Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3695
0,1017%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9646
-0,3834%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
-0,1339%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,93
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Video içerikleri krallığını sürdürecek

18 Nisan 2019
Video içerikleri krallığını sürdürecek

Türkiye'de sosyal medya kullanıcısı sayısı 52 milyona ulaştı. Kullanım oranlarına göre ilk sırada Youtube yer alırken, video içeriklerinin yükselişi sürüyor. Önümüzdeki süreçte 'hikayeleştirilmiş' içeriklerin sosyal medya pazarlamasında etkili olması bekleniyor.





GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr





Türkiye'de son bir yılda internet kullanan kişi sayısı 5 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı da 1 milyon arttı. We Are Social ve HootSuite tarafından her yıl yayınlanan Küresel Dijital Raporu'nun 2019 versiyonunda, 200'den fazla ülkenin dijital verilerine yer veriliyor.





Rapora göre, Türkiye'de toplam 52 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor ve bunların 44 milyonu sosyal medyaya mobil cihazlarla bağlanıyor. Dünyada ise 8 milyarlık nüfusun neredeyse yarısı, 3,4 milyarı aktif sosyal medya kullanıcısı.





Toplam nüfusun yüzde 42si sosyal medyayı mobil üzerinden kullanmayı tercih ederken, internet kullanımı yüzde 57 ile sosyal medya kullanımının üzerinde bulunuyor.











YOUTUBE ÖNDE GELİYOR
Türkiye'de 43 milyon Facebook, 38 milyon Ins-tagram, 9 milyon Twitter, 7,3 milyon Linkedin, 6,35 milyon da Snapchat kullanıcısı bulunuyor. Kullanım oranlarına göre, Türkiye'de en çok tercih edilen sosyal medya platformu YouTube.





Dizilerin ve çizgi filmlerin YouTube aramalarına büyük etkisi olduğu ifade ediliyor. Geçen yıla göre Instag-ram'ın Facebook'u geçtiği görülüyor. İkinci sırada yüzde 84 ile Instagram yer alırken, WhatsApp yüzde 83 ve Facebook yüzde 82 ile üçüncü ve dördüncü sırada.





Twitter, beşinci sırayı alıyor. Mesajlaşma uygulamalarında tercih edilen ise WhatsApp. 2019 Küresel Dijital Raporu, Facebook ve Snapchat'in düşüşte olduğunu gösteriyor. Aylık aktif kullanıcı kapsamında Facebook yüzde 2,3 düşmüş durumda.





Raporda Türkiye'deki sosyal medya reklamlarının hedef kitlesinin çeyrek başına büyüme oranları da dikkat çekici.





En fazla büyümeyi yüzde 5,8 ile kayıtlı üyelikler üzerinden LinkedIn hedef kitlesi gösterirken, aylık aktif kullanıcılar bakımından en fazla büyüme yüzde 2,7 ile Instagram'a ait. Twitter'ın büyüme oranı ise yüzde 1,9 düzeyinde.





VİDEONUN YÜKSELİŞİ
Sosyal medya kullanımı bu kadar yaygınlaşırken, kurumların bu platformu kullanarak pazarlama uygulamaları geliştirmeleri de artıyor. Özellikle video içerikleri son dönemde yükselişte.





IG TV, Facebook Story, Instagram Story, YouTube Story gibi özellikler insanları ve markaları daha çok video içerik üretmeye yönelten güncellemeler oldu. Video içeriklerinin şirketler için yarattığı en önemli fırsatlardan biri de ürün ve hizmetlerini detaylı bir şekilde anlatabilmeleri olarak gösteriliyor.





Video içeriklerinde hikayeleştirme yönteminin, markaların sunumlarında ürün ve hizmetlerini kullanıcıların ilgisini çekebilecek ilginç içerikler haline getirmelerini sağladığı ifade ediliyor.





DB İstanbul Kurucusu Uğur Şeker, Youtube'u yeni kalabalıkların olduğu ve bir süre daha olacağı bir öncü platform olarak tanımlıyor. Şeker, "Kalabalık ve talep varsa pazarlama kaçınılmazdır.





Markalar, tüketicilerinin olduğu bu yapıları tanımalı, anlamalı ve zaman kaybetmeden bu mecranın özelliklerine göre yerlerini almalı" diyor. Özellikle yeni dönemde video içeriklerin belirleyici olmaya başladığına dikkat çeken Şeker, TV izleyici kaybederken yeni meşhurlukların sosyal medya tabanlı platformlarda yaşanmaya başladığını söylüyor.





Bu noktada, Şeker'e göre, influencer (etkileyici) ve celebrity marketing (ünlülerin kullanıldığı pazarlama) yeni yükselen değer olarak farklılaşıyor.





Y KUŞAĞI ETKİSİ
Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör de Y kuşağının markalar için potansiyel müşteri olduğunu ve uzun süre de bunun böyle devam edeceğini söylüyor. Bu yüzden de onların beklentilerini karşılayacak işler peşinde koşulduğunu ifade ediyor.





Erdör, "Bu anlamda markalar hem ses getirmek hem de milyonlarca kişiye daha hızlı ulaşabilmek için influencer'lar ile projeler oluşturmaya başladı" diyor.





Murat Erdör, şirketlerin ürünlerini tanıtmak için Youtube ve Instagram kullanımlarını artıracaklarını ve iletişimlerini WhatsApp üzerine kaydıracaklarını ifade ediyor.





Erdör'e göre, markalar sosyal medya kanallarında müşteri bağlılığına odaklanıp etkileşimi artırmaya çalışacak, bolca hikayeler paylaşacak, fenomenlerle projeler üretmeye devam edecek, canlı yayınlara başlayacak. Önümüzdeki süreçte sosyal medya pazarlamasında story'lerin 2019 yılı boyunca hüküm sürmesi bekleniyor.





INFLUENCER SEÇİMİ ÖNEMLİ
Bir diğer önemli unsur ise influencer ya da Youtuber kullanımları olacak. Uzmanlar, markaların kendi hedef kitlelerine uygun influencerlar seçmeleri ve çalışmalarını bu doğrultuda yürütmelerini söylüyor.





Şirketlerin stratejilerinde, video ve görsel tasarım dünyasındaki yeni gelişmeleri ve teknolojileri takip ederek, markalarını, ürünlerini ve hizmetlerini hikayeleştirilmiş bir biçimde daha etkili şekilde anlatmaları da önemli olacak.











ÖZGÜR ALAZ PROMOQUBE KURUCU ORTAK
"SOSYAL MEDYA ÜNLÜLERİ ÖNEMLİ HALE GELDİ"

"Videolar şirketler için muazzam bir büyüme alanı. Satış odaklı şirketler, müşteri ve ürünlerinin faydasını anlattıkları videolarla aslında kendi kendine çalışan satış kanalları geliştiriyor.





Bu videolar insanları etkiliyor. Vizyoner şirketler kendi stüdyolarını kuruyor. Birçok e-ticaret şirketi, banka veya perakendeci en önemli pazarlama iletişim aracı olarak Youtube'u kullanıyor.





Reklam engelleyicilerinin artması, sosyal medya ünlülerinin milyonlarca takipçiye ulaşması ve organik erişimlerin düşmesi, sosyal medya ünlülerinin önemini arttırdı. Özellikle moda ve kozmetik gibi alanlarda en kritik başarı faktörü bu ilişkileri doğru yönetmek, doğru sosyal medya ünlüsü kullanmak ve yönetmek haline geldi."











EMRAH USLU KROMBERA GENEL MÜDÜRÜ
"MARKALARIN VİDEO KULLANIMI ARTTI"

"Son birkaç yıldır Youtuber'ların ortaya çıkması, Scorp ve Vine gibi mecraların yükselişlerinden sonra Youtube'a yönelinmesiyle başladı. Hayatımıza giren en önemli mecralardan biri de Ticktock oldu.





Yeni yeni Ticktock reklamları da ortaya çıkmaya başladı. Sosyal medya kullanımlarındaki en önemli değişimlerden biri video içerikler oldu. Daha önceleri daha fotoğraf ve metin ağırlıklı kullanımlar söz konusuydu. Markalar için de durum böyle. Markalar için de artık sosyal medyada video kullanım oranları arttı.





Şu an gelişmeye devam eden AR ve VR teknolojilerinin sosyal medya içerisine de entegre edilerek uzun vadede sosyal medyada farklı içerik tiplerini ortaya çıkaracağını öngörebiliriz."



kaynak: İçerik Ajansı

0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,93 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,287 -0,059%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35545 0,10487%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3695 0,1017%
  • EURO/DOLAR 1,0777 -0,1339%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9646 -0,3834%
  • STERLIN/DOLAR 1,2623 -0,00317%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL