Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hızlı tren fabrikası kurmaya hazırız

05 Mayıs 2019
Hızlı tren fabrikası kurmaya hazırız

Siemens Türkiye, zor bir dönem olmasına rağmen yatırımdan vazgeçmiyor. Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, hızlı tren fabrikası kurmayı planladıklarını söylüyor. Şirket rüzgar türbini üretim tesisini de bir yılda tamamlayacak.





ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr





PriceWaterhouse Coopers'ın raporuna göre Türkiye ekonomisine 7,9 milyar TL'lik katkı sunan Siemens, 163 yıldır ülkemizde faaliyet gösteriyor. Enerji, ulaşım, sağlık gibi alanlarda faaliyet gösteren şirket, AR-GE'ye, dijital dönüşüme, yeni iş fikirlerine özel önem veriyor.





Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, Türkiye'nin en zorlu dönemlerinde bile ülkeye olan inançlarının etkisiyle uzun vadeli yatırım kararlarından vazgeçmediklerini vurguluyor. Gelis, "Hızlı tren konusunda Türkiye'de fabrika kurmayı planlıyoruz. İzmir'de inşaatına başladığımız rüzgar türbini fabrikasını da 12 ayda tamamlamayı hedefliyoruz" diyor.





Gelis, sorularımızı şöyle yanıtlıyor.





2018 yılını nasıl geçirdiniz?
Bizim için çok iyi bir yıldı. Bizim tüm hizmetlerimiz altyapı projeleri ve uzun vadeli projeler. 2018'i önemli projelerle kapattığımız için bizim açımızdan iyi bir yıldı. Bunlar arasında Bilkent Hastanesi, Marmaray, YEKA projelerini sayabiliriz. Bu açıdan baktığımızda bizim için iş girişi ve ciro konusunda çok iyi bir yıldı.





Kârlılık konusunda ise bütün ülkelerde kur farkları nedeniyle problem yaşadık. Fakat kur riskimizi hedge ettik. İyi ki de bunu yaptık. Yüzde 100 kendimizi garantiye aldık. Bazı paydaşlarımız bunu yapmadı ve büyük zararları oldu. Ülke ekonomisine 1,4 milyar Euro'luk (7,9 milyar TL) katkımız var. 3 binin üzerinde çalışanımız mevcut. Kadın çalışan oranımız ise yüzde 25'lerde bulunuyor.





2019 yılını nasıl geçiriyorsunuz?
Yabancı şirketlerin CEO'larına baktığınız zaman Türkiye hakkında en olumlu konuşan hep benim. Niye bunu yapıyorum? Çünkü hep uzun vadeli yatırımlar yaptığımız için Türkiye'ye güveniyorum ve inanıyorum. Fakat 2019 yılında daha dikkatli davranıyorum.





Çünkü ciddi endikasyonlar var. Öyle ki haftada beş müşterimi ziyaret ediyorsam dört tanesinde ciddi finans problemi var. İflaslar konusunda da ciddi artışlar söz konusu. Bunlar arasında KOBİ'ler de olabilir. Onlar da bizim tedarikçilerimiz. Aldıkları kredileri geri ödemekte sıkıntı yaşıyorlar. Bu tablo nedeniyle belli yatırımlar için yakın izlemeler yapıyoruz.





Ne gibi izlemeler, biraz açar mısınız?
Bizim ertelemeyi planladığımız işler yok. Hep uzun vadeli planlarımız var. Fakat önceden her üç ayda bir planlarımıza bakarken, bu dönemlerde neredeyse her ay tekrar gözden geçiriyoruz. Hatta bazı gruplarımız her hafta toplanıyor.





"DİJİTAL OLGUNLUĞU ÖLÇÜYORUZ"
"Dijitalleşme çok gündemimizde. Tüm çalışanlarımıza bu konuda eğitim veriyoruz. Çalışanlarımızın dijital olgunluk seviyesini ölçüyoruz. Herkesi bilgisayar başında 40 soruluk bir sınavdan geçiriyoruz.





Sistem dijital olgunluk seviyesini ölçüyor ve kişinin hangi eğitimleri alması gerektiğini belirtiyor. Bunu işe alımlarda bile yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde bir mühendisi işe alacaksak sadece diplomasına bakmayacağız. Onun dijital olgunluk seviyesini de ölçerek işe alacağız. Yoksa o ortamda kaybolur."





2019'da yoğunlaştığınız konular neler?
Öncelikle mevcut ciddi projelere şimdiye kadar yüzde 100 destek veriyorsak artık yüzde 200 destek veriyoruz. İGA, Marmaray gibi büyük projeleri daha başarılı şekilde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu konular önceliğimizde. Müşterilerimiz daha fazla servis, hizmet,verimlilik gibi projelere ağırlık veriyorlar. Biz de buradan yola çıkarak daha fazla o tarafa odaklanıyoruz.





Bu yılı nasıl bir mali tablo ile kapatırsınız?
2019'u geçen yılın aynı rakamlarında kapatırsak mucize olur. Bu çok zor bir şey. Geçen yıl çok büyük projelerimiz vardı. Ben bunu 2019'da görmüyorum.





Ayrıca bu yıl için Türkiye'deki ekonomik büyümenin yüzde -1,5 olacağı beklentisi var. Almanya'nın ekonomik büyümesi ise yüzde 0,6'larda. Bu durumda bizim için büyüme zor olur. Geçen yıl ile aynı seviye bile zor görünüyor. Bunları söylemekte sakınca görmüyorum.





AR-GE çalışmalarınız ne aşamaya geldi?
AR-GE personeli sayımızı ve bütçemizi artırıyoruz. Öyle ki zor bir yıl olmasına rağmen 2019'da 400 kişi olan AR-GE ekibimizi 700 kişiye çıkardık. Dört yıl sonra bu sayıyı bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 34 milyon Euro olan AR-GE bütçemizi ise 40 milyon Euro'ya yükselttik. Siemens Türkiye olarak 2023 yılında AR-GE çalışanlarımızın eğitimlerine de 2,8 milyon TL ayırmayı hedefliyoruz.





Enerji, ulaşım, sağlık gibi farklı sektörlerde varsınız. Önümüzdeki dönemde bunlar arasında hangileri öne çıkacak?
2019-2020 yıllarındaki kısa dönemde inovatif teknoloji, dijital portfolyo, veri analizi, verimlilik konularına odaklanacağız. Şirketin daha verimli olması için aplikasyonlar, çözümler sunacağız. Odaklanacağımız diğer konu ise servis konusu.





Orta dönemde ise halen Türkiye'nin ulaşım sektörü çok kuvvetli. Türkiye'de hızlı trenler, metro yatırımları artacak. Biz de hızlı tren konusunda daha önce de söylediğimiz gibi Türkiye'de fabrika kurmaya planlıyoruz. Buna hazırız. Bu konudaki bütün altyapıları hazırladık. Eğer bu hızlı trenlerde en kısa zamanda da yeni ihaleler gelirse, biz de o ihaleler kapsamında üretimi de Türkiye'de yapmaya hazırız.





Enerji sektörüne yönelik girişimleriniz de var mı?
Türkiye'de yenilenebilir enerji konusu çok önemli. Bu alanda rüzgar enerjisinde potansiyel yüksek. Biz de bu alana daha fazla odaklanıyoruz. Rüzgar YEKA ihalesini kazanan Siemens-Gamesa olarak rüzgar türbini fabrikasını İzmir'de kuracağız. İnşaatına başladık ve 12 ay gibi bir sürede fabrikayı bitirmeyi planlıyoruz. Fabrikada AR-GE de gündemimizde. Biz Türkiye'yi iyi tanıyoruz ve yatırımlara devam edeceğiz.





“START UP'LARA DESTEK VERİYORUZ"
"Global anlamda start up'ları da destekliyoruz. Siemens'te çalışanlara 'İyi bir fikriniz varsa, şirketinizi kurmak istiyorsanız biz Siemens olarak sizin hissedarınız olabiliriz' diyoruz.





Geçen yıl 'Albert Health' isimli Türk grubunun geliştirdiği bir sağlık aplikasyonu yatırıma değer bulundu. Şu anda Siemens şirketin yüzde 20 hissedarı. Start up'lar Paris'te eğitim aldılar. Yatırımcılarla bir araya geldiler."


0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL