Bist 100
9090,54
0,12%
Bist 100
Dolar/TL
32,3784
0,1291%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9843
-0,3273%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0779
-0,114%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,48
0,12%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcı danışmanı 6 Aralık 2015

06 Aralık 2015 | 10:38
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:07
Yatırımcı danışmanı 6 Aralık 2015
Mehmet Aslan
Mehmet Aslan

1- Petkim’deki hareketi anlayabilmiş değilim. Bir düşer gibi yaptı sonra tekrar çıktı. Çıkış sürer mi yoksa yine düşecek mi?
Metin Karakaş/Mardin
Hisselerle ilgili değerlendirmede bulunurken kısa vadeli değil uzun vadeli hedeflerini görebilmeli. Şüphesiz günlük hareketlerde bir hissenin inişli çıkışlı seyir izlemesi normaldir. Oysaki asıl önemli olan o hissenin genel yönelimini tespit edebilmektir. Petkim, altı yıla yakın süredir yükselen kanalda hareket ediyor. Dokuz aylık bilançosunda da maliyet kaleminde gözlenen düşüşe bağlı olarak kârında ciddi bir artış yaşandı. Kârdaki artış ise Fiyat/Kazanç (F/K) oranının makul seviyeye inmesine imkan sağladı. Göstergelerdeki düzelme, alımların güçlenmesine olanak tanıyor. Yabancılar yıl içinde halka açık pay içindeki oranlarını yüzde 35,81’e çıkarırken yaklaşık beş puanlık artış gerçekleştirdiler. Alımların sürmesi çıkışı destekleyecektir.

2- Ansa ne zaman Gözaltı Pazarı’ndan çıkar? Gözaltı’ndan çıkacak diye aldım ama hala beklemede. Hisseyle ilgili bilgi alabilir miyim?
Kemal Baş/Aksaray
Ansa Yatırım Holding, yatırım ortaklığı statüsünde bulunurken sektör değiştiren şirketlerden birisi. İnfotrend B Tipi Yatırım Ortaklığı olan ismini sektör değiştirince Ansa Yatırım Holding’e dönüştürdü. Ancak değişikliğe rağmen şirketin faaliyetlerinde kayda değer bir gelişim yaşanmadı. Mali yapıdaki sorunlar devam ederken zarar da sürüyor. Dokuz aylık bilançosuna göre şirketin dönem zararı daha da arttı. Şirketin öz sermayesi ise sermayenin gerisine indi. Ansa mevcut fiyatı piyasadaki en düşük şirketler arasında yer alıyor. Riskli yapı varlığını koruyor. Gereksiz risk alınmamasında fayda var.

3- Deniz GYO çıkar gibi yaptı yine eski fiyatına döndü. Elimdekini tutup tutmamaya bir türlü karar veremiyorum. Yükselme ihtimali görüyor musunuz?
Levent Uygun/Trabzon
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları her ne kadar kısa vadede çıkış sergilese de uzun vadede yatırımcısına kazandırmaktan uzak. Sektörde yer alan Deniz GYO’nun fiyat seyri de genelden pek de farklı değil. Hisse, en yüksek seviyesini Kasım 2014’te test ederken şimdilerde 1,56 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Şirketin en büyük sıkıntısı istikrarlı bir kârlılık yaşayamaması. Dokuz aylık bilançosunda da kârında gerileme söz konusu. Hissedeki gerilemeye rağmen F/K oranı hâlâ 16,05 gibi yüksek seviyede. Uzun vadede, kârlı şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

4- Global Yatırım Holding’i nasıl buluyorsunuz? Uzun süredir yükselmediğine göre prim için zamanı geldiği düşünülebilir mi?
Yüksel Karalar/Bolu
Borsada yatırımcısına kazandırmayan şirketler arasında yatırım holdinglerini de saymak yanlış olmaz. Genelde yatırım ortaklıklarının sektör değiştirmeleri nedeniyle yöneldikleri şirket çeşidi olan yatırım holdinglerinin başarılı olamamasının nedenlerinden en önemlisi, özünde yatırım ortaklıklarından farklı olamamaları. Global Menkul Değerler de 2004 yılında unvanını Global Yatırım Holding olarak değiştirdi. Dokuz aylık bilançosunda şirket zarar ederken hissenin fiyatı, dolar bazında dip seviyelerde. Hissede istikrarlı bir çıkış için öncelikle kârlı bir yapıya kavuştuğunu görebilmeli.

5- Çimsa’daki hareket şimdi ne olacak? Yine çıkmaya devam eder mi?
Cüneyt Tekcan/Kırklareli
Çimsa, istikrarlı şekilde fiyatını artıran hisselerden biri. Aralık 2008’de en düşük 1,38 TL’yi görürken aradan geçen süre zarfında sürekli olarak yükseldi ve kasım ayında en yüksek 17,20 TL’yi test ettikten sonra düzeltmeye yöneldi. Hisse şimdilerde düzeltme hareketinde olmakla birlikte yükselen trend varlığını koruyor. Kârlı yapının korunması, hissenin çıkışında etkili oluyor. Hissenin F/K oranı ise 9,33 seviyesinde olup sektör ortalaması 12,89’un gerisinde. Öte yandan halka açık kısım içinde yabancıların payı yüzde 46,42 seviyesinde. Yılın 10 aylık döneminde yabancılar yaklaşık 4,5 milyon dolar tutarında net satış gerçekleştirdi. Yabancı satışlarının artması, hissedeki çıkışı engelleyecek olası en önemli risk.

6- Esem’in bu kadar düşük fiyattan işlem görmesi normal mi? Alıp bir iki yıl beklesem nasıl olur? İsmail Yaprak/Çorum
Bir hissenin fiyatının düşük olması, ucuz olduğu anlamına gelmez. Aksi yönde düşünceye sahip olmak, borsada fiyatı düşük her hissenin ucuz olduğu yanılgısına götürür ki, bu da ciddi risklerin alınmasına yol açar. Borsadaki şirketlerin fiyatının düşük olmasının asıl nedeni, bu şirketlerin mali yapısının bozuk olması ile yakından alakalı. Esem Spor için de durum pek farklı değil. Hisse, fiyatı düşük 10 hisse arasında. Sebebi ise zarar eden bir yapıya sahip olması. Son iki yıl zarar açıklayan şirketin bu yıl sonunda da zarar edeceği anlaşılıyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı, dokuz aylık bilançosuna göre 73 milyon TL’ye ulaştı. Bir şirket kârlı olmadığı sürece, uzun vadeli yatırıma elverişli olamaz.

7- Uyum Gıda’da ne oldu da hissenin fiyatı düştü? Gidişi çok iyiydi. Çıkışını sürdürme imkanı var mı?
Gökhan Çöl/İzmir
Kasım 2010’da borsaya gelen Uyum Gıda, özellikle Ocak 2014’te başladığı çıkışın ardından en yüksek 4,09 TL’ye kadar yükseldi. Şimdilerde ise düzeltme hareketinde bulunmakla birlikte çıkış trendini koruyor. Hissenin performansının artmasında, zarardan kâra geçmesinin etkisi var. Beş yıllık faaliyet döneminin ilk üçünde zarar ederken son ikisinde kâr açıkladı. Dokuz aylık bilançosunda ise tekrar zarara dönmesi, kârlı yapının pek de güçlü olmadığını gösteriyor. Esasen geçmiş iki yılda elde edilen kâr rakamının fazla yüksek olmaması ileriye dönük yatırımcıları umutlandırsa da temkinli bir yaklaşıma neden oluyor. Bu haliyle hissenin çıkma ihtimali zor ve satış baskısının artması şaşırtıcı olmaz.

8- Lio Yağ’da inanılmaz zararım var. Bitti mi, boşuna beklemeyeyim mi?
Koray Balıkçı/Adıyaman
Borsaya açıldıktan sonra ömrü uzun olmayan şirketlerden birisi de Lio Yağ. 2000 yılında borsaya gelen hissenin işlem sırası, altı yıl sonra geçici olarak kapatıldı. Sonrasında mahkeme tarafından iflas kararı verilince de işlem sırası sürekli kapandı. Borsada gerçekleştirilen işlemler şüphesiz beraberinde riski de barındırır. Kârlı firmalara yatırımda bulunulmasını önermemizin nedeni, bu riski olabildiğince düşük seviyede tutabilmektir. Zarar eden şirketler, getiri olasılığını düşürdüğü gibi zararın devamı halinde iflasa kadar varabilecek sonuçlara neden olur. Zarar, yatırımcının hisse senedini alırken daha başında olabilirliğini kabul ettiği bir ihtimaldir. Bu ihtimalin düşürülmesi, güçlü şirketlerin tercih edilmesi halinde söz konusu olabilecektir. Bir şirketin iflas etmesi ise zararın kesin olarak realize edildiği anlamına gelir.

9- Kiler Gıda’nın çıkışı devam eder mi? Tutmaya devam edeyim mi?
Hasan Yıldız/Sakarya
Kiler Gıda’nın fiyatı, mart ayından bu yana kademeli olarak yükseliyor. Bunda şirketin sermayesinin yüzde 85’inin Carrefoursa tarafından satın alınması ve sonrasında da diğer hissedarların satma hakkını 3,14 TL’den kullanmasıyla ilgili açılamanın etkisi var. Şirket alınan karar gereğince tüm aktif ve pasifiyle birlikte Carrefoursa’nın bünyesine alınacak. Birleşmeyle ilgili süreç devam ediyor ve SPK’ya gerekli başvuru yapıldı. Kurulun vereceği kararın ardından yapılacak değerlemelerin ardından birleşme gerçekleşecek. Bu aşamada birleşme sırasında Kiler Gıda ortaklarına hangi oranda Carrefoursa hissesi verileceği belirlenmedi.

10- Reysaş’la ilgili bilgi verir misiniz?
Vedat Erdem/Kırşehir
Borsaya 2006 yılında gelen Reysaş Lojistik, bir süre halka arz fiyatının üzerine çıksa da uzun süre tutunamadı. Yaşanan düşüşün ardından, nominal değerinin altına kaydı. Hisse son dört yıla yakın süredir de nominal fiyatının altında ve yatay kanalda hareket ediyor. Dokuz aylık bilançosunda 40,2 milyon TL zarar açıklaması, çıkış için gerekli enerjiyi bulmasına engel. Şüphesiz piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak çıkışlar yaşanabilir ancak istikrarlı bir çıkış için yatırımcıların şirkete inanabilmeleri önemli. Bu da şirketin kârlı yapıya kavuşması ve bunu istikrarlı şekilde büyütebilmesi ile mümkün olabilir. Büyüyen şirketlerin takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

11- Teknoloji şirketidir, geleceği vardır, diye Arena Bilgisayar’dan aldım. Ama hisse bir türlü çıkmıyor. Zarardayım. Bekleyeyim mi yoksa çıkayım mı?
Adnan Mutlu/Sinop
Arena Bilgisayar, mayıs ayında en yüksek 4,35’i gördü ve ardından düştü. Sonrasında tekrar bir atağı olduysa da zirve seviyesini görmeden tekrar gelen satışlara bağlı olarak geriledi. Ekim ayının ikinci haftasından bu yana da düşüş sürüyor. Hissenin düşüşünde açıklanan dokuz aylık bilançonun etkisi var. Zira şirket dokuz aylık mali dönemde kârını geriletti. Satışlardaki artışa rağmen kârın düşmesinde, ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler kalemindeki tutar etkili oldu. Mevcut F/K oranı ise sektör ortalamasının altında. Mevcut fiyat hareketi göz önüne alındığında hissenin bir süre daha gerilemesi beklenebilir.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2324,48 0,12%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9090,54 0,12%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,337 -0,026%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35503 0,07348%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,54 -0,2041%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3784 0,1291%
  • EURO/DOLAR 1,0779 -0,114%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9843 -0,3273%
  • STERLIN/DOLAR 1,26269 0,02733%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL