Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,338
0,2017%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0966
0,4455%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0788
-0,3515%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2321,57
1,91%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye'yi polyesterde bölge üssü yapacağız

28 Ekim 2018
Türkiye'yi polyesterde bölge üssü yapacağız
Sasa'da 1 milyar dolarlık yatırımı devreye almaya hazırlanan Erdemoğlu Holding, 7,5 milyar dolarlık yeni yatırımı için yer arıyor. Yumurtalık ve Dörtyol'da arazi bakan Erdemoğlu Holding'in başkanı İbrahim Erdemoğlu, bu yatırımın rafineriye dönebileceğini açıkladı.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Sabancı Holding'e ait Sasa'nın yüzde 51 'ini alarak polyester sektörüne dört yıl önce giren Erdemoğlu Holding, stratejik yatırımlara odaklandı. Holding, bundan böyle halı ve polyester alanındaki yatırımlarını hızlandıracak. Adana'da Sasa tesisinde 1 milyar dolarlık yatırımını ocak ayında devreye alacak olan holding, 7,5 milyar dolarlık yeni yatırımı için yer arıyor.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, deniz kenarında olmasını istedikleri tesis yatırımının orta vadede rafineri girişimine ev sahipliği yapabileceğini söylüyor. Grubun stratejik yatırımlarla yurtdışı satış odaklı yoluna devam edeceğini ifade eden Erdemoğlu ile gruptaki dönüşüm ve yatırım hamlesini konuştuk.

2019 yılında zorlukların aşılacağı, hatta geride kalacağını söyleyebilir miyiz?
Bence zor yeni başladı. 2019'da daha büyük zorluklar olacak. Çünkü ülkenin kaynakları, gelir ve özvarlıklarımız belli. Dışarıdan bol kaynak geldiğinde hızlı büyüdük. Bugün ise bol kaynak gelmiyor. Dışarıdan Türkiye'ye kaynak akışını hızlandırmamız lazım.

Maliyetleri yüksek değil mi?
Olmayan bir şeyin bedeli yükselir. Bu yüksek bedele rağmen bulmak zorundayız. Havuzun içindeki su yetmiyor artık. Yani ülke kaynakları yetersiz. Dışarıdan kaynak gelmezse bu sıkıntılar artarak devam edecek.

Çıkışı nerede görüyorsunuz? Üretim ekonomisine geçmek sorunları azaltır mı?
Bizim insanlarımız kolaycılığı sever. Rant ekonomisinin arkasından gider insanımız.Fakat üretim kolay bir iş değildir. Üretim ekonomisi de bugünden yarına olacak bir şey değil. Bu bugünkü sorunları çözecek bir faktör de değil. Uzun vadeli bir çözüm. Bakınız 2012'de zamanın FED Başkanı BenS.Bernanke, bol para döneminin bittiğini söylemişti. Ülke olarak ne yaptık, hiç. Biz kendi grubumuzda ise harekete geçtik ve bu gerçeğe göre alt yapımızı hazırladık. İç pazar satışlarımız yüzde 60'lardaydı. Bu süreçten sonra ihracata ağırlık verdik. Bugünkü noktada halı tarafında ihracatı yüzde 85'e çıkardık. Üstelik gelişmekte olan ülkelerden çıkıp gelişmiş ülkelere yönelerek bunu yaptık. Ürünlerimiz Amerika, Kanada, Avrupa, Avustralya ve Japonya gibi ülkelere gidiyor. Düşünün biz bunu altı yılda yapabildik.

Beş yıllık süreçte 3 milyar dolar ciro hedefi vardı. Rakamları revize ettiniz mi?
Hedeflerimizde şaşma yok. Tahmin ediyorum bu hedefimize 2021 yılında ulaşırız. İhracatçı bir firmayız ve bu yıl yurtdışı satışlarımız 500 milyon dolar olacak. 2017'de grubumuz 6 milyar TL ciro ile kapatmıştı. Bu yıl da 7,5 milyar TL olarak kapatmayı hedefliyoruz. 2019 içinse Adana'daki yatırımın devreye girmesiyle yüzde 35 büyüme planlıyoruz.

Üretiminizi yurtdışına da taşıma hedefiniz var mı?
Gerek yok ki. Mesela Türkiye halı sektörünün kümelendiği noktada ve burada olmak daha doğru geliyor. İnsan kaynağı, makinesi, yan sanayisi gibi konularla yüzde 5 maliyet avantajı sağlıyorsunuz. Halıda Türkiye'de kümeleşme başka yerde yok. Düşünün makine halısının yüzde 40'ını Türkiye üretiyor. Bizde Merinos ve Dinarsu markalarıyla tek başına yüzde 5'ini üretiyoruz. Önümüzdeki beş yılda da bu rakam yüzde 7'ye çıkacak.

Grubun gelir dağılımı nasıl?
Şu an cironun yüzde 46'sı Sasa'dan geliyor. Merinos halı şirketimiz yüzde 25, Dinarsu yüzde 13, Özerdem şirketimiz yüzde 8, Zeki yüzde 6, mobilya ise yüzde 1. Fakat bu işten çıkıyoruz. Çünkü, Türkiye'nin cari açığına yönelik yatırımları devreye almaya karar verdik. Sasa'dan sonra yatırım hedeflerimiz değişti. Türkiye'nin ihtiyacı olan ana hammadde ürünlerinin üretimine odaklanma kararı aldık. Bundan sonra stratejik alanlara yatırım yapacağız.

"KARLARDAN TAVİZ VEREREK ÇARKLARI DÖNDÜRÜYORUZ"
"Grubumuzun ortalama EBİTDA oranı yüzde 16. Bu önümüzdeki süreçte yüzde 14'lere gerileyebilir. Çünkü şu an herkes malını satma odaklı ilerliyor. Kâr odaklı bir yaklaşım yok. Açıkçası sanayici kârlardan taviz vererek çarkları döndürmeye çalışıyor."

Şu an yatırım planınızda yeni bir gündem var mı?
Bu yıl teşvik belgesi aldık. Arsa konusu halledilirse Türkiye'nin hammaddesini ithal ettiği emtiaları üretip cari açığı kapatmaya destek vermek istiyoruz. 7,5 milyar dolarlık bir yatırım programı bu. Bu yatırım için inşaata hızla başlama kararlığında olduğumuzu bakanlığa da ilettik. 10 yıllık bir proje. Bu yatırım tam anlamıyla hayata geçtiğinde Türkiye'nin 4,5 milyar dolar, dolaylı olarak ise 8 milyar dolarlık cari açığını önleyecek bir projeden bahsediyorum.

Ne üreteceksiniz bu tesiste?
PTA, propilen glikol, PVC ve bir de çocuk bezlerinde kullanılan ve ıslaklığı önleyen hammaddeler olacak. Adana'da Sasa bünyesinde 1 milyar dolarlık yatırımımız devam ediyor. Ocağın ilk haftasında elyaf tesisimiz devreye girecek. Sasa zamanla ciromuzun yüzde 70'ini oluşturacak.

Yeni yatırımı nerede yapacaksınız?
Bu yatırımın deniz kenarında bir yerde olması gerekiyor. O nedenle Yumurtalık veya Dörtyol, görüşmeler yaptığımız ve yatırıma uygun iki nokta. Burada arazi arayışlarımız sürüyor.

Sözünü ettiğiniz ürünlerin ardından bu iş rafineriye gider mi?
Arazinin büyük olmasını bu yüzden istiyoruz. Rafineri yatırımı düşünüyoruz açıkçası. Bunun için alt yapı çalışmaları ve projelerimiz var. Ama bu kısa vadeli bir plan değil.

Arazi sahipleri kimler? Görüşmeler hangi noktada?
Dörtyol'daki yer Petrol Yatırımları'nın. Fakat dediğim gibi büyük bir arazi gerekiyor ve bu alanda Hazine'nin ve şahısların arazisi var. Dolayısıyla bakanlığın çalışmaları ve teşvikiyle bu işi yapmayı istiyoruz. Hedefimiz halıda nasıl Türkiye'yi merkez yaptıysak, polyester alanında da Türkiye'yi bölgenin üssü yapacağız.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2326,51 0,2%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,432 0,037%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35355 -0,03545%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4055 0,2131%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0065%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0893 -0,0281%
  • STERLIN/DOLAR 1,2626 0,0206%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL