Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 1 Temmuz 2016

01 Temmuz 2016 | 15:59
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:37
Yatırımcının Danışmanı 1 Temmuz 2016
mehmet


MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Otokar iyi bir hisse mi? Fiyatını nasıl buluyorsunuz? Daha da yükselir mi?
Metin Yıldırım/Eskişehir
Otokar, uzun süredir yükselen kanal içinde hareket ediyor. Hissenin fiyatı zaman zaman yukarı yönlü sert hareketlerde bulunuyor ve ardından gelen düzeltmelerle ve sonrasında tekrar yukarı yönlü ataklarla hareketini sürdürüyor. Son olarak ocak ayında en yüksek

112,20 TL’yi test etti ve ardından düzeltme gerçekleştirdi. Şimdilerde ise tekrar kademeli bir çıkış söz konusu. Şirket bir önceki yılın ilk çeyrek döneminde zarar açıklarken bu yılın ilk çeyreğinde artan satışlara bağlı olarak kâra geçti. Kârlı yapının korunması, hissenin çıkış potansiyelini korumasına imkan tanıyor. Hissedeki düzeltme hareketleri uzun vadeli pozisyon için fırsat olarak değerlendirilebilir.

Ege Seramik’in altı aylık beklentisiyle ilgili bilgi var mı? Hisseyi tutmamız doğru olur mu?
Yaşar Topçu/İstanbul


Ege Seramik son beş yıldır sürekli büyüyen bir performans sergiliyor. Hem gelirini hem de kârını düzenli olarak artırıyor. Bununla birlikte uzun aradan sonra ilk defa bu yıl kârda bir gevşeme söz konusu. Şirketin ilk çeyrek bilançosunda gelirindeki artışa karşın dönem sonu kârı düştü. Özellikle diğer faaliyet giderleri kaleminden kaynaklı bir düşüş yaşanıyor. Ancak şirketin satış gelirini yükseltmesi, ilerleyen dönemlerde tekrar toparlanmasına imkan veriyor.

Bu noktada önemli olan diğer faaliyet kaleminden kaynaklanan giderlerini ilerleyen süreçte kontrol altına alabilmesi. Söz konusu durum mümkün olabildiği ölçüde şirketin kârında da artışın sürmesi gündemde olabilecektir.

Taç Tarım hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Hisse sizce alınır mı? Alınırsa ne kadar beklenirse kâr ettirir? Oktay Alpay/Konya
Üç yılı aşkın süredir borsada işlem gören Taç Tarım, spekülatif bir yapıya sahip. Mayıs 2013’te 3,40 TL’den borsada işlem görmeye başlayan hisse, bir ara 29,25 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde ise 2,78 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Sürekli zarar eden şirketin mevcut şartlar altında kâra geçeceğine dair bir işaret gözlenmiyor. Oldukça düşük bir ticari kapasiteye sahip bulunan şirketin 2015’te gerçekleştirdiği brüt satış tutarı dahi sermayesinin gerisinde. Yetersiz satış tutarı, maliyet ve giderleri karşılayamadığı gibi zarar etmesinde etkili oluyor. Bu şartlar altında hissede alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

Yapı Kredi Koray’ın düşmesini neye bağlıyorsunuz? Sebebini öğrenebilir miyim?
Caner Çetin/Edirne
Uzun süredir borsada işlem gören Yapı Kredi Koray, 2006’da en yüksek seviyesini gördü. Hisse, 27 Şubat 2006 tarihinde en yüksek 6,25 TL’yi test ederken sonrasında geriledi. Arada yukarı yönlü dalgalanmalar yaşansa da nisan ayından bu yana düşmekte. Şimdilerde de 1,35 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin istikrarlı bir kârlılığa sahip olmaması, hissenin dalgalı bir seyir izlemesinde etkili oluyor. Son beş yılın ilk üçünde zarar ederken geçen yıl kârı düştü. Öte yandan son açıkladığı üç aylık bilançosunda da yine zarar yaşanması, şirketin yıl sonunda tekrar zarar açıklama olasılığını güçlendiriyor. Yaşanan zarar ister istemez hissenin üzerinde baskıya neden oluyor.

Elimde bir miktar nakit var. Bununla Enka almak istiyorum. Kazandırır mı?
Haluk Uğur/Tokat
Borsada büyüyen şirketlerin takip edilmesi uzun vadede kazanma potansiyelini güçlendireceği için önerdiğimiz bir yatırım tarzı. Eğer şirket hem gelirini hem de kârını artırabiliyorsa uzun vadede kazandırması beklenmeli. Enka İnşaat’ı değerlendirirken de bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Şirketin mali yapısı incelendiğinde ise gelir ve kâr kalemlerinin aynı anda büyüdüğünü göremiyoruz. Geçen yıl gelirdeki artışa rağmen kârda düşüş yaşanırken bu yılın ilk çeyreğinde de düşen gelire karşılık kârı artmış görünüyor. Mali yapıdaki mevcut durumun da etkisiyle hissenin fiyatı Ekim 2013’ten bu yana daha ziyade yatay seyirde. Şirketin hem gelirini hem de kârını artırabilmesi, istikrarlı bir çıkışın takibi için şart.


Datagate hissesinde son haftalarda yabancı alımı artmaya başladı. Bedelsiz vermeyle ilgili olabilir mi? Hisse hakkında genel yorum alabilir miyim?
Oğuzhan Semerci

Datagate Bilgisayar, uzun süre yatay seyrettikten sonra Mart 2014’te başladığı çıkışını nisan ayına kadar sürdürdü. Hisse, 14 Nisan 2016 günü düzetilmiş verilere göre en yüksek 23,33 TL’yi test etti ve sonrasında gelen satış baskısıyla birlikte geriledi. Hisse şimdilerde ise 16,91 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay brüt yüzde 50 nakit kâr payı dağıtan şirketin yakın tarihli kamuya yapılmış bir açıklaması yok. Takas verilerine göre yabancıların yılın beş ayında şubat ve mart ayında ağırlıklı olarak alım, diğer aylarda ise satış yönlü işlemlerde bulundukları gözleniyor. Gelirdeki artışa rağmen kârda yaşanan yüzde 11’lik düşüşün temel nedeni ise diğer faaliyet gideri kalemindeki yükseliş. Çıkışın korunabilmesi için kârın tekrar yükselmesi gözlenmeli.

BArsan’da uzun süredir bekliyorum. Gidip geliyor, aynı fiyatta duruyor. Bu hisse ne zaman kazandıracak? Osman Akdoğan/ Kahramanmaraş Arsan Tekstil, 2003 yılından bu yana yukarı aşağı hareketlerde bulunmakla birlikte yatay bir seyirde ilerliyor. Hisse zaman zaman yukarı ataklarda bulunsa da bunlar kısa süreli ve cılız kaldı. Sonuçta uzun vadede devam eden bir yatay trend söz konusu. Şirketin geçmiş mali yapısı incelendiğinde ise istikrarlı bir kâr artışına sahip olmadığı gözleniyor. Geçen yıl kârını düşüren şirketin bu yılın ilk çeyreğinde de kârındaki düşüş sürüyor. Kârda gözlenen iniş
çıkışlar hissede güçlü bir çıkışın yaşanmamasında temel etken olarak öne çıkıyor.

Birko’nun teknik yorumunu alabilir miyim? Sizce çıkış devam edecek mi?
Salih Uyanık/Mersin
Borsada sadece teknik analize göre hareket etmenin, arzu edilen kârın yakalanmasına mani olma olasılığını artıracağını göz ardı etmemeli. Zira geçmiş fiyat hareketini yorumlama noktasında yatırımcıyı heyecanlandıran teknik analiz, ileriye dönük beklentileri tespit etme noktasında aynı performansı gösterdiği hususu tartışmalıdır. Bu nedenle teknik analiz bir yöntem olarak uygulansa da şirketlerin mali yapılarını göz önünde bulundurmayı ihmal etmemeli. Birko Mensucat son üç yıldır zarar ediyor ve hissesi uzun süredir nominal değerinin altında işlem görüyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güneykaya’nın da geçtiğimiz hafta içinde 0,80-0-78 TL fiyat aralığında satış yapması dikkatlerden kaçmadı. Mevcut şartlar hissenin fiyatı üzerinde ciddi bir baskının oluşmasına neden oluyor. Mesafeli kalmakta fayda var.

Park Madencilik biraz yükselir gibi yapıyor sonra düşüyor. Hisseyle ilgili fikrinizi öğrenebilir miyim?
Mehmet Doğan/İzmir
Park Madencilik uzun süredir düşen bir kanal içinde hareket ediyor. Hisse, Nisan 2013’te en yüksek 4,79 TL’yi test ettikten sonra sürekli geriledi. Zaman zaman yaşanan yukarı hareketler ise sınırlı kaldı ve düşüş trendi varlığını korudu. Şimdilerde ise 2,15 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışmaktaysa da hisse üzerindeki baskı varlığını sürdürüyor. Şirket geçtiğimiz yıl diğer faaliyet giderini kontrol altına alınca yıl sonunda kârını artırmayı başarmıştı. Ancak beş yıllık periyotla bakıldığında şirketin gelirinde ve kârında yaşanan düşüş net bir şekilde gözleniyor. Bu yılın ilk çeyreğinde ise zarar söz konusu. Mevcut ivmenin sürmesi halinde yıl sonunda da zarar yazması gündeme gelecektir ki bu da hissedeki baskının devam etmesine neden olacaktır.

Ersu Gıda’yı alıp uzun vadeli beklesem kazandırma potansiyeli nedir?
Levent Çavuş/Giresun
Borsada farklı perspektiflerle hareket etmek ve hedefe ulaşmak mümkündür. Önemli olan yatırımcının kendi yatırım tarzına uygun olanı belirleyebilmesidir. Bu noktada biz uzun vadeli yatırım anlayışını daha düşük risk içermesi ve kazandırma potansiyelinin daha fazla yükseltebilmesi açısından tercih edilmesini önermekteyiz. Ancak uzun vadeli yatırımda bulunurken ilgili şirketin büyüyen bir yapıya sahip olması gerektiğini göz ardı etmemeli. Ersu Gıda ise bu nitelikten uzakta bir yapıya sahip. Zira sürekli zarar ediyor. Son çeyrekte zararın devam etmesi bu yıl sonunda da zarar açıklama potansiyelini güçlendiriyor. Zarar eden şirketlerin uzun vadede kazandırma potansiyeli bul unmadığını unutmamakta fayda var.
Etiketler
Mehmet Aslan Otokar
0

  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL