Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

10 yılda 5 milyar dolarlık ihracata ulaşacağız

26 Aralık 2018
10 yılda 5 milyar dolarlık ihracata ulaşacağız
Kahramanmaraş, ihracatını her geçen yıl artırıyor. Sanayide ilk 10 şehir arasına girmeyi hedeflediklerini söyleyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, “10 yılda 5 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz" diyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Anadolu'nun sanayi merkezleri arasında yer alan Kahramanmaraş'ta bin 800 sanayi tesisi faaliyet gösteriyor. Tekstil sektörünün başı çektiği kentte, metal mutfak eşyaları, enerji, gıda, kağıt ve çimento sektörlerinin de ağırlığı var. 40 milyar TL'lik ekonomisiyle Türkiye'de en büyük 24'üncü, 6,5 milyar TL'lik sanayi cirosuyla da 19'uncu büyük şehir konumunda olan Kahramanmaraş, Türkiye'de üretimle büyüme konusunda en iyi örneklerden biri.

İhracatı 1 milyar doları geçen şehir bunu 10 yıl içinde 5 milyar dolara taşımak istiyor. Sanayide de ilk 10 şehir arasında yer almayı hedefliyor. 5 bin 762 şirketin kayıtlı olduğu Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın yönetim kurulu başkanı Serdar Zabun ile kentte son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerden ihracattaki gelişmelere kadar pek çok konuyu konuştuk.

Kahramanmaraş'ta öne çıkan sektörler hangileri?
Kahramanmaraş, aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye'ye yatırım için harcayan girişimcileri sayesinde, tekstilde, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe yüksek kapasitesiyle lider konuma ulaşmış durumda. En büyük hedefi ise sanayide ilk 10 şehir arasında yer almak.

Kentin Türkiye ekonomisindeki yeri nedir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, Kahramanmaraş, yaklaşık 20 milyar lira toplam ciro ile ülkemizin en büyük 19'uncu şehri. Bu cironun yüzde 70'lik bölümü tekstil ürünleri imalatıyla gerçekleştiriliyor. Metal mutfak eşyalarının yüzde 60'ını, çimentonun yüzde 10'unu, kağıdın yüzde 20'sini karşılayan kentimiz, kuyumculukta ve bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi unvanına sahip.

Türkiye tekstil üretimi açısından kentin öneminden bahseder misiniz?
Kahramanmaraş, tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden biri. Ülkemizde tekstil yatırımlarının yüzde 15'ini tek başına yapıyor. Şehrimiz, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısıyla tekstil sektörü ihracatının yüzde 8'ini, tekstil sektörü istihdamının yüzde 7'sini, Türkiye pamuk ipliği üretiminin yüzde 36'sını, Türkiye dokuma mensucat üretiminin yüzde13'ünü, Türkiye örme mensucat üretiminin yüzde 12'sini karşılıyor.

Kahramanmaraş'ta son dönemde yıldızı parlayan sektörler hangileri?
Son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarla,katma değerli ürün bakımından önemli gelişmeler yaşanıyor. Kahramanmaraş bu yatırımlarla yılda 60 milyon metrekare denim üretimi gerçekleştiriyor. Bu rakam Türkiye üretiminin dörtte birine tekabül ediyor. Denim, kilogram başına 10 dolar ile ihracatta da stratejik bir sektör haline gelmiş durumda.

Son beş yılda ne kadarlık yatırım çektiniz?
Kahramanmaraş'ta 2013-2018 döneminde 624 yatırım projesi kapsamında 2,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı.

Bu yatırımların kent ekonomisine ne gibi katkıları oldu?
25 oranında artırarak 810 milyon dolardan 1,1 milyar dolara, ihracat yaptığı ülke sayısını 99'dan 125'e, istihdamını 122 binden 145 bine ulaştırdı. Vergi gelirlerini ise 1,6 milyar liradan 3,2 milyar liraya çıkardı. Kentimizin sanayi elektrik tüketimi ise 2,6 milyar kwh'ten 3,5 milyar kwh'e yükseldi. Bugüne kadar 20 milyar dolar özel sektör yatırımı yapılan Kahramanmaraş, 1995 yılına kadar uygulanan nakit destekli teşvik programını, 4325 sayılı Teşvik Yasası'nı ve 5084 sayılı Teşvik Yasası'nı büyük bir titizlikle yatırım hamlesine dönüştürmüş bir şehir.

Kentin ihracat performansını değerlendirir misiniz?
Dünyanın 120 ülkesine ihracat yapıyoruz. Kahramanmaraş, iplikte, dokumada ve örmede güçlü bir Türk markası olarak anılıyor. Son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarıyla da katma değerini arttırdı. Son 12 aylık ihracat rakamımız 1 milyar 16 milyon dolar. 2018 yılı sonunda ihracatın 1 milyar 30 milyon dolar düzeyinde olması bekleniyor.

Kahramanmaraş'ın ekonomik hedefleri neler?
Türkiye'nin en büyük şirketlerinin yarıştığı listede 26 sanayi kuruluşu sayesinde en çok şirketi bulunan sekizinci şehir konumundayız. Kahramanmaraş, bu yönüyle artık Türkiye ekonomisinin as kadrosunda mücadele eden önemli bir oyuncu. En büyük hedefimiz ise sanayileşmede ilk 10 şehir arasında yer almak ve yılda 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek.

Bu hedefe nasıl ve kaç yıllık süreçte ulaşacaksınız?
1 milyar dolardan 5 milyar dolara, 10 yıllık süreçte her yıl 1 milyar dolarlık yatırım yapılmak suretiyle ulaşılacak. Bu yatırımlar devam ediyor. Son beş yılda 5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 1,5 milyar dolarlık da devam eden yatırım var. Devam eden yatırımların 830 milyon doları tekstilde yapılıyor. Kalanı ise altyapı, enerji, metal, makine ve gıda gibi sektörlere dağılıyor. Bu yatırımların tamamının normal şartlarda 2019'da tamamlanması hedefleniyor.

"AR-GE İLE KATMA DEĞERİ ARTTIRACAĞIZ"
HEDEF 40 AR-GE MERKEZİ
Katma değeri yüksek sektörlerin gelişimi adına AR-GE çalışmaları ile kentin yeni bir kulvarda rekabet gücünü artırması hedefleniyor. Kahramanmaraş'ta beş AR-GE merkezi kurulmuş bulunuyor. Diğer yandan, 30 firmanın AR-GE merkezi kurmak için çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki bir yıllık dönemde 15 AR-GE merkezi oluşacak ve bunlar kentin katma değerli alanlardaki üretim kabiliyetini yükseltecek. Bu sayı iki yıl içerisinde 35-40 civarında olacak.

KAĞIT YATIRIMLARI
Kahramanmaraş'ta tekstil sektöründe modernizasyon ve ilave yatırımlar devam ediyor. Bunun yanında, kağıt ve çimento sektörlerinde büyük yatırımlar yapıldı. İki büyük çimento tesisiyle Türkiye üretiminin yüzde 10'u, iki büyük kağıt fabrikasıyla Türkiye üretiminin yüzde 20'si Kahramanmaraş'ta yapılıyor.

ENERJİ YÜKSELİŞTE
Enerji konusunda özelikle hidrolik, rüzgar ve güneş enerjisi sektörlerinde yapılan ve devam eden yatırımlar var. Kahramanmaraş, enerjide kurulu güç bakımından 4 bin 267 MW ile Türkiye'nin liderleri arasında bulunuyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL