Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,338
0,2017%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0966
0,4455%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0788
-0,3515%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2321,57
1,91%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Müze otel konsepti yayılmaya başladı

14 Mart 2020
Müze otel konsepti yayılmaya başladı
Turizmde nitelikli ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla geliştirilen müze otel konsepti Türkiye'de hızla yayılıyor. İstanbul'dan Kapadokya'ya, Antalya'dan Datça'ya, Sinop'tan Urla'ya kadar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren 15 müze otel bulunuyor.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Fark yaratmak, olmayanı sunmak ve deneyim yaşatmak günümüz insanını cezbetmenin olmazsa olmazları arasında başı çeken kavramları oluşturuyor. Tarihi zenginlikleriyle öne çıkan ülkemizi turizmde deniz-kum-güneş üçgeninin dışına çıkarmak, rakiplerine göre fark yaratmak, olmayanı ortaya koymak için sıra dışı yatırımlar yapılıyor.

Müze otel anlayışı da bu gerçekten yola çıkılarak oluşturulan bir trend. Dünyada son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren müze otel trendi ülkemizde de yayılmaya başladı.

Ekonomist Dergisi olarak, Türkiye turizminde de performans grafiği hızla yükselen 'müze otel'leri araştırdık. İstanbul'dan Kapadokya'ya, Sinop'tan Datça'ya, Antalya'dan Urla'ya kadar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren 15 müze otele ulaştık.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



İstanbul'da 1987 yılından beri faaliyet gösteren Antik Hotel, 10 yıldan uzun süredir faaliyette olan Sultanahmet Eresin Crown Hotel, İstanbul'un ilk oteli olan ve Atatürk'ten Agahta Christie'ye kadar birçok ünlüyü ağırlayan Pera Palace,

1992 yılından beri faaliyette olan Kapadokya'daki Museum Hotel ve Sinop Antik Hotel, ülkemizdeki müze otellerin bazı örneklerini oluşturuyor. Türkiye'deki müze otel sayısı, son dönemdeki yatırımlarla 15'e yükseldi.

Sanatsal yaklaşımlarıyla öne çıkan bu otellerde fiyatlar ortalamanın birkaç kat üstünde olabiliyor. Bu otellerde gecelik konaklama ücreti 180 Euro'dan başlayıp 8 bin Euro'a kadar çıkabiliyor.

ABD ve Avrupa'da uzun yıllardan beri var olan müze otel kavramı ülkemizde de gelişiyor.
Bu otellerden Antik Hotel ve Sultanahmet Eresin Crovvn Hotel tarihi eserlerin üzerine inşa edilirken, Kapadokya Museum Hotel, Sinop Antik Hotel gibi oteller de koleksiyoncu yatırımcıların tarihi eser koleksiyonlarını sergiledikleri mekanlar olarak faaliyet gösteriyor.

30 BİN TARİHİ ESER
Bu otellerden biri, Türkiye'yi dünyaya tanıtma konusunda hızlı bir başlangıç yaptı. Hatay'da 122 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen ve geçtiğimiz yıl eylül ayında açılan 200 odalı The Museum Hotel Antakya, gerçek manada bir müze otel.

Aslında sıradan bir otel yapımı için yola çıkılmıştı ancak inşaat çalışmaları sırasında aralarında dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin de bulunduğu 30 bin tarihi eser çıkarılınca konsept değiştirildi.

The Museum Hotel Antakya'nın inşaat alanından çıkarılan bu eserlerin yaklaşık 700'ü bugün otelin altındaki Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

The Museum Hotel Antakya'nın yatırımcısı Necmi Asfuroğlu, otellerinin 17 bin m2 arkeolojik alanı olan dünyadaki tek otel olduğunu ve dünyanın her yerinde konuşulduğunu söylüyor.

Asfuroğlu, normal bir yapı diye yola çıktıklarını, St. Pierre kilisesine çok yakın konumda betonarme bir otel planlarken dünyada konuşulan bir projenin ortaya çıktığını vurguluyor.

Necmi Asfuroğlu, bu konuda şunları söylüyor: "Her şey maddiyat değil, yaptığınız eserin bölge ekonomisine katkı sağlaması büyük mutluluk. Otelimiz 2020 yılının binası elemesinde ilk beşe girdi.

Türkiye'yi dünyada tanıtan bir eser ortaya çıkarmanın gururunu yaşıyoruz. Hesapladığımızın 3,5 katına mal oldu ama buna değdi. Buraya gelen herkes mutlu oluyor. Bölge ve ülke kazanıyor."

YENİ YENİ GELİŞİYOR
İşadamı Erol Tabanca'nın OMM-Odunpazarı Modern Müzesi'nin yanında konumlanan 12 odalı Omn Inn Butik Otel ile Polat Group'un Cunda'daki Despot Evi de bu trendin yeni temsilcileri.

13 milyon Euro yatırımla restore edilen Cunda Despot Evi uzun yıllar yetimhane olarak kullanılmıştı.

Polat Group Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Polat, 2015 yılında başlanan restorasyon çalışmaları sonucunda, bu yapıyı zamanın izlerini koruyarak otel olarak hizmete açtıklarını söylüyor.

Cunda'nın en eski yapılarından biri olan Despot Evi'ni otel olarak restore ederken aslına sadık kalıp hikayesini yansıtmaya özen gösterdiklerine de dikkat çekiyor. İsmail Polat, "Despot Evi, bu özel adanın anıt eser olarak tescillenmiş önemli bir simgesel yapısı.

Restorasyonda çıkan objeleri otelimizde sergilemeye, bu yapıyı tarihsel öyküsüyle gelecek nesillere taşımaya devam ediyoruz" diyor.

MERAK UYANDIRAN ÜRÜNLER OLMALI
Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) Başkanı Adviye Bergemann, Türkiye'de turizmin nitelikli turizme evrilebilmesi için fark yaratan, merak uyandıran ürünlerin sunulması gerektiğini söylüyor.

Yeni neslin deneyimlemeye önem verdiğine, üst segmente hitap eden ürünlere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bergemann, turizmde ülkenin değerlerini ve tarihini yansıtan ürünlerin büyük ilgi uyandırdığına da vurgu yapıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,45 0,11%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,372 -0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35385 -0,01329%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3768 0,1243%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0102%
  • EURO/TURK LIRASI 34,921 -0,5077%
  • STERLIN/DOLAR 1,2623 -0,00317%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL