Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Beş büyük teknopark girişimcileri bekliyor

14 Şubat 2020
Beş büyük teknopark girişimcileri bekliyor

Türkiye'de faaliyette olan teknoparklar bugüne kadar 84,8 milyar TL ciro ve 4,4 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin önde gelen beş teknoparkı, 2020 yılında yapacakları yatirımlar ve yurtdışına yönelik projeleriyle büyümeye devam edecek.





BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr





Inovatif bilginin ve iş fikirlerinin iş planlarına ve yüksek katma değerli ürün ve teknolojilere dönüştürülerek ticarileşmesini destekleyen teknoparklar, girişimcilik ekosisteminin en önemli parçaları.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Teknoparklar ile birlikte yatırım fonları, risk sermaye yapıları, mentörlük kavramı, kitle fonlaması, hızlandırıcıların da sayısı artıyor.





Türkiye'de 85 adet teknoloji geliştirme bölgesi, başka bir ifadeyle teknopark bulunuyor. Bunların 67'si faaliyetlerine devam ederken, 18'inin de altyapı çalışmaları sürüyor.





Bugüne kadar 84,8 milyar TL ciro gerçekleştirilen bu bölgelerden yapılan ihracat ise 4,4 milyar doları aştı. Biz de haberimizde Türkiye'nin önde gelen teknoparklarının 2020 yılında yapacakları yatırımları ve yurtdışına yönelik gerçekleştirecekleri projeleri araştırdık.





ANADOLU YAKASI'NA AÇILACAK





İTÜ ARI Teknokent bünyesinde yer alan 300'den fazla firma, 7 binden fazla kişiye istihdam sağlayarak, yılda 600'ün üzerinde proje geliştiriyor. Kurum, İTÜ kampüsü içinde ve çevresindeki teknokent mevzuatına uygun binaları kiralayarak büyümeyi hedefliyor.





Ayrıca 2020'de Anadolu Yakası'nda da en az bir bina açarak şehrin karşı kıyısına geçmeyi de planlıyor. Bunun için İTÜ Tuzla Kampüsü yakınlarını ve Ataşehir'i muhtemel gelişme bölgeleri olarak inceliyor.





İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, 2020'de bir süre önce açılan İTÜ KKTC'nin izinden İTÜ ARI Teknokent'i KKTC'ye de taşıyabileceklerini söylüyor. Tunçalp, "2020'de Big Bang ile daha fazla yatırımcının daha fazla yatırım yapması için çalışacağız.





Programlarımız ve Big Bang Startup Challenge,daha fazla ülkeden daha fazla başvuru alacak" diye konuşuyor.





EN İYİ GİRİŞİM DOSTU OLACAK





447 firmanın yer aldığı Yıldız Teknopark'ta 2019 yılında şirketlerin toplam cirosu 3 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti. 2019 yılında 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen Yıldız Teknopark'ın bu yılki ihracat hedefi ise 400 milyon doları aşmak.





4 bin 500 metrekarelik alanıyla şu anda Türkiye'nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Kuluçka'da aktif olarak 135 start up faaliyetlerine devam ediyor.





Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Mas-lak'ta yer alan toplam arazisinin bir bölümüne yapılacak ilave teknopark ile yeni işbirliklerine





imkan sağlayacaklarını söylüyor. Güner, "Türkiye'nin en iyi girişim dostu tekno-parkı olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyadaki en yeni ve gelişime en açık trendler blok zinciri, nesnelerin interneti ve yapay zeka. Biz de 2020'de bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz" diyor.





KULUÇKA ÇEKİM MERKEZİ KURACAK





254 firmaya ve 58 kuluçkaya ev sahipliği yapan Bilkent Cyberpark'ta toplam 4 bin 5 kişiye istihdam sağlanıyor. 2019'da 1 milyar TL'den fazla ciro yapan şirketler, 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiler.





Bu yıl, bireysel girişimci adaylarından start up firmalara, büyük firmalardan STK'lara kadar birçok kurum ve paydaşın bir arada olabileceği, birbirlerini besleyebileceği bir Kuluçka Çekim Merkezi kurulması hedefleniyor.





Bu merkez ile girişimler arası etkileşimin, prototip sayısının, ticarileşme oranının ve üniversite-sanayi işbirliğinin de artırılması hedefleniyor. Yeni bir bina yatırımıyla kapasitenin artırılması da planlanıyor.





TEKNOPARKI BÜYÜTECEK





200 bin m2’lik alanda 302 yerli ve yabancı şirketin yer aldığı Teknopark İstanbul’da 5 bin 361 nitelikli AR-GE mühendisi çalışıyor. 2019 yılında şirketler 1,5 milyar TL ciro elde ettiler.





2020 yılında üçüncü etap yapılarından A Blok inşaatı tamamlanacak. 32 bin 407 m2 alana sahip yeni binada, kuluçka merkezi ve AR-GE ofislerinin bulunduğu iki ayrı kanat yer alacak. Blok içerisinde kuluçka şirketlerinin kullanımına sunulmak üzere laboratuvarlar ve prototip atölyeleri de tasarlandı.





Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “2020 yılının başlarında yeni binanın inşaatının tamamlanarak faaliyete alınmasıyla birlikte yerleşkemizde istihdam ettiğimiz AR-GE mühendisi sayısı da artacak” diyor. Topçu, Yeditepe Üniversitesi AR-GE Merkezi ve Maltepe Üniversitesi AR-GE Merkezi, BASF İnovasyon Merkezi’nin de 2020 yılında açılacağını ifade ediyor.





FON KURACAK





130’un üzerinde firmanın bulunduğu GOSB Teknopark bünyesinde bin 143 kişi istihdam ediliyor. Teknoparktaki şirketler 2019 yılında 358 milyon TL ciro ve 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. Hedef, genişleme çalışmaları ile 2023 yılına kadar toplam kapasiteyi iki katına çıkarmak.





GOSB Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Direktörü Tolga Bildirici, Anadolu’daki teknopark ve üniversitelerin sanayinin kalbine ulaşacakları yeni bir yaşam merkezi yatırımı planlarının bulunduğunu söylüyor. Bildirici, ayrıca bölgedeki start up’lara destek verecek bir fon oluşturacaklarını da belirtiyor.









FARUK İNALTEKİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ (TGBD) VE BİLKENT CYBERPARK GENEL MÜDÜRÜ
"İLETİŞİM ÖNEMLİ"

"Teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaların doğru yönlendirilebilmesi için yönetici şirket ve diğer firmalar ile iletişim halinde olmaları önemli.
Firmaların gelişime açık ve işbirliğine yatkın olmaları gerekiyor.





Düzenlenen etkinliklere, eğitimlere, ulusal ve uluslararası programlara aktif olarak katılım sağlanması, ürünün gelişimi, ticarileştirilmesi ve globalleşmesi gibi önem arz eden süreçlerde fayda sağlar. Bölge dışında bulamayacakları, bölge içinde sunulan katma değerli hizmetleri iyi değerlendirmeleri ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmaları da şart."


0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL