek yatırımcı grubundan 300 bin dolar, 2013'te Revo Capi-tal'den 600 bin dolar, 2015'te yine Revo Capital'den 1 milyon dolar ve EBRD'den de 3 milyon dolarlık yatırım çekti. Ciro olarak 2015'te yüzde 300 büyüyen şirketin değerlemesi de 2013'e göre 14 kat arttı.

Şirket şimdi yurtdışında da büyümek istiyor. Onedio Kurucu Ortağı Kaan Kabalı, “Onedio'nun halihazırda Rusça ve İngilizce versiyonları var. Bu yıl içerisinde açacağımız Arapça versiyon ile Rusya, Ortadoğu ve Afrika kıtasının İngilizce konuşulan bölgelerindeki en büyük dijital medya şirketi olmayı hedefliyoruz” diyor.

2 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
HotelRunner, otel ve acentelerin özgün ve etkin bir online varlığa sahip olmalarını sağlayan bulut tabanlı bir online satış yönetimi ve dijital pazarlama platformu. Arden Agopyan ve Ali Beklen tarafından 80 bin dolarlık öz sermaye ile kurulan Hotel Runner’in temelleri 2011’de atıldı.

KOSGEB'in AR-GE hibe programından 180 bin TL'ye yakın başlangıç desteği alan platform, 2012 yılında 212 Capital Partners’dan 500 bin dolar, 2013’te ise Aslanoba Capital ve 212 Capital Partners’dan toplam 1,5 milyon dolarlık yatırım çekti.

Aynı zamanda dört KOSGEB ve üç TÜBİTAK olmak üzere toplam yedi hibe fon desteği de aldıklarını söyleyen Arden Agopyan, “Bugün kayıtlı otel sayısı 22 bin 274’e ulaştı. 2016’da bu sayıyı 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda yabancı bir fondan üçüncü yatırımımızı almayı bekliyoruz” diyor. Avrupa ve Asya’da da birçok müşterisi ve iş ortakları bulunan HotelRunner, özellikle Asya’da büyümeyi planlıyor.

TEMİZLİK HİZMETİ SUNUYOR
Mutlubiev, evlere ve ofislere temizlik hizmeti sağlayan online bir platform. Girişimci Tayga Baltacıoğlu’nun Kasım 2014’te kurduğu Mutlubiev, bugün 10 binin üzerinde müşteriye ulaştı. Sahada 100’e yakın temizlik profesyoneli ve 15’in üzerinde temizlik firması ile çalışıyor.

Kuruluş aşamasında 150 bin TL’lik öz sermaye yatırımı yaptıklarını belirten Baltacıoğlu, şöyle devam ediyor: “Geçen yıl Galata Business Angels’tan (GBA) Umur Özal ve Fırat îşbecer tarafından 160 bin TL’lik yatırım aldık.Geçen ay ikinci yatırım turumuzda mevcut yatırımcılarımıza ek olarak Aydın Doğan Yalçındağ'ın da lead investor olarak katıldığı yatırım turunda 410 bin TL’lik yatırım aldık. Şirket değerimizi 5 milyon 410 bin TL noktasına getirdik.”

Mutlubiev’in geçen yılki cirosu 300 bin TL oldu. Bu yılki ciro hedefi ise 2 milyon 500 bin TL düzeyinde. Önümüzdeki 3-5 yıllık planda Mutlubiev’in çevre ülkelerde de hizmet vermeye başlayan bir yapı haline gelmesi planlanıyor.

HEDEFİNDE ABD VAR
Sinemia, sinemaseverlerin hayatını kolaylaştırmak ve sinema aşkını paylaşmak için kurulmuş özel bir sinema kulübü. Yarattığı üyelik modeliyle üyelerinin sinemaya daha sık ve düzenli gitmesini sağlıyor. Ayrıca düzenlediği ön gösterim, sanatçı sohbetleri ve özel organizasyonlarla üyelerine özel prestijli bir sosyal yaşam biçimi sunuyor.

Mayıs 2014’te kurulan Sinemia geçen yıl Aslanoba Capital’den tohum yatırımı aldı. Türkiye ve İngiltere’de faaliyet gösteren Sinemia’nın 2016’nın ikinci yarısından itibaren yurtdışı açılımlarını hızlandırmayı planladıklarını söyleyen Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, hedef pazarlarının ABD olduğunu belirtiyor.

Hızlıçeviri, profesyonellerin ve bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda çeviri hizmeti alabilecekleri online bir platform. 12 dilde yüksek kaliteli çeviri hizmeti sunan platform, dünyanın çeşitli ülkelerinden 500'ü aşkın çevirmen ekibiyle 7/24 hizmet veriyor.

Serkan Haşlak tarafından Kasım 2013’te kurulan hızlıçeviri.com, 2014 yılında GBA ve BIC Angels ortaklığında 320 bin TL’lik yatırım çekti. Bin 500 firmaya hizmet verdiklerini belirten Haşlak, yakında dört ülkeye yerel ortaklar ile açılma planları olduğunu belirtiyor. Haşlak, “Gelecek üç yılda Türkiye pazarını domine eden ve özellikle MENA ve Asya pazarlarında rekabetçi bir şirket konumuna gelmeyi hedefliyoruz. Sektörde bölgesel lider olmayı planlıyoruz” diyor.

ETKİNLİK GİRİŞİMİ ÇIKARDI
Etkinlik yapmak isteyen kurumsal firmalar ile bireylerin etkinlikte ihtiyacı olan otel, toplantı salonu, etkinlik mekanı ve destek firmalarını bulabileceği bir pazar yeri olan etkinlikcim.com, sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir girişim. Efe Kethüda, Sibel Neziroğlu ve Mete Erzincalı’nın 2015 yılında hayata geçirdiği etkinlikcim.com, Sina Afra, MelihÖdemiş, Bedii Can Yücaoğlu, Umur Özal ve Prof. Dr. Erhan Erkut’tan toplam 3,5 milyon TL değerleme ile melek yatırım aldı. Etkinlikcim.com Kurucu Ortağı Efe Kethüda, “Önceliğimiz Türkiye.

Daha sonra diğer ülke pazarlarına da açılmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor. oBilet, Türkiye’nin seçkin otobüs firmalarını tek bir platformda toplayan ‘online otobüs bileti’ gişesi. Nisan 2012’de Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından kurulan oBilet, geçen yıl EarlyBird VC ve Aslanoba Capital’den yatırım aldı. Yatırımın etkisiyle her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyümeyi sürdürdüklerini belirten Ali Yılmaz, “Yolculuk alanında diğer alanlara girmemiz de yolcularımız tarafından talep edilmekte. İlerleyen yıllarda bu sayıların artması ile birlikte otobüs ile birlikte başka ulaşım araçları için de hizmet vermeyi düşünebiliriz” diyor.

YENİ NESİL PLATFORM
Kolay İK, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmaların insan kaynakları ve personel yönetimi süreçlerini bulut tabanlı ve etkileşimli bir şekilde yönetmelerini sağlayan yeni nesil bir platform. Ekim 2015’te Efecan Erdur tarafından kurulan Kolay İK’ya zamanla Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı da ortak oldu. İlk yıl neredeyse hiç ücret ödeyen kullanıcısı olmayan Kolay İK, 2015 sonunda ise yaklaşık 500 firmaya ulaştı.

Bugün bin 500’den fazla kayıtlı firma ve 30 binden fazla kayıtlı çalışana ulaştıklarını söyleyen Erdur, “Yıl sonunda 5 bin firmaya ve 100 binden fazla çalışana ulaşma hedefimiz var. Tüm bu çözümlerin veri merkezi haline gelmek ve çok yönlü bir platform olarak hizmet sunmak nihai hedefimiz” diyor.

Kolay İK, ilk tur yatırımını 2015’in son çeyreğinde GBA üyelerinden oluşan ve Melih Ödemiş liderliğinde bir yatırımcı grubundan 2 milyon TL değerlemeyle aldı. İkinci turda ise GBA üyelerinin yanı sıra Trivago CEO’su İnsan Kaynakları ve Personel Yönetim Sistemi Rolf Schrömgens, YT Ventures, Williamsburg Capital LLC gibi yatırımcılardan toplamda 6 milyon TL’lik yatırım çekti.

100'DEN FAZLA MÜŞTERİ
Pisano, müşterilerin işletmelere ve işletmelerin de müşterilerine anında ulaşabilmeleri, ihtiyaç anında birbirle-riyle sürekli iletişim hâlinde kalabilmeleri hedefiyle 2014 yılında kurulan web tabanlı bir etkileşim platformu. Emir Bostan, Barış Michael Soylu, Mustafa Kemal Akıllıoğlu ve Özkan Aykut Demir’in ortak girişimi olarak kurulan Pi-sano, 12 farklı sektörden 100’den fazla müşteriye ulaştı. TRPE Venture Partners’tan 1-1,5 milyon dolarlık tohum yatırımı alan girişim, şu sıralar ikinci tur görüşmeleri içerisinde.

İkinci tur yatırımla ürünlerini daha yaygın kitlelerle buluşturmayı hedeflediklerini belirten Pisano Kurucu Ortağı Özkan Demir, Türkiye’de alanlarını geliştirirken yeni pazarlara da açılmayı planladıklarını söylüyor. Demir, “Hedef ülkelerimiz İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri. Kısa bir süre içerisinde faaliyetlerimize başlayacağız” diye konuşuyor.

YENİDEN SATIŞ SİTESİ
Gardrops.com yeniden satış ekonomisine yönelik bir girişim. Ertuğrul Özpolat tarafından yaklaşık bir yıl önce kurulan Gardrops, kullanılmayan kıyafetlerin ve aksesuarların satışına ve takas edilmesine aracılık ediyor. Sina Afra ve Hakan Baş’ın mentorları ve yatırımcıları olduğunu belirten Özpolat, Gardrops’a 500 bin TL’lik yatırım yaptıklarını belirtiyor.

Bu sayede bir yılda aylık 15 bin işlem adedine gelmeyi başardıklarını dile getiren Özpolat, “İkinci tur yatırımı da yine Sina Afra ve Hakan Baş’tan alıyoruz. Gardrops’u Türk kadınlarının en sevdiği platform haline getirmek istiyoruz. Bunu yaparken yardım kuruluşlarını da önemli ölçüde desteklemeyi hedefliyoruz” diye anlatıyor.

Twentify, sahadan bilgi toplaması ve operasyon gerçekleştirmesi gereken firmalara mobil işgücü sunan bir kitle kaynak platformu. 2014 yılında Tolga Bakkaloğlu, Çağlar Bozkurt ve İlker İnanç tarafından kurulan Twentify, sahadan bilgi toplaması gereken firmalar ile akıllı telefon kullanıcılarını bir araya getiriyor. Kurulduğu yıl TRPE Verture Partners’tan 1 milyon dolarlık yatırım çeken şirket, 2015 yılında Türkiye’de beş müşteri ve bin kullanıcıya sahipti.

Bugün ise yedi ülkede 100’den fazla müşteri ve 195 bin kullanıcıya hizmet veriyor. Türkiye’de operasyonlarının sürdüğünü belirten Çağlar Bozkurt, yakaladıkları başarıyı aktif oldukları Meksika, Kanada, Güney Afrika, Ukrayna, Tayland ve Nijerya’da da sürdüreceklerini söylüyor. İlker İnanç ise en kısa süre içerisinde dünyanın en büyük mobil işgücü platformu haline gelmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

GLOBAL VERSİYONU YAPILIYOR
Anlatsin.com, üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların sektör, şirket ve iş hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla Sargın Erdoğan, Eril Gün Ezerel ve Tuğberk Kılıç tarafından Ocak 2015’te kuruldu. Profesyonellerin yer aldıkları sektör, çalıştıkları şirket ve yaptıkları iş hakkında video röportajlar aracılığıyla üniversite öğrencileri ile yeni mezunlara bilgi verdikleri bu platformun bünyesinde bugün Unilever, Microsoft, Garanti Bankası, Vodafone ve Mercedes Benz’in de içinde olduğu 40 şirket bulunuyor.

Ayda 250 bin tekil ziyaretçi ve 100 bin video izlenmesine sahip olan anlatsin.com’un kurucuları şu sıralar sitenin global versiyonu olan Tellbo-ut.com üzerine çalışıyor. Geçen yıl 100bin TL ciroya ulaştıklarını söyleyen Eril Gün Ezerel, “Bu yılın ikinci çeyreğinde ise 350 bin TL’yi geçtik” diyor.

Üniversite ve meslek lisesi öğrencilerinin kariyer planlarında önemli bir yer tutan staj ve MT (yönetici yetiştirme) programlarına yer veren Sta-jim.net, stajyer arayan firmalarla staj arayan öğrencileri buluşturan sosyal bir ilan platformu. 2014 yılının sonlarında Eliz Yılmaz ve Emre Aykan tarafından kurulan stajim.net, bu yılın başında Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı’ndan 1,5 milyon TL değerleme üzerinden ilk yatırımını aldı.

Bir yılda hızlı bir büyüme gösteren siteye kayıtlı 50 bin kullanıcı var. 120’ye yakın şirketle çalıştıklarını belirten Eliz Yılmaz, Türkiye’de hedefledikleri büyümeyi yakaladıktan sonra Türk öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı başka bir ülkeye açılmayı da planladıklarını söylüyor.

VİDEOLU SÖZLÜK
Türkiye’de alışılmış sözlük formuyla micro video yapısını birleştiren Scorp, ‘videolu sözlük’ modelini sundu. İzzet Zakuto ve Sercan Işık isimli girişimciler tarafından 2015 yılında kurulan Scorp, sosyal medya üzerinden kullanıcılara, reklam modelleri üzerinden ise markalara hitap ediyor. Şirketlerini ABD’nin ardından Türkiye’de kurduklarını dile getiren İzzet Zakuto, Türkiye’de 3 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olduklarını söylüyor.

Zakuto, “İlk turda 250 bin dolar, ikinci turda 1 milyon dolar yatırım aldık. İlk günden beri Türkiye’den çıkan bir sosyal ağın global olmasını hedeflemiştik. Şu an Almanya’da faaliyet gösteriyoruz ve 100 bin kullanıcımız var. Bu yılki planlarımız ağırlıklı olarak global olma yönünde” diyor.

Bean, yıllardır bir lüks olarak tanıtılan ‘akıllı ev’ sistemleri üzerine ürünler gerçekleştiren bir şirket. Bean çatısı altında geliştirilen akıllı yaşam sistemi, yaşanan bütün alanlarda kullanılan fişe takılan bütün elektronik ürünleri, bir dakikadan az bir sürede kurulum sağlayan ürünlerle akıllı hale getiriyor.

Şirketi Mart 2015’te KOSGEB desteği ile kuran Fatih Yücekaya, bu yılın sonunda ürün satışlarını gerçekleştirmeyi planlıyor. 2017 sonunda 2 milyon TL ciro yapmayı hedefleyen Yücekaya, “İç pazarda çeşitli elektronik marketler ve inşaat firmaları ile anlaşarak satış yapacağız. Beş yıl içerisinde 100 bin ürün satışı hedefindeyiz. Türkiye’nin ardından AB ve ABD pazarına da ürünlerimizin girmesini planlıyoruz” diye konuşuyor.

KİŞİSEL GAZETE
Papiroom, yeni nesil bir sosyal paylaşım platformu. Kişiye kendi gazetesinin patronu olma fırsatını veren Pa-piroom’un kurucusu Umutcan Karaok, Ocak 2015’te açık beta sürümünü yayına soktuklarını söylüyor. Çok kısa sürede ciddi bir büyüme yakaladıklarını dile getiren Karaok, “Fikre dayalı bir platform kurduk. Geleceğin medya düzenini kurmaya çalışıyoruz. Şu an 30 binden fazla aktif kullanıcımız var. Aylık 2,5 milyondan fazla sayfa görüntülenmemiz mevcut” diyor.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencileri Zafer Elcik ve Sercan Değirmenci’nin şirketi Ostimo, Ekim 2015’te kuruldu. Otizmli çocuklar için geliştirilen eğitim uygulamasının bulunmaması ve diğer çocuklar için olanların da otizmlilere zor gelmesi onları bu iş fikrine yöneltti. Otizmli çocuklara oyun yapma fikirlerini kapsamlı bir eğitim platformuna dönüştürdüklerini belirten Elcik, şu anda yaklaşık bin ailenin uygulamalarını kullandığını ifade ediyor.

2016 sonunda Otsimo’yu ABD’ye açmak için ODTÜ Teknokent’in desteğiyle T-Jump programıyla San Francisco’ya gittiklerini söyleyen Elcik, “Amacımız Otsimo’yu dünyaya açmak ve dünyada saygın bir otizm eğitim aracı olarak kabul edilmek” diyor.

İNŞAAT FİRMALARINA YÖNELDİ
İnşaat Dükkanı, inşaat firmalarına satın alma ve sözleşme yönetimi yazılımı sunan bir şirket. Nisan 2016’da Hüseyin Nalbantoğlu ve Onurhan Öztürk tarafından kurulan şirket, üç ayda 50 bin TL’nin üzerinde ciroya ulaştı. 2016 sonunda ise 200 bin TL’nin üzerinde ciro hedefleniyor. Nalbantoğlu, farklı sektörlere de hizmet vermeyi istediklerini belirtiyor.

Kompakt bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Öztürk ise “E-ihale, e-teklif, e-sözleş-me, e-ödeme sistemleri olan, her talebin tüm süreçlerini takip edebildiğiniz ve interaktif olarak tedarikçilerinizi sürece dahil edebildiğiniz bir sistem olacak. Öncelikli hedefimiz bu yapıyı kamu şirketlerine sunmak. İki yıl içinde de yurtdışı açılımı yapmak” diye konuşuyor.

Neozeka, gayrimenkul sektörünün teknoloji ayağında çalışan bir girişim. Gayrimenkul değerleme endüstrisi için geliştirilen Değerleme Takip Sistemi degerlemetakip.com ve yine değerleme uzmanları için bir pazar yeri olarak konumlandırılabilen Değerleme İş Ortakları Merkezi diom.com ise şu anki ana ürünleri.

Görkem Öğüt ve Bora Yüzer tarafından 2014 yılında kurulan şirket, geçen yıl Revo Venture Capital’dan yatırım alarak faaliyetlerini genişletmeye başladı. Bu yatırım ile dört kat büyüme kaydettiklerini söyleyen Öğüt, “Bugün itibariyle ikinci tur yatırım sürecimizin de sonuna gelmiş durumdayız. Bununla birlikte şu an Ankara’da olan merkez ofisimize ek olarak İstanbul ofisimizin faaliyetlerine başlıyoruz” diyor.

BİLİŞİM GİRİŞİMCİLERİ ÖNDE
Start up girişimlerin faaliyetlerini en verimli şekilde yürütmeleri için gerekli olan fiziksel ve sosyal imkanları sunan teknoparklar start up'ların başarı şansını artırıyor.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, bünyelerinde bulunan start up'ların ağırlıklı olarak bilişim ve telekomünikasyon uygulamaları ile kurumlara ve savunma sanayiine yönelik elektronik mühendislik uygulamaları alanlarında faaliyet gösterdiklerini söylüyor.

Kızıltaş, “Bünyemizde 2008'de kurulan animasyon teknolojileri ve oyun geliştirme odaklı ön kuluçka merkezi Atom, bugüne kadar 65 ekibe destek verdi, 22 ekibin şirketleşmesini sağladı. Atom yedi yılda 300 oyun, 2 milyon dolar finansman ve 1 milyon doların üzerinde ihracata ulaştı" diyor. Yıldız Teknopark içerisinde yer alan kuluçka merkezinde ise 100'den fazla girişimci bulunuyor.

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Mustafa Albayrak, bünyelerinde bulunan üniversite öğrencisi veya yeni mezun gençler tarafından kurulan start up'ların önemli projeler yürüttüklerini ifade ediyor. Albayrak, start up'ların yüzde 35'iinin yazılım projeleri yürüttüklerini, geri kalan kısmının ise inovatif ürün üretmek amacıyla ortaya çıkan girişimler olduğunu dile getiriyor.

PAZARYERİ MODELİ AĞIRLIKLI
Teknoloji girişimleri kurmak Y ve Z kuşağının ilgisini çekiyor. Teknoloji ucuzladıkça yeni girişimlerin kurulması için gerekli sermaye ihtiyacının da azalması genç start up'ları cesaretlendiriyor. 212 Capital ParnersYönetici Direktörü Ali Karabey, bu kuşak için bir şirkete girip çalışmaktansa kendi işini kurmanın daha çekici olduğunu söylüyor.

Karabey, "Bu kuşağın bir başka özelliği de takım halinde çalışmayı sevmeleri. Önceki kuşaklara göre erken yaşta yuvalarda, takım oyunlarında, spor etkinliklerinde kaynaştılar. Güçlü bir ekibin ne olduğunun, neler başarabileceğinin daha çok farkındalar" diyor.

Aslanoba Capital Kurucu Ortağı Cankut Durgun ise bünyelerindeki 30 yaş altındaki girişimcilerin ağırlıklı olarak pazaryeri platformları kurduklarını dile getiriyor. Durgun, bunu pazaryeri modelinin son üç yıl içerisinde internet sektöründe başarılı örnekleriyle ön plana çıkan bir iş modeli olmasına bağlıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,1 0,1%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9087,98 0,09%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,305 -0,048%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35528 0,09232%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3075 -0,4548%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3719 0,1092%
  • EURO/DOLAR 1,0785 -0,0561%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9984 -0,2872%
  • STERLIN/DOLAR 1,26139 -0,07526%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL