Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,5121
-0,1015%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8421
0,0856%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0716
0,1668%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2431,12
0,34%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yazılım şirketlerine yatırımcı ilgisi arttı

17 Ekim 2019
Yazılım şirketlerine yatırımcı ilgisi arttı

Bilgi teknolojileri pazarında yazılımın payı yükselirken yerli şirketlere yatırım ilgisi de artıyor. Son üç yılda 22 şirkette satın alma & birleşme işlemi yapıldığı görülüyor. Global satın almalar, yazılım ihracatını da tetikliyor. Şirketler yurtdışı açılımlarını hızlandırdı.





GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr





Türkiye'de Bilgi Teknolojileri (BT) sektöründe yazılım pazarı, büyümesini artırıyor. 2018 yılında 44,7 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan BT pazarında, yazılım sektörü 18,3 milyar TL ciroya sahip.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Bu da bir önceki yıla göre yüzde 20 büyümeye işaret ediyor. Bu büyüme yazılım şirketlerine global şirketler ile fonların da ilgisinin artmasına neden oluyor.





YATIRIM İLGİSİ
Türkiye'de son yıllarda yerli yazılım şirketlerine olan satın alma &birleşme ilgisi de dikkat çekiyor. S





on üç yılı araştırdığımızda 22 şirkette satın alma & birleşme işlemi yapıldığı görülüyor. Yazılımcılara yerli şirketlerin yanı sıra yabancı oyuncuların da ilgisi bulunuyor.





Yabancı fon ya da şirketten yatırım alan veya satın alınan şirketlerin ihracat hamlesi yaptıkları da dikkat çekiyor. Satın alınmalara imza atan şirketlerin son yıllarda özellikle büyüdükleri ve global alanda genişleme potansiyeli olduğu görülüyor.





Raporlar 2014-2018 yılları oranında yazılım ihracatında yüzde 17,3 oranında bir değişim olduğunu ortaya koyuyor. Peki yazılım şirketleri bu işlemler sonucu büyüme planlarını nasıl değiştirdi?





İHRACAT HAMLESİ
Burada özellikle global devlerin yatırım yaptığı yerli yazılım şirketleri öne çıkıyor. Örneğin, Türkiye'de 1999 yılında faaliyetlerine başlayan Foriba, Mayıs 2019 tarihinde finans ve vergi teknolojilerinin global lideri Sovos'a satılmasıyla global oyunculardan biri haline geldi.





Şirket, ilk yatırım aldığı 2014 yılından bugüne yıllık yüzde 40 büyüdü. 2018 yılında bir önceki yıla göre cirosu TL bazında 2,5 kat arttı.





Foriba globalleşme ve büyüme hedefleri doğrultusunda ilk olarak İtalya'da bir ofis açtı. İtalya ve Macaristan'da projelere başladı. Avrupa'da hali hazırda sürdürülen projelerin ardından başta Polonya ve Litvanya olmak üzere çalışmalara başladı.





Son olarak Sovos'un Foriba'yı satın almasıyla Latin Amerika ve Asya Pasifik bölgelerinde operasyon alanlarını genişleterek çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.





BÜYÜME PLANLARI
Netcad de coğrafi bilgi sistemleri ve mühendislik alanlarında mekânsal planlamadan arazi düzenlemesine, alt yapıların oluşturulmasından üst yapılara kadar yerleşim alanlarının tasarlanması ve yönetilmesine yönelik yazılım geliştiriyor.





Şirket, özel sermaye yatırım fonu olan Taxim Capital ile güçlerini birleştirdi. Netcad CEO'su Ali Güven, bu güç birliğiyle şirketin yurtiçinde ve yurtdışında büyümeye ve yatırımlarına devam edeceğini söylüyor.





Ali Güven hedeflerini şöyle anlatıyor: "Netcad, Taxim Capital'in de desteği ile yazılım çözümleri geliştirmeye, yeni girilen sektörlere uyumlu yazılım ürünlerinin devreye sokulmasına odaklandı. Öte yandan Türk yazılımlarının ihraç edilebilmesine öncülük etmeyi amaçlıyoruz."





Ayrıca Netcad İTÜ Arıkent'de açmayı planladığı Netcad İnovasyon Laboratuarı'nda yaratacağı ürünlerini 2020 yılı içinde tüm dünyaya sunacak.





Kafein Yazılım da Verusatürk Girişim tarafından yatırım aldı. Şirket, telekom, bankacılık, teknoloji, hizmet, sigortacılık, perakende sektörlerindeki ulusal ve global şirketlerin teknoloji yazılımı ve yönetimi ihtiyaçlarını karşılıyor. Şirketin de yurtdışı atılımı hazırlığı var.









KORAY BAHAR GÜLTEKİN SOVOS FORIBA CEO'SU
"ÇÖZÜMLERİMİZİ GLOBALDE GENİŞ PAZARA SUNACAĞIZ"

"Sovos, Foriba'yı da satın alarak dijital bir dünya için geliştirdiği global vergi çözümünü güçlendirmeyi amaçlıyor. Organizasyon yapısındaki büyüme ile uluslararası şirketlerin modern vergi uyumluluğunu global olarak ölçeklendirmelerini sağlayacak.





Sovos, Foriba çözümlerini uluslararası şirketlere, global dolaylı vergi yükümlülüklerini tek bir merkezden yönetme olanağı sağlayacak. Sovos, 60'tan fazla ülkede e-Fatura uyumluluğu konusunda uçtan uca çözüm sağlamak adına girişimcileri ve uzman yetenekleri bir araya getirmiş oldu.





Birlikteliğimiz dünya çapında uçtan uca çözüm sunan tek bir şirket haline gelmemizi sağlayacak. Birlikte geliştirdiğimiz çözümler, Avrupa ve globaldeki geniş bir pazara sunulacak."









CEM KALYONCU KAFEİN YAZILIM GENEL MÜDÜRÜ
"YURTDIŞINA HİZMET İHRACATINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"
"2019 yılı ihracatımızın artması doğrultusunda hazırlık dönemi oldu. 2020 yılı itibari ile yurtdışına satabileceğimiz bir ürün geliştiriyoruz. Hollanda,
Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatımız bulunuyor.





Potansiyel gördüğümüz global pazarlarda yeni alanlar yakalamak ve yurtdışına hizmet ihracatını artırmak amacıyla çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı sürdürüyoruz.





Yine aynı şekilde yurtdışı ofis açma konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor. Sektör gelişimine bağlı olarak yüzde 30 civarı büyümeyi hedefliyoruz. Şimdiye kadar TÜBİTAK gibi belirleyici kurumlarla iş birliği içinde sürdürdüğümüz AR-GE projelerimizi, Horizon 2020 gibi uluslararası desteklerle sürdürmek üzere çalışmalarımız hızla devam ediyor."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2434,15 0,46%
  • ALTIN ONS 2328,74 0,54%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,558 0,136%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36938 -0,07078%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5114 -0,1036%
  • EURO/DOLAR 1,0718 0,1785%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8463 0,0977%
  • STERLIN/DOLAR 1,24907 0,21301%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL