Bist 100
9645,02
-0,5%
Bist 100
Dolar/TL
32,56
0,1344%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8946
0,7385%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0704
0,4538%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2430,84
-0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 9 Eylül 2016

09 Eylül 2016 | 12:15
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:50
Yatırımcının Danışmanı 9 Eylül 2016
mehmet
Kuştur neden hep düşüyor? Halbuki çıkmaması için hiçbir neden yok.

Batuhan Mersinli/Bursa
Temmuz 2014’te borsaya gelen Kuştur Turizm, Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) işlem görüyor. Hisse, işlem görmeye başladığı tarihten sonra bir süre yükselse de sonrasında sürekli geriledi. Halihazırda düşüş sürüyor. Bir hissede istikrarlı çıkış yaşanabilmesi için şirketin düzenli olarak gelirini ve kârını artırabilmesi önemli.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Kuştur Turizm ise bu niteliğe sahip bir şirket değil. Bilançosu incelendiğinde son iki yıldır kârını düşürdüğü görülüyor. Bu yılın ilk yarısında da zarara döndü. Mevcut şartlar altında hissenin fiyatının gerilemesine şaşırmamak gerekir.

Bak Ambalaj hakkındaki fikrinizi söyleyebilir misiniz? Fiyatını nasıl buluyorsunuz?
Muhammed Akgün/İstanbul
Bak Ambalaj, son beş yılda arada yukarı yönlü ataklarda bulunsa da yatay bir seyir içinde hareket ediyor. Hisse, piyasanın genel seyrine uygun olarak 15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında da düştü. Ardından yine piyasadaki genel havaya uygun olarak yükseldi. Yaklaşık bir aydır da çıkışı sürüyor. Ancak çıkışın uzun süre devam edebilmesi için alıcıların güçlenebilmesi şart. Ancak bir hisseye uzun vadede alıcıların talepte bulunabilmesi için şirketin gelir ve kârlılıkta istikrarlı bir çıkış sergileyebilmesi önemli. Bak Ambalaj ise yeterli kâr yaratabilme noktasında zayıf. Şirket son üç yıldır kârını sürekli düşürüyor. Bu durum hissenin performansını sınırlandırıyor. Bu yılın ilk yarısında kârını artırması ise kârlılığın devamı noktasında yatırımcının şüpheli yaklaşımını sürdürmesi nedeniyle çıkıştan ziyade yatay seyrin korunmasına neden oluyor.

Boyner için ne düşünüyorsunuz? Yıl sonuna kadar ne yapabilir?
Şenay Kartal/Aydın
Boyner Perakende arada yukarı gerçekleştirdiği atakların ardından bir süre yatay seyirde devam ediyor ve ardından yeni bir atakla çıkışını sürdürüyor. Hissede çıkış, yatay seyir ve tekrar çıkış döngüsü ile devam eden bir hareket tarzı söz konusu. Son olarak geçen yıl aralık ayında gerçekleştirdiği çıkışla birlikte şubat ayına kadar yükselen hisse, söz konusu tarihten bu yana da yatay hareket ediyor. Hissenin mevcut seviyelerden yukarı çıkabilmesi için mali yapısında toparlanma yaşayabilmesi şart. Boyner, 2016 altı aylık bilançosuna göre, finansal giderler nedeniyle dönem sonunda zararını artırdı. Hissenin toparlanabilmesi için kârlı yapıya bürünebilmesi şart.

Finansbank’ın işlem hacmi normal mi? Bu işlem hacmiyle hissede çıkış öngörüyor musunuz?
Fatma Hasgül/Konya
Finansbank Ekim 2015’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 7,23 TL’yi test etti ve ardından düştü. Şubat 2016’da ise en düşük 3,80 TL’yi gördü. Geçen zaman diliminde arada sert hareketler sergilemekle birlikte belli bir çıkışı sürdürüyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin bankacılık sektöründe faaliyet yürüttüğü göz önüne alındığında, gerçekleşen günlük işlem hacminin yeterli olduğunu söylemek gerçekten de zor. Ancak bunun anlaşılır bir nedeni bulunuyor. Halihazırda sermayesinin yüzde 99,87’si Qatar National Bank’a ait. Halka açık kısmın da yüzde 99,73’ü aynı aracı kurumun elinde. Bu şartlar altında hissede aktif bir piyasanın varlığından bahsetmek mümkün olmuyor. Aktif piyasası olan hisselerin tercih edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bazı şirketler bedelli verirken bazıları da nakit temettü veriyor. Bu farklı uygulamanın mantığı nedir?
Bülent Arslan/Ordu
Her şirketin temel faaliyet gayesi kâr elde etmektir. Öte yandan şirket elde ettiği kârı hissedarlarına dağıtabileceği gibi mali yapısını güçlendirebilmek ya da yeni yatırımlara gidebilmek amacıyla sermayesine de ilave edebilir. Bu tamamen şirketin mali yapısı ve tercihi ile alakalı bir durum. Diğer taraftan aynı yıl içinde her iki seçeneği birlikte gerçekleştirmesi de mümkün. Şirketin elde edilen kârı sermayesine ilave etmesi durumunda bedelsiz sermaye artırımına gidecek ve ortakların elindeki pay sayısı artarken hisselerin birim değeri düşecektir. Öte yandan nakit kâr payı vermesi halinde, hissedarın eline hisse yerine nakit bir bedel geçecektir. Bu halde de yine birim hissenin değerinde ayarlama yapılırken fiyatı indirilecektir.

Borsayı öğrenebilmek için bin TL ile giriş yapacağım. Nasıl bir yol izlemem gerekir?
Ziya Kırdar/Diyarbakır
Borsada yatırım yaparken elinizdeki nakdin kısa vadede ihtiyacınız olmayan nitelikte olması önemlidir. Zira aldığınız hisse en güçlü şirketlerden birine ait olsa dahi kısa sürede yükselmesi mümkün olmayabilir. Hatta düşebilir de. Böylesi durumlarda bekleme gücünüzün olabilmesi gerekiyor. Bu nedenle yatırım yaparken uzun vadeli beklentilerle hareket etmek riski düşüreceği gibi kazanma potansiyelini de artıracaktır. Öte yandan takip edilen şirketin büyüyen bir yapıya sahip olması da önemli. Gerek satış gelirlerini gerekse kârını düzenli olarak artıran şirketlerin tercih edilmesi, kazanma olasılığını artıracaktır.

Biz Tarım hakkında ne düşünüyorsunuz? Yükselme olasılığı var mı?
Rasim Özsoy/Kars
Borsada işlem gören her hisse inişli çıkışlı bir seyir izler. Bu hareketlerin inişleri yatırımcı için düşüş, çıkışları da yükseliş anlamına gelir. Asıl önemli olan ise uzun vadeli yönelimler itibarıyla hissenin yükselip yükselmediğidir. Bir hissenin uzun vadede yükselmesini destekleyecek olan temel dayanak ise mali durumunu gösteren bilançosudur. Eğer şirket zarar ediyor ya da sembolik düzeyde kâr ediyorsa bu takdirde hissede çıkış yerine düşüş yaşanması sürpriz olmaz. İz Tarım’ın durumu da bundan pek farklı değil. Şirket son beş yılın ikisinde zarar ederken üçünde sembolik düzeyde kâr açıkladı. Hissenin fiyatı mevcut mali yapıya uyumlu. Şimdilerde halka arz fiyatının altında işlem gören hisse 1,37 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Bimeks alınacak bir kağıt mıdır? Vereceğiniz bilgiye göre almak istiyorum.
Mehmet Demir/Trabzon
Borsada yatırımda bulunurken özellikle dikkat edilmesini önerdiğimiz husus, ilgilenilen şirketin gelir ve kârlılığında düzenli bir artışın olup olmadığıdır. Yatırımcılar bu kritere ilave kendi tercihlerine uygun ek kriterler de arayabilirler. Hissenin işlem hacminin uygun olması, düzenli temettü ödemesinde bulunması ya da belli bir endeks kategorisinde olması gibi. Tüm bunlar içinde asıl önemli olan şirketin gelir ve kârlılığı. Bimeks’in son iki yıldır kârı aynı seviyelerde oluştu. Son açıklanan altı aylık bilançosunda da yüksek finansal giderlerden dolayı zarar etti. Hisse, mali yapıya uygun olarak taban seviyelerde işlem görüyor. Büyüyen şirketlerin takip edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Sektöründeki en iyilerinden olmasına rağmen Migros’un yükselmiyor olmasını neye bağlıyorsunuz?
Serhat Altay/Tekirdağ
Migros sektöründe bilindik ve güçlü bir marka. Ancak şirketin bilindik olması kârlı yapıya kavuşması için yeterli olamıyor. Borsa yatırımcısı için asıl önemli olan şirketin mevcut büyüklüğünden çok daha da büyüyüp büyüyemeyeceği. Eğer şirket gelir ve kârlılıkta zayıf kalıyorsa yatırımcı için kayıp oluşturma ihtimali artar. Migros bu yönüyle değerlendirildiğinde istikrarsız kârlılık yapısına sahip. Bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönüyor. Son açıklanan altı aylık bilançosunda zarar artarak devam etti. Hissenin bu şartlar altında istikrarlı yükselişten çok kısa süreli çıkışlar gerçekleştirmesi daha olası görünüyor.

Anel Elektrik’teki kıpırdanmayı nasıl yorumlamalıyız? Çıkış sizce sürecek mi?
Kadir Yeşil/Erzincan
Altı yılı aşkın süredir borsada bulunan Anel Elektrik, şimdilerde halka arz fiyatının altında işlem görüyor. Hissenin ilk işlem fiyatı düzeltilmiş verilere göre 2,22 TL’ye denk gelirken gerçekleşen dalgalı seyrin ardından aşağıya kaydı. Son bir ayda yaşanan çıkışa rağmen hissenin fiyatı 24 Ağustos itibarıyla 1,39 TL’den kapandı. Şirketin son iki yıldır kârını artırması olumlu bir gelişme. Açıklanan 2016 altı aylık bilançosunda da kârdaki artış sürüyor. Ancak buna rağmen hissenin fiyatı son iki yılın seviyelerinde dönüyor. Bunda, kârda gözlenen çıkışa rağmen yatırımcının hisseye karşı temkinli duruş sergilemesinin etkisi bulunduğunu göz ardı etmemeli.

Tekfen hakkında bilgi verir misiniz? Düşüş daha nereye kadar sürecek?
Cengiz Çetintaş/ Kahramanmaraş
Tekfen Holding, ocak ayında gördüğü en düşük seviye 3,43 TL’yi test ettikten sonra oldukça sert bir çıkış sergiledi. Gerçekleşen çıkışla birlikte 23 Haziran günü en yüksek 8,23 TL’yi test etti ve sonrasında düzeltme hareketinde bulundu. Geçen yıl kârını artıran şirket, bu yılın ilk yarısında da kârdaki artışını sürdürdü. Şirket, 23 Ağustos günü yaptığı açıklamada ise grup şirketlerinden Tekfen İnşaat’ın Katar’da bir otoyol inşaatını 2,1 milyar dolara yapacağını bildirdi. Bu açıklama hissede sert bir çıkışa neden oldu. Zira Tekfen İnşaat’ın sermayesinin yüzde 99,99’unun Tekfen Holding’e ait olması nedeniyle bağlı iştirakin elde edeceği gelir ve kârlılık doğrudan şirketin kârını da artıracak. Bu beklenti yatırımcıların hisseye yönelimini artırırken hissenin fiyatını da olumlu yönde destekledi.
Etiketler
Mehmet Aslan Boyner
0

  • ALTIN GRAM - TL 2430,84 -0,09%
  • ALTIN ONS 2322,04 -0,23%
  • BIST 100 9645,02 -0,5%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,8 -0,026%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36604 -0,29378%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,3 -0,4099%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,56 0,1344%
  • EURO/DOLAR 1,0704 0,4538%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8946 0,7385%
  • STERLIN/DOLAR 1,24507 0,84111%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL