Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“İhracat kredilerinde büyüme hedefliyoruz”

26 Aralık 2021
“İhracat kredilerinde büyüme hedefliyoruz”
GÖZDE YENİOVA SAYLAK
gyeniova@ekonomist.com.tr

TEB, 2022'de ihracatçı firmaların kapasite yatırımları ve dış ticaretin finansmanı ihtiyacının artmasını bekliyor. TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Ö. Henden, "İhracat kredileri ve döviz geliri yaratan sektörlerdeki kredilerde büyüme hedefliyoruz" diyor.

12-25 Aralık 2021 tarihli sayıdan.

Anadolu'daki şirketlere kurumsal bankacılık kanalıyla birçok hizmet sunan Türk Ekonomi Bankası (TEB), bu çatı altında birçok KOBİ'nin gelişmesine destek oluyor. Anadolu 500 şirketlerinin büyük kısmına da bu kapsamda ürün ve hizmet sunan TEB, ilerleyen dönemde de Anadolu işletmelerinin yanında olmayı sürdürecek.

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden ile pandemi sürecinde Anadolu şirketlerinin durumunu ve TEB'in gelecek planlarını konuştuk.

Henden'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

TEB ve sektör açısından 2021 yılı nasıl geçti? Pandemi sizi ve bankacılık sektörünü nasıl etkiledi?

2021 yılı pandemi etkisinin kısmen devam ettiği ama aynı zamanda hızlı bir ekonomik aktivite ile normalleşme çabası gördüğümüz, diğer yandan artan taleple birlikte tedarik zinciri problemlerini yaşadığımız çok farklı bir yıl oldu.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de regülatör desteği ile sisteme destek verilmeye devam edildi. 2020 yılındaki aktif rasyosuna bağlı olarak hızlı bir kredi büyümesi görmüştük, 2021 yılında kredi artışında normalleşme beklenirken, yaşanan hızlı ekonomik aktivite ile yıllık bazda ticari kredilerin yüzde 37 büyüdüğünü görüyoruz.

Bu büyümeye karşın problemli kredi oranı sistemde yüzde 3,5 seviyesi ile halen kontrol altında görünüyor. Bankacılık sistemi güçlü altyapısı ile reel sektörü desteklemeye devam etti. Bu yılın en önemli oyuncuları ihracata dayalı sektörler oldu. Türkiye'nin ihracata dayalı sanayisi sadece lojistik avantajları ile vurgulanmamalı.

TEB olarak her dönem olduğu gibi ihracatçı şirketlerimizin yanında olduk ve ihracat kredi desteğimizi sürdürerek kurumsal şirketlerdeki pazar payımızı artırdık.

Anadolu'da faaliyet gösteren KOBİ'ler önceki yıllara göre bakıldığında geçen yılı nasıl geçirdi? Hangi ürünlere taleplerinde artış oldu?

KOBİ'ler özelinde baktığımızda 2021 yılında bazı sektörler pandemiden olumlu etkilenirken, bazı sektörlerde küçülmeler ve nakit akışlarında bozulmalar yaşandı. Ciro, ihracat, kârlılıkta kayda değer artışlar yakalayan sektörlerde kapasite artış yatırımları yapılırken, daha yaygın bir sektör grubunda ise iş hacminde daralmalar görüldü ve planlanan yatırımlar ertelendi.

Yılın ilk döneminde firmaların mevcut kısa vadeli veya rotatif kredilerini; ödemesiz dönemli, daha uzun vadeli yeni ödeme planlarına dönüştürme talepleri ve yapılandırmalar gündemdeydi. İlerleyen dönemde ise pandeminin etkisinin görece azalmasıyla, stok ve alacak finansmanı amaçlı kısa ve orta vadeli kredi talepleri oluşmaya başladı.

Yılın son çeyreğine geldiğimizde ise piyasada oluşan volatilite nedeniyle tekrar rotatif ve kısa vadeli kredilerde yoğunluk yaşanmaya başladı. İhracatçı KOBİ'lerin işletme sermayesi taleplerini karşılıyoruz.

Yıl boyunca KOBİ Bankacılığı grubumuz mevcut kredi ürünlerinin yanı sıra KGF destekli kredilerle de firmaları desteklemeye devam etti. Bunun dışında kamu hibe destek programlarına erişim için destek arayan Anadolu'daki tekno girişimcilerimize, resmi uygulayıcı kuruluşu olduğumuz TÜBİTAK'ın hibe desteğinden yararlanmaları için danışmanlık veriyoruz.

Anadolu'daki şirketlere özel yeni ürün ve hizmetler sunacak mısınız, hedef ve planlarınız neler?

Anadolu firmalarının bu dönemde finansman kaynaklarını etkin kullanma ve likiditenin doğru yönetilmesi adına çok önemli bir süreci yönettiklerini görüyoruz. Bunun yanı sıra bilançoda faiz, kur, emtia fiyatları ve alacak riskini aynı anda yönetmek durumunda oldukları bir dönem geçiriyoruz.

Öncelikle Anadolu iş dünyasının geçmiş krizlerden kazanılmış deneyimle bu süreci oldukça iyi yönettiğini gözlemliyoruz. Bu çok önemli bir deneyim. Biz de banka olarak firmalarımızın bu süreçte alternatif ürünlere yönelik taleplerini karşılıyoruz.

Bu kapsamda global gelişmeleri de dikkate alarak firmalarımızın bilanço ve risk yönetimi ihtiyaçlarına uygun olarak danışman banka anlayışıyla çalışıyor ve koruma ürünlerimizle destek veriyoruz. Bu ürünler arasında özellikle dış ticaretin finansmanı ve emtia finansmanı, TEB olarak gerçekten güçlü olduğumuz ürünler.

Ayrıca bilançoda taşınan faiz ve kur risklerine karşı sunduğumuz koruma ürünlerimizle ilgili olarak, müşterilerimize koruma ürünlerini her dönem düzenli kullanılmasını öneriyoruz.

KOBİ'lerin ihracatını artırmasına destek amacıyla gerçekleştirdiğiniz ihracat odaklı çalışmalarınız neler?

Bu dönemde ihracata yönelik talebin artması, ihracat ağırlıklı çalışan firmaların kapasitelerinin büyük ölçüde
dolmasına ve bunun sonucu olarak da kapasite artışına yönelik yatırım ihtiyaçlarının doğmasına neden oldu.

Bu dönemde yatırım ihtiyacı olan müşterilerimize BNP Paribas'ın faaliyet gösterdiği ülkelerdeki makine üreticileriyle yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde orta vadeli akreditif iskontosu ile yatırım kredisi desteğimiz büyük ilgi görüyor.

Yine ihracatı desteklemeye yönelik olarak müşterilerimizin yeni ihracat pazarlarına açılmasına ve yeni girdikleri pazarlarda o ülkelerin mevzuatı konusunda danışmanlık yapmak üzere "dış ticaret danışmanlarımızla" hizmet veriyoruz. BNP Paribas'ın 74 ülkede yaygın "dış ticaret merkezleri" ağımız ile bizi rekabette öne çıkaran dış ticaret danışmanlığı hizmetimiz kurumsal ve KOBİ ihracatçı müşterilerimizin global rekabet gücünü de destekliyor.

Bu kapsamda hangi ürünleriniz bulunuyor?

Nakit yönetimi alanında geleneksel ödeme yöntemlerini kullanan müşterilerimize pandemi döneminin etkisiyle önemi artan dijital çözümlerimizi (elektronik imza ve mobil imza gibi) sunmaya devam ediyoruz. Dijital ürün ve hizmetlere özellikle dış ticaret ve nakit yönetimi alanında yatırım yapmayı sürdüreceğiz.

Bu yılın başında kurduğumuz dış ticaret ve nakit yönetimi için ilgili işkolu, destek ekipler ve IT gruplarından oluşan "agile-çevik" çalışma gruplarımız ürün ve hizmetlerimizi sürekli geliştirmeye devam ediyorlar.

Müşterilerimizin satış ekiplerinin fiziki POS, laptop, telefon gibi birden fazla cihaz taşımadan kredi kartı, nakit, çek, senet gibi farklı tahsilat araçlarıyla tahsilat yapmasına, merkezden anlık takip edilmesine ve düzenli raporlanmasına imkan sağlayan yenilikçi ürünümüz TEB Mobil Tahsilat Platformu ile hizmet vermeye devam edeceğiz.

2022 yılı için hedef ve planlarınız neler?

2021 yılındaki yüksek büyüme sonrasında 2022 yılında baz etkisiyle büyümede normalleşme bekleniyor. İhracata dayalı büyüme modeliyle birlikte ihracatçı firmaların kapasite artış yatırımları ve dış ticaretin finansmanı tarafında ihtiyacın artmasını bekliyoruz. Bu kapsamda öncelikle ihracat kredileri ve döviz geliri yaratan sektörlerde İşletme Sermayesi Kredileri ve Yapılandırılmış Finansman kredilerinde büyüme hedefliyoruz.

Uzun vadeli finansmanla özellikle yenilenebilir enerji sektöründe aktivitemizi artırmayı amaçlıyoruz. Dış Ticaret tarafında BNP Paribas'ın global ağını da kullanarak, alacak finansmanı ve uluslararası garantilerde firmalarımızın tercih edilen çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. İhracatçı birlikleriyle iş birliklerimizi sürdüreceğiz. Dış ticarete yönelik internet bankacılığı üzerinden daha kapsamlı dış ticaret menüleri sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“CEPTETEB İŞTE’Yİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ”

“KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının yanı sıra pandeminin ivmelendirmesiyle bankacılık işlemlerini dijital ortamda pratik, hızlı ve optimum maliyetlerle yönetme ihtiyacı da öne çıktı. Bu kapsamda dijital platformumuz CEPTETEB İŞTE’yi sürekli geliştiriyoruz.

CEPTETEB İŞTE ile bugün gelinen noktada kredi başvurusu ve kullanımı, 7/24 para transferi, kolay adres uygulaması, SWIFT ödeme izleme ve ödeme takip gibi işlemler yapılabiliyor. Platformumuz KOBİ’lere özel ticari iş birlikleriyle zenginleşerek firmaların ticari faaliyetlerine ve dijitalleşmelerine de katkı sağlamaya devam ediyor.”

 
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL