Bist 100
9040,4
2,65%
Bist 100
Dolar/TL
32,3285
0,1723%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8877
-0,1521%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0792
-0,3182%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2297,31
0,84%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

AR-GE’de istihdamı iki katına çıkaracağız

24 Ekim 2018
AR-GE’de istihdamı iki katına çıkaracağız
Akıllı işletme çözümlerine odaklanan SAP Türkiye, çift haneli büyüyor. AR-GE merkezinde veri yönetimi ve işleme ürünlerini geliştirip dünyaya ihraç eden SAP Türkiye'nin genel müdürü Uğur Candan, "Merkezi büyütüp istihdamı iki katına çıkaracağız" diyor.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Pazarda iş yazılımları alanında yüzde 44,5 payla lider olan SAP Türkiye, 250 çalışanı ve ekosistemindeki 60'ın üzerinde iş ortağıyla birlikte 16 yıldır faaliyet gösteriyor. Özel sektör ve kamu sektöründen bin 300'ün üzerinde kullanıcısı olan SAP Türkiye, akıllı işletmelere odaklanıyor.

Bu kapsamda 2018'de tüm yatırımlarını akıllı işletmeler çatısı altında toplayan şirket, işletmelerin hızlı inovasyon yapmasına, verimliliğini artırmasına ve işgücünü daha efektif kullanmasına yardımcı olacak çözümler sunuyor.

SAP Türkiye'nin gündemini ve yatırım planlarını SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ile görüştük.

Bu yıl gündeminizde neler var? SAP olarak hangi alanlar üzerine odaklanıyorsunuz?
Gündemimizde akıllı işletmeler bulunuyor. SAP, müşterilerinin dijital dönüşümlerini desteklemek için çözüm ve ürün portfolyosunda önemli değişiklikler yaptı. Bu anlamda, akıllı SAP HANA platformunu oluşturmak ve bulut çözümlerini bünyemize katmak için 35 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2018'de tüm yatırımlarımızı akıllı işletmeler çatısı altında topladık. İşletmeler artık sadece kendi iç işlerini değil, dışarıdaki tedarikçisi, dağıtımı ve müşterisine kadar olan iş ağını yönetmek istiyor. Veriyi almanın ve yönetmenin yanı sıra bunu sürece dönüştürmek önemli hale geldi.

Bu kapsamda şirketlere neler sunuyorsunuz?
Önce veriyi topluyoruz, anlamlandırıyoruz ve bunları süreçlere bağlıyoruz. Süreçlerle bağlanan veri, verimliği artırıyor. Süreçler içinde kullanımdan sonra bunu gelire dönüştürmek gerekiyor. Burada uçtan uca kullanılan çözüm ailemiz var. Büyümek isteyen ve küresel rekabette bir adım öne geçmek isteyen işletmelerin hızlı inovasyon yapmasına, verimliliğini artırmasına ve işgücünü daha efektif kullanmasına yardımcı olacak çözümler sunuyoruz. Burada hangi ürün öne çıkıyor? İşletmeleri daha yenilikçi ve akıllı işletmelere dönüştüren SAP S/4HANA Cloud, işletmelere hız, esneklik ve sahip olma maliyetinde de yüzde 40 civarında tasarruf sağlıyor. Ayrıca bütün iş süreçleri birbirine bağlantılı hale geliyor, tekrarlanan ve vakit alan rutin işlemler otomatikleşiyor. Böy-lece hem zaman tasarrufu sağlanıyor hem de çalışanlar kendi işlerine odaklanabiliyor.

Şirketler akıllı teknolojileri kullanarak nasıl avantajlar sağlayabilir? Buradaki fırsatlar neler?
Kurumlar artık akıllı işletmelere dönüşmek zorunda. İşletmelerin akıllı teknolojilerle yüzde 5-10 arasında ciro artışı elde etmesi beklenirken verimlilik de sağlanıyor. Örneğin, makine ve sistem bakım-onarım maliyetlerinin yüzde 10-40 arasında düşmesi öngörülüyor. Stok bulundurma maliyetleri yüzde 20-50 arasında azalıyor.

Türkiye'de 2014'te AR-GE merkezi kurdunuz. Burada hangi alanda ne gibi projeler üzerinde çalışılıyor?
SAP'nin 180'den fazla ülkede faaliyeti mevcut ama sadece 20 ülkede AR-GE merkezi bulunuyor. Bunlardan biri de Türkiye'de yer alıyor. SAP olarak Türkiye'de bir inovas-yon ve geliştirme merkezi kuran ilk global yazılım şirketiyiz. Merkezimiz SAP'nin büyük veri yönetim çözümlerinin geliştirildiği dünyadaki üç geliştirme merkezinden biri. SAP Data Hub ürününün veri işleme kısmında kullanılan SAP Vora çözümümüz SAP Geliştirme Merkezi'mizde Türk mühendisleri tarafından geliştirildi.

Buradan ihracat ne durumda?
Geliştirdiğimiz ürün tamamen ihracata yönelik. SAP, bu yatırımı Türkiye'yi yakın coğrafyada teknoloji ve inovasyonda merkez üssü olarak gördüğü için yaptı. Bugün geliştirilen inovatif ürünler ve sistem bileşenleri bu yatırımın sonuçlarını açıkça gösteriyor. SAP Geliştirme Merkezi'mizde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen çözümlerimizi SAP'nin global ürün portföyüne ekliyoruz ve tüm dünyaya Türkiye'den ihraç ediyoruz.

İhracatın nasıl bir katkısı var?
Ürünlerimizi burada kullanan şirketler de bu yolla ihracat gerçekleştiriyor. Şirketler, hem fikri mülkiyet hem de bilgi birikimi ve danışmanlık ihraç ediyor. Ürünlerin ticaret denkleminde nasıl değer ürettiğine yönelik bir çalışma grubu kurduk. Bir birimlik ürünlerle ilgili yaptığımız ithalata karşılık dört birimlik sermaye ihracatı yapılıyor. Bizim yarattığımız katma değer, iş ortaklarımız ürünü kullandığında da katlanıyor. SAP Türkiye olarak en büyük amacımız Türk şirketlerinin global arenada dünya devi markalar yaratmasına katkı sağlamak.

Bu yıl ekonomide daralmanın yaşandığını gördük. Bu sizi nasıl etkiledi?
Bu tip dönemler kurumsal yatırım yapmak için en uygun zaman oluyor. Herhangi bir şekilde yatırımını durduran müşterimiz olmadı. İnsan kaynağı büyümesi beklentimiz sürüyor. Birçok müşterimizin ekonominin daralma sinyali verdiği yere, işgücünün rahatladığını ve iş problemlerini çözdüğü bir zaman olarak baktığını görüyoruz.

2018 yılı nasıl geçiyor?
Globalde faaliyet kârındaki çift haneli büyüme devam ederek yüzde 13 büyüdü. Türkiye'de de çift haneli büyümemiz sürüyor. SAP, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde bulut ve yazılım gelirlerini yüzde 10 artırarak güçlü bir performans sergiledi.

Hangi alanlara yatırım yapılacak? Öncelikli projeler neler?
AR-GE merkezimizi bu yıl büyütüyoruz ve istihdamı iki katına çıkarıyoruz. Veri, öğrenen algoritmalar, yapay zeka gibi alanlarda büyüme planlıyoruz. Yeni ürün aileleri gelecek.

Önümüzdeki süreçte yeni trendler neler olacak?
Hiç olmayan fonksiyonların birer servis olarak platformların üzerine koyularak çalışması ve bundan değer üretilerek gelir edilmesi kritik olacak. Onun için burada yeni bir yarış başladı. Sadece uygulama geliştirmek yeterli değil, bir fonksiyon geliştirip bunu servis olarak sunmak önemli olacak. Her zaman mobilite, sesli tanıma, büyük veri yönetimi ve öğrenen algoritmalar gibi teknolojiler de iş problemi çözümünde gündemde olacak.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2297,31 0,84%
  • ALTIN ONS 2210,26 0,7%
  • BIST 100 9040,4 2,65%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,335 0,004%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3583 0,11756%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,3925 0,0693%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3285 0,1723%
  • EURO/DOLAR 1,0792 -0,3182%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8877 -0,1521%
  • STERLIN/DOLAR 1,26242 -0,05423%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL